A Cray AMD szuperszámítógép-gyártót vásárolt

2004. március 01.
1.4241
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A szuperszámítógép-specialista Cray megvásárolta a OctigaBay céget.

Az utóbbi olyan speciális számítógépeket fejleszt és készít, amelyek az Advanced Micro Devices (AMD) Opteron processzoron alapulnak. A Seattle alapú Cray bejelentette, hogy összesen 25,7 millió dollárért megvásárolta a 115 millió dollárt érő céget. A vancouveri központú OctigaBay olyan Opteron alapú gépeken dolgozik, amelyek a processzorok csoportjait kapcsolják az összes többihez.

A szuperszámítógép-piac átalakulóban van és a hagyományos vektor-szuperszámítógépektől az olcsó gépekből összefűzött fürtök felé tart. A fürtök olyan rendszerekből állnak, amelyek olcsó ipari szabvány mikroprocesszorokon és egyéb komponenseken alapulnak.

Az OctikgaBay olcsó technológiára épít, ennek ellenére a vállalat "12K" gépe 100 ezer és 2 millió dollár közötti áron kapható. A 12K 12 processzorból álló csoportokat (rack fiókókat) tartalmaz, amelyek egymás tetejére helyezve rack szekrénybe dugaszolhatók. A rack szekrény összesen 144 processzort tartalmaz. Bár a Cray egzotikus szuperszámítógépekre specializálódott, most mégis az olcsó ipari szabvány komponensek felé "kacsintgat". Ilyen például az Opteron, a 64 bites jellemzőkkel kombinált 32 bites x86 lapka. Az AMD-n kívül ilyet az Intel is rövidesen bevezet. A 64 bites jellemzők növelik az Opteron által címezhető memória nagyságát. Az Opteron lapkák nagy sebességű HyperTransport kommunikációs csatornát és a memória kezeléséhez memória-vezérlőt tartalmaznak.

Az Opteron a szíve a Cray RedStorm szuperszámítógépnek is, amelyet a Sandia Nemzeti Laboratóriumban telepítenek. A rendszert előreláthatóan az év végén helyezik üzembe, teljesítménye 40 TFLOPS lesz. A Cray még az elmúlt év októberében bejelentette, hogy a RedStorm technológiát kereskedelmi termékekbe is beépíti. A Cray a jövőben kiterjedten kívánja használni az Opteron lapkákat. Ezeket a RedStorm és az OctigaBay termékekbe egyaránt beépítik. A vállalat abban bízik, hogy az új rendszerekkel a jelenleginek négyszeresére növelheti potenciális vásárlóinak számát.

A Quadrics cég további szuperszámítógép-teljesítmény növelő megoldást jelentett be. A vállalat olyan nagy sebességű hálózatot fejleszt, amely az egyes számítógépeket csatornákon keresztül kapcsolja össze egyetlen nagy teljesítményű fürtbe.

Kapcsolódó linkek:
Cray Inc.
OctigaBay
1 hozzászólás

AngryKnight

11 éve, 7 hónapja és 19 napja

akkor szuper most meg----

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaManiac profilja