A szakértő szerint rasszizmus a videojátékokat okolni a norvég vérengzéssel kapcsolatban

2011. július 29.
2.1941
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hobbikocka profilja, adatai
Hobbikocka
Újra elővették az erőszakos játékok témáját az oslói vérengzéssel kapcsolatosan, természetesen nem csak a játékok ellen kampányolók bukkannak fel, vannak érdekesebb ellenvélemények is.

A Texas A&M University International pszichológus szakembere, Cristopher Ferguson nem hiszi, hogy köze lett volan a videojátékoknak a mészárláshoz. Nem jobban, mint pl. a Doom-nak és a Quake-nek az 1999-es columbine-i lövöldözéshez. Mitöbb, egyenesen "rasszizmust" sejt a kijelentések mögött.

"Tudom, hogy ez egy vitatott kijelentés, de egy bizonyos fajta rasszizmus jelenik meg az ilyesfajta gyilkosságokkal kapcsolatban. Amikor belvárosban, kisebbségek által látogatott iskolákban történik ilyen, soha nem jönnek szóba a videojátékok. Ha fehér többségű, külvárosi iskolákban fordul elő hasonló, a videojátékokat hibáztatják elkerülhetetlenül."

Még ha furcsának is tűnhetnek az úriember kijelentései, nem légből kapott elméletekről van szó, hiszen régóta foglalkozik az erőszakos játékok gyermekekre gyakorolt hatásaival. Nemrég publikált egy mélyreható tanulmányt, különböző nemzetiségű gyermekeket vizsgálva. Szerinte az emberek megyarázatként akarják felhasználni a videojátékokat olyan dolgokra, amelyeket nehéz, vagy fájdalmas megérteni, azonban az ilyen bűnöket lehetetlen megjósolni, vagy megelőzni. A játékok növekvő népszerűsége könnyű célponttá teszi azokat.

Azt még hozzátette, hogy a norvég esettel kapcsolatban kicsit lenyugodtak ilyen téren a kedélyek. Lehet azért, mert messze van az Egyesült Államoktól, vagy talán az emberek kezdik elfogadni, hogy a videojátékok is a szórakoztatás egy fajtáját képezik. Ferguson megjegyezte, hogy "Vannak csoportok, akik mindenért a videojátékokat fogják okolni."
1 hozzászólás

Shade

13 éve, 9 hónapja és 6 napja

Mekkora hülyeség, baromi könnyű a játékokra fogni az ilyen ügyeket. A játékok nincsenek ilyen hatással az emberekre, max a 12 év alattiakra, azok meg nem vérengzenek... Én nyíltan állíthatom, hogy a játékok még fejlesztik is a gondolkozás módot.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja