A játék-Oscar döntőjében a magyar fejlesztőcsapat

2011. január 27.
2.1141
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Maniac profilja, adatai
Maniac
A világ hat legjobb számítógépes játéka közé került a magyar Nemesys Games fejlesztőcsapat Fortix 2 nevű játéka.

Február 11-én Las Vegasban dől el, hogy a budapesti székhelyű - és egyben az egyetlen kelet-európai - döntős elnyeri-e a fődíjat vagy a különdíjak egyikét amerikai, svéd és izraeli versenytársai elől a rangos versenyen. A magyar csapat már a döntőbe jutással nyert, hiszen olyan játékszoftver-fejlesztő óriások előtt, mint a Nintendo, a Microsoft, a Sony vagy az Electronic Arts bemutatkozott, és ezzel kivételes üzleti lehetőségekhez juthatott.

Idén második alkalommal írták ki Amerikában az Indie Game Challenge (IGC) elnevezésű független játékfejlesztői versenyt, amely a 2002 óta megrendezett - és egyben a "játékos világban" legdrágább - számítástechnikai szakkiállítás, a D.I.C.E. (Design, Innovate, Communicate, Entertain) egyik legfontosabb eseménye és több technológiai újdonság bejelentésének színtere. A verseny neves szakmai zsűrije több ezer induló közül kiválasztotta azt a 6 döntőst, akik pl. a "professional" kategóriában a legjobbnak bizonyultak. A 2011. január 20-án közreadott eredmények alapján az erős nemzetközi mezőnyben (az amerikai, a svéd és az izraeli fejlesztők mellett) elnyerte a bírák elismerését, és így a világ legjobbjai közé bekerült a Nemesys Games hazai csapat Fortix 2 nevű fejlesztése. A játék megálmodói ezzel nem csak Magyarországot, hanem Kelet-Európát is egyedül képviselik a videojáték-fejlesztő iparág egyik legmeghatározóbb fórumán.

A Fortix 2 a korábbi Fortix folytatása, újragondolt grafikai megoldásokkal és továbbfejlesztett játékmenettel. Olyan casual (fordított tower defence) játék, amihez szükség van stratégiai gondolkodásra, de nem a "kemény" játékszoftver imádók, hanem elsősorban azok élvezik, akik rövidebb menetekben, és csak időről időre szeretnek játszani a számítógépen, PSP-n, iPhone-on vagy a Facebookon. A játékos a főszereplő, a bátor Fortix lovag bőrébe bújhat, aki Artalom szigetén küzd ősi ellenfele, a gonosz varázsló, Xitrof ellen.

"Hatalmas dolog, hogy a finalisták között vagyunk. Legalább olyan elismerés ez, mint a filmeknél az Oscar-díj, vagy olyan értékes, mintha a Fortix 2 jelölést kapott volna Cannes-ban a legjobb film kategóriában. Erre a hírre mindenki figyel a videojáték-fejlesztő iparban, hiszen a D.I.C.E. elsősorban az iparágban dolgozóknak szól, ahol a nemzetközi kiadók és a nagy fejlesztő cégek top vezetői érdeklődnek és vesznek részt. Bárhogy alakulnak az eredményeink, egyetlen magyar indulóként már most sokat nyertünk: a világ legjobbjai közé kerültünk és megmutattuk magunkat olyan óriásoknak, mint például a Nintendo, a Microsoft, a Sony vagy az Electronic Arts. Nem beszélve arról, hogy ezzel egy új fórumon, teljesen új közönség hallhat Magyarországról, és visszük jó hírünket." - nyilatkozta Józsa Szabolcs, a Nemesys Games vezetője.

Az IGC versenyen indult játékok közül 12 döntőst választottak ki, két kategóriában: amatőr és profi csapatok innovatív megoldásait díjazzák, összesen 350 000 dollár értékben. A Nemesys Games hivatalos meghívást kapott a las vegas-i díjkiosztó ünnepségre, ahol kiderül, hogy a 6 "professional" játékból melyik viszi el a 100 000 dolláros fődíjat, a három - egyenként 2 500 dolláros - különdíjat (legjobb grafika, játékmenet és technológiai megvalósítás), vagy a 10 000 dollárral járó gamer's choice elismerést, amit a játékosok a szavazataikkal ítélnek oda a legjobbnak tartott fejlesztésnek. Ez utóbbihoz a hazai internetezők is hozzájárulhatnak azzal, ha voksolnak a Fortix 2-re a verseny hivatalos oldalán (http://www.indiegamechallenge.com/finalists/fortix-2/), hogy a magyar fejlesztők közül elsőként elnyerhessék ezt a rangos nemzetközi díjat.
1 hozzászólás

totyak

11 éve, 7 hónapja és 11 napja

Az első Fortix nekem is megvan, el lehet vele játszogatni. Sajnos, ha jól rémlik végül nem nyerte meg a magyar csapat a versenyt.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja