A Fujitsu is szerepel a Gartner és a WWF legfenntarthatóbb ICT-szállítókat azonosító független jelentésében

2011. január 24.
2.2601
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
RED profilja, adatai
RED
A környezetkímélő megoldásokról eddig végzett legalaposabb felmérés azt vizsgálta, milyen kezdeményezésekkel csökkentik az egyes szállítók az infokommunikációs technológia (ICT) által termelt üvegházgáz-mennyiséget, és az eredmények alapján összeállította a fenntarthatóságra globálisan törekvő vállalatok listáját.

A Fujitsu büszke rá, hogy e szállítók között foglal helyet. A Gartner és a WWF által (Alacsony széndioxid-kibocsátás és ágazatvezető környezetbarát megoldások az ICT-szektorban/Low-Carbon and Environmental Leadership in the ICT Industry címmel) kiadott jelentés öt fő kategóriában rangsorolja a szállítókat az alapos kutatás eredményei szerint. A Fujitsu az öt kategória közül kettőben ("Az informatika átalakítása" és a "Belső környezeti teljesítmény" kategóriákban) az első helyen áll.

A Gartner és a WWF felmérte, hogyan reagál a vizsgálatba bevont 19 technológiaszállító és szolgáltató cég a jelen - és a jövő - ügyféligényeire az üvegházgáz-kibocsátás csökkentésével.

A környezetvédelem iránt több mint 20 éve elkötelezett Fujitsu az alapvető technológiai kutatás-fejlesztéstől kezdve a terméktervezésen és az üzemeltetésen át az újrahasznosításig, a teljes termékéletciklusban fontos szempontként kezeli a zöld ICT-t. Globális zöld informatikai kezdeményezése, a Green Policy Innovation keretében összesen több mint 15 millió tonnával kívánja csökkenteni széndioxid-kibocsátását a 2009-es és 2012-es pénzügyi év közötti időszakban. A 2009-es pénzügyi évben 2,37 millió tonna csökkenést ért el, ami 2,13 millió tonnával meghaladta az előzetesen kitűzött célt.

A Fujitsu elkötelezetten dolgozik az ügyfelek környezetterelését csökkentő és fenntarthatósági céljaikat támogató termékek fejlesztésén. A vállalat kutatás-fejlesztési divíziója, a Fujitsu Laboratories már a fejlesztési szakaszban felméri az adott technológia széndioxid-kibocsátásra gyakorolt várható hatását. Az elmúlt pénzügyi évben a Fujitsu által a globális piacon bevezetett összes új termék több mint fele szerzett "Super Green" besorolást vagy három csillagot a cég rendkívül magas környezettudatossági normákat állító Green IT címkézési rendszere szerint.

A Fujitsu emellett ügyfeleinek is segítséget nyújt ICT-eszközeik üvegházgáz-kibocsátásnak megismerésében és csökkentésében. Az energiafogyasztást, a hőkibocsátást és helyigényt optimalizáló nulla wattos monitorai, PC-i, szerverei és a Primergy CX1000 felhő-szerver új etalont képviselnek az adatközpont működési költsége szempontjából.

Aktív vezető szerep a zöld ICT kezdeményezésekben és segítségnyújtás az ügyfeleknek a üvegházgáz-kibocsátás csökkentésében
A Fujitsu a világon mindenütt aktív vezető szerepet vállal a zöld ICT kezdeményezésekben. Képviselteti magát a széndioxid-kibocsátás csökkentését szorgalmazó fontos munkacsoportokban - részt vesz többek között a Green Grid, az EU-s ICT4EE kezdeményezés, a Climate Savers Computing Initiative, a Copenhagen Communiqué on Climate Change, a Japan-CLP (Japan Climate Leaders' Partnership), az EPEAT, az Energy Star, a Blue Angel, a Nordic Swan és a német BITKOM zöld informatikai szövetség munkájában.

A Fujitsu világszerte együttműködik ügyfeleivel az üvegházgáz-kibocsátást rövid és hosszabb távon csökkentő megoldások fejlesztésében és bevezetésben. Finnországban például országos elektronikus receptkezelő és betegnyilvántartási rendszert telepített a Finn Társadalombiztosítási Intézet számára. A projekt elősegíti az egészségügyi szolgáltatók közötti hatékony információcserét, és lehetővé teszi, hogy az állampolgárok elektronikus rendszerben jussanak hozzá a receptekhez és ellenőrizzék saját egészségügyi adataikat, így ritkábban kelljen személyesen felkeresniük orvosukat. Az elektronikus receptkezelés és a betegnyilvántartási rendszer elérése csökkenti a nyomtatott és filmre rögzített betegadatok mennyiségét. A Fujitsu Kanadában és Spanyolországban is lebonyolított hasonló elektronikus betegnyilvántartási projekteket.

"Üdvözöljük a Gartner és WWF jelentésének eredményeit, amelyek független forrásból is megerősítik a Fujitsu hosszú távú környezetvédelmi elkötelezettségét és segítenek ügyfeleinknek feltérképezni, mely ICT szállítók játszanak valóban vezető szerepet a zöld infokommunikációban" - jelentette ki Atsuhisa Takahashi, a Fujitsu környezetvédelmi stratégiai divíziójának alelnöke. "Olyan jövőt képzelünk el, amelyben valós időben lehet majd érzékelni, mérni és kijelezni a széndioxid-kibocsátást, hogy így mindannyian jobban tudjuk szabályozni a globális környezetre hatást gyakorló folyamatokat."

Alison O'Flynn, a Fujitsu globális üzleti csoportjának fenntarthatóságért felelős igazgatója hozzátette: "Nagyra értékeljük, hogy a Gartner és a WWF ilyen alapos kutatást végzett és ezzel átláthatóbbá teszi, hol tart jelenleg az IT-ágazat a fenntartható és alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaság megteremtéséhez vezető úton."

Megjegyzés:
A hivatkozott jelentés: Alacsony széndioxid-kibocsátás és ágazatvezető környezetbarát megoldások az ICT-szektorban/ Low-Carbon and Environmental Leadership in the ICT Industry by Gartner and WWF, 2010; Szerzők: Simon Mingay, a Gartner kutatási alelnöke és Dennis Pamlin, WWF
1 hozzászólás

totyak

11 éve, 7 hónapja és 10 napja

Sajnos a legtöbb nagy világcég nem törődik a környezetvédelemmel. Ennek a kárát nem mi fogjuk látni, hanem majd az unokáink, vagy az ő unokáik, de sokáig nem lehet büntetlenül kizsákmányolni a Föld természeti kincseit.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja