A 65nm-es Intel Pentium 4 lapka kevesebb energiát igényel

2005. október 05.
1.9911
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A 90nm-es technológiáról a 65nm-esre történő áttérés az Intel számára lehetővé teszi az egymagos Pentium 4 processzorok energia-felvételének csökkentését.

A Prescott magon alapuló jelenleg kapható Pentium 4 lapkák energia-felvétele 95W, a 2006. elején érkező "Cedar Mill" alapú Pentium 4 lapkáké csak 86W. Jelenleg egy- és kétmagos processzorok egy időben kaphatók a piacon és ez valószínűleg még néhány évig így lesz, mivel az Intel 2006 elején újabb egymagos processzort bocsát ki.

Az Intel egymagos 6xx sorozat tovább folytatja "pályafutását", része a vállalat nagy teljesítményű asztali platformjának. A Pentium 4 architektúra teljesítménye azonban korlátozott, mivel sebessége 4GHz-en túl nem növelhető, holott eredetileg 10GHz-ig tervezték. Azonban 3GHz fölött rendkívül meredeken nő a lapkák hőtermelése.

A "Tom’s Hardware Guide" tesztelt egy 65nm-es Pentium 4 653 lapkát, – ez a modell már nem található az Intel legújabb, hivatalos úti-tervében – amely körülbelül 10%-kal kevesebb energiát igényel, mint a jelenleg kapható lapkageneráció. A Cedar Mill magon alapuló lapka hőtermelése (THD = thermal design power) 86W míg a Prescott magon alapuló Pentium 4 (2MB L2 gyorsító-tárral) 95W hőt termel. A 86W 3,0-3,6GHz-es a Pentium 4 600-as sorozatú új lapkák jellemzője.

Általában elmondható, hogy a finomabb technológia (kisebb méretek) növeli a szivárgó áramot és ezért nő a félvezetők energia-igénye. Az Intel ennek ellenére most tér át a 90nm-es technológiáról a 65nm-esre, illetve a 90nm-es Prescott magról a 65nm-es Cedar Mill magra, ami az átlagos energia-felvétel csökkenését eredményezi. Az Intel Prescott Pentium 4 lapkák 1,2nm vastag szigetelőréteget tartalmaznak a kapuhoz, az átfolyó áram vezérléséhez. A vállalat 65nm-es technológiával – belső kódneve P1264 - jelenleg a D1D gyárban (Hilsboro, Oregon) készíti a processzor-lapkákat. A D1D az Intel legnagyobb "tiszta szobája", területe 3,5 labdarugó-pálya területével egyenlő.

Az Intel legújabb Pentium 4 tervében öt alap Cedar Mill alapú processzor látható. Ezek: a 631, 641, 651, 661 és 671, melyek sebessége 3,0 és 3,8GHz között van. A Cedar Mill Pentium 4 653 modell 3,4GHz-es órajellel működik és támogatja a vállalat virtuális technológiáját (VT). Az új terv viszont nem jelzi az Intel hivatalos álláspontját a Cedar Mill lapkákkal kapcsolatban: a Cedar Mill lapkák támogatják-e a virtuális technológiát (VT). Az Intel hivatalosan még nem kommentálta a Cedar Mill lapkák energia-felvételét.

Kapcsolódó linkek:
Intel Corporation
1 hozzászólás

richie8

7 éve, 5 hónapja és 1 napja

Ez nem újdonság, és tök evidens a dolog. Minél kisebb a gyártástechnológia, annál kevesebb áram kell a működéshez. A mostani 22 nm-esek már csak 45W-ot kérnek, ami elképesztő eredmény.

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Sándorkolbász profiljamarco profiljaWickedSick profiljagery1113 profiljaSándorkolbász profilja