50 éves a világhálót megalkotó genfi CERN kutatóintézet

2004. október 20.
1.7401
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Október 19-én fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepelte a világháló szülőhelyeként ismert és több Nobel-díjas felfedezésről elhíresült genfi CERN részecskefizikai kutatóintézet.

Az Európai Részecskefizikai Kutatások Szervezete, francia rövidítéssel CERN 1954-ben alakult és jelenleg 20 ország sorolható tagjai közé, köztük 1992 óta hazánk is - e pillanatban mintegy 30 magyar kutató és diákjaik vesznek részt különféle kísérleti együttműködésekben a CERN genfi laboratóriumában.

A részecskefizikai kutatások mellett az intézmény arról híres, hogy 1990-ben itt született meg a World Wide Web, azaz a világháló.

A tagállamokon kívül megfigyelői státusban részt vesz a munkákban az Egyesült Államok, Japán, Oroszország és több más állam is - a CERN még valószínűleg hosszú ideig a világ részecskefizikai kutatásának központja marad, mivel az amerikaiak 1993-ban letettek saját részecskegyorsítójuk felépítésének tervéről. Jelenleg folyik a várhatóan 2007-ben üzembe helyezésre kerülő Nagy Hadronikus Ütköztető (LHC) építése, amely jelentősen kiszélesítheti a kutatások spektrumát.
1 hozzászólás

kpal

11 éve, 4 hónapja és 11 napja

Legjobb arcok nélkülük sehol nem lennék mosolygó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaBotyi profilja