5000 mérnök által 1,2 milliárd dollárért fejlesztett, új IBM 'mainframe'

2005. július 29.
2.7971
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az IBM bevezette legbonyolultabb számítógépeinek egyikét, amely fejlett biztonsági és virtualizációs képességekkel rendelkezik.

A "mainframe"-k (nagyszámítógépek) új generációját képviselő rendszert 5000 mérnök és szoftverfejlesztő 3 évig fejlesztette. A Kék Óriásnak a fejlesztés 1,2 milliárd dollárba került. Az új rendszer neve: "System z9". A z9-et napi 1 milliárd tranzakció igénybevételhez tervezték, amely elődjének a "T-Rex" zSeries z990 kétszerese.

Az új rendszeren öt világosztályú operációs rendszer fut, köztük olyanok, mint a Linux és a z/OS v. 1.7, amely az adatok átvitelét nagyon biztonságos környezetben teszi lehetővé a számítógép platformok és a virtuális alkalmazások százai között. Az új alkalmazások Java alapúakat is magukba foglalnak.

A System z9 a felhasználók számára lehetővé teszi maximum 60 hardver logikai partíció megvalósítását, ami a z990 kétszerese. A Linux alapú alkalmazások és az üzleti adatbázisok feldolgozását egy speciális gép, a "System z9 Application Assist Processor" (zAAP) és az "Integrated Facility for Linux (IFL)" támogatja.

A gép az adatok biztonságos kezeléséhez beépített titkosító jellemzőket tartalmaz, és magába foglalja a növelt képességű SHA-256 algoritmust, amely növeli a tranzakciók sebességét és csökkenti feldolgozási költségüket. Újak a rendszerben a konfigurálható "Cripto Express 2" PCI-X adapterek és gyorsítók, amelyek segítik az adatok biztonságos továbbítását. Amikor két PCI-X adapter gyorsítóként van konfigurálva, a Crypto Express2 6000 SSL kapcsolatra képes másodpercenként. Ez a teljesítmény a z990 rendszerének kétszerese. A z/OS 1.7 operációs rendszer egy új funkciót is tartalmaz. Az "Application Transparent Layer Security" megengedi az Internet-szabvány TLS és SSL titkosítás kezelését.

A legnagyobb System z9 54 aktív processzort tartalmaz. Ez a processzor szám a z990 rendszerének közel kétszerese (32). A System z9 I/O sávszélessége elődjénél 80%-kal magasabb. Valamennyi System z9 modell támogatja a z/OS, a Linux, a z/VM, a z/VSE és a z/TPF operációs rendszereket és az alkalmazások százait kezelik.

A z9 szíve a többlapkás modul (MCM), amely fejlett félvezető és tokozási technológiával készül. Az újjá tervezett (95 x 95 x 8,5mm) modul az első, amely 16 lapkát hordoz és 102 kerámia üveg réteget, valamint 5184 I/O kivezetést tartalmaz. A lapkákat 540 méter vezeték köti össze. Az IBM a modul készítéséhez 90nm-es réz és SOI technológiát használ. Egy MCM több mint 3,5 milliárd tranzisztort tartalmaz. A tervezők a CPU lapkák sebességét a korábbi 1,2GHz-ről 1,7GHz-re növelték. A lapkák és a modulok az IBM east fishkilli (N.Y.) gyárában készülnek. Egy processzor lapka teljesítménye 540MIPS (z990: 480 MIPS).

A System z9-109 öt modellt foglal magába, amelyek 1-54 processzor között konfigurálhatók. Az IBM az első négy modellt (1-38 processzoros egységek) szeptembertől, míg az S54 jelű 54 CPU-s csúcsmodellt novembertől szállítja. Az egyprocesszoros System z9 109 teljesítménye az egy CPU-s z900 rendszerének 1,35-szöröse. A System z9 109 54 processzorig méretezhető, memóriája 512GB-ig bővíthető. Induló ára 1 millió dollár.

Kapcsolódó linkek:
IBM Corporation
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja