40 ezer új vírus

2005. december 21.
1.7531
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az F-Secure Corporation, az IT-biztonsági megoldások egyik vezető szállítója közzétette IT-biztonsági beszámolóját a 2005-ös év második félévéről.

Az elmúlt hat hónapot a vírusok számának soha nem látott mértékű növekedése és két nagyobb járvány határozta meg: 40 ezerrel emelkedett a vírusok száma; jelentősen visszaestek a hálózati férgekkel végrehajtott tömeges támadások; megsokasodtak az adathalászati kísérletek.

Az F-Secure beszámolója szerint 2005 második felében a vírusok száma 110 ezerről mintegy 150 ezerre emelkedett - ilyen mértékű növekedésre soha nem volt még példa a vírusok történetében. Ezzel párhuzamosan jelentősen visszaestek a hálózati férgekkel végrehajtott tömeges támadások. Mindössze két nagyobb fertőzés történt: szeptemberben a Zotob féreg okozott nemzetközi szinten is nagy fennakadásokat, november elején pedig a Sober.Y féreg árasztotta el a levelezőrendszereket.

Szeptember végén az F-Secure észlelte, hogy a Sony által alkalmazott digitális jogkezelő szoftver rootkit technológiát használ, és jelezte ezt a hanglemezkiadónak. A több mint egy hónappal később kipattant Sony rootkit botrány aztán világszerte igen nagy problémát okozott a szórakoztatóipari óriásnak. A nemzetközi hírverés hatására számos adatbiztonsági és sebezhetőségi kérdés merült fel a Sonyhoz hasonló vállalatoknál.

2005-ben megsokasodtak az adathalász (phishing) támadási kísérletek, amik közvetlenül az online bankok ügyfeleit érintették - és nagy nyereséggel kecsegtették a rosszindulatú kódok szerzőit. Jó bevételi forrásnak bizonyultak a természeti katasztrófák után kiküldött hamis adománygyűjtő levelek is, amik az emberek hiszékenységét és segítőkészségét használják ki.

Novemberben a mobil rosszindulatú kódok száma átlépte a százas határt. A mobilvírusok számának ilyen mértékű növekedése arra utal, hogy az azokat létrehozó bűnszövetkezetek komolyan ki akarják aknázni ezt a területet.
1 hozzászólás

[Tiltott felhasználó!]

11 éve, 6 hónapja és 15 napja

[Tiltott felhasználó!]

 
legutóbbi hozzászólások
 
Gargameth profiljaKisember001 profiljamarco profilja