32 nm-es processzorok az IBM-től

2008. április 20.
1.7501
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Gömi profilja, adatai
Gömi
Úgy tűnik az IBM, mint processzorgyártó lépéselnybe kerül a zsugorítási versenyben.

Idén télen ugyanis bemutatják 32 nanométeres gyártástechnológiai eljárással készülő központi egységeiket. Mivel azonos felületre több tranzisztort képesek bepréseleni, így értelemszerűen komolyabb teljesítményre lesznek képesek a majdan jelentkező IBM processzorok. Az újdonság 35 százalékos teljesítménynövekedést ígér a jelenlegi ász 45nm-es technológiához képest.

Azzal, hogy az Intel tavaly átállt a 45 nm-os gyártásra, új távlatokat nyitott a processzoroknak, és egy hosszú-hosszú ideje szolgáló szabványt váltott le. A gyártó eztán bejelentette, hogy a következő esztendőben alámennek ennek a számnak is. A versenytársak persze több-kevesebb sikerrel igyekeznek felvenni a versenyt, és úgy látszik nem is esélytelenül, hiszen ha minden igaz, év végétől már az IBM viszi a prímet.

A teljesítmény növekedésén túl a gyártó azzal is kecsegtet, hogy ezen processzorai mintegy 30-50 százalékkal lesznek energiatakarékosabbak az IBM New York-i laboratóriumban kifejlesztésre került technológiának hála.

Mint az imént szóba került, az Intel 2009-ben ismét bemutat egy új szabványt, saját 32 nm-es gyártási eljárásról van szó, ezzel azonban csak másodikként érhet célba az IBM mögött.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja