25 millió brit polgár adatai 2 elveszett CD-n

2007. november 22.
1.7191
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A brit kormány beismerte, hogy gondatlan kezelés miatt az adó- és vámhivatal elvesztett 2 olyan CD lemezt, amelyeken mintegy 25 millió állampolgár személyes adatai, köztük egyes esetekben bankszámla-információi is szerepeltek.

Az illetékesek később úgy (is) nyilatkoztak, hogy a CD-ken kimondottan társadalombiztosítási adatok szerepeltek, ez azonban mit sem változtat azon a tényen, hogy most minden idők legnagyobb arányú, a lakosság minimum felét érintő gondatlan adatkezelésről van szó. A hivatalból az országos könyvvizsgáló irodához küldték az adatokat CD-ken ellenőrzésre, mégpedig a TNT független futárcéggel, majd miután nem érkeztek meg rendeltetési helyükre, egyszerűen még egy-egy kópiát továbbítottak belőlük, ezúttal ajánlott postai küldeményben. Az elsőként elküldött lemezek azóta sem lettek meg.

Alistair Darling pénzügyminiszter minderről úgy nyilatkozott, hogy az adó- és vámhivatalban (HMRC) nyilvánvalóan nem tartották be a titkos vagy bizalmas adatkezelésre vonatkozó szabályokat. Jelenleg az ilyen cselekményekért 5000 font bírság (kb. 1,8 millió Ft) a legsúlyosabb büntetés, amin azonban az eset után mindenképpen szigorítani kívánnak.

Az ügyben azóta nyomozást folytató rendőrség szerint egyelőre nincsenek arra utaló nyomok, hogy valaki visszaélt volna az adatokkal, vagy egyáltalán szándékosan lopta volna el őket. A lemezeken tárolt információt egyébként jelszó védi, azonban ezen kívül nincs kódolva vagy egyéb védelemmel ellátva.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
Monyo profiljaKisember001 profiljamarco profilja