256 CPU-s SGI Altix szerver Linux operációs rendszerrel

2004. március 16.
2.6561
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Silicon Graphics bejelentette, hogy kapható az SGI Altix rendszer 256 Itanium 2 processzorral és Linux operációs rendszerrel.

Ennyi processzorral más Itanium 2 alapú rendszer (más gyártótól) nem kapható. Az SGI az új rendszerrel is tovább folytatja a Linux támogatását. Az SGI Altix rendszerek elsősorban a Linux operációs rendszeren alapulnak. A versenytársak - elsősorban a HP - több operációs rendszerrel szállítják Itanium 2 alapú rendszereiket.

A nagy teljesítményű SGI NUMAflex architektúrán alapuló Altix rendszerek több száz processzorig és több TB osztott memóriáig konfigurálhatók. Ezek a nagy teljesítményű és széles tartományban méretezhető Altix rendszerek képesek megoldani a legnagyobb számítási problémákat is. A tudósok, kutatók és mérnökök mind nagyobb feladatok megoldásán dolgoznak, amelyek egyre nagyobb teljesítményű számítógépeket igényelnek. Az Altix rendszerek a HPC (nagy teljesítményű számítógépek) újítóknak megengedi az adatkészletek elemzését és a komplex számítások drámai gyorsítását. Mindezek eredménye az új termékek fejlesztési idejének jelentős mértékű csökkentése, a kutatók számára egy teljesen új megoldás kifejlesztési idejének rövidítése.

Már igény van a mainál sokkal nagyobb teljesítményű Altix rendszerekre is. Az SGI már korábban bejelentette, hogy 2004 végén kapható lesz Linux operációs rendszer alatt 512 processzorig méretezhető rendszer is. A NASA Ames Kutató Központban már működik a világ legnagyobb Linux alapú Altix rendszere, amely teljes kiépítésben 512 Itanium 2 processzort tartalmaz majd. A NASA Ames az 512 CPU-s Altix rendszert a Föld éghajlatváltozásának kutatásához és egyéb tudományos kutatásokhoz használja.

Az SGI Altix rendszerek jelenleg a most kibocsátott "SGI Advanced Linux Environmnet with SGI ProPacak 2.4" szoftvert használják, amely mind az SGI Altix 3000, mind az SGI Altix 350 rendszerek használóinak rendelkezésére áll. Az SGI ProPack 2.4 rekordszintű SSI méretezhetőséget és további aszinkron egységek használatát teszi lehetővé, magába foglalja a Vitesse SATA meghajtót és a partícionált rendszer lemez nélküli indításának lehetőségét. A szoftvercsomag az előbbieken kívül tartalmazza még az MPT (message passing toolkit) új változatát és az SCSL-t (science and math libraries = tudományos és matematikai könyvtár), amely új támogatást tartalmaz a ScaLAPACK-hez.

Az SGI Altix rendszerekben az Intel Itanium 2 processzorok és a Linux biztosítja a méretezhetőséget, ami újabb rekordteljesítményeket eredményez. Az SGI Altix rendszer a HPC benchmarkok során több új világrekordot állított fel. A vállalat február 23-án hozta nyilvánosságra egy SGI Altix 3000 rendszer (1,5GHz-es Intel Itanium 2 processzorokkal) világrekord Linpack 100x100 (mátrix) eredményét: 1659 MFLOPS. Ez kissé magasabb, mint a HP Integrity Server rx2600 (hasonló sebességű Intel Itanium 2 processzorokkal) szerver 1635 MFLOPS teljesítménye. A Linpack 1000x1000 teszt során az SGI Altix rendszer egy, 1,5GHz-es Itanium 2 processzorral 5400 MFLOPS eredményt produkált (a HP rx2600 szerver eredménye: 5303 MFLOPS).

Az SGI Altix rendszer a SPECfp_rate2000 tesztekben is új világrekordokat állított fel. Ez a teszt a rendszerek számításintenzív lebegőpontos áteresztőképességét méri. A tesztek folyamán az SGI Altix rendszer 64 és többprocesszoros változatának teljesítményét mérték. Az Altix rendszer 64, 1,5 GHz-es Intel Itanium 2 processzorral, 35 százalékkal magasabb teljesítményre volt képes, mint a szintén 64, 1,5 GHz-es Itanium 2 processzort magába foglaló HP Integrity Superdome rendszer. A rekorderedmények annak köszönhetők, hogy az SGI az Altixban kiválóan ötvözte az Intel Itanium 2 processzorok nagy teljesítményét a 64 bites Linux OS képességeivel.

Az Altix platform most 256 processzort támogat egy rendszerben. Az SGI Altix 3000 rendszerek egy szerverben most 4-től 256 processzorig méretezhetők, míg szuperfürt konfigurációkban 4-től 512 processzorig. A SGI támogatja az 1024 processzorig méretezhető szuperfürt bevezetését is, amely májusban lesz kapható. Az 512 CPU-s SSI rendszer az év végén jelenik meg a piacon.

Kapcsolódó linkek:
Silicon Graphics
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljamarco profilja