2,33 GHz-es Athlon XP 3200+ processzorok az AMD-től

2003. december 07.
5.5071
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Hewlett-Packard nemrégiben megkezdte legújabb személyi számítógépe, a Business Desktop d325 forgalmazását, ami önmagában nem túl érdekes, az viszont annál inkább, hogy a vállalat ezen konfigurációja olyan AMD Athlon XP 3200+ típusjelzésű processzorral is rendelhető, melynek működési frekvenciája 130 MHz-cel magasabb az eredetileg 2,2 GHz-es gyári órajelnél.

Mint ismeretes, az Advanced Micro Devices (AMD) által a közelmúltban piacra dobott Athlon XP 3200+ mikroprocesszorokban 512 KB méretű másodszintű gyorsítótár kap helyet, és ezen chipek a gyári specifikációk szerint 2,2 GHz-es működési frekvenciával rendelkeznek.

Annak érdekében, hogy az Athlon XP-k minden korábbinál jobb versenytársai lehessenek a konkurens Intel Pentium 4-es processzorainak, a Sunnyvale-i székhelyű vállalat a high-end kategóriás Athlon XP chipek rendszerbusz frekvenciáját 400 MHz-re emelte, ezzel párhuzamosan pedig a VIA Technologies és az Nvidia szépen lassan előrukkolt a 400 MHz-es FSB-t támogató legújabb alaplapi chipkészleteivel. Az Athlon XP 3200+ mellett az AMD egyébként kiadott egy másik, ugyancsak 400 MHz-es rendszerbusz frekvenciával rendelkező Athlon XP processzort, a valamivel kedvezőbb árú, 3000+ típusjelű chipet.

Ezek alapján mindeddig azt hihettük, hogy az AMD a high-end kategóriás termékei esetében már megmarad a 400 MHz-es rendszerbusz mellett, a lassabb 333 MHz-es FSB-t pedig csak az alacsonyabb órajelű processzorai esetében fogja alkalmazni. Nos a helyzet az, hogy a cég vezetősége úgy döntött, az Athlon XP csúcsmodelljeinek is elérhetőnek kell lenniük 333 MHz-es rendszerbuszú változatokban. Ennek ékes bizonyítéka az a cikk elején említett, Hewlett-Packard által kínált Athlon XP processzor, mely 2,2 GHz helyett 2,33 GHz-en ketyeg, viszont rendszerbusz frekvenciája mindössze 333 MHz.

Különböző források tudni vélik, hogy az AMD a közeljövőben az Athlon XP 3000+-t is kiadja majd 333 MHz-es rendszerbuszú változatban, azt viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy ezen chipekből csak a Hewlett-Packard, vagy esetleg más gyártó, vagy kereskedő is fog-e kapni.

Kapcsolódó linkek:
Advanced Micro Devices
1 hozzászólás

Vendég

17 éve, 1 hónapja és 26 napja

Királymenő smileymosolygó smileyszomorú smileymeglepett smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
XTomiX0029 profiljamarco profilja