20 éves a számítógépes vírus

2006. január 19.
1.7081
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
20.

évfordulóját ünnepli a PC-vírus: az első számítógépes kártevő 1986 januárjában jelent meg. Bár maga a floppy lemezeken keresztül terjedő Brain vírus viszonylag ártalmatlan volt, mégis ez indította el a mai vírushelyzethez vezető események láncolatát. Az eltelt 20 év alatt több mint 150 ezer vírust észleltek, és ez a szám gyorsan növekszik - csak az elmúlt hat hónapban 40 ezerrel emelkedett. Az első vírus megjelenése óta a legnagyobb változás nem a vírusok típusaiban vagy azok mennyiségében történt: sokkal inkább a víruskészítők szándékaiban.

"A legnagyobb változás kétségkívül az, hogy a vírusokat már nem amatőrök írják kedvtelésből, hanem bűnöző csoportok, mégpedig anyagi haszon reményében. Ráadásul semmilyen jel nem utal arra, hogy ez a jövőben megváltozna" - mondta el Mikko Hyppönen, az F-Secure kutatási igazgatója. "Már vannak arra utaló jelek, hogy a rosszindulatú kódok szerzői a laptopok WLAN hálózatait fogják megcélozni az automatikusan terjedő férgekkel. Bármi is legyen a következő lépés, érdekes lesz látni, hogy milyen típusú vírusokról beszélhetünk majd húsz év múlva - lehet, hogy a számítógépes vírusok házakat is megfertőznek majd?"

A hajlékonylemezekkel együtt már hosszú ideje eltűnt bootszektor vírusok viszonylag sokáig, 1986-tól 1995-ig hódítottak. Mivel floppy lemezeken keresztül terjedtek számítógépről számítógépre, a fertőzés csak hónapokkal vagy évekkel a kártevő megjelenése után érhetett volna el jelentősebb szintet. Ez a helyzet 1995-ben, a korai Windows operációs rendszerek sebezhetőségeit kihasználó makróvírusok megjelenésével változott meg. A makróvírusok négy éven át uralták az informatika világát. A vírusok terjedési ideje az első felfedezéstől a globális probléma kialakulásáig körülbelül egy hónapra csökkent.

Az internet elterjedésével megjelentek az e-mail férgek, amelyek közül egyes példányoknak a globális járvány eléréséhez csupán egy napra volt szükségük. A leginkább említésre méltó az egyik legelső ilyen e-mail féreg, a Loveletter, más néven az ILOVEYOU volt, amely széles körben pusztított, és hatalmas anyagi károkat okozott 1999-ben.

2001-ben a hálózati férgek megjelenésével (mint például a Blaster és a Sasser) a terjedési idő egy napról egyetlen órára csökkent. Ezek a kártevők automatikusan és megkülönböztetés nélkül megfertőztek minden olyan internetre csatlakoztatott számítógépet, amely nem rendelkezett megfelelő vírusvédelemmel. Az e-mail és a hálózati férgek jelenleg is pusztítanak az informatika világában.
1 hozzászólás

[Tiltott felhasználó!]

7 éve, 7 hónapja és 8 napja

[Tiltott felhasználó!]

legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Maniac profiljagery1113 profiljaWickedSick profilja