200 GB-os kéklézeres DVD lemezt fejlesztett ki a Sony

2004. szeptember 27.
2.0111
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Sony várhatóan októberben hivatalosan is bejelenti, hogy sikerült egy nyolc adattároló réteggel ellátott, 200 GB-os tárolókapacitású BluRay kéklézeres DVD lemezt kifejleszteniük.

Takamine Taro, a Sony szóvivője elmondta, hogy a nyolcrétegű lemez előállítása egyelőre csupán a BluRay kéklézeres technológiában rejlő lehetőségek demonstrálását célozza. A cég távlati terveiben konkrétumként egyelőre csak a négyrétegű, 100 GB-os verzió kereskedelmi forgalmazása szerepel, 2007-től.

A fejlesztés mindenesetre jól mutatja, hogy a BluRay formátum előnye versenytársával, a szintén kéklézeres technológián alapuló HD DVD-vel szemben egyértelműen a nagyobb teljesítmény. Utóbbi eszközökkel a jelenleg elérhető legmagasabb tárolókapacitás 30 GB, a HD DVD erőssége azonban nem is ebben, hanem az alacsony gyártási költségekben rejlik. A formátumot támogató cégek, az NEC és a Toshiba állítása szerint ugyanis a gyártási technológia gyakorlatilag megegyezik a hagyományos DVD-ével, ebből adódóan pedig előállítási költségei is közel ugyanolyan alacsonyak lehetnek.

Az első HD DVD lejátszók egyébként csak jövőre jelennek majd meg a piacon, míg a Sony és a Panasonic termékeiről ismert Matsushita már forgalmaz BluRay lejátszókat. Ezek azonban egyelőre meglehetősen drágák, ráadásul szakértők szerint egyik formátum termékeinek sem alakulhat ki jelentős piaca mindaddig, amíg a gyártók meg nem győzik a hollywoodi filmstúdiókat arról, hogy az eszközök hatékony másolásvédelmi technológiával lesznek ellátva.

Kapcsolódó linkek:
Sony Corporation
1 hozzászólás

Shade

13 éve, 5 hónapja és 2 napja

What the fuck! :0

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja