1848 - stratégiai játék

2005. március 12.
22.1371
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Tavaly kezdte meg az 1848/49-es szabadságharc stratégiai játék fejlesztését a Hydrogame programozócsoport.

A játék több tesztelés után idén márciustól érhető el az érdeklődők számára a játék hivatalos honlapjáról. Az Oktatási Minisztérium lehetővé tette, hogy a honlapról Magyarországon bárki számára ingyenesen letölthetővé, on-line játszhatóvá váljék a játék, ráadásul a Sulinet honlapról elérhető oldal az 1848/49-es forradalomhoz és szabadságharchoz kapcsolódó digitális tananyagokkal egészült ki.

Ezek közé tartozik a Somogyi Győző festőművész készítette Huszártörténelem című tananyag is.

Magyar Bálint oktatási miniszter ajánlója
"A személyes élménynél nincs maradandóbb tanulási forma. Egészen más valamit átélni, cselekvő résztvevőként bekapcsolódni, mint csak a tanár előadását hallgatni vagy érdemjegyért adni feleletet arról. Az 1848-49-es szabadságharc hazánk egyik legdicsőbb küzdelme, a magyar nemzet öntudatra ébredésének időszaka, annak megtestesülése. A játék nem csupán segít megérteni a történelmi helyzetet, hanem a hadműveletek sikeres vezetéséhez, a nyerő játszmához el kell sajátítani a csaták hátterében húzódó történelmi tényeket, a korabeli politikai viszonyokat is. S persze figyelembe kell venni az adott pillanatban a természeti adottságokat (pl. időjárás, a folyók vízjárása), a katonák harci kedvét és számos más szempontot is. Meg kell érteni, kik, miért és hogyan kötöttek szövetséget.

A diákság számára - tizenéves korban - különösen vonzó az a lehetőség, hogy mindezt egy számítógépes stratégiai játék teszi lehetővé. A történelemtanítás szempontjából kedvező, ha ez nem csupán egy fikción alapuló, öncélúan erőszakos játék, hanem a magyar nemzet történetének fontos része. A korrajz szempontjából fontos, hogy hitelesen ábrázolt helyszínek, felszerelések, egyenruhák jelenjenek meg. A játék éppen ezért lehet érdekes az idősebb korosztályok, a tanárok, a szülők számára is.

Ki ne gondolkodott volna el azon, ki ne szeretné kipróbálni, mire jutott volna például Klapka, Görgei vagy Bem - ha nem avatkozik közbe az Orosz Birodalom? Vajon könnyű volt-e megállítani Jellasics seregeit Pákozdnál? Volt-e vajon esélye Mógának győzelmet aratni Schwechatnál és eljutni Bécsig? Igaza volt-e Görgeinek, hogy először meghátrált Windischgrätz túlerőben lévő serege elől, vagy győzött volna, ha felveszi a harcot? Elkerülhető lett volna Világos, vagy Arad?
Ezekre az izgalmas kérdésekre bárki megpróbálhat válaszolni a játék segítségével. A korszak alapos megismerése a játék leírásának elolvasásával is lehetséges. A résztvevőnek kitörölhetetlen, személyes élményei is lesznek a magyar nemzet függetlenségéért vívott szabadságharcáról. Ezért az Oktatási Minisztérium mindenki számára ingyenesen teszi elérhetővé a játékot."

A játék menete
1848 jellemzői, leírása
Körökre osztott stratégia, 1 kör = 1 hét
A hadszíntér az 1848-as Magyarország nagyméretű, nagyfelbontású térképe (4000x2600 pixel), amely korabeli térképek alapján készült
14 féle hadegység, 3 nemzet színeiben
több mint 70 tábornok, képpel és egyedi tulajdonságokkal
Több mint 15 perc háttérzene
30 féle hangeffektus
Erődök 3 féle méretben (Buda, Eszék, Komárom, stb.)
Dinamikus időjárás
Könnyen megtanulható, egyszerű felhasználói felület
Valódi stratégia

A játék a korabeli Magyarország térképén játszódik, a játékos ezen irányíthatja a hadseregeket. A hatalmas térkép több mint 2000 különböző domborzattal rendelkező hatszögre van felosztva. Ezek a területek lehetnek sík, dombos, mocsaras vidékek illetve hegységek. A legmagasabb hegyeket és a tavakat tartalmazó területek a hadseregek számára járhatatlanok. Fontos szerepet kap még az utak és a vasutak elhelyezkedése, mert ezeken gyorsabban haladhatnak a hadseregek. Az egységek mozgását folyók akadályozhatják, e vízi akadályokon legkönnyebben a hidakon juthatunk át.

A játék során a magyar félnek lehetősége van új egységek toborzására a nagyvárosokban. Az osztrák fél új egységeket nem állíthat fel, de időről időre kap erősítést a történelmi helyzetnek megfelelően. Az orosz beavatkozás választható, ennek esetén a magyar félnek sokkal nehezebb a dolga, hiszen két nagy hadsereget kell egyszerre legyőznie.

A seregek alapegysége az ezred és az üteg, minden hadsereg ezekből épül fel. Egy ezred maximum 2000 lovast vagy 4000 gyalogost foglal magában. Az ütegek létszáma 8 ágyú lehet. Az ezredek és ütegek különböző tulajdonságokkal rendelkeznek: létszám, tapasztalat, fáradtság, morál, ellátmány. Ezek a tulajdonságok dinamikusan változnak a helyzetnek megfelelően. Ellátmányt a nagyvárosok biztosítanak, ezektől a központoktól elvágott hadseregek nehéz helyzetbe kerülnek.

Az egyes hadseregek élére a játékos nevezheti ki a tábornokokat. Ezek a vezetők hatással vannak a vezetett hadtestre a csatákban. E mellett a játékos a csatában alkalmazott taktikát is beállíthatja, amely lehet vakmerő, kiegyensúlyozott vagy óvatos, illetve irányulhat az ütközet elkerülésére. A taktika mellett az egységek más parancsokat is kaphatnak, pl.: erőd lövetése, erőd rohamozása, feloszlatás, védősáncok kiépítése.

A csaták során a szembenálló hadak realisztikus mértékű veszteségeket szenvednek és nem megsemmisülnek, csak visszavonulnak vereség esetén. A csata végeredményétől függően változik az ezredek morál, tapasztalat és ellátmány szintje is. A nyílt csata mellett lehetőség van az erődök ostromára és bevételére is.

A játék a számítógép ellen játszható (a magyar vagy az osztrák-orosz féllel), vagy két játékos játszhatja egymás ellen az interneten illetve helyi hálózaton.

Kapcsolódó linkek:
1848 - a hivatalos oldal
1848 - a Sulinetes oldal
21 hozzászólás

Vendég

8 éve,

hello, nem tudjátok hogyan lehet win7 alatt futtatni ezt a játékot?

válasz erre

marco

8 éve, 1 hónapja és 23 napja

Vendég írta:
kodok vanak hoza???
Milyen kódra gondolsz? Cheatre?

válasz erre

Vendég

8 éve, 1 hónapja és 23 napja

1848-as magyer forradalom jatekhoz kellene

válasz erre

Vendég

8 éve, 1 hónapja és 23 napja

kodok vanak hoza???

válasz erre

Tibit

9 éve, 4 hónapja és 12 napja

Vendég írta:
sziasutok nem tudtok mandani valami jó stratégiai játékot
Dehogynem! Százával tudok. Milyen fajta stratégiák érdekelnek? Milyen korban játszódjon, körökre osztott legyen vagy vmi.?

válasz erre

Vendég

9 éve, 4 hónapja és 13 napja

sziasutok nem tudtok mandani valami jó stratégiai játékot

válasz erre

Vendég

9 éve, 9 hónapja és 18 napja

ma ünnepeljük március 15-ét ennek tiszteletére letölttöttem a játékot

válasz erre

Vendég

9 éve, 11 hónapja és 20 napja

Ezt a játékot ki se kellett vna adni akkor hülyeség

válasz erre

Vendég

10 éve, 7 hónapja és 16 napja

Létezik hozzá kód?

válasz erre

Vendég

10 éve, 10 hónapja és 15 napja

jo jatek

válasz erre

Vendég

11 éve, 19 napja

szuper jatek

válasz erre

Vendég

11 éve, 1 hónapja és 3 napja

hogyan lehet letolteni ezt a jatekot?

válasz erre
12a(z) 2 -ből

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Hellblade profiljarDAVE profiljagokuvsvegita profiljaWickedSick profiljaMarduk profilja