150 millió dolláros Microsoft-Gateway kiegyezés

2005. április 12.
1.6281
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A két vállalat együttes bejelentése szerint a Microsoft négy év alatt 150 millió dollár kártérítést fizet a számítógépgyártónak a per lezárásaként megszületett kiegyezés alapján.

Az ügy gyökerei még az 1990-es évekbe nyúlnak vissza, amikor az amerikai igazságügyi minisztérium trösztellenes pert indított a Microsoft ellen. A vizsgálat során Thomas Penfield Jackson bíró a szoftvergyártó IBM-el és a Gateway-el kapcsolatos piaci gyakorlatát vizsgálva úgy találta, hogy ez a két vállalat valamivel magasabb árat fizet a Microsoftnak.

Ennek oka, hogy nem hajlandók az általuk kedvelt Netscape Navigator helyett az Internet Explorert előtelepíteni gépeikre. A megállapítások lapján a Gateway pert indíthatott a Microsoft ellen, ám a mostani kiegyezés az ügy lezárását jelenti. A Gateway közleménye szerint a pénzt a vállalat a Microsoft jelenlegi és jövőbeli operációs rendszerit futtató eszközök marketingjére, fejlesztésére, és tesztelésére fogja fordítani. Mindkét cég kifejezte elégedettségét, hogy egy ilyen régre gyökerező ügyet sikerült mindkét fél részére megnyugtatóan lezárni.

Az elemzők szerint a Microsoft tendenciaszerűen törekszik régebbi peres ügyei lezárására, a vállalat tavaly a Sun Microsystems-el 1,95 milliárd dolláros, a Novell-el pedig 536 millió dolláros kártérítéssel rendezte perenkívüli megállapodással jogi vitáit.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja