150 ezer Classmate PC laptopot adott el Líbiának az Intel és a MS

2007. november 01.
1.9881
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az Intel és a Microsoft bejelentették, hogy 150 ezer iskolásoknak szánt, úgynevezett ?Classmate PC? laptopot adtak el Líbiának.

A hír több szempontból is érdekes; az egyik figyelemreméltó adat a készülékek ára. A hivatalos közleményből az ugyan nem derül ki, hogy a líbiai kormány mennyit fizetett értük, az azonban igen, hogy egy példány gyártási költségei állítólag mindössze 200 dollárra rúgnak. Márpedig a legfrissebb hírek szerint pont ennyire kúszott fel az eredetileg százdollárosnak szánt OLPC XO laptop ára is, amely 5 évvel ezelőtt elindította az egész jótékonysági lázat a technológiai cégek körében.

Az Intel éppen az XO-ra adott válaszként fejlesztette ki a Classmate PC-t, azonban ennek ára mindeddig jóval magasabb volt vetélytársáénál. A processzorgyártó éveken át értelmetlen kezdeményezésnek nevezte az OLPC projektet, amely egy lebutított számítógépet kínálva a felzárkóztatás helyett éppen, hogy hosszabb távra elmaradottságban tartja a fejlődő országok fiatal nemzedékeit. Néhány hónapja ugyanakkor a Microsofttal együtt bejelentették, hogy támogatják a kezdeményezést, így a közeljövőben akár egy Intel processzoros és Windows-rendszerű XO is megszülethet.

Addig is azonban úgy tűnik, hogy a két laptop versenyez egymással a fejlődő országok kormányainak kegyeiért; a napokban az XO-t elsőként megrendelő Uruguay például fontolgatta is a Classmate PC megvásárlását, Nigéria pedig az Intel szóvivője szerint végül az ő masinájuk mellett döntött az XO helyett.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
XTomiX0029 profiljamarco profiljaManiac profilja