15 000 XO OLPC - Alabamának!

2007. december 06.
1.6871
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az OLPC projekt ?százdolláros? XO laptopjának legutóbbi megrendelője meglepő módon nem a harmadik világ valamely elmaradott országa, hanem az Egyesült Államok Alabama államának székhelyeként ismert Birmingham.

Annyi igaz, hogy az OLPC projekt koordinátorai nemrégiben a fejlettebb térségekre is kiterjesztették a program hatályát, azonban Észak-Amerikában elsősorban a sajátos, ?kettőt fizet, egyet vihet? formát propagálták. Ennek lényege, hogy ha valaki közel 200 dollár ellenében hozzájuttatott egy fejlődő világban élő gyermeket egy XO laptophoz, akkor ugyanennyiért saját magának is vásárolhat egyet.

Az egész pontosan 188 dolláros árat a hardverköltségek növekedése idézte elő, amiben számos tényező szerepet játszott, azonban a vártnál kevesebb megrendelésből adódó viszonylag alacsony gyártási volumennek döntő szerepe volt benne. Jó hír viszont, hogy október végén első hivatalos megrendelőként Uruguay százezer XO-t kért, a napokban pedig Peru kormánya adott le 260 ezer XO-ra szóló rendelést. Ha a kereslet és a gyártás eléri a tervezett milliós példányszámot, a laptop ára valóban akár 100 dollárra is csökkenhet.

Ami az alabamai Birmingham-et illeti, Larry Langford polgármester 15 ezer XO laptopot szán a város hátrányos helyzetű diákjainak. A tanulók a tervek szerint 2008. április 15-én vehetik majd át a számos újítást tartalmazó, strapabíró készülékeket. Habár a déli Alabama nem tartozik éppen a leggazdagabb amerikai államok közé, a döntés azért így is meglepő ? persze egyúttal sok mindent el is árul az állami középiskolai oktatás helyzetéről a tengerentúlon.
nincs még hozzászólás

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja