10% fölött az AMD Opteron

2005. július 29.
1.5811
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Mercury Research piackutató adatai szerint az AMD Opteron processzorai az összes eladott x86-os szerverlapka 11,2%-át tették ki az idei második negyedévben.

A Mercury adatgyűjtési módszere némileg különbözik a más cégek, például az IDC és a Gartner által alkalmazott metódusoktól, ők ugyanis utóbbiaktól eltérően a forgalomba hozott processzorok mennyiségét, nem pedig az azokat használó szerverek számát veszik alapul. Az AMD már tavaly szerette volna átlépni a 10%-os határt, ekkor azonban a Gartner számításai alapján még csak az x86-os szerverek 5,7%-ába került Opteron lapka.

Hector Ruiz elnök-vezérigazgató 12%-os piaci részesedést irányozott elő 2005-re, amiből a Mercury szerint az első negyedévben még csak 7,4% lett, ám a mostani 11,2% jó kilátásokkal kecsegtet a hátralévő időszakra. Az AMD még 2003-ban dobta piacra integrált memória-kontrollerrel és 64-bites kiterjesztéssel ellátott Opteron processzorait, amelyek így jóval nagyobb teljesítményűek voltak, mint az Intel x86-os piacot addig uraló Xeon lapkái. Erre válaszul az Intel kénytelen volt kibocsátani saját 64-bites kiterjesztésű x86-os processzorát, holott korábban az Itanium 2-t tekintette az optimális 64-bites megoldásnak a szerverpiacon.

A Mercury szakértői szerint az AMD Opteron népszerűségének hirtelen felfutásában nagy szerepe volt az áprilisban kiadott kétmagos verziónak. Mivel az Intel csak az év végére tervezi belépő szintű szerverekbe szánt kétmagos processzorainak megjelentetését, az AMD-nek addigra legalább féléves előnye lesz majd a területen.

Kapcsolódó linkek:
Advanced Micro Devices
nincs még hozzászólás

legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

darkomen profiljaAngryKnight profilja