10 éves az MP3

2005. július 20.
1.7251
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A közkedvelt audioformátum, az MP3 ma július 14-én ünnepli 10-ik születésnapját.

A németországi erlangeni Frauenhofer IIS intézet munkatársai pontosan tíz évvel ezelőtt döntötték el, hogy az általuk fejlesztett formátum a .mp3 nevet viselje a jövőben. Az intézet kutatói már évekkel azelőtt elkezdték a formátum fejlesztését, és 1995 július 14-én a projektben résztvevő 40 tudós megtartotta az ISO-MPEG Audio Layer 3 kódolású állomány "keresztelőjét".

Az MP3-formátumot a Frauenhofer IIS intézet egyik kutatójának Karlheiz Brandenburgnak az égisze alatt fejlesztették ki, aki már az 1980-as évek elején elkezdett foglalkozni az audiokompresszióval. Brandenburg elmondta, hogy több éves kutatómunka után már majdnem felhagytak a további fejlesztéssel egy algoritmushiba végett, ám az utolsó pillanatban sikerült ezt megoldaniuk. Azóta az MP3 a legnépszerűbb audioformátummá vált a zeneipar nagy bosszúságára, mert a különböző csereportálokon ezen formátumban terjedtek-terjednek a zeneszámok.

A .mp3 kiterjesztés az utóbbi években azonban annyira elterjedt, hogy az elektronikai cikkeket gyártó vállalatok is felfigyeltek rá és megkezdték az MP3-formátumot lejátszó készülékek gyártását. Jelenleg évente több tízmillió MP3-lejátszót értékesítenek, és a szekértők azt jósolják, hogy 2006-ban akár 80 millió mp3-at támogató készülék is gazdára találhat.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
XTomiX0029 profiljaKisember001 profiljaGargameth profiljaBotyi profiljamarco profilja