100 GB-os, négyrétegű Blu-ray lemez a Hitachitól

2007. október 07.
1.8351
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Hitachi olyan, négy adattároló réteggel ellátott Blu-ray optikai adattároló lemezeket fejlesztett ki, amelyek 100 GB kapacitásúak, és az eddig forgalomba hozott Blu-ray készülékeken is lejátszhatók.

A visszamenőleges kompatibilitás mindenképpen kulcskérdés, mivel eddig is napvilágot láttak már olyan nagy kapacitású többrétegű Blu-ray prototípusok, amelyek ugyanakkor nem lejátszhatóak a mostani lejátszókon és számítógépes meghajtókon.

A Hitachi most azon dolgozik, hogy javítsa négyrétegű technológiájának jelminőségét, eközben pedig egy nem kevesebb, mint nyolc adattároló réteget tartalmazó lemezt is fejleszt, amely így 200 GB tartalom tárolására lenne képes. Külön kérdés persze a gyártás költsége, a filmstúdiók ugyanis nyilvánvalóan inkább adnak ki valamit két lemezen, ha az olcsóbb, mint a sokrétegű technológia. A 100-200 GB kapacitás persze nem is annyira a filmes DVD-k esetében lehet érdekes, hanem például a számítógépes adattárolásban, vagy a digitális videó-felvevőknél.

Eközben persze a rivális tábor sem szeretne lemaradni, hiszen a Toshiba nemrég egy háromrétegű, 51 GB-os HD DVD lemezt mutatott be. Így aztán a hasonló bejelentések korántsem jelentik a kéklézeres formátumok harcának végét, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a többrétegű adattárolást lehetővé tévő technológiát a szembenállástól független cégek is birtokolják, és az mindkét platformon egyforma hatékonysággal alkalmazható.
nincs még hozzászólás

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljatotyak profiljaManiac profilja