100 GB-os memóriacsipet fejleszt egy amerikai cég

2008. január 24.
2.1631
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A kaliforniai Szilícium-völgyben működő Nanochip nevű cég egy olyan memórialapkán dolgozik, amely egy speciális technológia révén akár 100 GB adatot tud majd tárolni egyetlen csipen.

A Nanochip terve az úgynevezett ?Mikro-elektro-mechanikus rendszeren? alapul. Ennek lényege nagyjából az, hogy a memóriacsipet alkotó két lapka egyike miniatűr, kevesebb mint 25 mikrométer átmérőjű szondák ezreit tartalmazza, amelyek elektromos töltéssel ruházzák fel a valódi adathordozó médiumként funkcionáló másik lapka felületét.

Mivel a szondák mozgathatók, gyakorlatilag a teljes felületet tele tudják írni adatokkal. Fontos tényező, hogy a csipek előállításához nincs szükség különleges alapanyagokra vagy eljárásokra, tökéletesen megfelelnek az akár 1 mikronos félvezetők, azaz a költségek alacsonyan tarthatók.

A MEMS technológia már vagy egy évtizede a kutatások homlokterében van, azonban mindeddig nem sikerült megbízhatóan működő prototípust kifejleszteni. Most azonban úgy tűnik, hogy végre az iparág is fantáziát lát a dologban, mivel az Intel processzorgyártóhoz tartozó Intel Capital 14 millió dollárt fektetett be a fejlesztésbe. A lehetőségek szinte korlátlanok, mivel elméletileg akár 1 TB adat is bepréselhető a mindössze néhány milliméter átmérőjű lapkába.
nincs még hozzászólás

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja