Sony Ericsson Arc S és Ray teszt

2011. december 26.
83.9301
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
A Sony Ericsson név hamarosan csak Sony lesz, hiszen a két gyártó fúziója megszűnt, a Sony kivásárolta az Ericsson részesedését a közelmúltig közösen vitt telefon brandből. Ennek ellenére még érkeznek a Sony Ericsson telefonok és a jelenleg piacon lévők is kapják folyamatosan a frissítéseket. Jelenleg a két zászlóshajó az Arc S, és a kisebb méretűek mezőnyében a Ray.


De miért is egy tesztben mutatjuk be a két telefont? Nos a magyarázat egyszerű, a Ray és az Arc S ugyanazt az Android firmware-t kapta, így a szoftveres felületük megegyezik, valamint hardveresen a két telefon - méretüktől eltekintve - szinte teljesen azonos. Így adott volt a lehetőség, hogy a két készüléket egy cikkben ismertessük meg az olvasókkal, valamint az eltéréseknél külön ki tudunk térni a miértekre.


Sony Ericsson Arc S és Ray teszt - 2. kép

Dobozolás, tartozékok
Az Arc S dobozában a hálózati töltő és a microUSB kábel mellé egy csinos méretű, 8 GB-os microSD kártyát, valamint egy agybadugós sztereó headsetet is kapunk, és az eddigi SE termékektől eltérően egy bőrtokot és egy képernyővédő fóliát is csomagoltak a gyárban. A headsethez többféle méretű műanyag párna is jár, így a mindenki kényelmessé teheti a zenehallgatást.

A Ray doboza kissé szegényesebben van megpakolva, de természetesen hálózati töltőt, microUSB kábelt, headsetet és egy 4 GB-os microSD-t találunk benne a készülék mellett.

Android, feljavítva
Az Androidos telefonok felső szegmensébe tartozó készülékek az Arc S esetében a 2.3.4-es, a Ray esetében pedig a 2.3.3-as szoftververziót kapták, amikor legurultak a gyártósorról. A Ray természetesen bekapcsolás után azonnal felajánlja a frissítést, amit érdemes is telepíteni, hiszen az új verzió több újdonságot is tartalmaz. Mélyebben nem mennék bele a részletekbe, de az egyik Sony Ericsson specifikus újdonságot azért kiemelném, a telepítés után a 3D-s felvételek készítésére is lehetőség lesz. És a frissítésnek itt még nincs vége, már tudjuk, hogy március végén mindkettőre érkezik a 4.0-ás Ice Cream Sandwich, így bizonyára hosszú távon társ lesz még annak, aki ezeket a készülékeket választja.

Sony Ericsson Arc S és Ray teszt - 3. kép

A Sony Ericsson amióta belépett az Android szegmensbe, teljesen személyre szabja a felületet, így valóban egyedi készüléket kapunk, nem érezzük a tömegtelefon érzést, amit maga a platform egyébként sugall. Természetesen az egyéni megjelenés mellé egy sor speciális alkalmazás is társul, hiszen például a sokak által kedvelt TrackID, amely automatikusan felismeri a hallott zenét, vagy dallamot, a Sony Ericsson telefonok elmaradhatatlan alkalmazása már hosszú évek óta.

Az alapesetben telepített alkalmazásokban egyébként is bővelkedik a készülék, hiszen vírusírtóból teljes verziósként a McAfee megoldását kapjuk, de van navigációs alkalmazás is, a WisePilot. Több letölthető tartalmakat menedzselő alkalmazás is helyet kapott, a PlayNow egy store alkalmazás, amiben játékokat, applikációkat, zenéket, képeket menedzselhetünk könnyedén. A LiveWare kezelővel különböző csatlakoztatott hardverek viselkedését állíthatjuk be, például megadhatjuk, hogy ha fülest csatlakoztatunk, akkor a telefon hívásfunkciója legyen kikapcsolva...

Sony Ericsson Arc S és Ray teszt - 4. kép

A Timescape felület szintén a Sony Ericsson specialitása, widgetként, appként is elérhető, és a közösségi életünk minden részletét egyetlen felületre szedi össze. A hívások, sms-ek, emailek, Facebook, Twitter üzenetek, és rengeteg más feed gyűjtésére használható. Hasznos alkalmazás.

A névjegyzék több helyről szedi össze az információkat egy-egy kontakthoz, nem szorítkozik a Google által támogatott adatokra. Így a Facebookot is integrálja a rendszerbe, valamint egy helyre gyűjti az sms, email, hívás adatokat is, amit a profilban könnnyen áttekinthetünk.

Multimédiás területen nem kell szégyenkezniük a készülékeknek, zenelejátszáskor az xLoud technológia dobálja a basszust a fülünkbe, a hangszínt equalizerrel tudjuk állítani. Az FM rádió szériafelszerelés, természetesen az RDS funkció sem maradt ki. A videolejátszó mindennel megbírkózik, de például DivX lejátszáshoz le kell töltenünk a plugint. A flash tartalmak lejátszása a böngészőben akadásmentes, bár a html5 előre törésével ez egyre kevésbé fontos.

Sony Ericsson Arc S és Ray teszt - 5. kép

A fényképezőszoftver könnyen kezelhető, a szokásos témabeállítások állnak rendelkezésünkre. A 2.3.4-es szoftverrel, ahogy említettem, már 3D képek is készíthetők, az Exmor R pedig a sötétben fényképezést hivatott könnyebbé tenni.

Hasonló erő, két méret
Az Arc S külsőleg teljesen megegyezik az előd Arc készülékkel, ami nem baj, hiszen kifejezetten szép eszközről van szó, valamint a méretiben is tökéletesen megfelel a nagyméretű droid telefonok követelményeinek. A 117 grammos telefon 125 X 63 X 8,7 mm méreteivel ideális eszköz a farmer- és öltönyzsebeknek egyaránt. A készülék ívelt hátlapot kapott, amely miatt nagyon jó a fogása, könnyen kézbe simul. A hátlap természetesen nem sok extrát rejt, a 8 megapixeles kamera és a ledvaku mellett egy Xperia feliratot találunk. Az előlap valamivel több lehetőséget rejt magában. A 4,2 hüvelykes méretű, 480 X 854 pixel felbontású LED háttérvilágítású, 16 millió színű TFT kijelző felett a gyártó logója, valamint egy közelségérzékelő kapott helyet. Alul a dedikált gombok húzódnak meg, a középső home gombtól balra a vissza, jobbra pedig a menü gomb kapott helyet.

Sony Ericsson Arc S és Ray teszt - 6. kép

Az Arc S bal oldalán mindössze a 3,5 mm-es jack csatlakozót találjuk, a jobb oldalra került a microUSB-s töltő, a visszajelző led (töltés, hívás), hangerőszabályozó gombok, valamint a dedikált fényképező gomb is.

A készülék tetején a bekapcsoló (és képernyőlezáró) gombot, valamint a HDMI kimenetet találjuk. Sajnos HDMI kábel nem jár a készülékhez.

Pedig a 8 megapixeles, autofókuszos, geotagging-es HD kamerával 1280 X 720 pixel HD videókat, valamint maximum 3264 X 2448 pixel felbontású képeket készíthetünk, amit jó lenne kitenni egy nagy tévére és ott nézni a családi felvételeket. Természetesen a kábel beszerezhető külön.

A Ray kisebb telefon lévén, 3,3 hüvelykes kijelzőt kapott, azonban a felbontása szintén 480 X 854 pixel, és mivel a felület kisebb, a pixelsűrűség még jobb is, mint az Arc S-nél.

A gombok elrendezése itt némileg más, mint a nagytestvér esetében, a hátlapon ugyanazt találjuk, az előlap azonban teljesen eltér. A home gombot egy félkörív veszi körbe, amibe a visszajelző fények kerültek, híváskor és töltéskor, valamint a küönböző notifikációk esetén ez a félkör világít. Valamint a Ray egy másodlagos kamerát is kapott az előlapon a kijelző felett, ami videóhívásoknál bizony elmaradhatatlan!

Sony Ericsson Arc S és Ray teszt - 7. kép

A jobb oldalon a hangerő gomb található, dedikált fényképező gomba zonban itt nincs. Bal oldalra került a microUSB csatlakozó, a 3,5 mm-es jack azonban a telefon tetejére vándorolt, a bekapcsoló / billentyűzár gomb mellé.

A kijelzőt a Sony Bravie engine-je segíti, ami szebb képet eredményez és Az Arc S-nél közel 160 fokos betekintési szöget biztosít, a Ray-nél még ennél is jobb 180 fokos ugyanez az adat. A kijelző kellően kontrasztos, a színek néha már túl élénkek is, ami nekem nagyon tetszik, de nem minden esetben tűnik természetesnek.

Az Arc S-ben egy 1,4 GHz órajelű Scorpion processzor mellett egy Adreno205 grafikus chip teljesít szolgálatot, RAM-ból 512 MB jutott, a belső tárhely pedig 1 GB kapacitású. A dobozban található 8 GB microSD-vel egy korrekt kis tárhelyet kapunk.

A Ray kisebb processzorral is beéri, de nem is kell bele nagyobb, az 1 GHz-es Qualcomm Snapdragont itt is egy Adreno205-ös GPU segíti a grafikai megjelenítésben. A RAM azonban a Ray-ben is 512 MB és a belső tárhely mérete is megegyezik.

Sony Ericsson Arc S és Ray teszt - 8. kép

Az Arc S 14,4 Mbps, a Ray 7,2 Mbps sebességgel képes lefelé és mindkettő 5,8 Mbps sebességgel felfelé használni az információs szupersztrádát. A mobilhálózatokat 850, 900, 1800 és 1900 MHz-es tartományban kezelik, valamint a 900 és 2100 MHz-es UMTS hálózatokkal is elbánnak. Az aGPS hamar talál jelet, nagyjából 20 másodpercen belül képesek a naviációra tiszta időben. Természetesen a 2.1-es, A2DP támogatású Bluetooth és a 802.11bgn, DLNA képes Wifi elmaradhatatlan.

Az 1500 mAh akkumulátor strapás használat mellett is nevetve kibírja Arc S esetén az egy, míg Ray-nél akár a két napot, ami elég kellemes meglepetés, mert az Androidos telefonoknál ez azért ritkaságszámba megy. Természetesen aktív netezeés és játék mellett pár órás üzemidőnél többre ne számítsunk, de ha normális, vagy annál kicsit több használattal terheljük, akkor bőven bírja a munka- vagy sulinapot. És ebben aktív Wifi, 3G, emailezés, Facebook, Twitter használat és viszonylag sok telefonálás is benne értendő.

Összefoglalás, kinek melyik?
Az Arc S-t nagyon fájó szívvel adtuk vissza a Sony Ericsson-nak, az abszolút csúcs ár / érték arányban. De egy Arc azóta is segíti a napi munkát, enyhítve a hiányt. A Ray pedig az az eszköz, amire a legtöbben, akik kézbe fogták, azt mondták, ez a tökéletes Androidos telefon. Megfelelő méret, megfelelő sebességgel, kompakt kivitelben. Hardveresen pedig szinte mindenben megegyezik a nagy tesóval, sőt az előlapi kamera még egy pluszt is ad. Először azt hittem, a hölgyek fognak sokkal jobban lecsapni rá, de nem ez történt. Férfitársaim sem akarták visszaadni, ha a kezükbe került.

Sony Ericsson Arc S és Ray teszt - 9. kép

Hogy valami negatívat is írjak, mert semmi nem lehet tökéletes... Az Android gyerekcipős betegségei, amit már ideje lenne kinőnie itt is okoznak problémát. Ebben a hardverben a vonal eldobásával kell számolni, ami nem állandó, de időnként előfordul és rendkívül bossazntó. A hibajelenség, hogy beszélgetés közben egyszer csak megszakad a vonal, a telefon elveszti a kapcsolatot az adótoronnyal, és néhány másdopercre szüksége van, míg helyreáll. Ez a jelenség mindkét készüléknél előfordult, de az Arc S esetében többször. A probléma nem a készülék hibája, sajnos a szoftverplatform csillivilli megjelenése mellett okoz ilyesfajta meglepetéseket. Megoldást egyelőre nem találtunk, remélhetőleg az Ice Cream Sandwich javítja a nevetséges droid hibát.

Az Arc S nagyon jó készülék, ha valaki szép formát és erős hardvert keres egy Androidos telefonhoz, és szeretne nagy kijelzőn böngészni, játszani. A Ray pedig annak ajánlható, aki kompakt kivitelben szeretné ugyanezt megkapni, de feláldozza a nagy képernyőt a praktikusság oltárán.

Az Arc S kártyafüggetlenül nagyjából 120 ezer, a Ray pedig 100 ezer forint körüli áron vihető haza a nem szürkeimportból dolgozó shopokból.
 

Két kitűnő készülék, de sajnos a belbecs elvérzik az Android komoly hibái miatt!

32 hozzászólás

skyman

13 éve, 3 hónapja és 23 napja

Shade írta:
Szerintem nem gyenge a kamerája. Elég jó képeket tud készíteni, csak ez is olyan fény érzékeny mint a legtöbb mobilos. Meg a beállításokon rengeteg függ. De tökmindegy, mert aki fényképezni akar az nem telefont vesz, csak nekem nincs más. röhögő smiley
Hát ha megnézel egy rendes tükörreflexes fényképezőgépet akkor ahhoz képest *****gyenge röhögő smiley
De egyébként persze, alapjáraton nem az, csak ez a fény érzékenység bántó, viszont ha úgy van akkor elég jó képeket lehet vele elkapni.

válasz erre

Shade

13 éve, 3 hónapja és 23 napja

skyman írta:
Úgy voltak vele szerintem, hogy annak az amúgy is gyenge kamerának nem raknak külön fotó gombot röhögő smiley
Szerintem nem gyenge a kamerája. Elég jó képeket tud készíteni, csak ez is olyan fény érzékeny mint a legtöbb mobilos. Meg a beállításokon rengeteg függ. De tökmindegy, mert aki fényképezni akar az nem telefont vesz, csak nekem nincs más. röhögő smiley

válasz erre

skyman

13 éve, 3 hónapja és 23 napja

Shade írta:
Háát, az nem volt okos döntés szerintemsem. röhögő smiley Mint az, hogy én azért a zte bladenak az oldalára tettem volna a fotó gombot, nem pedig az érintőkpernyőre, nagyon zavaró. :/
Úgy voltak vele szerintem, hogy annak az amúgy is gyenge kamerának nem raknak külön fotó gombot röhögő smiley

válasz erre

Shade

13 éve, 3 hónapja és 23 napja

skyman írta:
Nekem csak az nem tetszik, hogy az Arc S bal oldalán van jack csatlakozó.
Elég Headset gyilkos megoldás :/
Háát, az nem volt okos döntés szerintemsem. röhögő smiley Mint az, hogy én azért a zte bladenak az oldalára tettem volna a fotó gombot, nem pedig az érintőkpernyőre, nagyon zavaró. :/

válasz erre

skyman

13 éve, 3 hónapja és 23 napja

Nekem csak az nem tetszik, hogy az Arc S bal oldalán van jack csatlakozó.
Elég Headset gyilkos megoldás :/

válasz erre

Vendég

13 éve, 3 hónapja és 23 napja

Bitang jók ezek a telók

válasz erre

Vendég

13 éve, 3 hónapja és 23 napja

Rayem van az eddigi legjobb Androidos készülék, ezt garantálom!

válasz erre

Vendég

13 éve, 3 hónapja és 23 napja

Azért a droid nekem bejönne attól függetlenül hogy vannak hibái. Az Arc nagyon tetszik!mosolygó smiley

válasz erre

Shade

13 éve, 3 hónapja és 23 napja

Vendég írta:
Nekem is Blade van és nagyon szeretem. De azért egy Rayt bevállalnék!mosolygó smiley
Nekem is Blade, odabax, főleg főzött ROMal.

válasz erre

Vendég

13 éve, 3 hónapja és 24 napja

Nekem is Blade van és nagyon szeretem. De azért egy Rayt bevállalnék!mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 3 hónapja és 24 napja

Nem semmi megabrutálok ezek az android telók. Nekem marad a jó kis ZTE Blade!röhögő smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 3 hónapja és 24 napja

Jó telefon az Arc S, de már megvettem a Samut mikor kijött.szomorú smiley Pedig ez lett volna inkább ami tetszik.

válasz erre
123a(z) 3 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaBotyi profilja