Serial ATA

2005. január 08.
78.3971
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Joe profilja, adatai
Joe
Nos akkor elérkeztünk napjaink háttértároló vezérlőjéhez a Parellel Atához, ismertebb nevén a Serial-ATA -hoz (S-ATA,SATA). Nem is húzom az időtöket, rögtön a közepébe vágok! A SATA működésének főbb alapelvei: Ez a technológia is a többi szélessávú, soros adatátvitelre használt megoldás - Ethernet, USB, FireWire - nyomdokaiban jár. A SATA, és a hagyományos ATA közti főbb különbségek: A hagyományos ATA sokeres (egészen pontosan 40 (80)-eres) kábelt használt a párhuzamos adatátvitel eléréséhez.
Advertisement

A széles kábel és csatlakozót eléggé nehézkes volt használni, s elektromos korlátok is voltak. A Serial ATA csupán két pár, nagyfrekvenciájú kábelt használ, alacsony feszültség mellett. A SATA kábelek kis helyet foglalnak, könnyen használhatóak, s a ház szellőzését sem zavarják. A párhuzamos ATA csatlakozási korlátait – a master, slave beállításokkal együtt – akár el is lehet felejteni. A Serial ATA sikerének egyik fő eleme az, hogy visszafelé kompatibilis az Ultra ATA csatolóval. Érdekes, hogy a megjelent Serial ATA vezérlők mindegyike gond nélkül kezeli a hagyományos Ultra ATA/133-as (vagy régebbi) meghajtókat is.


Serial ATA - 2. kép

Nem csak alaplapi SATA vezérlők léteznek, már megjelentek a bővítőkártya változatok is, így aki S-ATA-ra akar váltani és az alaplapján nincs S-ATA vezérlő az is megteheti alaplapcsere nélkül. Az adaptereknek van egy árnyoldala is, a teljesítménycsökkenés. Bár a Serial ATA-t kezelő chipkészletek már tavasszal megjelentek, az olcsóbb modellek igencsak megsínylik a párhuzamos-soros konverziót. Szerencsére a gyakorlatban mindez nem nagyon számít, hisz a konverzió után megmaradó sávszélesség többnyire bőven elegendő a mai meghajtókhoz. A vezérlő kiválasztása igen nagy hatással van a végső teljesítményre. Bár mindez nem túl lényeges, ha csupán egy meghajtót használunk, egy 2 illetve több meghajtóból álló RAID füzér esetében a vezérlők igen hamar elérhetik határaikat.

Sata üzembe helyezés:
Serial ATA - 3. kép

A korábbi meghajtóknál 3 beállítás közül kellett választani: master, slave, vagy cable select. A master beállítás akkor kellet, ha csupán 1 meghajtó volt az adott IDE csatornán, vagy a másik slave beállítást kapott. A cable select esetében a meghajtók automatikusan vették fel a nekik rendelt szerepet a kábelen elfoglalt helyük alapján. A Serial ATA esetében nincs szükség ilyesmire, hisz minden meghajtónak saját vezetéke van. Nem kell többet jumpererezni. A táp és az adatvezeték csatlakoztatása után mehet az újraindítás. Gyakorlatilag valamennyi SATA vezérlő azonnal felismeri az új meghajtót. Ez alól többnyire csak az alaplapra integrált változatok jelentenek kivételt, mivel ezek működését a BIOS-ban kell beállítani.
A Serial ATA másik nagy előnye a Hot Swap támogatás: a számítógép működése közben is csatlakoztathatunk új meghajtót, illetve eltávolíthatunk már meg lévőt is. Természetesen e téren lehetnek problémák, ha a vezérlő gyártója nem támogatja megfelelően ezt a funkciót.

A nagy megmérettetés:
A tesztkonfiguráció: Asus A7N8X Deluxe-E, Athlon XP 2500+, 2X512 Mb DDR (400MHz), Windows XP Prof (SP2).
A merevlemezek:A teszteredmények:

Olvasás (Read; A nagyobb érték a jobb):Írás (Write; A nagyobb érték a jobb):Elérési idő (Acces time; A kisebb érték a jobb)
Processzorhasználat (lemezművelet alatt %-ban; A kisebb érték a jobb)
Merevlemez belső hőmérséklete (terhelés alatt °C-ban; A kisebb érték a jobb):A tesztek szerintem mindenki számára eléggé egyértelműek. A SATA hozta a tőle elvárható sebességet. Igazából majd akkor lesz nagyobb sebességkülönbség, ha a merevlemezek elektronikái nem IDE-SATA áthidaló chipet tartalmaznak, hanem valódi (natív) SATA elektronikát kapnak majd a hasukra.

A Serial ATA teljesítményének határai:
Serial ATA - 4. kép

A Serial ATA kapcsán kétféle vezérlőt különböztethetünk meg: a natív Serial ATA vezérlőt és azokat az interfészeket, amelyek ún. SATA hidak segítségével (chipek, amelyek a párhuzamos adatátvitelt sorosra fordítják) képesek az új szabvány kezelésére. A HighPoint és a 3Ware eddigi megoldásai ilyen hidakra alapultak, míg a Promise már most natív vezérlőt kínál. Mindkét megoldás működik, ám a hidak érezhető mennyiségű sávszélességet fognak le – ezek esetében az elméleti 150 helyett inkább 60-80 MB/s-al számolhatunk. A közeli jövőt tekintve ez a teljesítmény még elegendő lesz egy jó darabig, hisz a jelenleg leggyorsabb IDE meghajtók sem képesek 50 MB/s-nél többre. Még a következő generáció sem lesz gyorsabb 80 MB/s-nál, így a bemutatott vezérlők még ezekhez is megfelelőek lesznek – legalábbis középtávon.
A RAID esetében a PCI adatbusz korlátai lényegesebbek, hisz a 60-80 MB/s csatornánként értendő. Az intelligens vezérlők képesek több csatornát összevonva nagyobb összsávszélességet biztosítani, ám a PCI maximális áteresztőképessége (133 MB/s, 33 MHz, 32 bit) itt már szűk keresztmetszetet képezhet. A 66 MHz-es vezérlők ideális megoldást jelenthetnének, ám ezt valamennyi PCI-s egységnek támogatnia kellene.

A Serial ATA jövője:
Eme táblázat szemlélteti a SATA vezérlővel kapcsolatos jövőbeni terveket:Végül egy SATA másolási problémára egy megoldás:
Serial ATA - 7. kép

Akinek Nforce 2-es alaplapja van, és rajta Silicon Image Sata RAID vezérlő ők már valószínűleg találkoztak olyannal, hogy IDE-SATA, SATA-IDE, vagy SATA-SATA merevlemez-merevlemez közti adatmozgatáskor bizony az adatok megsérültek. Ez főleg tömörített állományon a legszembetűnőbb, mert kitömörítéskor a CRC értékek nem egyeznek meg, és adataink az enyészet martalékává válnak.
Erre a következő a "fél" megoldás:
1.) Flasheld fel a legújabb biost (csak saját felelősségre);
2.) Ha így megoldódott a másolási probléma, akkor kész is vagyunk, ha nem akkor következik a 3. lépés;
3.) A BIOS Integrated Peripherals menüpontban található 1 ehhez hasonló sor: ""EXT-P2P"s Discard Time"" "30 us" értékkel. Na ezt kell átállítani/írni "1us"-re.
Ez a megoldás azért csak "fél" megoldás, mert ezzel az "1 us" beállítással drasztikusan megnő a processzorhasználat (15-20% is lehet).

Remélem sikerült segítenem ezzel a kis leírással mindenkinek, valamint sikerült a Sata részleteit megismertetnem veletek. Akinek bármi kérdése lenne a cikkel, vagy a másolási probléma megoldásával az írjon a cikk alján lévő hozzászólásba, és én amilyen gyorsan tudok megpróbálok válaszolni azokra.
Advertisement
13 hozzászólás

Vendég

13 éve, 27 napja

mu

válasz erre

Vendég

13 éve, 9 hónapja és 24 napja

Nem tudjátok, hogyan lehet tükrözni két smasung 200GB-os winchestert? Program? Bios?
Köszi
Joc

válasz erre

Vendég

15 éve, 3 hónapja és 18 napja

Van egy nagy problémám...
Nem tudom pontosan, hogy hogy kell satas winyót bootolni, ugyanis már hoztak hozzám 2 gépet rendszerújratelepítésre, de fogalmam nincs hogy most konkrétan hogy tudom megcsinálni hogy a bios érzékelje..
valami indító lemezről beszéltek de hát ha nincs fdd-m akkor hogyan? hagy kell ilyen indítót csinálni? ill. kell-e egyáltalánmegkérdeztem 3 info tanárt a suliban, de azt sem tudták mi atz a serial ata meg hogy egyáltalán egy winchester hogy csatlakozik egy alaplaphoz:-)
gyors választ előre is köszöni:gyula

válasz erre

Vendég

16 éve, 2 hónapja és 16 napja

Nagyon tetszett a cikk. Már csak egy cikket hiányolok ebben a témakörben a SCSI-t. Erről is szívesen olvasnók ilyen kimerítő leírást.

válasz erre

Vendég

17 éve, 2 hónapja és 17 napja

Egy apró baki:
Parellel Atához, ismertebb nevén a Serial-ATA -hoz

Parallel Serial

válasz erre

Vendég

17 éve, 2 hónapja és 17 napja

Egy apró baki:
Parellel Atához, ismertebb nevén a Serial-ATA -hoz

Parallel Serial

válasz erre

Vendég

17 éve, 2 hónapja és 26 napja

Szia Joe!

Az alaplap egyszerű ABIT IC7 sima, nem a MAX.
A BIOS és a gépkönyv is arról regél, hogy lehet vegyes RAID üzemmódot kialakítani SATA és IDE merevlemezekkel. Ezt a BIOS úgy hívja hogy: Combined Mode.
Egyébiránt a lehetőségek ebben a menüben (OneChip Serial ATA) a következők
(Disabled)
(Auto): Allows the Serial ATA controller to be arranged by BIOS automatically.
(Combined Mode)arallel ATA and Serial ATA are combined together. Supports up to 4 IDE drives.
(Enhanced Mode)....
(SATA Only)...

Mindezek ellenére és dacára nem működ!!

Üdv: B.T.

válasz erre

Joe

17 éve, 3 hónapja és 11 napja

A SATA-t ás a PATA-t nem tudod keverni, hiszen nem egy vezérlő, és így nem is képes a gép őket egyszerre inicializálni. Egyébként ha tükrözni akarsz, akkor mindenképpen 2 egyforma méretű, gyártmányú és típusú merevlemezre van szükség. Az alaplaphoz nem írtad oda, hogy melyik változat, de ha nincs rajta PATA Raid is, akkor jelenleg nem Raid "kész" a géped.

válasz erre

Vendég

17 éve, 3 hónapja és 14 napja

Nem szorosan ehhez, hanem a RAID kötet létrehozásával van problémám. Még csak egy picike kötetet sem tudok kialakítani. Hogyan kell? A rendszer: ABIT IC7 lap, MAXTOR SATA 200G és MAXTOR IDE 80G és 40G Winchesterek.
Ha a SATA Winchestert beüzemelem, akkor a BIOS-ban hiába van beállítva A RAID üzemmód, a BIOS RAID konfigurációs menüje meg sem jelenik. Ha a SATA-t kihúzom, akkor megjelenik a menü, de ekkor nem áll rendelkezésre elegendő meghajtó a kötet létrehozásához. Paradoxon. Egyébként az alaplap alkalmas a vegyes (SATA, PATA) üzemmódra, sőt AUTO üzemmódra is. Kérlek Joe, válaszolj, mi a megoldás?
Üdv: B.T.

válasz erre

Vendég

17 éve, 3 hónapja és 19 napja

nekem sata vinyom van maxtor 200gb 7200rpm 8mb cashe de beakad a windoz mikor fut egy két dolog ami a vinyot terheli pl winamp meg másolás közben és a win betöltésekor ide 100 at irki rá nem pedig sata 150 et. ez mért van mitttegyek hogy ne akadjon az egész gép?? elöreis köszönöm a választ!

válasz erre

Vendég

17 éve, 4 hónapja és 11 napja

Ez tényled egy jó leírás írj még sok ilyen mindenféle hardveres témában

válasz erre

Joe

17 éve, 6 hónapja és 2 napja

Köszönöm! Megpróbáltam érthetően fogalmazni, és a fontosabb dolgokat elmagyarázni.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Advertisement

kapcsolódó hírek, cikkek

Távozott a stúdiótól a Hogwarts Legacy designere, aki antifeminista videókat gyártott

Távozott a stúdiótól a Hogwarts Legacy designere, aki antifeminista videókat gyártott

Jövő héten egyenesen a Marsra megyünk túlélni az Epic Games Store következő ingyen játékával

Jövő héten egyenesen a Marsra megyünk túlélni az Epic Games Store következő ingyen játékával

Még a régi mentésekkel is működni fog a Diablo II Resurrected

Még a régi mentésekkel is működni fog a Diablo II Resurrected

ezt mondjátok

ezt mondjátok

5

Raiden OffTopic

2.203 hozzászólás
legutóbbi hozzászólások
 

A következő konzolom _ lesz
7064 11

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljaM.O.R.P.H. profiljajorgosz profiljaWickedSick profilja