Samsung Galaxy Note teszt

2011. december 12.
78.9161
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
A Samsung időről időre szeretné az innováció területén is képviseltetni magát, több kevesebb sikerrel, de általában tud a Koreai gyártó olyat alkotni egy-egy termékkel, amire felkapja a fejét a sajtó és a végfelhasználók is. Nem történt ez másképp a Note bejelentésekor sem, és az első tesztek után már világossá vált, ez valami új, ez valami más, de hogy innovatív-e? Megpróbáljuk kideríteni.


A Samsung Note két hetet töltött szerkesztőségünkben, több kézben megfordult, szigorú női és férfi szemek vizsgálták, és tesztelgettük többen is az eszközt. A Telenor jóvoltából egy gyakorlatilag korlátlanul használható sim kártyát is kaptunk hozzá, így alaposan letesztelhettük többek között az adatátviteli képességeket is.

Az Android operációs rendszert futtató telefonok megállíthatatlanul terjednek, mindent lesöpörve az útból - egyelőre. Ezek az eszközök sokszor nem csak a rendszer kinézetében hasonlítanak nagyon - pedig a gyártók teljesen testre szabhatnák -, hanem az adott kategórián belül teljesítményben, méretben és egyéb jellemzőikben is alig megkülönböztethetők. Nos, a Note teljes mértékben borítja az előbb felvázolt állításomat. Az 5,3 hüvelykes (13,46 cm-es!) átmérőjű kapacitív kijelző már önmagában is sokkolóan tud hatni, ha pedig belenézünk a telepített applikációk listájába, majd elkezdjük használni a készülékhez kapott tollat is - amely az S Pen elnevezést kapta -, rögtön látható, hogy ez nem egy hétköznapi telefon. Azonban a tabletek közé sem sorolható, óvatosan dülöngélve, valahol a két kategória között próbál elhelyezkedni a készülék.

Samsung Galaxy Note teszt - 2. kép

A Note az Android 2.3.5-ös verziója mellé a gyártó saját TouchWiz 4.0 kezelőfelületét kapta, amivel könnyedén ki is lehet használni az 1280x800px felbontású felület minden szegletét. A laptopnyi felbontásnak köszönhetően a Super AMOLED kijelzőn könnyen elhelyezhetők a widgetek, értesítési felületek, helyszűkétől nem kell tartanunk. Az alapesetben is telepített Android alkalmazások mellé a Samsung appok is várnak a használatra. A közösségi életet egybe fogó Social Hub, az online zenebolt, a Music Hub és a letölthető könyveket, magazinokat menedzselő Reader Hub mellett az AllShare van segítségünkre a DLNA eszközökkel való kommunikációban. Az S Memo alkalmazás pedig a készülékhez kapott tollat hivatott a "minek van ez" kategóriából kiemelni.

A kialakítás az új Samsung trendet követi, a mérettől eltekintve mintha egy Galaxy S2-t tartanánk a kezünkben. A vonalvezetés kecses, szinte sehol egy kiemelkedő pont, sőt végre a hátlapon található ledes, 8 megapixeles kamera is teljesen belesimul a készülékházba. A három hardveres gombból mindössze egy található az előlapon, a bal oldali hangerő és a jobb oldali ki/be kapcsoló is szeliden húzódik meg a kávában. Az előlapi "home" gomb mellett jobbra a "vissza" és balra a "menü" található az alsó részen. A kijelző felett a logón kívül a 2 megapixeles előlapi kamera és a hangszóró található, valamint a fényérzékelő szenzor is itt bújik meg, de ez nem látható.

A készülék rendesen össze lett rakva, nem recseg, nincsenek elváló részek, az egész minőségi benyomást kelt. Egyetlen probléma említhető meg, a hátlapot a készülékházhoz fogó kis pöckök előbb-utóbb megadják magukat. Ha többször vesszük le mint kéne, ezek hajlamosak könnyen eltörni. Bár jellemzően egy átlagos felhasználó nem kapkodja le nap, mint nap a telefon hátulját, így remélhetőleg ezzel a problémával kevesen fognak találkozni...

Samsung Galaxy Note teszt - 3. kép

A letisztult külső egy dühöngő bika belsőt rejt. Az 1,4 GHz-es ARM Cortex A9 processzor mellé Mali-400MP grafikus vezérlő került és az 1 gigabájt memória brutálisra emeli a teljesítményt. A hatalmas kijelzőn akadásmentesen megy az - amúgy előre telepített - Angry Birds, de aki igazi, hasznos appokat is akar installálni, nem kell fukarkodjon a tárhellyel, 16 gigabájtnyi szabad területünk van. A Note éjjel nappal használat alatt volt, nyúztuk rendesen, de a a 2500 mAh teljesítménnyel megáldott akku minden estig bírta a strapát, de volt, hogy valamivel kevesebb használattal ráértünk másnap este megetetni az áramköröket.

A Samsung Galaxy Note abszolút világutazó, hiszen 850, 900, 1800 és 1900 MHz GSM, valamint 850, 900, 1900, 2100 MHz UMTS rendszerekre van felkészítve. GPRS, EDGE, HSPA és UMTS sebességeken képes a mobilnetes kereteinket feszegetni, de a 802.11a/b/g/n szabványú WiFi is megtalálható természetesen a készülékben.

A telepített alkalmazásokat már említettem pár szóban, és mivel Androidról beszélünk, teljesen mindegy, mi van eredetileg telepítve, egy igazi kocka azonnal lecserél mindent a saját szájíze szerint. Az S Memo-ra azonban kitérnék kicsit. Ez az alkalmazás mutatja meg igazán a Note és a hozzá kapott toll értékét, hiszen ezzel gyakorlatilag is notesszé válik a készülék. Az S-Pen a Note alsó részében van elrejtve, kicsit nehézkes kihúzás után az S-Memo-t elindítva jegyzettömbbé, rajzlappá alakíthatjuk az óriásmobilt. Üzleti megbeszéléseken, suliban, vagy bárhol, ahol éppen az utókor számára megőrzendő gondolatok szökkennek az agyunkba, azonnal jegyzetelhetünk, vagy rajzolhatunk. Ezek a memók aztán továbbküldhetők, megoszthatók, felhőbe juttathatók. Mindenképpen használhatóbb megoldás, mint az érintőképernyős egyujjas pötyögés, kifejezetten könnyebb vele a munka. Bár a régi jól bevált papír-ceruza kombót nem váltja ki, interaktivitásban mindenképpen felülmúlja azt.

Samsung Galaxy Note teszt - 4. kép

Több tesztben megemlítették kollégáim, hogy a toll nem ott írt, ahová tette a képernyőn, én ezt a jelenséget azonban nem tapasztaltam, nekem tökéletesen működött az S-Memo az S-Pen-el.

Külön említendő még az előre telepített teljes verziós Polaris Office, amellyel a Word és Excel fájlokat nem csak megnyitni, hanem szerkeszteni is tudjuk.

A Note-ot érdemes bluetooth fülessel használni, hiszen hatalmas és hosszabb telefonbeszélgetések alatt - főleg a női visszajelzések alapján - elég kényelmetlen tud lenni. Bár a súlya nem nagy, de a tepsit nehéz tartani. A nagy méret miatt többször tapasztaltam, hogy a hívó fél nem értette pontosan mit mondok, ha a fülemnél volt a hangszóró, ha viszont a számhoz közel tettem a mikrofont, hogy jobban értsék, mit motyogok, akkor én nem hallottam rendesen. Igaz, ez kizárólag olyan esetekben fordult alő, amikor vagy jelentősebb háttérzaj volt, vagy épp ellenkezőleg, a környezetem miatt kifejezetten halkan kellett beszélnem.

Az Android gyermekbetegségei ellen ez a készülék sem véd meg. Sajnos szinte minden droidmobilnál kerülnek még elő 2011-ben is olyan problémák, amik finoman szólva is szánalmasak. A Note-nál ez abban nyilvánul meg, hogy néha elveszíti a térerőt és gyakorlatilag bejövő hívást nem képes fogadni, a hívó fél úgy tapasztalja, hogy ki van kapcsolva a telefon. Ezt egy kimenő hívással orvosolni lehet, de be kell látni, ez több, mint bosszantó. Reméljük, hogy valami újabb szoftverfrissítéssel orvosolják majd.

A Samsung Galaxy Note szándékosan nem foglal pozíciót, nem céloz meg közönséget, hiszen mindenkinek ajánlható, aki nem szeretne magával tabot hordani, mégis szeretne nagy képernyőn böngészni, videót nézni, vagy navigálni. Hogy emellett telefonálni is lehet vele? Nakérem, 170 ezer forintért ez is benne van!
28 hozzászólás

Vendég

9 éve, 2 hónapja és 22 napja

ez nagyon jó telo

válasz erre

Vendég

9 éve, 5 hónapja és 10 napja

előző hozzászolásomat azért pontosítanám : WM 6.5 ről nem WP7ről beszéltem

válasz erre

Vendég

9 éve, 5 hónapja és 10 napja

nekem eddig Windows Mobile kütyüim voltak. Első próbám lenne az Androidal. Remélem beválik. Elegem lett a WM fagyásokból. Olyan mint egy nő, sose értem éppen mi a baja.

válasz erre

Vendég

9 éve, 5 hónapja és 10 napja

marco írta:
A telefonálás lehet hogy ilyen kevés, de ha az összes kommunikációt tekintjük, azért elég tetemes a százalék. Értem ezalatt, sms, email, közösségi szolgáltatások.

Ha elsősorban böngészel, vagy játszol, akkor mindenképp megéri a nagy képernyő miatt. Ha nem ez az elsődleges prioritás, akkor S2 bőven elég. Persze ha Samsungról és Androidról beszélünk.
Nagyon erősen át kellett gondolnom, hogy mire is kell, nehogy becsapjon a vágyakozás.
Amire használni tudom a nagyobb kijelzőt:
- túrista térkép és autós navigáció
- netezés
- szervező funkciók (ehhez mindig kevés volt a kijelző)
- táblázatok
- jegyzetelés
- ekönyvek olvasása
- játék esetleg filmek (bár eddig nem használtam erre)

Tegnap megint kézbe vettem és nagyon tetszik. Még várok pár hetet nehogy elhamarkodjam a döntést

válasz erre

marco

9 éve, 5 hónapja és 23 napja

Vendég írta:
Anno HTC X7500am volt, ami egy egész tégla, majd lecseréltem HTC TPro2-re. Hát a kijelző méretét bebuktam és visszasírom az 5"-t.

Tegnap megnéztem élőben. Talán elég lenne a HTC Sensation Xe is vagy az S II, de a Note kijelzője mintha szebb lenne. Kérdés megéri-e a kijelző méret különbség?

Aki csak telefonálni akar az minek cserélgeti a mobilját??? Az üzemidő kevesebb, mint 4%-ka a telefonálás.
A telefonálás lehet hogy ilyen kevés, de ha az összes kommunikációt tekintjük, azért elég tetemes a százalék. Értem ezalatt, sms, email, közösségi szolgáltatások.

Ha elsősorban böngészel, vagy játszol, akkor mindenképp megéri a nagy képernyő miatt. Ha nem ez az elsődleges prioritás, akkor S2 bőven elég. Persze ha Samsungról és Androidról beszélünk.

válasz erre

Vendég

9 éve, 5 hónapja és 23 napja

Anno HTC X7500am volt, ami egy egész tégla, majd lecseréltem HTC TPro2-re. Hát a kijelző méretét bebuktam és visszasírom az 5"-t.

Tegnap megnéztem élőben. Talán elég lenne a HTC Sensation Xe is vagy az S II, de a Note kijelzője mintha szebb lenne. Kérdés megéri-e a kijelző méret különbség?

Aki csak telefonálni akar az minek cserélgeti a mobilját??? Az üzemidő kevesebb, mint 4%-ka a telefonálás.

válasz erre

Vendég

9 éve, 5 hónapja és 26 napja

hát nekem ez nagyon nem jött be, kipróbáltam a magentánál, de feleseleges, ótvar nagy. pedig ezt akartam karira

válasz erre

Vendég

9 éve, 6 hónapja és 3 napja

3 napja használom, egy Galaxy S II-t cseréltem le. (illetve vette el tőlem a feleségem ideiglenesen, de 2 óra múlva azt mondta, örökre megtartja, mert fantasztikus) Nekem 1 napig bírja az akkumulátor, igaz, itthon fekszem betegen és egész nap használom. Mióta megvettem, nem kapcsoltam be a laptopomat! Csodálatos, soha ne legyen jobb telefonom)

válasz erre

Vendég

9 éve, 6 hónapja és 7 napja

Hát ok, nem vesszük meg de lassan már nem lesz olcsó teló csak ilyen drága. Nem lesz választás, vagy drága vagy nagyon drága telókat lehet majd venni...

válasz erre

Braddock

9 éve, 6 hónapja és 9 napja

De ennek a megoldása tök egyszerű!Ne vegyük meg!

válasz erre

jezzahun

9 éve, 6 hónapja és 10 napja

Vendég írta:
Teljesen egyetértek veled. Nevetségesen túl vannak árazva...
na legalább nem csak én vagyok így vele!

válasz erre

Vendég

9 éve, 6 hónapja és 10 napja

jezzahun írta:
Olyan értelmetlen több százezret kiadni egy "okos" telefonért..
annyira való a mobil hogy telefonáljunk vele..
Ha egyszer én lennék magyaroszág vezetője,betiltanám az összes ilyen idióta készülékeket,mert a mobil csak telefonálásra szolgál,meg sms-re.
ennek a telónak az árából minimum 2 ps3-as vagy 4 db pspt lehetne venni..
Teljesen egyetértek veled. Nevetségesen túl vannak árazva...

válasz erre
123a(z) 3 -ből

kapcsolódó hírek, cikkek

A játékmódokról szól a WWE 2K Battlegrounds új trailere

A játékmódokról szól a WWE 2K Battlegrounds új trailere

Android 21-gyel gyarapodik a Dragon Ball Xenoverse 2 karakterpalettája

Android 21-gyel gyarapodik a Dragon Ball Xenoverse 2 karakterpalettája

Június végétől hivatalosan is halott platform lesz az Ouya

Június végétől hivatalosan is halott platform lesz az Ouya

ezt mondjátok

ezt mondjátok

5

Raiden OffTopic

2.203 hozzászólás
legutóbbi hozzászólások
 

A következő konzolom _ lesz
5680 10

Itt is rontjuk a levegőt

M.O.R.P.H. profiljanurbanu profiljaImperator profiljaMarduk profiljaWickedSick profiljaGargameth profiljagery1113 profilja