Samsung Galaxy S6 Edge+ teszt

2015. október 11.
74.5991
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Tavaly új kiadási ciklust vezetett be a Samsung ami a csúcskategóriás telefonjait érinti, hiszen alig fél évvel az aktuális zászlóshajók megjelenése után megérkezik azok ráncfelvarrott verziója is. A Samsung Galaxy Note 5 egyelőre nem kapható itthon, azonban jelen tesztünk alanya, a Samsung Galaxy S6 Edge+ már elérhető az értékesítési láncban, így ideje volt azt alaposabban is megnyúznunk.


Még itt az elején le kell szögeznünk: néhány kiemelendő funkciótól és elemtől eltekintve a gyári szoftverek és a csatlakozók itt-ott elhelyezkedésének bemutatásától ódzkodom jelen tesztünk esetében, hiszen a Samsung saját gyári specifikációjában megtalálja akinek ezekre szüksége van. Leginkább a fontos módosításokra helyeztem a hangsúlyt a telefon bemutatása során.

Fontos még megjegyeznem, hogy viszonylag kevés fotót tudunk bemutatni a telefonról, ennek oka, hogy a gyártó hazai képviselete tesztkészülékként egy elöl-hátul hatalmas sorszámokkal nyomott verziót biztosított, amit vagy retusálással vagy értelmetlen pozíciókban fotózva tudtunk volna csak eltüntetni. Gyári fotókat viszont nem szerettünk volna használni.


Hardver

Első ránézésre mindössze annyi tűnik fel, hogy a márciusban debütált lekerekített szélű alapmodell jócskán megnövekedett, de persze ennél (nem) sokkal több lapul a fém és üveg alatt. Az 5,1 col immáron 5,7-re nőtt ami természetesen méret és súly változással is jár. Az Edge+ egész pontosan 154 gramm, így 21 grammal nyom többet a mérlegen mint kisebb testvére.

Méreteit tekintve nem egészen egy centiméterrel nőtt a nagyobbra, így 154,4 x 75,8 x 6,9 milliméterrel büszkélkedhet az új phablet. A memóriaszivárgás jellemző az S6 szériára, ezért nagy örömmel tölti el az embert a tudat hogy az új készülékben már 4Gb RAM kapott helyet, amit jól is kezelt a rendszer a tesztidő alatt, gyakorlatilag nem sikerült olyan mennyiségű appot párhuzamosan futtatni amitől bekövetkezett volna a túlcsordulás vagy lassulás.

Fotózásban mindig is erős volt a Samsung, az S6 Edge+ esetében sincs ez másképp

Fotózásban mindig is erős volt a Samsung, az S6 Edge+ esetében sincs ez másképp


A 64-bites, 14nm technológiával szerelt 8 magos Exynos 7420 processzor 2.1GHz Quad + 1.5GHz Quad teljesítményre képes, ami garantálja hogy nem csak a hívás nem fog akadni de a legújabb Unreal motorral futó játékok sem, és nem csak az idei felhozatalban. A 2560 x 1440 felbontást nyújtó QHD Super AMOLED kijelző 518 ppi-t takar, ami tekintélyes pixelsűrűség, de ez el is várható egy csúcsmodelltől.

Egy ideje újra található infra is a telefonok felsőbb szegmensében, ami nekem különösen örömteli, mert imádom hogy egyetlen készülékkel, ami amúgy is mindig a kezem ügyében van, az összes eszközömet tudom vezérelni és ez bizony jó. Na ezt a dolgot ne tessék az Edge+-on keresni, merthogy infra az nincs. Teljesen érthetetlen módon, a távvezérlő funkció egy az egyben kimaradt a készülékből, ami bizony rossz pont. Nagyon rossz.

Az akkumulátor 3000 mAh kapacitásúra bővült, amely plusz méretet a nagyobb kijelző el is viszi, tehát üzemidőben nem igazán érezhetünk különbséget a márciusban debütált modellhez képest.


Kialakítás

Hátul a Samsung logó és a 16 megapixeles kamera mellett természetesen ledes villanó és a már előzőleg bevezetett pulzus és véroxigén mérő kapott helyet. A kamera kiemelkedik a hátlapból, amin azért valljuk be, semmi megdöbbentő nincs, hiszen a határozottan vékony készülékháznak megvannak a maga határai. A telefon elülső felületét vizsgálva a felső részen az 5 megapixeles kamera mellett a hangszóró, az értesítési led, a fénymérő és a közelségérzékelő található, ezek alatt pedig szintén a gyártói logót találjuk. Az alsó részen a középső, ujjlenyomat leolvasóval ellátott funkciógomb mellett a szokásos vissza és alkalmazásváltó gombok kaptak helyet, háttérvilágítással. Az S6 Edge+ fő felülete természetesen a képernyő, ami az elülső rész közel 76%-át lefedi.

Az üveg készülékházat elöl és hátul is Gorilla Glass 4 védi a sérülésektől, méghozzá igen hatékonyan, egyetlen karc nem látszott meg rajta a közel két hét alatt, pedig nem volt tokban a telefon és mivel nem nálunk járt először, várható volt, hogy lesz rajta már némi felületi rongálódás, de semmi. A védelem szemlátomást nagyszerűen ellátja feladatát. Az üveg hátlap egyébként némi aggodalomra ad okot például izzadó kézben, félő hogy kicsúszik a telefon, és bár velem nem fordult elő ilyen, tény hogy nem olyan a tapintás mint egy műanyag hátlap esetében.

Van akinek a csodák csodája, szerintünk viszont teljesen felesleges a lekerekített szél

Van akinek a csodák csodája, szerintünk viszont teljesen felesleges a lekerekített szél


De mivel az S6 szériáig éppen a műanyag volt ekézve leginkább, ezért ezen a ponton lépjünk is azonnal túl: az üveg menő és cool, pontosan ilyen kialakítás kell egy prémium telefonra. Súlyos szerkezeti hibaként értékelendő, hogy a lekerekítés és a fém találkozásánál a fém rész képes vágni a kezet, na nem úgy mint egy kés csak éppen annyira hogy zavaró legyen.

Az eredeti S6 Edge esetében rettenetesen szokatlan volt számomra az utóbbi idők legnagyobb parasztvakítása, a lekerekített szél, egyszerűen rosszul néz ki, értelmetlen és zavaró. Nem gondoltam volna hogy a méretnövekedés ennyit fog javítani a megítélésemen, de tény, az Edge+ esetében nem érezni a lekerekített szélek előnyeit, sőt, ennek a készüléknek ez a kialakítás határozottan jól áll. Haszna még mindig nincs, de legalább már nem ormótlan vele a készülék.


Szoftver

Szoftveres szolgáltatások terén a megszokott Samsung felületet és alkalmazásokat kapjuk, ami esetünkben már nem azt a zagyva kuszaságot jelenti mint két évvel ezelőtt, az új TouchWiz könnyen kezelhető, jelentősen csinosabb mint elődje, valamint elég szépen ki van gyomlálva a sok felesleges gyári app. Az Edge+ kialakítását néhány alkalmazás nagyszerűen kihasználja, itt van például rögtön a gyorshívás funkció, amelynek segítségével bármelyik lekerekített oldalra kitehetünk 5 névjegyet, ahonnan könnyen elérhetjük őket. Hasonló megoldással tudunk üzeneteket, fájlokat is küldeni innen.

Jobb oldalról simítva a készüléket előbújik az edge másik sajátossága, felbukkannak az időjárás, a hírek és a különböző értesítések gyorsnézetei. Az éjszakai óra kijelzése ugyanúgy működik mint az elődön, a diszkréten világító halvány fényű időkijelzés nagyon jól néz ki, és ahogy a funkciója megkívánja, egyáltalán nem zavaró éjjel.

A bejövő hívások edge típusú jelzése is megtalálható a készülékben, ami a hasra fektetett telefonnál jön elő, ilyenkor bejövő hívás esetén különböző színekben hullámzik a kijelző hajlított része, a hívást a pulzusszám mérővel tudjuk elutasítani.

Az általános szoftverek közül kiemelkedik a Sony telefonokban már évek óta megtalálható Youtube élő közvetítés lehetősége, ami rögtön értelmet nyer mondjuk egy PlayIT bejárás során, ahol kihasználva a lehetőséget, elég exkluzív anyaggal tudjuk a spanoknak megmutatni, mekkora májer telefonunk van. Szarkazmust félretéve, tartalomgyártóként roppant hasznos funkcióról van szó, mezei felhasználóként semmilyen pluszt nem ad a használathoz.


Összegzés és verdikt

Nehéz dolog értékelni egy olyan készüléket, amibe a jelenlegi legerősebb hardvereket pakolták, aminek a kamerája kiemelkedő, ami funkcióiban újító, összességében azonban mégis irreális képet fest a ráaggatott árcédula, hiszen a méret növelése 0,6 collal, a plusz 1 Gb memória, a kiváló hangminőség, a többféle GPS-műhold kezelése, a brutális sebességű LTE modem, a rengeteg beállítással felvértezett kiváló minőségű, optikai képstabilizátorral ellátott szenzor, ha mindez már az előző generációban is megtalálható.

Semmi nem indokolja az elődhöz képest minimum egyharmaddal magasabb árat, ha csak az nem ha valaki a legújabb luxuskészüléket akarja birtokolni. Ez esetben viszont sokkal jobb választás lenne a Note 5, aminek azonban egyetlen akadálya van...

Hatalmas jószág az S6 Edge+, a Gorilla Glass 4 védelmében viszont halálos fegyver is lehet

Hatalmas jószág az S6 Edge+, a Gorilla Glass 4 védelmében viszont halálos fegyver is lehet


Valószínűleg rengeteg vevőt veszített azzal az ésszerűtlen lépéssel a Samsung, hogy a Note 5 szórásból kihagyta Közép-Európát, hiszen ekkora méretben annak a készüléknek van létjogosultsága. Tény hogy az Edge+ lekerekített szélei már sokkal jobban illenek az összképbe mint az elődé, de messze nem annyira hogy ezért valaki több mint negyedmilliót csengessen ki a kasszánál.

A Samsung Galaxy S6 Edge+-nak egyetlen nagy előnye van: a gyakorlatilag ugyanilyen felszereltséggel rendelkező, ppi-ben sokkal combosabb és mindössze fél éves előző generáció ára jelentősen alacsonyabb lett. Ha valaki mindenképpen Samsungot akar a szélein simogatni, a kisebb S6 Edge tökéles választás, viszont a normál S6-ot az sem übereli, legalábbis ami a kinézetet illeti, hiszen ez a lekerekített szél továbbra sem menő, akármennyire is szeretné a gyártó ezt sulykolni.

Részünkről a Samsung Galaxy S6 Edge+ a minimális hardverfejlesztés és a túlárazottság miatt határozottan nem ajánlott készülék, egészen addig amíg normális árcímkével el nem látja azt a gyártó.
 

Túlárazott és érdektelen újrakiadás a Samsung Galaxy S6 Edge+, az elődök után felesleges, amiért nem éri meg váltani

21 hozzászólás

Ubrankovics Máté

4 éve, 5 hónapja és 8 napja

Nemsokkal tud többet,mint az elődei

válasz erre

razerplay3r

4 éve, 6 hónapja és 19 napja

Persze hogy nem jobb annyival, hogy ár/érték arányában megérje megvenni...
A lekerekített szél miatt pedig szinte pénzkidobás megvenni és az S6 valóban szinte hasonló képességekkel rendelkezik.

válasz erre

kumar007

4 éve, 6 hónapja és 19 napja

Bárcsak nekem is ilyen lenne teccik ez a teló

válasz erre

marco

4 éve, 7 hónapja és 3 napja

Eltohn írta:
Telefoncsere előtt állok, két hónapon belül szeretnék újat venni, nagyon kapóra jött ez a teszt! Nagyon szigorú de nagyon korrekt írás lett, én is úgy érzem hogy ez az újrakiadás teljesen felesleges.

Most a sima S6-tal szemezek, de az is lehet hogy nem android kéne. Az új Lumia nagyon mozgatja a fantáziam még... (Tényleg lesz teszt róla? )
Nagyon szeretnénk, de a Microsoft hazai képviselete december eleje óta nem meri (!) odaadni tesztre a készüléket, mert frissítést vár. Ahol kiment esetleg teszt, ott ez érezhető is.

Egyébként mehetne róla simán, mert nekem van egy Lumia 950 a megjelenés napjától... De megvárom a teszt 950 XL-t... Hátha egyszer megjön.

válasz erre

Eltohn

4 éve, 7 hónapja és 5 napja

Telefoncsere előtt állok, két hónapon belül szeretnék újat venni, nagyon kapóra jött ez a teszt! Nagyon szigorú de nagyon korrekt írás lett, én is úgy érzem hogy ez az újrakiadás teljesen felesleges.

Most a sima S6-tal szemezek, de az is lehet hogy nem android kéne. Az új Lumia nagyon mozgatja a fantáziam még... (Tényleg lesz teszt róla? )

válasz erre

kpal

4 éve, 10 hónapja és 5 napja

iPet írta:
Igen, ez így van, tényleg irreálisan drága, szolgáltatónál meg pláne. Jelen esetben inkább vennék sima S6-ot, ez a lefelé görbülő kijelző az egyik legkeményebb parasztvakítás amit kitaláltak. Az már más kérdés, hogy előbb vágnám le a kezem, mint hogy samu telefont fogjak a kezembe dehát ez már ízlés dolga, ugye.
Én is így vagyok mindenkinek más a az ízlése igaz Almás cuccokkal együtt nem csípem a Samut.

(Wp telefonok nem fogtak meg nagyon, pedig az elején nem sokat bíztam bennük L800 megjelenésekor, L920 megjelenésével megfordult a világ . És hogy árban teljesítményben nagyon jók. )

válasz erre

iPet

4 éve, 10 hónapja és 5 napja

kpal írta:
Az lehet olcsóbb de még így is sok ,viszont csak az újdonságnál maradunk 6s plus 325.000 és 365.000 között kaphatóak. Az már igen szaftos.
Igen, ez így van, tényleg irreálisan drága, szolgáltatónál meg pláne. Jelen esetben inkább vennék sima S6-ot, ez a lefelé görbülő kijelző az egyik legkeményebb parasztvakítás amit kitaláltak. Az már más kérdés, hogy előbb vágnám le a kezem, mint hogy samu telefont fogjak a kezembe dehát ez már ízlés dolga, ugye.

válasz erre

kpal

4 éve, 10 hónapja és 5 napja

iPet írta:
Izé, bár nem tisztem védeni az almás céget, de ha jobban utána nézel, akkor náluk az S modellek hoznak elég kemény újdonságokat, jó példa erre az 5S/6S, 6S plus páros.
Én ezzel úgy vagyok hogy teljesen új számozással kerül ki valami ez estben mobil akkor az valóban hozz bőven annyi fejlesztést amiért megéri váltani. 5s/6s... modellek olyan ami fenntartja az érdeklődést a cég terméke iránt folyamatoson beszéljenek róla és lankadjon a figyelem.

válasz erre

kpal

4 éve, 10 hónapja és 5 napja

iPet írta:
És akkor az emberek az Apple-t szidják a rókabőr meg a mocsok árazás miatt... Megsúgom, hogy tegnap voltam a Media Marktban és az iPhone 6S gyári függetlenül 247.000 Ft, ez a Szamszung meg sokkal drágább...Haters gonna hate
Az lehet olcsóbb de még így is sok ,viszont csak az újdonságnál maradunk 6s plus 325.000 és 365.000 között kaphatóak. Az már igen szaftos.

válasz erre

iPet

4 éve, 10 hónapja és 5 napja

kpal írta:
Jó telefon ,de sose bírtam az ilyen "S" jelölést ,se a Samsungnál se az Iphone részéről. Szememben ezek rókabőrök ,nagyon minimális facelift. Ami miatt az előző alap S6-ot felesleges lecserélni akinek az van .

Hajlított kijelző is csak marketing fogás van akik erre is fogékonyak.
Viszont érthető Note 5 mért nincs itt, mert akkor csak azt vennék sokan és az S6 mínuszba zárná eladásokat.


(Remélem lesz lesz Lumia 950/950XL teszt is )
Izé, bár nem tisztem védeni az almás céget, de ha jobban utána nézel, akkor náluk az S modellek hoznak elég kemény újdonságokat, jó példa erre az 5S/6S, 6S plus páros.

válasz erre

iPet

4 éve, 10 hónapja és 5 napja

És akkor az emberek az Apple-t szidják a rókabőr meg a mocsok árazás miatt... Megsúgom, hogy tegnap voltam a Media Marktban és az iPhone 6S gyári függetlenül 247.000 Ft, ez a Szamszung meg sokkal drágább...Haters gonna hate

válasz erre

Tommy

4 éve, 10 hónapja és 5 napja

Köszönjük az őszinte tesztet! Nekem ez a forma eléggé bejön de a 260 ezres árat irreálisan magasnak tartom érte. A lekerekített sarkok kihasználatlansága bosszantó amúgy, pedig rengeteg mindent lehetne oda tenni a néhány értesítésen kívül.

Ha valakinek nincs meg az előző verzió, annak biztos jó, már ha belefér ennyi a keretbe.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

gery1113 profiljaImperator profiljarDAVE profiljaWickedSick profilja