S3 DeltaChrome S8 és S8 Nitro

2004. június 02.
70.3761
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Joe profilja, adatai
Joe
Gondolom, most felkapta az a fejét az, aki még nem hallott arról, hogy az S3 újra próbál betörni a VGA piacra. Ki gondolta volna, hogy a Savage sorozat után még képes lesz a cég előrukkolni valami megdöbbentővel. Mondjuk az igazsághoz hozzátartozik, hogy az S3 használt először textúratömörítést(ismertebb nevén S3TC, vagy DXT1), méghozzá a Savage sorozatban. olyannyira jól sikerült nekik, hogy az S3 fejlesztése elsőként került bele az eljárás a DirectX-be.

/>
S3 DeltaChrome S8 és S8 Nitro - 2. kép

Ezzel az eljárással kis teljesítményromlás árán soha nem látott képminőséget kapunk cserébe. A Savage sorozat végén az S3 Savage2000 állt. Itt is sikerült a cégnek egy nagyot ugrani, nem mást integráltak a chipbe, mint a hardweres Transform and lightining motort (ismertebb nevén T&L motor). A cég ott hibázott, hogy hibásan mőködött ez a motor, így kénytelenek voltak letiltani azt. Az egésszel csak az volt a gond, hogy ekkorra megjelent az Nvidia Geforce 256, amelyben tökéletesen működött ez a motor. Az S3-nak esélye sem volt a geforce 256-al szemben, ezért az S3 Savage 2000-et nem is lehetett nagy tömegekben látni a boltok polcain. A savage 2000 után hosszú halgatás következett, majd egy pár évvel ezelött lehetett hallani az S3 DeltaChrome legendának tűnő specifikációiról. Ha abban az időben megjelent volna lehet, hogy most nem az ATI versenyezne az Nvidiával, hanem ATI vs. S3, vagy Nvidia vs. S3 páros lenne a csúcskategóriát jelentő gyártópáros.


S3 DeltaChrome S8 és S8 Nitro - 3. kép

De ahogy majd a tesztekből is látható, nem az Ati Radeon X800, vagy az Nvidia Geforce 6300 ellenfelének tervezték . A kártya maga összteljesítményével inkább valahol a Radeon 9600 környékére tehető-sajnos, de ha megfelelő lesz az ára, akkor potenciális vásárlási termékké válhat az olcsóbb kategóriájú gépekbe (na meg a kevés pénzmaggal rendelkezőknek). Ha egy pl. egy-két évvel ezelőtt jelent volna meg a DC, akkor még komoly ellenfele lett volna a két nagy videochip gyártó cégnek. Na de azért ne írjuk le rögtön ezt a kártyát, vannak azért erények is a tarsolyában. Kezdjünk is ezen erények taglalásába, és a kártya többi tulajdonságának bemutatására.


S3 DeltaChrome S8 és S8 Nitro - 4. kép

A kártya 8 pixelfutószalaggal, négy vertex- és egy pixelárnylóval rendelkezik(A kártya olyan tulajdonságokat mutat, amely már túlmutat a DX9-es szabványon, és valószínűsíthetően a DX10-es szabványban található majd.). A kártya egyik erőssége, hogy képes hardveresen (MPEG2- és MMEG4 dekódolást, még a Windows média formátumot is) gyorsítani a videólejátszási folyamokat. A másik a Chromotion-ra keresztelt egység Képes a pixel shader segítségével speciális effektusokat és szűrőket rákeverni a videókra, valamint a tévéből érkező félképeket (A szabványos tévékép 2 félképből áll, míg a számítógép egész képkockákat használ.) a lehető legjobban összeilleszteni. Így soha nem látott minőségben lehet vele pl.: TV-adást felvenni. A harmadik a HDTV támogatása (A közeljövőben elterjedni látszó, új televíziós szabvány.).

Az S3 DeltaChrome S8 és S8 Nitro között csupán órajelbeli különbség van. Az előbbi 300 MHz-es mag és 600 MHz-es (effektív) memória órajelen, az utóbbi pedig 325 MHz-es mag és 650 MHz-es (effektív) memória órajelen ketyeg.
A két nagyító alá tett kártya műszaki adata:Most pedig jöjjön a kártyák "sötétebbik" oldala, avagy a nagy megmérettetés:


A tesztben szereplő főbb alkatrészek: Asus A7N8x alaplap, AMD Athlon XP 3200+ processzor, 2*512 Mbyte 400 MHz memória, SERIAL ATA Seagate Barracuda 80GB 8MB HDD.


S3 DeltaChrome S8 és S8 Nitro - 5. kép

A tesztek alatt észre lehetett venni, helyenként hibázott a kártya (főleg árnyékoknál), ez valószínűleg a nem végleges driver hibája. A kártyák dícséretére szolgáljon, hogy minden teszt becsületesen végigfutott rajtuk, és a stabilitással sem volt semmi probléma. A kártyákat ugyan csupán csak egy kis méretű aktív borda hűtötte, és e kis méret ellenére is a kártyák csupán langyosodtak. Erről beszéltem. Az S3 nem igazándiból hardcore gamereknek lett kifejlesztve . Bár teljesítménye egész jónak mondható, ha árban sikerül 20000 forint körül piacradobnia ezen kártyákat. És ha ez sikerül, akkor bizony "végnapjaihoz " közelednek az FX 5600 XT-re, és a Radeon 9600 SE-re épülő kártyák. A szűk keresztmetszetet a hagyományos DDR memória jelenti, mely a későbbiekben nem lesz képes megfelelően kiszolgálni az esetlegesen húzott temékeket .
S3 DeltaChrome S8 és S8 Nitro - 6. kép

Ha kijavítják a szoftverben a hibákat, gyorsabb memóriákat, és GPU-t kap, akkor a kártyát a vékonyabb pénztárcájúak biztosan előnyben részesítik majd(akik esetleg nem vetik meg a játékokat sem, természetesen átlagos felbontásban), valamint akik hobby-szinten grafikával ill. videó vágással vagy szerkesztéssel foglalkoznak. Még egy említést érdemlő nem hivatalos hír, miszerint lesz S3 DeltaChrome F1, amelynek (az ígéretek szerint) a mai kor sebességkövetelményinek is megfelel majd . E mért eredmények alapján most talán jobban áll az S3Graphics, mint a Savage sorozattal annak idején. Ha így folytatja a cég előbb-utóbb felkapaszkodhat a "nagyok" közé.

S3 DeltaChrome S8 és S8 Nitro
Gyártó: S3 Graphics, Inc.
URL: www.s3graphics.com
Típus: Videókártya
Forgalmazó: nincs adat
Ára: bevezetés alatt

Minőség: 8
Használhatóság: 7
Mellékelt szoftverek: Nem végelges verziók voltak teszten, csak Driver CD volt hozzájuk.

Pozitívumok:
A Chromotion egységnél leírtak
Stabil működés
Minden teszt végigfutott

Negatívumok:
Bugos Driver
128 bit miatt alacsony sávszélesség(az újabb játékoknál gond lesz)
4 mintás elsimítás(AA) hiánya
3 hozzászólás

Vendég

17 éve, 5 hónapja és 11 napja

this naon cool Joe!

válasz erre

trampli

17 éve, 5 hónapja és 23 napja

Szerintem nem olyan rossz kártya ez. Ha 15-20e körüli áron lesz, még sikere is lehet nálam. Én most egy Geforce FX5200-vel nyomom az ipart, és ez is tökéletesen megfelel. Nem azt mondom, egy UT2004 döcög, de egyébként nincs vele kifjezetten bajom. Remélem olcsó lesz, én bevállalok egyet, az tuti...

válasz erre

Vendég

17 éve, 6 hónapja és 1 napja

Huh, bármilyen zászlóshajó is ez az s3 kínálatában, én soha többet nem vennék tőlük kártyát, a savage2000-el nagyon megszívtam...

válasz erre

kapcsolódó hírek, cikkek

Brutál izmos notebookokat, asztali PC-ket, sőt még egy komfortos gaming fotelt is bejelentett az Acer

Brutál izmos notebookokat, asztali PC-ket, sőt még egy komfortos gaming fotelt is bejelentett az Acer

Acer Nitro 7 és Nitro 5 duplateszt - két dudás egy csárdában

Acer Nitro 7 és Nitro 5 duplateszt - két dudás egy csárdában

Az utolsó Grand Prix után is egy sor újdonság vár ránk a Crash Team Racing: Nitro-Fueledban

Az utolsó Grand Prix után is egy sor újdonság vár ránk a Crash Team Racing: Nitro-Fueledban

ezt mondjátok

ezt mondjátok

5

Raiden OffTopic

2.203 hozzászólás
legutóbbi hozzászólások
 

A következő konzolom _ lesz
4373 9

Itt is rontjuk a levegőt

WickedSick profilja