PS Vita élménybeszámoló

2012. február 26.
91.6821
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Amióta az eszemet tudom és édesanyám megrontott egy C64-el, azóta egyszerűen őrjítő birtoklási vágyat érzek minden komolyabb high-tech cucc iránt, ami talán az asztali gépekben és a hozzájuk tartozó dolgokban (tv, házimozi) csúcsosodik ki. Amikor a Sony bejelentette az új csodamasináját, a PS Vitát, valamiért a puszta kíváncsiságon kívül nem nagyon éreztem semmit, pedig a legtöbb forgalomban megjelent handheld géphez volt szerencsém. Most, hogy abban a kivételezett helyzetben voltam, hogy napokon keresztül ízlelgethettem a gépet, egy érdekes összegzés született meg a fejemben.


Mielőtt azonban fejest ugranánk a dolgokba, két dolgot le kell szögeznem. Az egyik, hogy ez egy élménybeszámoló lesz, mert a száraz technikai paramétereket bárhol meg lehet már találni (természetesen azért meg fogom említeni őket), és inkább arra fókuszálok hogy milyen érzés gamer szemmel birtokolni a masinát. A másik, hogy ez nem a PSP utódja, hanem egy teljesen új multimédiás szórakoztató eszköz. Egyébiránt a Sonynak is talán ezt volt a legnehezebb megértetni és elfogadtatni az emberekkel. Természetesen részletesebben is ki fogom fejteni hogy hogyan is értem ezt!

A Tökös, a Török, az Őr és a Vita

A Tökös, a Török, az Őr és a Vita


Szép, ízléses dobozban adják a cuccot, már itt lehet sejteni hogy nem bóvlit kaptunk a pénzünkért cserébe. Kibontva a csomagolást és szemrevételezvén a benne lévő papír-hegyeket láthatjuk, hogy kaptunk egy három részből álló töltőegységet, magát a gépet (amiből 3G-s és Wi-Fi-s változat létezik) és egy műanyag kártyacsomagot, amivel egy különleges dolog tesztelhető, nevezetesen a valós és virtuális képeket ötvöző játékok. Hármat egyébként a voucher kóddal magunkévá is tehetünk (Fireworks, Cliff Diving, Table Football). Itt én egy picit fanyalogtam, mert ha már az ember ennyi pénzt leszurkolt a masináért, akkor legalább egy fülest vagy tokot vagy valami ehhez hasonlót belerakhattak volna még. Fanyalgás off.

A külsőségeket tekintve a Vita le se tagadhatná hogy a Sony brand tagja. Hűvösen elegáns, nem túl hivalkodó de mégis tekintélyt és tiszteletet parancsoló az új berendezés. Formatervét tekintve hasonló mint a PSP, de jócskán nagyobb annál mind méretét, mind súlyát tekintve. Ha kivesszük a gépet a csomagolásából, akkor láthatjuk hogy két analóg kar helyezkedik el rajta a sok egyéb megszokott dolog mellett - ez nagyon jó hír, mivel ennek hiánya sokat vitatott pont volt már a másik Sony terméknél is. Ezen kívül érdekes még, hogy két kamera kapott helyet itt (egy elöl egy pedig hátul), valamint a hátsó burkolat is gyakorlatilag egy tapipad, nagyjából olyan, mint a laptopokon használt egeret helyettesítő felület.

A gép testközelből. Hogy tetszik?

A gép testközelből. Hogy tetszik?


Itt én már nem nagyon bírtam magammal és egyből a power gombra léptem, had dübörögjön fel az új kis messiás! Az OLED kijelző egyébként a döbbenetes és az atomdurva között helyezkedik el, felbontását tekintve 960x544-es, méretét tekintve pedig 5 inches, természetesen 16:9-es képaránnyal. A bekapcsolást követően néhány alap beállítás elvégzése után egyből a főmenübe kerülünk. Itt egy okostelefonhoz hasonló megoldás tárul elénk, ugyanis kis buborékok jelzik a letöltött és elérhető appokat. Egyszerre 10 fér el egy lapon, ez után az érintőképernyő le és fel tologatásával tudunk a fülek között váltani. Multitasking is található a Vitán ofkorsz, egyszerre maximum 6 alkalmazás és egy játék futtatható. Bal oldalt alul helyezkedik el egyébként a Home gomb, ennek a megnyomásával egyből a főmenübe kerülünk, mintegy sleep módba téve az addig használt dolgot.

Új alkalmazásokat, játékokat, demókat természetesen a Sony online rendszeréből érhetünk el, amihez szükségünk lesz vagy wireless, vagy pedig 3G-s internetes kapcsolatra. Használhatjuk a már meglévő ID-t vagy pedig kreálhatunk újat, mondjuk a nyakunkon lévő magyar Store miatt, ez a játékosokra van bízva. Ami feltétlenül megemlítendő, hogy az alapkiszereléshez nem jár memóriakártya, ezt tehát mindenképpen vennünk kell. Megelőzvén a kérdéseket, csak és kizárólag a külön célra gyártott Vitás okosságot fogadja el a gép. Ezekből 4-32 gigáig terjedő létezik, persze a legkisebbel sokat nem érsz el, mert egy játék mentése nagyjából 2-3 gigányi helyet foglal, plusz a demók, filmek, ésatöbbi. Lehúzás? Igen, méghozzá a durva fajtából.

A Little Devants féle őőő...hógolyózás?

A Little Devants féle őőő...hógolyózás?


Visszakanyarodván a bejelentkező képernyőhöz, nézzük sorra az alapból elérhető applikációkat. A Welcome Park azon playereknek készült, akiknek még új az érintőképernyős móka. Egy olyan minijáték-gyűjteményről van szó, ami elmagyarázza és megmutatja a Vita funkcióit, úgymint az első és a hátsó érintőképernyő kezelését, a mozgásérzékelés, a hangfelismerés és a fotózás mibenlétét. Egyszóval egy jó kis virtuális gyorstalpaló, ráadásul itt már szerezhetsz trófeákat is, mert persze ez is került a rendszerbe már! A Party menüpont is érdekes, itt a barátlistádon lévő emberkékkel tudsz szabadon kommunikálni. Egyszerre maximum nyolcan tudtok csacsogni, szöveg vagy hang alapon.

A PS Store rész nem hiszem hogy sok magyarázatot igényelne. Ez a Vitás virtuális piactér, ahonnan rengeteg digitális tartalmat tudsz elérni. Nagyon fontos itt még egyszer kiemelnem, hogy Március elejétől indul a magyar Store, tehát itt már tudsz akkor forintos feltöltőkártyát vagy bankkártyát is használni! A következő pont a Near. Ez egy egészen újfajta közösségi élményhez juttathatja a felhasználókat. A lényege, hogy sok dolgot megoszthatsz magadról, mivel játszol, a teljesítményed, hogy csak példákat említsek. Van itt egy kereső gomb is, ha erre rányomsz akkor láthatod hogy a közeledben ki használ Ps3-t vagy Vitát, csevegésre szólíthatod fel őket, közös játékot indíthattok - szóval egy érdekes kis opció ez, nagy potenciállal!

Egy kis gokart, valaki?

Egy kis gokart, valaki?


A Friends, a Music és a Video rész nem szolgál túl sok meglepetéssel, mert a nevük el is árul mindent. Egyébként a cucc hangzása nagyon frankó, néha innen hallgattam a zenét is például a munkahelyemen. A Group Messaging gyakorlatilag egy e-mail kliensnek felel meg, a Browser pedig a beépített NetFront alapú böngésző, ami a flash tartalmakat nem játssza le. A Settingsnél értelemszerűen a Vita beállításaival lehet babrálni, a Content Manager pedig akkor nagyon hasznos, ha az asztali gépeddel akarod összekötni. A Maps egy jó kis helymeghatározós-térképes őrület, a Remote Play pedig segít összeszinkronizálni a PSV-t a PS3-mal.

Ezek lennének az alapfunkciók, minden továbbit nekünk kell beszerezni a már emlegetett piacról. Visszakanyarodván egy kicsit a bevezetésben említett gondolatmenetemhez: A PlayStation Vita egy hibrid, mégpedig a jelenleg is hódító okostelefonok tabletek és a kimagasló minőségű hordozhatós játékgépeké. Gondoljunk csak bele, vajon mennyi esélye lett volna a gépnek, ha a PSP elvét követi? A maga idejében természetesen szép volt, jó volt, de új szelek fújnak most már. A Sony ezt a dolgot felismerte és igyekszik meglovagolni a hullámot egy olyan eszközzel mint cikkünk alanya. Brutális hardware, okos software, hatalmas lehetőségek - nagyon úgy néz ki hogy ez lesz a jövő.

PSV és a PSP összehasonlítása, hátsó fertály

PSV és a PSP összehasonlítása, hátsó fertály


Játékból összesen kettő járt nálunk a tesztelés időszaka alatt. A Little Deviants egy kvázi minijáték-gyűjtemény sok-sok okossággal. Természetesen a kibővült irányításra alapszik az egész, sőt, ha gonosz akarnék lenni akkor azt mondanám hogy ez igazából csak egy techdemo ami az újfajta kezelhetőséget igyekszik bemutatni. Vannak benne érdekes ötletek, de sajnos nagyon hamar megunható az egész.

A Modnation Racer már egy érdekesebb dolog, ez ugyanis a nagygépes változat tesója. Itt lesz a legszembetűnőbb egyébként a Vita ereje, ugyanis asztali gépeket megszégyenítő módon tálalja a külcsínt. Pengeéles, kristálytiszta, nagyfelbontású textúrák, röccenéstelen gokartos játékmenet (erről mondjuk a négymagos proci gondoskodik), szóval nagyon rendben van az egész. A játék természetesen majdnem megegyezik az asztali változattal, szóval lehetőségünk lesz saját emberkéket, pályákat és járgányokat tervezni, ezeket megosztani ésatöbbi.

PSV és a PSP összehasonlítása, szemből

PSV és a PSP összehasonlítása, szemből


Szóval, ha a szárazabb dolgokat nézzünk, ez lenne a PlayStation család új üdvöskéje, a Vita. Engedjétek meg hogy elmeséljek még egy rövid történetet. Reggel céges busz visz a munkahelyemre, ami természetesen ideális helyszín egy kis mobil szórakozásra. Nagyjából két percig nyomogattam a ketyerét, amikor is feltűnt, hogy 5-6 kollégám körülöttem álldogál és a nyakát nyújtogatja hogy mi is ez, mert nagyon baba. Még aznap volt egy kis szabadidőm bent az irodában és gondoltam hogy letolok egy gyors versenyt. Kivettem a tartójából a cuccot és erre szerintem minimum 15 ember gyűlt körém, köztük az ügyvezetőnk. Tartottam nekik egy rögtönzött előadást, oda meg vissza voltak a gyönyörtől, sőt, néhányan már ott helyben meg is akarták venni a tesztgépet.

Mint a fentebbi kis szösszenet is bizonyítja, a vészharangok ellenére szerintem sikerre van ítélve a szerkezet. Nagyon erős, nagyon okos, rengeteg lehetőséggel, szóval innentől már csak a programellátottság lesz a kérdés, bár a nyitó Uncharted minőségét látva nem hiszem hogy sokáig. A memóriakártyás húzás csúnya dolog volt, de ezt sajnos megszokhattuk. Más negatívumot nem tudnék mondani rá, mert valóban lenyűgöző lett!
 

Szexi, okos, erős és a lehetőségek tárháza, egyszóval Isten hozott PlayStation Vita!

51 hozzászólás

Vendég

13 éve, 1 hónapja és 17 napja

Király élménybeszámoló. Én is c64-el kezdtem a pályafutásom!mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 1 hónapja és 17 napja

Nagyon jó kis kütyü, nagyon jó kis cikk!mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 1 hónapja és 17 napja

Jó kis beszámoló! Irigyellek miatta, nekem még kell pár hónap mire meg tudom venni.

válasz erre
12345a(z) 5 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljamarco profiljaGargameth profiljaKisember001 profilja