Patriot Viper RGB 3200MHz DDR4 memória teszt

2019. augusztus 17.
79.5151
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Még mielőtt befutott volna a szerkesztőségünkbe a Patriot újdonsága, a Viper RGB 3200 MHz DDR4, még nem nagyon volt ilyen, de lelkes voltam. Sokáig tanakodtam, mi lehet ennek az oka, mire rájöttem, hogy a Patriot mondhatni egy olyan gyártó, ami az esetek többségében egy olyan hardvert ad ki a kezei közül, amiből árad a belefeccölt munka, a piacon pedig kevés gyártóval lehet úgy isten igazából szimpatizálni. Ettől függetlenül amint berobogott hozzánk a cucc, a kritikusi szemüveg felvételével kezdtem meg a tesztet.
Advertisement


Kezdjük azzal, ami kapcsán talán a legtöbbet hallottatok a szóban forgó memóriáról, a világításról. Mára már nem újdonság, hogy a gépházakra, alaplapokra sőt még a videokártyákra is implementálnak RGB világítást, hiszen sokaknak hozzáad ez a lehetőség a prémiumérzethez. A hozzá kapcsolódó szoftverrel hét különböző színezést aggathatunk a memóriára, öt terület küllemét módosíthatjuk, sőt mi több ezeknek a világosságát és a váltakozási gyorsaságát is bekalibrálhatjuk. Bizton állítjuk, ki fog szolgálni minden igényt.

Biztos hogy van olyan Murphy törvénye, ami a mostani helyzetünket jellemzi: a tesztelés és a fotózás nem egy helyen zajlik a Game Channelnél, így a teszt után a fotózásra használt gépnél szembesültünk azzal, hogy nem kompatibilis a slot. Sebaj, hozzuk el a tesztgépet, majd befotózzuk abban.

Megtörtént, a főkapcsoló megnyomásakor viszont óriási csattanással adta meg magát a táp. Így nincs világítós Patriot Viper RGB fotónk - tudjuk übergáz, de bocsássátok meg nekünk. Ezért a világítós fotók a Patriot saját oldaláról valók. Röhögni ér.


A szett párban kapható, feketében és fehérben, nálunk a 2X8Gb járt fehér verzióban

A szett párban kapható, feketében és fehérben, nálunk a 2X8Gb járt fehér verzióban


Egyes alaplapok szoftvere is támogatja a memória színváltását, így központilag egyszerre több hardvert is tudunk e téren korrigálni, ha valakinek erre lenne szüksége. Külcsínt tekintve egyébként maximálisan árasztja magából a gamer-életérzést az RGB-nek köszönhetően, tehát aki legfőképp azért szemez a kérdéses alannyal, mert előszeretettel villog a haveroknak a minél menőbb küllemű PC-jével, akkor ez egy kiváló választás lesz.

Fekete és Fehér forraszanyaggal egyaránt kapható a kütyü, ami két darab, egyenként 8 GB-os kártyából áll, ami (ahogyan azt fentebb már jeleztük) 3 GHz-es működéssel kecsegtet, míg a CAS-késleltetés 16. 1.35V-os feszültség mellett operál, 15-15-15-36 időzítések mellett. Intel és AMD alaplapokkal egyaránt kompatibilis, és 5 év garancia jár hozzá.

Kapásból azzal indítottunk, hogy overclockoltuk a tesztalanyt, ami után alig hittünk a szemünknek. Ebben az árkategóriában nem túl megszokott gyakorlat, hogy sokkal magasabbra rúg a működési érték (stabilan!), azonban itt brutális növekedést tapasztaltunk: konkrétan 4000 MHz-re tudjuk overclockolni a kérdéses memóriát, ami egy elképesztő érték, nem is nagyon kívánhatnánk jobbat.

Büszkén feszít a Viper felirat a Patriot RGB DDR4 tetején

Büszkén feszít a Viper felirat a Patriot RGB DDR4 tetején


Nekifutottunk több alkalmazásnak is különféle benchmark programok mellett, hogy megnézzük, milyen értékeket hajt ki magából a kicsike, mindenféle számmisztikát mellőzve pedig azt kell mondjuk, hogy multitaskingra kiváló választás. Általában minden memória beüzemelését követően szinte már rituálé nálam, hogy beizzítom a Photoshop, a Premiere Pro és az After Effects triót, és lecsekkolom, hogy mennyire bírja a gyűrődést a masina.

Tapasztalataim szerint röccenés nem igazán mutatkozott, olykor-olykor egy kicsit azért éreztem, hogy kezdem feszegetni a határokat, de bátran indítottam be ezt követően egy Shadow of the Tomb Raidert is, hogy megnézzem, vajon ezzel már átlépem-e azt a bizonyos vonalat. Szerencsére 16 GB RAM azért mégiscsak 16 GB, így a kategóriájában játszó piaci vetélytársakhoz hasonló eredményekkel számolhatunk, viszont megint csak nem győzzük hangsúlyozni, hogy mindezt egy kiváló árcédula mellett - igaz a piac többi versenyzője is kínál hasonló árban megoldást, de vagy nem ennyi fénnyel, vagy nem ilyen könnyen húzhatóan.

A programok közötti váltások bőven nevezhetőek gyorsnak, nem leszünk rászorulva egy-egy Alt-Tabozás után, hogy kimenjünk kávét főzni, ebből fakadóan pedig kijelenthetjük, hogy játékra és munkára egyaránt alkalmas, és minden feladatot ellát, akár multitasking mellett is.

Akár egyszínű, akár sokszínű memóriát akarunk a gépünkben tudni, a Viper mindenre megoldást nyújt

Akár egyszínű, akár sokszínű memóriát akarunk a gépünkben tudni, a Viper mindenre megoldást nyújt


Azok számára egy pazar választásnak ígérkezik, akik egy vagány kinézetű,3 GHz-es memória mellett szeretnék letenni a voksukat, mert mondjuk a pénztárca nemigen bír el épp egy drágább kiadást, vagy esetleg maga a konfig nem képes többet kihajtani magából. A 4000 MHz-re történő overclockolás lehetősége mindenképpen egy igazi bestiát sejtet, óriási aduász ez a Patriot Viper RGB 3200 MHz DDR4 szempontjából.

Ha már a cikkben többször is elhintettük, nézzünk is rá, mennyi az annyi, avagy mennyibe kerül valójában a tesztalany. Konkrétan nagyjából 39 ezer forinttól már beszerezhető itthon, ami jól mutatja, hogy a memóriapiac tavalyi horroráraihoz képest jócskán lejjebb mentek a számok, és most már egész korrekt áron is be lehet zsebelni egy-egy finomságot. Vannak olcsóbb megoldások (legerősebb kihívója talán a Kingston és a Gigabyte), de ahogy fent is említettük, nem ennyi lehetőséggel, vagy nem ilyen stabilan működő túlhúzással.

Esetünkben kifejezetten korrekt hardverről beszélünk, ami bár árban nagyjából megegyezik a versenytársakkal, mégis az egyik legkiválóbb delikvens, amivel megajándékozhatod magad.
 

Az RGB megszállottak kedvence lehet a stabilan is túlhúzható, brutális kinézetű Patriot Viper RGB

7 hozzászólás

Ronalddo

4 éve, 11 hónapja és 22 napja

Azért az milyen kemény hogy pár éve még csak a modding show-kon lehetett ilyeneket látni, most meg már egy egész gépet összerakhatsz RGB ledekkel. röhögő smiley

válasz erre

Xelosz

4 éve, 11 hónapja és 22 napja

VaPe írta:
Szépen világítanak csak tudnám minek ha a házban vannak.
Annak akinek nem plexis a ház oldala valóban mind1 röhögő smiley
nekem is zárt ugyan kérhettem volna plexivel de a ház a földön van nekem feleslegesen ott meg ne villogjon semmi röhögő smiley

válasz erre

Tuhajohn

4 éve, 11 hónapja és 23 napja

Mordorer írta:
Szépek de tényleg. Főleg hogy az egész teteje képes világítani, ilyet még nem is láttam! meglepett smiley
G.skill trident Z RGB? Vagy hogy értetted, hogy az egész teteje világít?

válasz erre

Mordorer

4 éve, 11 hónapja és 23 napja

Szépek de tényleg. Főleg hogy az egész teteje képes világítani, ilyet még nem is láttam! meglepett smiley

válasz erre

Imperator

4 éve, 11 hónapja és 23 napja

VaPe írta:
Szépen világítanak csak tudnám minek ha a házban vannak.
Mert a ház oldalán ott az ablak. röhögő smiley

válasz erre

VaPe

4 éve, 11 hónapja és 23 napja

Szépen világítanak csak tudnám minek ha a házban vannak.

válasz erre

Direktor

4 éve, 11 hónapja és 23 napja

Rendesen visszamentek az árak szerencsére, tavaly ilyenkor ennyiért valami hitvány ****t lehetett kapni! röhögő smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja