Palm Tungsten T2

2003. szeptember 13.
71.8161
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Tommy profilja, adatai
Tommy
Biztosan mindenki sokat gondolkozott már azon, hogy milyen jó is lenne, ha Magunkénak tudhatnánk egy PDA-t. Már csak azért is mert, nagyon sok mindenre használható egy ilyen kis szerkentyű. Legyen szó akár játékról, zenehallgatásról, mobil irodáról, stb. Voltak már próbálkozások különféle telefongyártó cégek részéről a PDA és mobiltelefon ötvözéséről, de igazából és soha nem hittem az ilyesmiben. Majd egyszer... Illetve még mindig jobban el tudom magam képzelni egy formás kis PDA, és egy elegáns mobil társaságában, mint egy all-in-one géppel, melynek tudása méretével egyenlő, persze vannak kivételek.
 Palm Tungsten T2 - 2. kép

Ha már idáig eljutott az ember, hogy tud dönteni: Mobil és mellette PDA, vagy egy az egyben minden, akkor már csak az marad hátra, hogy melyik gyártótól, melyik modellt válasszuk. Bár igazából ezt a pénztárcánk hamar meg fogja mondani, ha már mi nem tudunk dönteni. De mi van akkor, ha az a fránya kassza csak az összeget mondja meg, és még mindig sok gyártó és típus közül választhatunk. Na ez a nagy baj. Jobban mondva nem is baj, csak épp nehéz a választás. De megígérem, hogy a cikk végére már Ti is ismerni fogtok egy olyan kis hálás jószágot, ami biztosan megéri az árát, és kényszert fogtok érezni, hogy megvegyétek, már ha marad ennyi pénzetek a nagy nyaralások befejeztével.


Palm Tungsten T2 - 3. kép

Gép elé ültem hát, és máris a világháló sűrűjében találtam magam, PDA-k és mobil telefonok között. Csak válogattam, kapkodtam a fejem jobbra – balra. Azt hittem teljesen elveszek a millió kínálkozó lehetőség között, de ekkor megpillantottam, az Igazit. Palm Tungsten T2. Ez a becsületes neve a kicsikének.
Néhány kép és egy demo végig nézése után, több sem kellett nekem be is szereztem egyet.
Persze még mielőtt mindenki arra gondol, hogy: Ej, de el van eresztve a srác…, annak már most elmondom, hogy nem vettem meg, csak kölcsön kaptam egyet, e teszt erejéig.
De sajnos csak kizárólag erre az idő intervallumra. Azért mondom ezt, mert nagyon nehéz volt tőle megválni, annyira a szívemhez nőtt. No, de ne szaladjunk ennyire előre.


Palm Tungsten T2 - 4. kép

Természetesen, több gyártó is szóba jöhetett volna, de véleményem szerint kompatibilitás, gyorsaság, szoftver támogatottság/ellátottság szempontjából nehéz felvenni a versenyt a Palm-mal. Nem és nem és nem! Nem vagyok elfogult csak ez az igazság. Példának okáért, rengeteg mobil készülékkel találkoztam már, ami csúcskategóriásnak számított, annyi funkció volt benne, hogy azt fel sem lehet sorolni. Sokat tudott, de mégis lassú volt a szoftver, mégsem úgy lehetett kezelni, ahogy én szerettem volna, nem lehetett igazán jól testre szabni, stb.
Sajnos nagyon sok PDA-val is pontosan ez a baj. A gyártó kifejleszt egy gyors processzort, belepréseli a tenyérgépekbe, és kész. Mehet a sorozatgyártás. Az már teljesen mindegy hogyan futnak a programok. Totál számít! Csinálunk majd gyorsabb processzort. Szerintem, nem ezt a filozófiát kellene követni, de sajnos a pénz ebben van, és nem abban, hogy optimalizáljuk a forrás kódót, több időt töltsünk a programozással. Lassan a tenyérgépeknél is az lesz tapasztalható, hogy ha már vmi lassú a 400MHz-es processzoron 64MB memória mellett, akkor legyen 1GHz-es a proci, meg 512MB a memória. Nagyon szomorú dolog ez, hisz egy hétköznapi ember nem nagyon teheti meg, hogy havonta fejlessze PC-jét, vagy cserélje tenyérgépét.

Talán ennek a filozófiának, igyekszik ellent mondani a Palm. Mindegyik gép a cég saját fejlesztésű operációs rendszerét használja, a PalmOS valamelyik verzióját használja. (Persze most valaki, mondhatja, hogy a Tungsten-ben is nagyobb órajelű proci van, mint az m515-ben, de akkor is...)

Mit is rejt(ett) a doboz:
Magán a Palm Tungsten T2 kívül meg találjuk még a dobozban a hozzátartozó HotSync USB bölcsöt, különféle CD-ROM lemezeket, egy Palm Desktop 4.1 szoftvert PC-re és MAC-re egyaránt, hogy könnyen tudjuk kezelni számítógépről a Tungsten memóriájában lévő adatokat. Találunk még egy részletes dokumentációt a kézi számítógép helyes használatáeól is. De lássuk inkább, mit is tud a kicsike:

A külsőségek:
Palm Tungsten T2 - 5. kép

Rögtön szembe tűnő a gép mérete. Ez igazán tenyérgépnek mondható a maga 10.2 x 7.5 x 1.5 cm-es adottságaival. Ezt a méretet úgy tudták elérni, hogy a Tungsten T2 írás beviteli mezeje egy lehúzható, műanyag borítással van ellátva.
Tehát ez alaphelyzetben nem látható, csak miután széthúzzuk a gépet. Nagyon jó megoldás ez, hiszen az esetleges karcolódásoktól, és egyéb külső behatásoktól is véd. Tehát, ha feljegyzést szeretnénk rögzíteni, akkor csak annyi a dolgunk, hogy egyszerűen lehúzzuk a védő burkolatot, és már írhatunk is. Aki még nem találkozott volna olyan PDA-val, aminek nincs billentyűzete, annak elmondom, hogy nagyon sok gép kézírás-felismerőt használ, megspórolva ezzel sok pénzt és helyet.
Tömegét tekintve a Tungsten, ha a mobil telefonokhoz szeretném hasonlítani, akkor 1,5 telefonnal ér fel, de PDA-k körében azért ez nem olyan veszélyes. Sőt! Ha bele gondolunk, hogy az egyik kommunikátor pár grammal negyed kiló felett van, akkor bizony tényleg nem is sok.
Az előlapon összesen négy, gyors billentyűnek mondható gomb, és egy 5 irányú navigátor kapott helyet, megőrizve a letisztultságot. A kijelző egy 16 bites színmélységű LCD megjelenítő, mely 65 ezer szín megjelenítésére alkalmas 320x320-as felbontás mellett.


Palm Tungsten T2 - 6. kép

A külsőt tovább vizsgálva jó néhány csatlakozót is találhatunk még. Ilyen a Palm Expansion Slot, mely SD, MultiMediaCard, és SDIO formátumú kártyák kezelésére képes. Teljesen korrekt megoldás… Pláne, hogy így már az ember a pénzéért egy multi-card-readert is kap . A gép legalján kapott helyet egy univerzális csatlakozó az adat szinkronizáció és az akkumulátor töltése céljából. Ezt a továbbiakban készülékhez kapott HotSync bölcsővel tudjuk megoldani.
De ha ez még mind nem lenne elég az adatforgalom lebonyolítására, akkor lehetőségünk van még információ cserére vezeték nélkül is, az infravörös port, és a beépített Bluetooth modulnak köszönhetően. Az infra port mellett nagyobb ható távolságot és adatátviteli sebességet biztosít a Bluetooth protokoll, arra az eshetőségre, ha valamilyen nagyobb méretű állományt szeretnénk továbbítani egy másik Palm vagy PC felé.
A készüléken található még továbbá egy hangszóró hangjegyzet rögzítésére és lejátszására is. Hogy ne kelljen navigálni a menüben, és villámgyorsan rögzíthessünk hangjegyzetet, segítségünkre van egy gomb is melynek megnyomásával, azonnal indul a felvétel.

A belső:
Palm Tungsten T2 - 7. kép

A T2 lelkét egy, a Texas Instruments által kifejlesztett OMAP 1510-es processzor 144MHz-en, és az ezzel együtt működő PalmOS 5.2.1-es verziójú operációs rendszer jelenti. 32MB memória lett integrálva, melyből 29.5MB szabad tetszőleges felhasználásra. Ebben a memóriában kerülnek letárolásra a címek, találkozók, tennivalók listája, e-mail-ek, és az egyéb futtatásra kész felhasználói programok is. Egyéb kiegészítőkkel akár SMS-ezhetünk, Internetezhetünk, és WAP-ozhatunk is.
Gyárilag a gépen található szoftverek segítségével Microsoft Excel, Word, és PowerPoint file-okat nézegethetünk, szerkeszthetünk. Továbbá szerkeszthetjük a tennivalók listáját, a barátok / kollégák / ügyfelek címeit. Mindig tudhatjuk mennyi az idő a világ bármely pontján a Wolrd Clock segítségével. Információkat kaphatunk a bővítő kártyánk állapotáról a Card Info-val.


Palm Tungsten T2 - 8. kép

Természetesen a szórakoztatás is helyet kapott a Tungstenben, hiszen bármely PalmOS-re írt játékkal játszhatunk, illetve a mellékelt RealOne Player segítségével MP3 file-okat hallgathatunk, Kinoma Player & Producer-rel videókat nézhetünk, a Palm Photos-zal képek között tallózhatunk, a Palm Reader-rel e-könyveket olvasgathatunk. Ha pedig ezeket már mind unjuk, akkor kicsit pasziánszozhatunk is.
Mint azt pár sorral feljebb említettem vásárolhatunk még külön programokat Palmunkhoz, melyek segítségével e-mail-t olvashatunk (VersaMAil 2.5), böngészhetjük a webet (Palm Web Browser Pro 1.0), vagy akár SMS-eket is írhatunk és küldhetünk az SMS 4.5 nevű szoftverrel. Sajnos ez plussz kiadással jár, de a jó programokat meg kell fizetni.
Megemlítendő még, hogy a Microsoft Outlook-kal is szinkronizálhatunk, így könnyedén frissíthetjük ismerőseink adatbázisát akár név, cím, telefonszám, email terén.

Konzekvencia:
Palm Tungsten T2 - 9. kép

Igazából nem hiszem, hogy sok ember teheti azt meg, hogy 100.000 FT-ot költsön egy bármilyen kézi számítógépre is. Tudásából (és árából ) bőven kiderül, hogy egy csúcskategóriás számítógépről van szó, és ha ebből a szemszögből vizsgáljuk a dolgot, akkor hamar rájövünk, hogy nem is olyan drága ez a kis csoda masina, hiszen a konkurencia ugyanezen szinten lévő gépei jócskán 100.000Ft felett vannak.
Egyszóval, ha valaki tényleg hajlandó 100.000 Ft körüli összeget áldozni egy tenyérgépre, akkor mindenképp nyugodt szívvel tudom ajánlani neki a T2-t. Ha valaki azonban kisebb összegben gondolkozik, akkor annak, ott van a Zire család, ami már pár 10.000 Ft-tal olcsóbban megkapható, vagy a már kifutó szériás m5xx-es sorozat.

Palm Tungsten T2
Gyártó: Palm Inc.
Típus: Tungsten T2
Forgalmazó: Palm Store Online
Ár: 399 USD ( 100.000 Ft körül )
1 hozzászólás

lycanlord

8 éve, 11 hónapja és 16 napja

Megéri?

válasz erre

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 

ezt mondjátok

ezt mondjátok

5

Raiden OffTopic

2.203 hozzászólás
legutóbbi hozzászólások
 

A következő konzolom _ lesz
7950 11

Itt is rontjuk a levegőt

Monyo profiljarDAVE profiljaM.O.R.P.H. profilja