Nikon D100

2002. szeptember 25.
72.9481
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Pitbull profilja, adatai
Pitbull
Hogy őszinte legyek engem a gép felbontása fogott meg. Ugye már mindenki tudja, hogy egy digitális fényképezőgépet lehet kapni 30-40000 Ft-tól, de itt valami egész mással állunk szembe. Itt már meglepő, hogy a felbontás átlépi a bűvös 6 megapixeles határt. A D100 digitális tükörreflexes fényképezőgép. Az új vázhoz szinte az összes Nikon F bajonettes objektíve használható. (itt meg kell jegyezni, hogy a Nikon a 60-as évek elejétől alkalmazza az F bajonettet, ahol még az auto fókusz is csak álom volt).
 


A gépet kézbefogva azonnal érezzük hogy ez egy igen jó kis fotómasina. A gép szinte belesimul az ember kezébe, és így biztos fogást ad a kezelőjének.

Főbb jellemzők
ˇ 6.1 millió effektív pixelszám (3008 x 2000)
ˇ Kicsi és könnyű kivitel (kb. 700g.)
ˇ Az új CCD szenzor méretét tekintve megegyezik a D1-sorozathoz használt szenzoréval 3D Digitális mátrix képszabályozás a pontos expozíció érdekében, TTL automata fehéregyensúly
ˇ Nagy teljesítményű beépített vaku D-TTL vakuszabályozással, Multi szenzorral vezérelt kiegyenlített derítő vakuzás, kézi beállítás
ˇ Három választható színmód
ˇ Öt pontos autófókusz rendszer, Dinamikus autófókusz, Lock-on követő autófókusz
ˇ 1/4000 mp legrövidebb záridő, 1/180 mp vakuszinkron idő
ˇ USB 1.1 interfész
ˇ Kívánság szerinti négyzetrács megjelenítése a mattüvegen
ˇ Custom beállítások elvégezhetőek a hátsó LCD-n
ˇ CompactFlash és IBM Microdrive kompatibilitás

A D100 felépítése, kezelése sok rokonságot mutat a hagyományos filmes SLR gépekkel. Aki már használt újabb filmes Nikon gépet, az már a kezelő felületen is gyorsabban kiigazodik.


Nikon D100 - 2. kép

A sűrűn használt fontosabb beállítások gyorsan és könnyedén elérhető, ezek állításához nem kell belépnünk a menürendszerbe. A gép lelke a 23,4x15,6 mm-es 6,1 megapixeles (3026x2018 effektív képpont) felbontású CCD, amelynek érzékenysége ISO 200 és ISO 6400 között található. A CCD érzékelő felülete kisebb, mint a 35mm-es film egy kockája, ezért az objektívek gyújtótávolsága látszólagosan 1,5-szeresére nő, miközben a fényerő változatlan marad. Az érzékenységi adatokból látszik, hogy a tervezésnél nagyon figyeltek erre a területre. A 200-as induló érték is magasabb a szokásosnál (ISO100), a 6400-as érzékenység pedig figyelemre méltó. A nagy érzékenység miatt a képzaj is nagyobb lesz, mert ilyenkor fokozottan erősítik a CCD kimenőjelét, amelynek feldolgozása 12 bites pontossággal történik. Az ISO 800 feletti beállítások inkább csak azt a célt szolgálják, hogy a szélsőséges körülmények között, pl. nagyon gyenge megvilágításnál is lehessen fotózni, hiszen még mindig jobb egy zajos kép mint egy semmilyen...


Nikon D100 - 4. kép

Expozíciós módokból minden a fotós rendelkezésére áll, ami egy ilyen géptől elvárható. Program módban ráadásul a vezérlő tárcsával rugalmasan választató a rekesz/záridő értékpár, miközben az expozíció változatlan marad. A beállítható rekeszértékek cserélhető objektíves gépről lévén szó, az alkalmazott objektívtől függenek. A zársebesség a B idő mellett 30 és 1/4000 másodperc között lehetnek. A rekesz és záridőértékek 1/3 blendénként is állíthatóak csakúgy, mint az expozíciókorrekció, amely széles tartományban szabályozható. A kézi élességállítás lehetősége éppúgy alapkövetelmény ilyen kategóriájú gépeknél, mint az AF-rendszer. A D100 autófókusz rendszerének öt, kereszt alakban elhelyezett érzékelő pontja van. Az aktív pontot a felhasználó is kiválaszthatja, de a gépre is rábízhatja. Az egyszeres élességállítás mellett, a téma követése is beállítható, sőt az AF rendszer arra is képes, hogy az egyik fókuszpont átadja a témát másiknak. A fénymérés hagyományosan a Nikon gépek erőssége, ezen a modellen is használhatjuk a szokásos módszereket: a mátrix, a középre súlyozott, és az szpot mérést. A rosszul exponált képek azonnali kiszűrését segíti, hogy az LCD kijelzőn megjeleníthető a fotók hisztogramja. További segítség hogy a gép villogással jelzi a fotók túlexponált részeit. Ha végignézzük az éppen elkészült fotók hisztogramjait, nem érhet minket nagy meglepetés miután áttöltöttük a memóriát a számítógépünkre.


Nikon D100 - 6. kép

A fehér egyensúly állításánál is nagy szabadságot kapunk. Még az előre beállított módokat, napfény, műfény, neon stb.., is finomhangolhatjuk. Egy fehér lap, vagy tárgy segítségével is elvégezhetjük a beállítást, ez a módszer adja a legpontosabb eredményt. Az említettek mellett természetesen a teljesen automata is rendelkezésre áll. Fehéregyensúly expozíció sorozat is készíthető, vagyis a fényképezőgép egymás után többször is exponál, különböző fehéregyensúly beállításokkal. A D100-at kifinomult vakurendszerrel látták el. A helyes expozícióhoz szükséges vakuteljesítményt bonyolult algoritmus határozza meg, amely többek között a beállított tárgytávolságot is figyelembe veszi. A beépítetten kívül használhatunk külső Nikon vakut is. A fotók 6 különböző formátumba menthetők el CF kártyára. A 3 különböző erősségű JPEG mellett háromféle veszteségmentes formátum is választható, a TIFF, RGB, és a tömörített és tömörítetlen RAW formátum. A két utóbbi viszont csak a Nikon saját szoftverével nyitható meg, viszont kevesebb helyet foglal mint a TIFF. Érdekes megoldás hogy egy rácsot lehet vetíteni az optikai keresőbe, ami a kép megkomponálását segíti elő. Az általánosnak számító képélesség és kontraszt mellett, a képek hue értéke is szabályozható. A gépnek 2 beállítási profilja van, egyszerűen válthatunk közöttük.

Az első a Custom functions, ahol a saját fotózási szokásainkhoz állíthatjuk a masinát. Az érdekesebb lehetőségek a zár működésének engedélyezése/tiltása CF kártya nélkül, fényerő aktivitásának ideje, miután az értékek megjelentek a kijelzőn, vezérlőtárcsák feladatának felcserélése, fókuszpont választó gombok működési módja, AF rendszer működési módja, tükör által keletkezett vibráció kiszűrése. A gép LCD monitora jó minőségű, viszonylag erős fény mellett is jól látható. A géphez nagyteljesítményű lítium-ion akkumulátor jár.

Összegzés
Összességében remek gép ez a Nikon D100. Az elkészült fotók a nagy felbontás és az alacsony képzajnak köszönhetően egészen A3 méretig nagyíthatóak. A képek színe szép, külön pozitívum az Adobe RGB szintér használatának lehetősége. A képminőség persze erősen függ az objektívtől, ezért érdemes minél jobb üveget tenni a CCD elé.
7 hozzászólás

Tibit

12 éve, 2 hónapja és 8 napja

Ma elég furcsa vagy, rejtjelesen beszélsz, amiket totál nem értek! Talán a katonai múltad? Vietnám lehet a dologban ha jól sejtem!

válasz erre

marco

12 éve, 2 hónapja és 8 napja

Tibit írta:
Úgyérted a GC milyen oldal?
Háttt, ékes nyelven szólva talán ilyen: számítástechnikai témákkal foglalkozó online magazin!
Amúgy tudtad, vagy te csináltad meg a wikipédián a Game Channel szócikket?
Ez titkos információ!

válasz erre

Tibit

12 éve, 2 hónapja és 8 napja

marco írta:
Milyen oldal kedves Tibit?
Úgyérted a GC milyen oldal?
Háttt, ékes nyelven szólva talán ilyen: számítástechnikai témákkal foglalkozó online magazin!
Amúgy tudtad, vagy te csináltad meg a wikipédián a Game Channel szócikket?

válasz erre

marco

12 éve, 2 hónapja és 8 napja

Tibit írta:
Már nem is tudom, keresőbe beírtam, egy játékcímet, és onnan talán, vagy Megan Fox-tól, mert őt is nézegettem! Nem tudom!
Azért elég durva gyűjtemény van az oldalon, rengeteg kép egy ilyen oldalhoz képest!
Milyen oldal kedves Tibit?

válasz erre

Tibit

12 éve, 2 hónapja és 8 napja

marco írta:
Hmmmm, de rég is volt! Hogy találtál rá?
Már nem is tudom, keresőbe beírtam, egy játékcímet, és onnan talán, vagy Megan Fox-tól, mert őt is nézegettem! Nem tudom!
Azért elég durva gyűjtemény van az oldalon, rengeteg kép egy ilyen oldalhoz képest!

válasz erre

marco

12 éve, 2 hónapja és 8 napja

Hmmmm, de rég is volt! Hogy találtál rá?

válasz erre

Tibit

12 éve, 2 hónapja és 8 napja

Érdekes Gamechannelen fényképezőgépről olvasni, a sötét múlt jelei ezek!
7év után már nem nagy szám az a 6pixel, már a duplája sem egy Nikonnál!

válasz erre

kapcsolódó hírek, cikkek

A Mouse Computer bejelentette új LuvPad AD100-as táblagépét

A Mouse Computer bejelentette új LuvPad AD100-as táblagépét

ezt mondjátok

ezt mondjátok

5

Raiden OffTopic

2.203 hozzászólás
legutóbbi hozzászólások
 

A következő konzolom _ lesz
6743 11

Itt is rontjuk a levegőt