Nacon Plantronics Rig 400 Pro HC headset teszt - jobban szól, mint gondolnád!

2020. szeptember 13.
134.7201
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Gamer fülesekből mára már Dunát lehetne rekeszteni. Vannak az egészen népszerű, minőségi, vagy inkább agyonpromotált darabok, amik rengeteg játékosnál, streamernél, tartalomgyártónál, esportolónál megtalálhatók, vannak a kevésbé ismert, ám a felsőligával simán kesztyűt felvevő közeg, valamint vannak azok a fülesek, amik legfeljebb nevükben hivatottak a gamer szcénát képviselni. Itthon a Plantronics gyártó nem a legismertebbek között feszít, azonban időről időre előhozakodnak valamiféle eszközzel ezen a téren, mi pedig most az egyiket fogjuk megnézni ezek közül: nevezetesen a Rig 400 Pro HC-t.
Advertisement


Aki esetleg nem ismerné, kikkel is állunk pontosan szemben: a Nacon brand a francia Bigben Interactive SA "új" neve, ami videojáték kiegészítőket gyárt és forgalmaz már 1981 óta, tehát nem mai csirkéről van szó. A Plantronics még régebben van a szakmában, 1961 óta léteznek és elképesztő, de már Neil Armstrong is használta a fülesüket, egész pontosan egy ilyen gyártmánnyal jelentkezett be a Holdról.

Kicsit fejtsük ki a termék nevét is, mert a Plantronics-nál nem olyan egyszerűen mennek ám a dolgok: tudni kell, hogy a srácok legtöbb Rig-termékénél van mindenféle variáns a különböző modelleknél, kezdve az "eSport" titulussal megspékelt daraboktól, át a HC kiadványokon, egészen az E verziókig bezárólag, és még a java részét nem is említettük! Van itt HXW, HSV, HS, HX, meg még jelölés nélküli, csak sorszámozott típus is. Szóval, nem könnyű megfejteni ki mivel találkozik éppen, de azt stabil pontként kezelhetjük, hogy a PRO HC általában a csúcsot jelenti az adott szériában.

Zajszűrős mikrofon, Dolby Atmos és jó ár - ezekkel hódít a Rig 400 Pro HC

Zajszűrős mikrofon, Dolby Atmos és jó ár - ezekkel hódít a Rig 400 Pro HC


Mi most szigorúan a Pro HC kiadásra vetjük rá magunkat, ez esetben pedig már most le kell szögezni, hogy habár ott figyel a "Pro" jelző a névben, azt tudni kell, hogy a középkategóriát ostromló gamer fülessel állunk szemben. 3,5 mm-es jack csatlakozón keresztül tudjuk hozzákötni a fülest PC-hez, PS4-hez, Xbox One-hoz, mobiltelefonokhoz, valamint igazából bármihez, amin van jack bemenet. Magánál a csatlakozónál pedig láthatjuk a hangerőszabályzót.

Sok más példával ellentétben itt valóban a csatlakozófejre applikálták ezt az állítási lehetőséget, nem pedig magára a kábel felső részére, ám ennek megvan az előnye, ahogyan az kiderült a tesztidőszakunk alatt. Amikor konzolos játékokkal próbálgattuk a kütyüt, akkor meglepően kényelmes volt, hogy nem kellett elengednünk a kontrollert, hanem mindössze a hüvelykujjunk megmozdításával már el is értük a kis "potmétert".

Külön örültünk neki, hogy ezúttal nem egy batár nagy szörnyeteget kellett hordanunk ebben a nagy hőségben, hiszen határozottan könnyűsúlyú a Rig 400 Pro HC, ezáltal pedig a hosszabb játékmenetek során sem éreztük azt, hogy a pokol legmélyebb bugyrában, egy üstben főzik szerencsétlen füleinket. A maratoni lanpartik kedvelőinek ideális lesz abszolút!

Pehelykönnyű, hosszú órákon át is sem vesszük észre hogy a fejen van

Pehelykönnyű, hosszú órákon át is sem vesszük észre hogy a fejen van


Üröm is van az örömben, mert bár hiába könnyű a Rig 400 Pro HC, ha közben ennek az az ára, hogy - az ebben a szegmensben megszokottal megegyezően - a komplett külső műanyagból van. Tapasztalataink szerint nem vészesebb a helyzet, mint a legtöbb műanyag fülesnél, ergo nem törik mint a ropi (sőt!), ugyanakkor óvatosan jeleznénk mindenkinek, hogy ha tíz évre terveztek beruházni egy fülesre, akkor nem feltátlenül ez lesz a ti játékszeretek, akármennyire is vigyáztok rá - hanem mondjuk a 700 Pro HC.

Nagyszerű plusz, hogy Dolby Atmos hangzással spékelték meg a kérdéses eszközt, amivel elképesztő kaliberű térhatást érhetünk el. Olyan szintűt, hogy néha már mi is csak pislogtunk, hogy mindezt egy középkategóriás, ebben az árligában (erről majd később) küzdő termék szállítja nekünk. Olyan játékszoftvereknél meg aztán pláne hasznosnak fog bizonyulni, ahol - R6S-esek, Warzone-osok figyelem! - a bejövő hang pozíciója fontosnak minősül.

A fejpánt része rugalmas, ergo a legtöbb felhasználónak rá fog menni kényelmesen a fejére a Rig 400 Pro HC - ahogy persze a széria többi tagja is. Hardveresen van lehetőségünk lenémítani a headseten lévő mikrofont, úgyhogy ha Joli néni véletlenül izomból ránk rúgná az ajtót egy jól időzített pörgőrúgással, akkor lesz alkalmunk villámgyors shinobi reflexeinkkel kiiktatni a mikrofont, hogy xXFortniteProXx és xTibiGamer55 ne hallja a Discordon, így elkerülve a kellemetlen szituációt. Hiszen ez bárkivel előfordulhat, nemdebár?

A hangerő szabályzó közvetlenül a jack csatinál van

A hangerő szabályzó közvetlenül a jack csatinál van


Kicsit még visszatérve a technikai specifikációkra, tudni kell, hogy a Rig 400 Pro HC 40 mm-es hangszóróval lett felvértezve, viszont ha egyszerűbben, kevésbé szárazan szeretnénk megfogalmazni, körülírni, hogy mit nyújt hangzás terén a Rig 400 Pro HC, akkor azonnal a "kiemelkedő" titulus mellett tennénk le a voksunkat.

Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy egy hibátlan, netán elképesztő minőségű gamer eszközről beszélünk, sokkal inkább arról, hogy az az árkategória, amibe betette a Plantronics a terméket, ott nehezen akad riválisára, ez pedig olyan fegyvertény, amivel nehezen lehet szembeszállni. Mondjuk ki, ez egy jó húzás volt, ami akár aduásznak is tekinthető.

A hangzás nem több egy sima "jó"-nál, nem fogja lehozni a csillagokat az égről, nem fogunk totálisan megborulni tőle, szimplán hozza a középkategória felső szintjét. Emellett a basszus sem rossz egyáltalán, jól dörrennek azok a bizonyos mélyek, a magasoknál sem tapasztaltunk problémát. Egy szó, mint száz: egyáltalán nem lesz csalódott, aki beruház a Rig 400 Pro HC-ra.

Nem csak PC-vel és konzolokkal kompatibilis, mindennel működik, amin van jack

Nem csak PC-vel és konzolokkal kompatibilis, mindennel működik, amin van jack


Gyorstalpaló, avagy mely játékoknál mit tapasztaltunk: a Rainbow Six Siege, avagy a "holazellenfél" multiplayer lövöldével nyitottunk. Itt ugye kardinális súllyal bír a hanghatások bemérése, és a Rig 400 Pro HC használatával pontosan azt kaptuk, amit a játék megkövetel: a megfelelő hangerővel, a megfelelő távolságban érzékeltük, hogy mikor merre van az ellenfél.

Ráugrottunk a híresen jó hangkeverésről ismert God of Warra is, ahol szintén nem kellett csalódnunk (a Világkígyó itt is hátborzongató!), valamint még néhány multis játéktól teljesen pozitív élményekkel távoztunk. Itt olyanokra gondolunk, mint a PUBG, a Call of Duty: Modern Warfare, és a Star Wars Battlefront 2. Nem csak hozza a kötelezőt, picit még többet is annál!

Nehéz abból a szempontból értékelni a kütyüt, hogy összességében egy jól hangzó, a középkategóriában bőven helyt álló headsetről van szó, amin még a mikrofon is hoz egy teljes mértékben korrekt színvonalat képvisel, és éppen ezért nem lehet azért ekézni, hogy "hát ez lehetne jobb". Ezzel egyetemben ugyanis már akár árkategória lépésről is beszélhetnénk.

Meglepően jól szól a Nacon Plantronics Rig 400 Pro HC

Meglepően jól szól a Nacon Plantronics Rig 400 Pro HC


Ha valamit kritizálni szeretnénk, akkor az mindenképp a műanyag borítás lenne. Talán ha egy picit növelnek az árcédulának szánt lécen, akkor ezen a téren el lehetett volna engedni a spórolást, hiszen azért valljuk be, a gamerek java része zsigerből kiveti azt a szót, hogy "műanyag" - teljesen érthető okokból, egyébként.

És akkor a piszkos anyagiak, avagy amire mindenki várt: nagyjából 18 ezer forintért már kapható itthon a füles, ami máris alátámasztja az általunk többször is elsütött mondatot, miszerint nehezen akad kihívója a saját árkategóriájában. Nyilván lehetne jobb is, itt-ott mi is húztuk a szánkat, ahogyan azt a tesztből olvashatjátok, de végeredményben mégiscsak egy önmagában jó, ligáját szemlézve kiemelkedő darabbal állunk szemben.

Ha szeretnél beszerezni magadnak egyet, a Play 24/7-től jó áron megveheted: Nacon Plantronics RIG 400 Pro HC vásárlása

Ha jobban elmerülnél a Nacon RIG fülesek özönében, akkor pedig itt a kínálat: Nacon Plantronics RIG headsetek
 

Ahova szánják, a középkategóriában igazi kis szörnyeteg, a Dolby Atmos és a zajszűrős miki csak a hab a tortán!

6 hozzászólás

Ronalddo

3 éve, 9 hónapja és 21 napja

Korrekt füles, korrekt áron! mosolygó smiley Valahol kipróbálom.

válasz erre

muki

3 éve, 9 hónapja és 22 napja

De rég volt már hardver teszt! mosolygó smiley A füles nekem határozottan tetszik, de ez olyan cucc, amit mindenképp ki kell próbálni mielőtt megveszi az ember.

válasz erre

VaPe

3 éve, 9 hónapja és 22 napja

De jól néz ki! meglepett smiley

válasz erre

zender

3 éve, 9 hónapja és 22 napja

Ez a Nacon eddig nekem kimaradt! meglepett smiley Elég csinos füles!

válasz erre

petrovicsz

3 éve, 9 hónapja és 22 napja

Ennyiért zajszűrős Miki? meglepett smiley Az a kemény!

válasz erre

Patrik94

3 éve, 9 hónapja és 22 napja

Ennyiért egész korrektnek tűnik!

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Patrik94 profiljaManiac profilja