MSI K7N420 Pro

2002. július 03.
73.1051
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Pitbull profilja, adatai
Pitbull
Sokan nem is gondolnák, de az nVidia kiadott egy chipsetet ami kizárólag az AMD tábort örvendezteti meg. Jelen esetben egy márkás MSI alaplap lapkakészlete lett az nVidia nForce 420D, ami az IGP 128-ból és MCP-D-ből tevődik össze. Az nVidia kétféle terméket készített az IGP-ből. Az egyik egy 64 bites független memóriavezérlést kapott amíg az IGP 128 kettőt. Chipsetekre lebontva annyit jelent hogy az nForce 220 egy, míg az nForce 420 két 64 bites memóriavezérlőt tartalmaz.


A technológiát TwinBank névvel látja el az nVidia. Az IGP (Integrated Graphics Processor) megegyezik a valósággal, mivel a mag egy GeForce 2 osztályú vga chipnek felel meg, ami egy integrált 256 bites 2D/3D gyorsító. Fontosnak tartom megjegyezni hogy a lapka a rendszermemóriából veszi le magának a területet.


MSI K7N420 Pro - 2. kép

Azt is jó tudni, hogy egyszerre nem működtethető az integrált kártya és a külső vga kártya. Az alaplap South Bridge feladatát az MCP (Media and Communications Processor) felügyeli. Az MSI alaplap egy meggyszínű elegáns megjelenésű alaplap, ami bővelkedik az integrált megoldások terén. Meg kell jegyeznem az integrált funkcióktól irtózom de itt nagyszerű megoldásokkal lehet találkozni. Az alaplapon két IDE ATA 100-as, hat USB port, PS/2 egér és billentyűzet, soros és párhuzamos porton kívül található még Dx8 kompatíbilis hangvezérlő, integrált 10/100Mbites hálókártya, integrált szoftmodem, valamint egy 2/4/6 csatornás audio codek. Az MCP-ből kétfélét is forgalmaznak, az egyik megfelel a fent leírtaknak a másik azzal egészül ki hogy tartalmaz egy hardveres Dolby Digital 5.1 dekódert.


MSI K7N420 Pro - 3. kép

Az integrált audio egy 256 2D-s és 64 3D-s hang hardveres gyorsítása 3D pozicionálás támogatásával, az MCP-D esetében Dolby Digital 5.1 formátumba való kódolással kiegészítve. Az alaplap felépítése elrendezése szerintem jónak mondható. A megszokott USB port felett helyezkedik el a 10/100-as hálózati csatlakozója, melyet 2 led is figyelemmel kísér, jelezve az összeköttetést. A soros port is a megszokott helyén van, de már csak egy kapott helyet, mert a másikat a vga kimenete foglalja el. Az audio interfész csatlakozóit is elhelyezték amin vonal ki/bemenet, mikrofon bemenet, és a game port csatlakozóit találjuk. Az MSI két csatlakozót még kínál az alaplaphoz amin a plusz két USB portot és az S/PDIF kimenet találhatjuk. Az S/PDIF koaxális kimenet digitális 5.1-es rendszerekhez szabványosított illesztő, a Dolby Digital hang is ezen jön át. Az MSI egy hardverdiagnosztikai célokra szolgáló 4 ledes D-Bracket-el is ellátta a lapot, ezáltal tájékozódhatunk gépünk állapotáról. A dobozban megtalálható még az ATA 100-as és a floppy kábel is, CD, telepítő könyv és egy MSI matrica.


MSI K7N420 Pro - 4. kép

Szerencsére figyeltek rá hogy a CPU körül sok hely maradjon és így nagyobb hűtő felhelyezése sem jelent akadályt. Az AGP és az első PCI slot között is elég helyet hagytak, így egy kiegészítő VGA ventilátor beszerelése sem okoz gondot. Az alaplapban 600Mhz feletti AMD procik kerülhetnek bele Durontól az XP-ig. Ramok tekintetében 3 db 184 kivezetésű 2.5 V-os DDR SDRAM modul helyezhető bele, egéssze 1.5 Gigáig. Az első és a második/harmadik hely között egy kis rést fedezhetünk fel, ami az IGP miatt hagytak ki. Tehát az első foglalat az egyik IGP 64 a második és harmadik a második IGP 64 kezelése alá tartozik. Tehát ha a maximális kihasználtságot kívánjuk elérni 2 memória modult teszünk a foglalatokba, így elérjük a maximális 4.2 Gbit/s-os adatátvitelt. Az IGP 128-ra elég nagy hűtőbordát tettek, amivel el is érték a megfelelő hatást, mert terhelésen is hideg maradt. Mint már említettem nem csak az integrált vga-t használhatjuk, hanem szerencsére elhelyeztek egy 4x –es AGP portot is az alaplapon. Található még 5 PCI, és 1 CNR slot is, amit ki is tudunk használni, mert opcióként kaphatunk egy CNR-es kártyát, ami tartalmaz egy tévékimenetet, plusz hangkimeneteket, és modemcsatlakozót. Az MSI biosa nem éppen a tuning barát felhasználóknak kedvez. Az alapvető dolgok persze rendben is vannak, mint pl. a váltás 100/133 Mhz frontbuszok között, az integrált grafikus mag által a rendszermemóriából lefoglalt memóriaméret beállításai, stb.


MSI K7N420 Pro - 5. kép

Az alaplapba egy AMD Athlon Xp1700+-os procit és egy 256 Mbájt-os DDR SDRAM- ot helyeztem. Az eredeti BIOS-ban még a szorzózár mentes procik órajelszorzójának az állítására sincs lehetőség. Szerencsére egy BIOS frissítés ezt már orvosolni tudja. Szintén elég gázos dolog, hogy az fsb-t is csak 4-5 MHZ-ként lehet állítani, így persze megint csak nem lehet kipréselni az utolsó erőforrásokat. Reméljük egy újabb BIOS frissítés ezt a gondot is leküzdi. Az első telepítésnél nem volt semmi gond a masinával, viszont nyoma se volt a rendszerben az integrált háló, és hangkártyának. Persze ez nem is baj, mivel egy új dologról van szó és az XP nem ismerheti. Erre adták a CD-t amin az nVidia Unified Driver Pack 1.0 telepítője található. Fel is rakta magát rendesen, mert az összes nForce eszközt telepítette. Miután beállt a WinXP elkezdtem felpakolni neki a különböző szoftvereket, de semmi jel nem mutatott arra hogy nem bírná a gyűrődést. Minden a lehető legstabilabban zajlott, nem volt fagyás vagy kékhalál.

A rendszer gyorsan és megbízhatóan működött. Az integrált hálókártya nem okozott semmi csalódást, dolgozott rendesen. Az APU-hoz mellékelt szoftver viszont egyből lehangolt. Csak a minimális konfigurálást teszi lehetővé, Dolby Digital kódolás kipróbálásához még csak szoftvert sem mellékeltek. Ennek ellenére az APU messzemenőkig jobb bármely integrált hangkártyáknál sőt, alig alig marad el az SB Live 5.1-től!!!


MSI K7N420 Pro - 9. kép

Szólni kell még egy nagyon fontos dologról, ez pedig az IGP-128 –al szerelt 3 DIMM foglalatos alaplapoknál mindenhol igaz. Ez az úgynevezett Superstability. Szóval arra nagyon kell figyelnünk, hogy a második memóriabank foglalatába egy kétoldalas modult illesztünk akkor ez igen jelentős sebesség visszaesést eredményez, alaplaptól függetlenül. Hogy miért is? Hát azért mert a superstability mód akkor kapcsol be ha bootolásnál a BIOS által kiolvasott információ nem megfelelő a BIOS számára. Ekkor a memória órajelét visszaveszi 100MHz-re még akkor is ha a modulunk 133 MHz-en ketyegne. Így a lassított memória természetesen húzza magával a többi ramot is és így áll be az említett lassulás ami elérheti a 20-25%-ot is. Tehát érdemes megválogatni hogy milyen ramot is szerelünk be az alaplapba. Megjegyzem én nem is szeretem a gagyi ramokat, azokkal mindig csak a baj van.

Jellemzők
MSI alaplap AMD Socket A, AMD Athlon/Athlon XP/ Duron támogatás, nVIDIA nForce 420 chipset, IGP-128 integrált grafikus mag, FSB 200/266 MHz, 128 bit DDR memória ellenőrzés, AGP 4X, DDR memória x 3,1 AGP/1CNR/5PCI, D-Bracket, 10/100 LAN, többcsatornás hangchip, opcionális koax SPDI/F hátsó panel.

Összegzés
A felsorolt negatívok ellenére is mindenképpen pozitív benyomást tett rám az MSI alaplapja, a teljesítménye első osztályú. Az integrált megoldások jól ki vannak fejlesztve, és kifogástalanul működtek. Remélem az audio részéhez kiadott szoftvereket lecserélik vagy közzétesznek egy jobb szoftvert amit le lehet majd tölteni és orvosolják problémát. Az integrált grafikus mag kisebb játékokhoz és irodai alkalmazásokhoz megfelelő, gondoljunk csak arra hogy ezen a lapon adva van a hálókártya, modem, hang és videokártya. Ha ezt mind külön kellene megvenni bizony elég nagy árat fizetnénk érte, de így szerintem egy elfogadható ár/minőség érték áll fent.
nincs még hozzászólás

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Jön a SteamWorld Heist folytatása

Jön a SteamWorld Heist folytatása

Megérkezett a Ghost of Tsushima PC-s gépigénye

Megérkezett a Ghost of Tsushima PC-s gépigénye

Még gyűjtői kiadást is kap a World of Warcraft: The War Within

Még gyűjtői kiadást is kap a World of Warcraft: The War Within

ezt mondjátok

ezt mondjátok

5

Raiden OffTopic

2.203 hozzászólás
legutóbbi hozzászólások
 

Mivel játszol PC-n?
493373 6

marco profiljaKisember001 profilja