MSI FX5600-VTD128-J

2003. október 13.
71.5391
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
bekecs profilja, adatai
bekecs
Akik csak azért kezdtek bele a cikk olvasásába, hogy milyen játékokhoz tökéletes ez a kártya, azoknak röviden: középkategóriás minőség, magas ár és mindezek fejében jelenleg csak Japánban kapható. Felmerül a jogos kérdés: Kiknek szól a akkor a cikk? Azoknak akik érdeklődnek az új megoldások iránt, akik már unják a mérhetetlen hangos ventilátorokat, ám mégis tökéletes hűtést szeretnének.

Az MSI új kártyája különleges a maga nemében, no nem azért mert új chipet építettek bele, egy "régi" NVIDIA GeForce FX 5600-t kapott, ami egyedi az a hűtése.


MSI FX5600-VTD128-J - 2. kép

Teljesen új technológiát használnak, az ötlet és a hűtő megalkotója a TS Heatronics, ők a Heatlane nevet adták neki - ha a heatsink magyarul a hűtőborda, akkor a heatlane hűtőlapocka lehetne, megmaradva az angol logikai vonalon. Az MSI persze a zengzetesebb Aeronautical Cooling Technology (ATC) nevet adta neki, utalva arra, hogy a technológiát először a repülésben alkalmazták. Maga az ötlet meglehetősen egyszerű, ám kitalálni és professzionálisan megalkotni nem lehetett könnyű. Az egész alapja a hűtőborda hiányossága, nem osztja el a kiáramló hőt tökéletesen, így a borda hőforrástól távoli részei nem vesznek részt aktívan a hűtésben. Magyarán hiába van egy négyzetméternyi hűtőfelület, ha a hőforrás pontszerű - mint minden proceszornál -, akkor csak korlátozott rész hűt, azaz csak ami a proci felett található, a távolabbi részek maximum a fém hővezetése miatt melegszenek fel. Erre ad választ az ATC, mint már említettem elég egyszerű módon. A recept: szeljük vízszintesen ketté a bordákat pakoljunk be oda pár csövet, amik csatlakoznak a hűtő alapjához - azaz a hőforráshoz -, ezekbe a csövekbe pumpáljunk magas nyomású gázt, és használjuk ezt hővezetőnek. A végeredmény tökéletes, pillanatok alatt az egész borda aktívan vesz részt a hűtésben.


MSI FX5600-VTD128-J - 3. kép

Vizsgáljuk meg kicsit részletesebben a technológiát. A gáz bután avagy HFC-134a - a manual butánt említ az MSI weboldala pedig HFC-134a-t, a bután egyértelmű, a HFC-134a pedig légkondikban és hűtőkben használt gáz. Ez a közeg körülbelül 70-szer gyorsabban vezeti a hőt, mintha csak alumíniumot használnánk. Maga a Heatlane készülhet alumíniumból, rézből avagy bármilyen más fémből is, tekintettel a speciális kialakításra nincs igazán jelentősége, nem gyorsítja, nem lassítja a hűtést jelentős mértékben.
Az MSI doboza az átlagos dolgokon kívül egy különlegességet rejt, illetve kettőt. Az egyik az ATC-vel szerelt kártya, ami magában érdekes látvány, a másik a hűtőborda ventilátorral szerelve. Ugyanis bármikor könnyedén átszerelhető az ATC, ennek a fontosságát a későbbiekben ismertetem, legyen elég egyelőre annyi, hogy a grátisz hűtőt nem lehet az ATC-re szerelni, csak helyette használható. A teljesítménye természetesen teljesen kiváltja a Heatlane-t, ám zajszintben valamivel hangosabb, ám tekintettel a minőségi ventire, még mindig elviselhető marad.


MSI FX5600-VTD128-J - 4. kép

Maga az ATC nagyon sérülékeny, illetve embertelen nagy teret igényel, 6,5 centiméter széles, azaz gyakorlatilag mindkét oldalán megfelelő mennyiségű helyre van szükség. Ez természetesen apróság, hisz hátul is kilóg, azaz hiába hagyunk ki bővítő helyet, erősen függ a kártya behelyezhetősége az alaplap elosztásától is. Itt utalnék vissza az előző bekezdésre, a hűtőborda + venti kombóra, könnyen átszerelhető két műanyag csavarral pillanatok alatt rögzíthető, és úgy már minden alaplapba befér, persze ilyenkor elvész az ATC hangelőnye.
A Heatlane hatékonyságáról csak annyit, hogy az abszolút 0 dB zajszintet nem lépi túl, ám nem hevül jobban mint egy hűtőbordával és ventilátorral is ellátott "hagyományos" kártya. Ezzel minden tudunk a hűtésről, következzen a kevésbé érdekes, ám információdúsabb teljesítményértékelés.


MSI FX5600-VTD128-J - 5. kép

Játékok tekintettében átlagosnak mondható, FSAA és AF nélküli teszteken megállja a helyét, de a keményebb ütközetekben gyászosan elbukik.
3D Mark 2001SE Pro, 32 bit, 1024x768
FSAA és AF nélkül: 10886,
4xFSAA, AF nélkül: 6700,
4xFSAA, 8xAF: 6001.
UT2003 Demo, 1024x768, 4xFSAA, 8xAF, Antalus - Botmatch: 21,14.
AquaMark3, 1024x768, FSAA nélkül, 4xFA: 11,87.
A tesztekből kiderült, hogy az UT2003 jól élvezhető, és jót lehet fraggelni, ha kikapcsoljuk az FSAA-t, sajnos bekapcsolt állapotban a kártya nem képes a finom részek gyors megjelenítésére. Az AquaMark3 teszt alapvetően a legújabb videokártyákat hívatott mérni, az MSI leszerepelt, igaz ezt is vártuk, jó eredményeket az FX 5900 Ultra és a Radeon 9800 PRO ér el. Mindezek ráadásaként maximum az utolsó harmadban végezhetne a tuning mezőnyben, húzásra szinte teljesen alkalmatlan.


MSI FX5600-VTD128-J - 6. kép

Alapvetően azoknak tökéletes a kártya, akik nem akarnak brutális eredményeket elérni a kártyától, ám szeretik a gépüket szerelgetni, és belefáradtak a folyamatosan szenvedésbe a ventilátorokkal. Hisz egy 10000 RPM-es wincsi, egy 3 Ghz felé kacsintgató proci hűtése nem oldható meg könnyen és halkan, ehhez óriási segítséget nyújt az ATC.
Az ATC-nek hatalmas jövője van, habár messze nem biztos, hogy a számítástechnikában az elkövetkezendő években újra fel fog tünni. Viszont napjainkban egyre fontosabbak a halk működésű, pontszerű melegedésű eszközök, ezekben talán nem is olyan sokára valószínűleg ATC fog működni.


MSI FX5600-VTD128-J - 7. kép

Szívesen ajánlom mindenkinek a kártyát, aki megteheti, hogy beszerzi, ám az átlagos felhasználó valószínűleg sokáig meglesz nélküle, tekintettel arra, hogy a magas árkategóriájához képest nem nyújt semmi különlegességet teljesítményben. Aki mégis megbízható MSI terméket keres, az bátrán választhatja bármelyik tagját az FX 5600 családnak, ugyanis az MSI TOP Tech Cooling hűtőbordával és ventilátorral is megfelelően halk működést biztosít, igaz nem 0 dB-en.

MSI FX5600-VTD128-J
Gyártó: MSI
Típus: FX-5600-VTD128-J
Forgalmazó: Jelenleg csak Japánban kapható
Ár: 23800 Yen, kb 47000 Ft

Grafikus motor:
NVIDIA GeForce FX 5600 GPU
Nagy precíziós 3D renderelő motor
CineFX motor
Intelisample technológia
DirectX és S3TC textúra tömörítés
Integrált NTSC/PAL TV enkódolás 1024x768 felbontásig beépített Macrovision másolásvédelemmel
Video Mixing Renderer (VMR)
DVD és HDTV-ready MPEG2 dekódoló 1920x1080i felbontásig
Iker DVO port
Támogatja az iker DVI kapcsolatot 1600x1200 felbontásig
Nagy teljesítményű 2D renderelő motor
Digital Vibranc Control 3.0 (DVC)
nView Multi display Technológia
Alapértelmezett órajel 2D környezetben: 270/550 Mhz
Alapértelmezett órajel 3D környezetben: 325/550 Mhz
128-bites memória interfész
8.8 GB/sec memória átviteli sebesség
AGP 8x
Fejlett hőmérséklet figyelés és menedzselés
Microsoft DirectX 9.0 optimalizáció és támogatás
OpenGL 1.4 optimalizáció és támogatás

Grafikus memória:
128 MB DDR I SDRAM 275 Mhz órajellel (550 Mhz-es DDR RAM sebességének felel meg)

RAMDAC:
400 Mhz-es iker RAMDAC 2048x1536@85Hz-es felbontásig

Videó dekódoló:
Philips SAA7114H

Ki és bemenetek:
1x analóg RGB
1x mini-DIN (Videó ki és bemenet)
1x DVI-I (TFT monitorokhoz)

Meghajtó programok:
Microsoft Windows 95/98/98SE/Me/NT 4.0/2000/XP, Linux IA32/IA64/AMD64 és FreeBSD
NVIDIA Unified Driver Architecture (UDA)
Teljes kompatibilitás az OpenGL 1.4 API-hoz NVIDIA kiterjesztésekkel
Teljes DirectX támogatás 9.0-ás verzió, és alatta

Szoftverek/Játékok:
InterVideo WinProducer / WinCoder & Professional Users" Pack
InterVideo WinDVD 5.1 Channel & Supreme Foreign Language Learning Machine
FarStone VirtualDrive & RestoreIT!
Adobe Photoshop AlbumSE + 3D Album
Trend Micro PC-cillin 2002
ThinSoft Be Twin
Media Ring Dialer
E-Color 3Deep
MSI Utilities (LockBox, GoodMEM, SecureDoc, 3D Turbo, Live Update)
MSI 3D Desktop
MSI Media Center Deluxe II
Tom Clancy"s Ghost Recon
The Elder Scrolls III : Morrowind (2 lemezes)
Duke Nukem Manhattan Project
7-in-1 Games Collections : The Sum of All Fears, Beam Breakers, IL-2 Sturmovik, Serious Sam: The Second Encounter, Rally Trophy, Beam Breakers, Zax: The Alien Hunter, Oni

Egyéb információk:
AGP 2.0/3.0 szükséges
1 PCI-IRQ hozzárendelés szükséges
MSI Aeronautical Cooling Technology (A.C.T.)

Minőség: 7/10
Használhatóság: 6/10
Mellékelt szoftverek: 8/10
Összesítés: 7/10
2 hozzászólás

Vendég

11 éve, 3 hónapja és 7 napja

vazzzzze

válasz erre

Vendég

14 éve, 2 hónapja és 23 napja

mersi

válasz erre

kapcsolódó hírek, cikkek

Megvan a Vaják-előzménysorozat főszereplője

Megvan a Vaják-előzménysorozat főszereplője

Bejelentve a Monster Energy Supercross - The Official Videogame 4

Bejelentve a Monster Energy Supercross - The Official Videogame 4

Megérkezett a RIDE 4 next-gen változata, most még ingyen frissíthetünk

Megérkezett a RIDE 4 next-gen változata, most még ingyen frissíthetünk

ezt mondjátok

ezt mondjátok

5

Raiden OffTopic

2.203 hozzászólás
legutóbbi hozzászólások
 

A következő konzolom _ lesz
6761 11

Itt is rontjuk a levegőt