MSI Radeon R9 290X Gaming teszt

2014. április 25.
72.7551
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
petike737 profilja, adatai
petike737
Hardverzóna rovatunk ismét egy MSI Gaming hardverrel bővül, ezúttal pedig egyáltalán nem adtuk lejjebb és a gyártó abszolút felsőkategóriás, játékosoknak szánt grafikus kártyáját próbáltuk ki, mely az MSI Radeon R9 290X Gaming nevet viseli. A számítógépes játékosok tábora továbbra is rendkívül erős és stabil, ezt pedig a számok mellett a gyártók elkötelezettsége is jól példázza, így igenis van létjogosultsága a hasonló termékeknek. A gyártó Gaming szériája ráadásul egyre népszerűbb, melyet egyrészt az egyre csak bővülő kínálatnak, másrészt pedig a valódi erényeket felvonultatót termékcsaládoknak köszönhető. Az AMD oly sokszor emlegetett R-szériás termékei remek alapot nyújtanak a különféle modellekhez, ezt pedig az MSI nagyon sok termék esetében ki is használja. Tesztalanyunk is bivalyerős alapokon nyugszik, hiszen egy AMD Radeon R9 290X megoldással van dolgunk.


A legtöbb felhasználó nem évente váltogatja a grafikus kártyáit, így bizonyára sokan vannak azon felhasználók, akik nem igazán vannak képben a jelenlegi Radeon család belső erőviszonyaival. Nos, elsősorban nekik szólna a következő néhány sor, melyben az erőviszonyok kapják a főszerepet. Az AMD szempontjából az R7 és R9 család érdemli meg a megemlítést, hiszen az R5 széria egy más kategória. Az R7 szériában a középkategória kapott helyet, melyek között bizony igen erős kártyákat is találunk, így a megfontolt és pénztárcát kímélni próbáló felhasználók legjobb forrása ez a család. Tesztalanyunk az R9 családba tartozik, mely a felsőkategóriát jelöli, ez pedig magában hordozza az árcédulákon található számokat is. Persze ezt mindenki tudja, így nem érhet minket nagy meglepetés a teszt végén várható árelemzés terén.

Kissé üresnek éreztem a csomagot

Kissé üresnek éreztem a csomagot


Az MSI Radeon R9 290X Gaming-et befogadó családról tehát ennyit elég elmondani, most pedig következzék a specifikáció részletesebb elemzése. Alaplapunkhoz egy PCI Express x16 3.0 csatlakozással rögzíthetjük, utána pedig nincs más dolgunk, mint kihasználni az alább leírt erőket. Ilyen erő lenne a 4GB GDDR5 memória, mely 5000MHz-es frekvencián ketyeg és 512-bites interfésszel van felszerelve. Manapság átlagosan 1-2GB memóriát találunk a kártyák dobozain, így tesztalanyunk memóriamennyisége bőségesen elegendő. Csupán a memóriát tekintve is elmondhatjuk azt, hogy egy igazán értékálló megoldást kínál nekünk az MSI, ezt pedig a továbbiakban csak megerősíteni tudjuk. Ilyen további megerősítés a kártya órajele is, mely Silent módban 1000MHz-en, Gaming módban 1030MHz-en, OC módban pedig 1040MHz-en ketyeg. Az 1000MHz fölötti érték teljesen jónak mondható, de ugye tudni lehet, hogy nem mindig a MHz-ek alapján érdemes kártyák vásárolni.

Az erő terén tehát az AMD tárházából jobb alapot nem is igazán választhatott volna az MSI egy ilyen felsőkategóriás termék elkészítéséhez. Egy erős kártya azonban meg van lőve a köré épülő megoldások nélkül, melyeket elsősorban a szoftveres részleg és a kártyán található csatlakozások tudnak támogatni. A csatlakozások terén panaszunk nem lehet a kártyára, hiszen kapunk két DVI kimenetet, valamint egy-egy DisplayPort és HDMI csatlakozást is. Igaz a nagy öreg VGA csatlakozás lemaradt a kártyáról, de a felsőkategóriás termékek pont azért felelősek, hogy a régebbi technológiák elhagyásával teret adjanak az új megoldásoknak. Ráadásul aki egy ilyen kártyára tud pénzt szánni, az egészen biztos rendelkezik a három csatlakozási típus legalább egyikét felvonultató megjelenítővel is. Itt még megemlítendő, hogy a három kimenetet akár egyszerre is kihasználhatjuk, így három monitoron élvezhetjük a látványvilágot. A kimenetekhez szorosan ugyan nem kapcsolódik, ám szintén nagyon fontos pontja a kártyának a hűtés is. Egy ilyen erős kártya esetében pedig különösen fontos a megfelelő hőmérséklet elérése, hiszen rendkívül drága mulatság egy ilyen kártya elvesztése.

Az a bizonyos Twin Frozr IV

Az a bizonyos Twin Frozr IV


A megfelelő hőmérsékletről persze a gyártó saját, Twin Frozr IV néven ismert megoldása gondoskodik, mely két ventilátor segítésével próbálja terelni a hőt. Sokaknak furcsa lehet, hogy csak két ventilátor került a csúcsmodellre, de tesztünk is csak megerősíteni tudja azt, hogy egyrészt a kártya hangja egyáltalán nem zavaró, másrészt pedig melegedés sem merült fel. Ide kapcsolódóan kitérnék a kártya kialakításának minőségére is. Az MSI zászlóshajójáról elmondhatjuk, hogy kézbe véve is igazán minőségi hatást kelt. A maga 1kg-os súlyával nem egy könnyű darab, de egy ilyen kártya esetében el is várjuk, hogy a legminőségibb anyagokat használja fel a gyártó. Ezt példázza a Military Class 4-es szabványnak megfelelő komponensek használata is. Ezeknek az alkatrészeknek köszönhetően hosszú évekkel növekedik a kártya élettartama, persze az is igaz, hogy fölösleges több tíz éves távlatokba tekinteni, de az biztos, hogy amíg a kártya versenyképes erőt biztosít, addig a minőséggel sem lesz gondunk.

Említettem a szoftveres oldal fontosságát is, ebben pedig az MSI szakemberei nagyon erősek. Egyrészt megemlítendő az MSI Gaming App, mely a korábban említett üzemmódok közötti váltást segíti. Az üzemmódokhoz visszatérve néhány szó erejéig körüljárnánk a három alapbeállítást. A Silent mód nevéből adódóan a leghalkabb működést csikarja ki a kártyából, melyhez persze teljesen elfogadható teljesítmény társul. Aki azonban a legjobb élményekre vágyik valószínűleg az OC és Gaming páros közül fog választani. Előbbi a maximumot próbálja meg kihozni a kártyából, mely az órajel megnövelésével és a ventilátorok felpörgetésével érhető el, utóbbi pedig az alapbeállításnak felel meg. Ezen nem is kell meglepődni, hiszen már a dobozon is ott díszeleg a Gaming jelző. Ez az állás nevéből adódóan a játékok közben nyújtott erő és a stabilitás keveréke, mely már leírva is sokak számára a legjobb megoldásnak tűnhet.

Már csak a három monitor hiányzik

Már csak a három monitor hiányzik


Itt azonban nem ér véget a szoftveres rész, hiszen a Predator névre keresztelt alkalmazás is a palettán van. Manapság egyre népszerűbbek az úgynevezett gameplay videók, melyek tulajdonképpen egy-egy játékmenetet rögzített változatai. A Predator pont ezt hivatott segíteni, hiszen a programot használva a mozgóképek mellett állóképeket is rögzíthetünk, így pedig egészen biztosan nem maradunk le a legszebb lövéseinkről vagy a leghumorosabb bugjainkról. A szoftveres megoldások sorát az MSI Afterburnerrel zárnánk, mely egy rendkívül könnyen értelmezhető kialakítással megáldott tuningszoftver. A szokásos fekete-piros MSI Gaming színezést ki is lehet cserélni, sőt saját skint is készíthetünk az alkalmazáshoz. A dolog lényege pedig igen egyszerű: szabad kezet kapunk, így például az órajel mellett a ventilátorokat is szabályozhatjuk. A legjobb az egészben a grafikus visszajelzés, mely sokat segít megérteni a kártya működését. Itt még megemlítendő az Android és iOS rendszerre elérhető MSI Afterburner App, aminek segítségével a perifériáinkhoz sem kell hozzáérnünk ahhoz, hogy átállíthassunk néhány dolgot.

A kicsomagolásról és a termék körítéséről is szót szoktam ejteni, most azonban csak egy-két mondat erejéig térnék ki erre. Ennek fő oka az egyszerű kialakítás és a különleges ajándékok hiánya. Az MSI A88XM Gaming alaplap tesztjénél például nagyon nagy örömmel fogadtam a kilincsre akasztható információs táblát és a pajzs alakú emblémát. Itt ilyeneknek nyoma sem volt a csomagban, csupán egy-két leírást és némi kiegészítőt találtam a dobozban. Persze lehetséges, hogy csak a nálunk járt példányból hiányoztak ezek a dolgok, de talán erre van a kevesebb esély. Egy ilyen árkategóriát képviselő kártyától már elvártam volna egy fokkal jobb körítést is. Apropó árkategória! Nos, az MSI Radeon R9 290X Gaming nagyjából 150 ezer Ft körül szerezhető be, ami sokaknak a megfizethetetlen kategóriát jelenti. Tudni kell, hogy csúcsmodellről van szó (a 295X-et ne vegyük ide) és a rivális nVIDIA hasonló teljesítményű kártyái is sokszor érik el ezt az árcédulát. A három év garancia javít az összképen, valamint elfogadva azt a tényt, hogy a csúcsmodellek bizony ilyen árcédulákat kapnak, máris elfogadóbban nézünk az MSI megoldására.

Meg kell fizetni az abszolút felsőkategóriás teljesítményt

Meg kell fizetni az abszolút felsőkategóriás teljesítményt


A tesztidőszak alatt természetesen nem kíméltük a kártyát és olyan nagy nevekkel próbáltuk ki, mint például a Battlefield 4, mely a Mantle Api technológia egyik legjobb példamutatója. A kártya tényleg a legfelsőbb kategóriától elvárt nyugalommal kezelte a beállítások terén feltekert komolyabb alkotásokat is. Aki a felsőkategóriában keresi legújabb grafikus kártyáját, annak mindenképpen ajánlott az AMD nagyágyúja, melyet az MSI még jobbá varázsolt.
 

Az abszolút felsőkategória teljes mértékben érezteti magát, tesztalanyunk egy igazi hosszú távú megoldás.

14 hozzászólás

fox107

5 éve, 9 hónapja és 13 napja

Not bad... és még át alakító is van hozzá...

válasz erre

Hozi

6 éve, 3 hónapja és 12 napja

Én ennek a kártyának a kistestvérével(290) szemezek. Ha valakinek van egy ilyen a birtokában írna róla pár sort? Köszönöm.

válasz erre

Nitwimp

6 éve, 10 hónapja és 23 napja

Nekem az Nvidia kicsit jobban bejön de elismerem ez egy atom vga

válasz erre

Fáraó

6 éve, 10 hónapja és 26 napja

Én pont most ruháztam be egy MSI R7 260X OC modellre, sajnos nekem a pénztárcámból csak ennyire futotta, de nem bántam meg Lényegében minden játék megy maxon vagy erős közép grafikán. Ami nekem bőségesen elég, hisz nem vagyok az a nagy gamer fanatikus állat

válasz erre

Bese

6 éve, 10 hónapja és 26 napja

Csakis nvidia jöhet számításba nálam, bár ez a kártya kicsit megingatott. De csak egy kicsit!

válasz erre

kpal

6 éve, 11 hónapja és 9 napja

Titan Z teszt/bemuató lesz ??

válasz erre

Neurotic

6 éve, 11 hónapja és 11 napja

hedzsoooAkaHeyJoe írta:
Igaz, ez is lehet egy nézőpont, logikusan hangzik. Bár én abban bízok, h a független játékfejlesztők előrenyomulásával/nyomására a nagyobb kiadók is majd hangsúlyt fektetnek arra, h PC-re is rendesen fejlesszenek.
Nem így lesz, akkor elbúcsúzhatnak majd ugyanis jópár PC játékostól. Ezek azok a PC játékosok ugyanis (pl. jómagam) akik eddig hajlandóak voltak a bugosan megjelent, optimalizáltatlan AAA címekért fizetni megjelenéskor korrekt pénzösszegeket, ám ha Kickstarteren, Greenlight-on, stb. helyeken közösségi támogatással összejöhet valami igazán komoly PC-re független fejlesztőktől, akkor azokat fogják inkább támogatni CSAK, a nagy kiadók meg a nagy címeik silány PC-s portjaival meg szépen el is felejthetik őket...

Nálam eddig csak 2 ilyen játék van, amit támogattam nagyobb összeggel: Star Citizen + a Pillars of Eternity, de Greenlight-on is beszavaztam párat, Early Access (korai hozzáférés) keretében pedig meg is vettem őket és nem bántam meg, jókat játszottam már most is velük. Kenshi az egyik nagy kedvenc. Van rajta még dolgoznia a készítőjének, de már így is szórakoztató.
Az indie fejlesztők elég erősek mostanában és tényleg jönnek ki jó dolgok a steam korai hozzáférés programján belül. Párat én is bevásároltam: Insurgenci (azóta már kijött), Contagion (szintén megjelent már), Full mojo rampage, Space Engineer, Interstellar Marines. Ezek tényleg jó játékok. De ezeknek az előtámogatott projekteknek van egy hatalmas hátrányuk is. Nem tudod mi az amiért fizetsz. Van olyan is, hogy a projekt nem épp úgy ér véget ahogy azt az ember várta. Jó példa erre mondjuk a Ravaged ami kickstarterről indult és a végeredmény nem lett a legjobb. Ráadásul ez egy multis játék, amivel ha nem játszik senki akkor mehet a kukába. Az utóbbi egy hétben 18 volt az egyszerre online fent lévő játékosok száma.

Persze a tripla A címek sem teljesítenek túl jól. A legnagyobb probléma, hogy kiadáskor nagyon durván bugosak. Így konkrétan akik megvették kiadáskor őket azok a bétateszterek. Többet is fizetnek a cuccért és még szívhatnak is Nem a legjobb kombináció.

válasz erre

hedzsoooAkaHeyJoe

6 éve, 11 hónapja és 11 napja

Neurotic írta:
Én az alapján, hogy mindkét új konzolba amd kártya került azt jósolnám, hogy a jövőben a játékok inkább amd fronton fognak jobban teljesíteni pc-re is. Főleg a konzolról pc-re portolt játékok miatt.

Én most szereztem be egy R9 290-et és nagyon meg vagyok vele elégedve.
Igaz, ez is lehet egy nézőpont, logikusan hangzik. Bár én abban bízok, h a független játékfejlesztők előrenyomulásával/nyomására a nagyobb kiadók is majd hangsúlyt fektetnek arra, h PC-re is rendesen fejlesszenek.
Nem így lesz, akkor elbúcsúzhatnak majd ugyanis jópár PC játékostól. Ezek azok a PC játékosok ugyanis (pl. jómagam) akik eddig hajlandóak voltak a bugosan megjelent, optimalizáltatlan AAA címekért fizetni megjelenéskor korrekt pénzösszegeket, ám ha Kickstarteren, Greenlight-on, stb. helyeken közösségi támogatással összejöhet valami igazán komoly PC-re független fejlesztőktől, akkor azokat fogják inkább támogatni CSAK, a nagy kiadók meg a nagy címeik silány PC-s portjaival meg szépen el is felejthetik őket...

Nálam eddig csak 2 ilyen játék van, amit támogattam nagyobb összeggel: Star Citizen + a Pillars of Eternity, de Greenlight-on is beszavaztam párat, Early Access (korai hozzáférés) keretében pedig meg is vettem őket és nem bántam meg, jókat játszottam már most is velük. Kenshi az egyik nagy kedvenc. Van rajta még dolgoznia a készítőjének, de már így is szórakoztató.

válasz erre

Neurotic

6 éve, 11 hónapja és 12 napja

hedzsoooAkaHeyJoe írta:
Biztosan jó kari, de továbbra is maradtam az Nvidia oldalán, mint ahogyan azt már teszem kb. 5-6 éve (előtte néha próbálkoztam pár AMD/Ati karival is).

Igazából nem kell többet fiztenem, mint a hasonló teljesítményű AMD/Ati kariért, ha neten jó helyről rendelem a kártyát. Plusz Nvidia picit jobban is összerakja a meghajtó progijait, persze vannak kivételek, olyan játékok, amik AMD/Ati-ra lettek picikét jobban optimalizálva, de én több, mint 10 éves tapasztalat után azt szűrtem le, hogy az Nvidiára jobban van a játékok java összerakva, ill. jobbak a driver-eik a játékokhoz. Aztán ott van az Nvidia 3D Vision, ami nekem bejön, plusz a PhysX is király szerintem, ha használunk 1 olcsóbb, második karit is a rendszerben dedikált PhysX karinak..., lehetne még pár dolgot felsorolni, a lényeg, hogy számomra még mindig az Nvidia az etalon, de ha az AMD/Ati is előrukkolgat vmi jó dologgal, az nekem csak jó, hiszen az árverseny miatt olyankor lentebb mehetnek az árak Nvidia fronton is!
Én az alapján, hogy mindkét új konzolba amd kártya került azt jósolnám, hogy a jövőben a játékok inkább amd fronton fognak jobban teljesíteni pc-re is. Főleg a konzolról pc-re portolt játékok miatt.

Én most szereztem be egy R9 290-et és nagyon meg vagyok vele elégedve.

válasz erre

hedzsoooAkaHeyJoe

6 éve, 11 hónapja és 12 napja

Biztosan jó kari, de továbbra is maradtam az Nvidia oldalán, mint ahogyan azt már teszem kb. 5-6 éve (előtte néha próbálkoztam pár AMD/Ati karival is).

Igazából nem kell többet fiztenem, mint a hasonló teljesítményű AMD/Ati kariért, ha neten jó helyről rendelem a kártyát. Plusz Nvidia picit jobban is összerakja a meghajtó progijait, persze vannak kivételek, olyan játékok, amik AMD/Ati-ra lettek picikét jobban optimalizálva, de én több, mint 10 éves tapasztalat után azt szűrtem le, hogy az Nvidiára jobban van a játékok java összerakva, ill. jobbak a driver-eik a játékokhoz. Aztán ott van az Nvidia 3D Vision, ami nekem bejön, plusz a PhysX is király szerintem, ha használunk 1 olcsóbb, második karit is a rendszerben dedikált PhysX karinak..., lehetne még pár dolgot felsorolni, a lényeg, hogy számomra még mindig az Nvidia az etalon, de ha az AMD/Ati is előrukkolgat vmi jó dologgal, az nekem csak jó, hiszen az árverseny miatt olyankor lentebb mehetnek az árak Nvidia fronton is!

válasz erre

totyak

6 éve, 11 hónapja és 13 napja

Nálam egy ilyen vga felesleges lenne, a mostani konfiguráció nem használná ki. Persze, ha 150k-m lenne ilyesmire, gondolom kicsit durcább gép feszítene nálam is.

válasz erre

kpal

6 éve, 11 hónapja és 13 napja

petike737 írta:
A zöld kariknak van saját megoldása, a ShadowPlay
Mindig a zöld oldal vonz ,de ezt nem tudtam

válasz erre
12a(z) 2 -ből
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

WickedSick profiljaM.O.R.P.H. profiljaKrissK profiljagery1113 profiljaMarduk profilja