MSI A88XM Gaming alaplap teszt

2014. április 02.
75.7541
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
petike737 profilja, adatai
petike737
Ismét egy nagyon fontos hardver került hozzánk tesztelésre, melynek nagyon sok kategóriája található a piacon, azonban hajlamosak vagyunk félvállról venni ezt a hardverkört, pedig nagyon fontos összetevője imádott gépeinknek. Tesztalanyunk a nálunk hivatalos blogot vezető MSI jóvoltából került hozzánk, ha pedig már nálunk járt, akkor kipróbáltuk, hogy milyen is egy kimondottan játékosoknak szánt AMD-s alaplapra építkezni.


Mint ismeretes az alaplapokra építkezünk további hardvereinkkel, így az összhatásra nagyon nagy befolyásuk van ezeknek a deszkáknak. Ahogy említettem, az MSI A88XM GAMING az AMD processzorokra voksoló játékosokat célozza meg, így az Inteles kollégák rögtön kiestek a játszmából. Persze az MSI nekik is kínál remek alaplapokat, ilyen például a néhány hónapja tesztelt MSI Z77A-GD65 Gaming.

Mai főszereplőnk azonban az AMD-s játékosoknak nyújthat betonbiztos alapot, és jó néhány olyan funkcióval rendelkezik, mely akár az új gépet összeállítani kívánó játékosokat az AMD-s oldalra húzhat. Természetesen mivel ahogy az Intel processzorokat befogadó testvérei, úgy az MSI A88XM GAMING is rendelkezik a gyártó Gaming alapjait általánosságban erősítő funkciókkal, valamint a színvilág is egyértelműen beazonosítja a terméket. A piros és fekete szín nagyon jól áll a gyártó Gaming családjának, a minőség pedig már a doboz felnyitása után szembetűnik. Tesztpéldányunk viszonylag friss modell, a dobozban pedig egy tesztlabor által hitelesített irat is volt. A Media Test Center által kitöltött dokumentumom szerepel, hogy milyen tesztkonfigurációban történtek a mérések, és természetesen több Benchmark elemzés eredménye is közzé lett téve.

Ez egy mérnöki mestermű

Ez egy mérnöki mestermű


Kinyitva a dobozt egyből az alaplap tárul elénk, alatta azonban jó néhány kiegészítővel találkozhatunk. A szokásos drivereket és egyéb kiegészítőket tartalmazó lemez alatt találhatjuk meg a többnyelvű gyorstalpalót. Ebben szerepel a magyar nyelv is, ám a legalul elhelyezkedő részletes dokumentációnál nem találkozhatunk anyanyelvünkkel. Persze az alaplap felépítése viszonylag egyszerű, így akinek kicsi köze is van a számítógép belsejéhez, az könnyen megtalálhatja a megfelelő foglalatokat. Néhány kábel és egy fedőlap mellett két igazán dicséretes kiegészítő lapul még a doboz mélyén.

Az egyik egy MSI Gaming matrica, mely a gyártó emblémájához hasonlóan pajzs alakú, míg a másik egy rendkívül praktikus és egyben humoros kiegészítő. A doboz mélyén ugyanis találkozhatunk egy kis papírral, mely a szállodai szobáknál ismert változat játékosoknak szánt megfelelője. A kilincsre kirakva lakótársaink vagy családtagjaink kétféle állapotunkról kaphatnak értesítést. Egyrészt vagy nem tartózkodunk a szobánkban, vagy pedig nagyon el vagyunk foglalva a játékkal. Ez nagyon ötletes kis kiegészítő, nagy nagy pacsi jár érte annak, aki ezt kitalálta.

A "boncolás" után térjünk át a technikai frontra, hiszen bőven van mit megemlítenünk. A legeslegfontosabb dolog egyértelműen az AMD processzorcsalád támogatása, azon belül is hivatalosan az FM2+/FM2 A-széria/Athlon jelzővel ellátott termékekkel hajlandó együttműködni. Nevéből adódóan alaplapuk az AMD A88X chipkészletre épül, a méretét tekintve pedig az Micro-ATX jelzőt érdemli ki. A memóriafoglalatot tekintve maximum 32GB-ot pakolhatunk bele a négy foglalatba, ezek pedig legfeljebb 2400MHz-es ketyeghetnek. Ez messze elegendő egy brutális gép összeállításához, így ilyen téren nem kell kompromisszumot kötnünk. A háttértárolók esetében sem kell alkut kötni az ördöggel, hiszen összesen 8 darab SATA (6Gb/s) csatlakozást kapunk, a grafikus kártyáknál pedig a szokványos PCI Express foglalatok állnak a rendelkezésünkre. Természetesen a két kártyából álló megoldásokat is támogatja az alaplap, ahogy a CrossFire megoldást is.

Külvilág kizárva

Külvilág kizárva


A kimenetekre sem lehet panaszunk, hiszen találkozhatunk VGA, DVI-D, HDMI és DisplayPort csatlakozással is. Az oly sokat megélt VGA csatlakozó 1920x 1200-as, a DVI-D megoldás 2560x1600-as, míg a két újabb csatlakozó egyaránt 4096x2160-as felbontást tud maximum támogatni. Az USB csatlakozások terén ha az összes opciót végignézzük, akkor 6 darab USB 3.0 és 8 darab USB 2.0 csatlakozó áll a rendelkezésünkre, ezeknek a fele is bőven elegendő lenne perifériáinknak és egyéb kiegészítőinknek, így ilyen téren is meg lehet dicsérni a gyártót. A hangzás terén odatették magukat a mérnökök, ugyanis az Audio Boost technológia remek megoldásokat tartalmaz.

A hangzás terén nem csupán a játékosok, hanem a multimédiás tartalmak aktív fogyasztói is kiélvezhetik ezeket a pluszokat. Ilyen lenne például a stúdió-szintű 600ohm-os fejhallgató erősítő, mely nem csupán a gamer füleseknek szolgáltat remek hangot, hanem a hangfalainkat is komolyan munkára fogja. Az aranyozott csatlakozások a jelveszteségek elkerülésénél és a lehető legtökéletesebb összeillesztésnél szolgálnak ki minket, a japán kondenzátorok pedig tovább növelik a minőséget. A Sound Blaster Cinema technológia rendkívül részletes beállítási lehetőséget kínál, így a hangzás terén a vártnál is többet kapunk.

A Gaming device csatlakozás kifejezetten a játékosok perifériának nyújt remek otthont. Itt fontos megemlíteni a háromszoros aranyozást és a szokottnál is hosszabb élettartamot. Az élettartam növelését szolgálják a Military Class 4 szabványnak megfelelő komponensek, melyek a játékosok által elvárt nagyobb terhelést is zökkenőmentesen bírják. Ezek az összetevők az energiahatékonyság terén is remekelnek, ráadásul a sokak által rettegett rövidzárlat sem tud kifogni rajtuk. A Killer E2200-as intelligens hálózati platform a gyártó többi játékosoknak szánt alaplapján is megtalálható és itt is hozza a tőle elvárt pluszt.

Az a bizonyos OC Genie

Az a bizonyos OC Genie


A megoldás lényege továbbra is a hálózati forgalom intelligens vezérlése, tehát a játékokkal és egyéb médiás tartalmakkal kapcsolatos dolgok előnyt élveznek, így a játékok esetében a válaszidőnél figyelhetünk meg fontos változásokat. Az alaplapon találkozhatunk még három gombbal is, melyek közül a jobb szélsőn feltűnhet az OC Genie felirat. E mögött lapul a világ első beépített hardveres túlhajtás technológiája. Ezt a funkciót még tovább fejlesztették, hiszen a mellette található kis kapcsolón az alap "Turbo" állást átkapcsolhatjuk "Gaming" módba, így pedig további teljesítményjavulást érhetünk el.

Az MSI Click BIOS 4 egy átdolgozott UEFI BIOS, mely Windows 8 optimalizálással bír, valamint a reagáláson is sokat fejlesztettek. A hardveres monitor felületen végigkövethetjük hardvereink állapotát és a gépünkben uralkodó hőmérsékleti viszonyokat. Aki vizuális típus, az nagyon fogja élvezni az alaplap feltérképező funkciót, melynek keretében egy ábra segítségével nézhetjük meg, hogy mely csatlakozók vannak használatban, ezzel együtt pedig egy esetleges hiba esetén könnyen ellenőrizhetjük, hogy mivel lehet a gond. Az egyedi profilok már-már elengedhetetlen elemei a játékosoknak szánt termékeknek, ezt pedig az MSI sem hagyta ki. Itt akár 8 profilt is tárolhatunk és életbe is léptethetjük az ott beállított funkciókat, valamint a remek szemléltetésnek hála a beállítás előtt tájékozódni tudunk, hogy mi változna az adott profilok esetén.

Büszke lehet az MSI embléma

Büszke lehet az MSI embléma


Összességében tehát az MSI A88XM GAMING személyében a gyártótól megszokott, remek minőséget képviselő alaplappal van dolgunk, melynek nagyon örülhetnek az AMD párti felhasználók. Az ára sem olyan borsos, hiszen valamivel 30 ezer Ft fölött már hozzá lehet jutni. Az AMD processzorai ráadásul híresek szolidabb árazásukról, ugyanakkor a játékosok igencsak széles palettáról válogathatnak, valamint ne feledjük, hogy az MSI kínálatából tudunk szintén AMD alapokon nyugvó grafikus kártyát is választani, méghozzá ha mindezt a játékosoknak szánt szekcióból tesszük, akkor a piros-fekete színvilágban még csorbát sem ejtünk.
 

Az AMD párti játékosok egyik kedvenc alaplapja lehet, melyet a megfizethető ár csak tovább tetéz.

hivatalos blogot vezető MSI jóvoltából került hozzánk, ha pedig már nálunk járt, akkor kipróbáltuk, hogy milyen is egy kimondottan játékosoknak szánt AMD-s alaplapra építkezni. '>
hivatalos blogot vezető MSI jóvoltából került hozzánk, ha pedig már nálunk járt, akkor kipróbáltuk, hogy milyen is egy kimondottan játékosoknak szánt AMD-s alaplapra építkezni. '>
11 hozzászólás

fox107

9 éve, 7 hónapja és 13 napja

OMG érdekes lapocska...

válasz erre

richie8

9 éve, 10 hónapja és 11 napja

Valahogy nekem mindig is kakukktojás volt az MSI a többi gyártóval szemben, de ez az alaplap nagyon el lett találva. Még egy ízig-vérig Inteles is néha elismerheti a másik platformot röhögő smiley

válasz erre

Vendég

10 éve, 10 hónapja és 3 napja

Nekem minden AMD-s, viszont eddig nem volt MSI alaplapom. Megbízhatóak, jól működnek általában? Túlhajtáskor nem nyekken meg? Nem akarok belefutni olyanba mint egyszer egy ASRock alaplapomnál hogy két hónap alatt kinyiffant és utána azt mondták nem javítják nem cserélik mert túlhajtottam...wtf smiley

válasz erre

totyak

10 éve, 10 hónapja és 7 napja

Én egyértelműen AMD processzorok mellett tettem le a voksom, tehát nekem praktikus választás lenne. Mellesleg rá is férne a gépre egy kis tuning.

válasz erre

kpal

10 éve, 10 hónapja és 8 napja

Bese írta:
Intel alapokra van építve a gépem úgyhogy nekem ez nem annyira pálya sajnos.szomorú smiley

Pedig nagyon komoly hardver nagyon olcsón.
Az enyém is Intel ,de van amikor tetszik a másik oldal is.kacsintó smiley

válasz erre

zender

10 éve, 10 hónapja és 8 napja

Úgyis cserére szorul a deszkám. Megnézem ezt majd magamnak!mosolygó smiley

válasz erre

Bese

10 éve, 10 hónapja és 8 napja

Intel alapokra van építve a gépem úgyhogy nekem ez nem annyira pálya sajnos.szomorú smiley

Pedig nagyon komoly hardver nagyon olcsón.

válasz erre

marco

10 éve, 10 hónapja és 8 napja

Vendég írta:
IDE VELE! MOST!röhögő smiley
Azért a boltban majd ne így kérd, mert esetleg szájba talál csapni az eladó.nyelvnyújtó smiley

válasz erre

Vendég

10 éve, 10 hónapja és 8 napja

IDE VELE! MOST!röhögő smiley

válasz erre

Vendég

10 éve, 10 hónapja és 8 napja

Iszonyat jó vétel!!!

válasz erre

kpal

10 éve, 10 hónapja és 8 napja

minden jóval felszeret lap , sok sok évvel ezelőtt csak álmodni letett ennyiért ennyi szolgáltatást kínáló lapról. mosolygó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
rDAVE profiljamarco profilja