LG LED 22M45 monitor teszt

2014. június 06.
75.0541
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
petike737 profilja, adatai
petike737
Nagy örömömre szolgált mai tesztalanyunkról írni, hiszen egy olyan témakört érintünk segítségével, mely eddig nem igazán volt jellemző a hardverzóna rovatunkra, mégis olyan termékcsoportba tartozik, melynek tagjait gondosan kell kiválasztanunk, így remélhetőleg mai tesztünk is hasznos lesz számotokra. Tesztalanyunk tehát az LG LED 22M45-ös megjelenítője, mely nem akar többnek látszani, mint ami valójában. Ezt a tulajdonságot pedig nagyon sokan értékelik, hiszen mindannyian tudjuk, hogy a számítógépes piacon sajnos igen gyakran találkozunk számunkra már-már felháborító árazással, holott a jóval egyszerűbb termékekkel is ugyan úgy tudunk boldogulni. Nos, ezt a témát is remekül ki tudjuk vesézni az LG 21,5 hüvelykes monitorjának társaságában.


Mostanság olyan szavakkal dobálózunk, mint az UHD, 4K vagy a G-SYNC, az árcédulánál pedig az öt számjegyes kategóriáról tudunk nektek beszámolni. Amikor ezekhez hasonló szavakkal kell jellemezni tesztalanyunkat, akkor ezen hármas közül egyik sem szerepel a felsorolásban, hiszen egy igen visszafogott megoldásról van szó. Kicsit menjünk bele a specifikációs részletekbe, hiszen mégiscsak ezek határozzák meg véleményünk fő pontjait. Említettem, hogy 21,5 hüvelykes megjelenítőről van szó és ahogy utaltam rá, átlagosnak mondható felbontást kapott, mely alatt egészen pontosan a szokványos Full HD (1920 x 1080) megoldást kell érteni.

A Full HD felbontás már több éve standardnak számít ezen a piacon, de még nem érkezett el az idő ahhoz, hogy azokat a megjelenítőket, melyek ezt a kategóriát képviselik, régimódi termékeknek hívjuk. Ennek több oka is van. Egyrészt a korábban említett UHD, illetve 4K technológia még nem tart azon a szinten, hogy bárki számára elérhető legyen, másrészt pedig az általános felhasználók számára bőségesen elegendő Full HD-ban élni az életüket.

Bekapcsoláskor dögös világítással ébredezik

Bekapcsoláskor dögös világítással ébredezik


Az összegzéshez közeledve még kitérek majd erre a részre, most azonban a kijelző méretéhez kapcsolódóan a külcsínről alkotott véleményem osztanám meg veletek. A termék dobozát kibontva egy szó jutott ebben a témában az eszembe, ez pedig nem lenne más, mint az átlagos. Itt megint a felbontásnál előkerülő erőviszonyokat hoznám fel példának. Láttunk már sokkal modernebb, sokkal minőségibb hatást keltő anyaghasználattal rendelkező termékeket is, mégsem tudok az LG LED 22M45-re szemrehányóan nézni. A szokásos fekete szín még mindig a legnépszerűbb választás a gyártóknál, így ilyen téren nem lóg ki az LG terméke, a talpazat pedig szintén az egyszerűbb vonalból érkezett, de egy teljesen korrekt és stabil megoldásról van szó. A gombok terén ésszerű elrendezést és könnyű irányítást kapunk, a monitor státuszának jelzője pedig az LG egyik védjegye, hiszen több megjelenítőjüknél is egy íves sáv jelzi, hogy be van e kapcsolva a monitor.

A monitorokról szóló híreinkben a panelek típusát is mindenképpen megemlítjük, ha van róla információnk, hiszen ez is egy fontos kérdés, így természetesen egy tesztben is ki kell térni erre a részre. Tesztalanyunk egy TN paneles megoldást kapott, melynek helyzetét párhuzamba hozhatjuk a Full HD felbontás helyzetével. Rengeteg TN paneles megoldás van jelenleg is a piacon és érkeznek is még ilyen termékek, azonban az IPS megoldások egyre inkább kezdik uralni az eladásokat. Itt szintén meg lehet említeni az átlagos felhasználó igényeit, melyeket egy TN panel is képes kielégíteni, így ezt a témát összefoglalva azt tudom mondani, hogy inkább a panel típusa illik az LG LED 22M45 karakteréhez, mintsem egy régimódi megoldás hátráltat egy modern eszközt az érvényesülésben.

A képernyő kapcsán még megemlíteném a tükröződést csökkentő felületkezelést, melynek hatását nem igazán tudtam tesztelni, hiszen én alapból olyan helyen használom ez ilyen eszközeim, melyek kialakítása csökkenti a tükröződés lehetőségét, hiszen nagyon idegesítő tud lenne, ha például játék közben végig magunkat látjuk.

Nincs csalakozó-túltengés, csak az van ami szükséges

Nincs csalakozó-túltengés, csak az van ami szükséges


Még négy fontosabb érték maradt, melyeket meg kell említeni. Az első a fényerő lenne, mely papíron 250cd/m2, ez pedig az átlagosnak mondható 300cd/m2 alatt van, ám azt kell mondjam, hogy különösebben nem szúrt szemet a dolog, így csak e miatt nem érdemes elállni a vásárlástól. A második hátralévő pont a kontrasztarány, mely 1000:1-es. Ez már inkább átlagos érték és nem szabad a több milliós kontrasztarányokkal összehasonlítani ezt a számot, hiszen ez nem a dinamikus kontrasztot jelöli. Ezekhez az értékekhez 170-160 fokos betekintési szög tartozik, de ezek is olyan támpontok, melyek határait ritkán feszegetjük, hiszen egy monitort leginkább szemből szokás nézni. Végezetül pedig az 5ms-es válaszidőre térnék ki. Ez az az érték, melyet más-más szempontból nézve, más-más véleménnyel illethetünk.

Nézhetjük úgy, mint egy átlagfelhasználó, akinek tökéletesen megfelel ez az érték, hiszen semmit nem vesz észre böngészés, vagy szövegszerkesztés közben, ám nézhetjük úgy is, mint egy játékos, aki az 1ms-es értékekhez van szokva, legalábbis az újdonságok bejelentéseiben ezt olvashatjuk leginkább. Persze az LG LED 22M45-öt nem kimondottan játékosok számára fejlesztette a Dél-koreai gyártó, így nem ítélhetjük el az ilyen szempontból magasnak számító érték miatt, összességében pedig nagyon vékony az a réteg, akinek el tudná rontani a játékélményét.

A kimenetek terén is megmutatkozik a felbontás és a panel helyzete, hiszen D-Sub és HDMI csatlakozók állnak a tulajdonosok rendelkezésére. A D?Sub-ról elmondhatjuk, hogy egyre csökken a piaci szerepe, míg a HDMI átlagosnak számít. Szerintem az utóbbi megoldást használják leginkább a tulajdonosokat, a manapság egyre népszerűbb DisplayPort és társai pedig egyáltalán nem hiányoznak ebben a kategóriában. A témánál maradva számomra nagy öröm volt, hogy a csatlakozások a monitor közepén, jól elérhető helyen kaptak helyet, ami nagyon hasznos dolog. Egyrészt a kábelek szempontjából, másrészt pedig a kényelem kapcsán láthatjuk ennek hasznát, hiszen saját tapasztalatból tudom, hogy milyen rossz az, amikor például alulról felfelé kell becsavaroznunk a csatlakozókat.

Passzol a billentyűzet világítása

Passzol a billentyűzet világítása


Összességében tehát én rendkívül elégedett voltam az LG LED 22M45 néven kapható modellel, hiszen nagyjából 35 000 Ft-ért vásárolhatjuk meg ezt az eszközt, ennyiért pedig még egy bőven életképes generációba tartozó megjelenítőt kapunk. A játékok esetében egy esetleges hardveres erősítésnél is bőven elegendő lesz még néhány évig a Full HD szabvány, a HDMI csatlakozás pedig még sokáig az egyik legnépszerűbb megoldás marad. Tényleg egy nagyon jó áron kapható, korrekt tudású monitor vendégeskedett nemrég nálam, átlagos felhasználóknak és nem túl nagyravágyó játékosoknak is tökéletes választás lehet az LG LED 22M45.
 

Tesztalanyunk saját piacán az átlagos termékek közé tartozik, azonban ott az egyik legkorrektebb ajánlat.

15 hozzászólás

kpal

10 éve, 8 hónapja és 17 napja

Ilyen árán nagyon korrekt. Árban az LG mondhatom legjobb terméket adja . mosolygó smiley


( Nekem ennek a régebbije van W2253V ,jó pár éves ,hibátlan az enyémnek érintőgombjai vannak ami anno nagyon ritka volt , és szintén az a "feléledő led " is hasonlóan működik . kb ugyan így vannak csatik is ) mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

10 éve, 8 hónapja és 17 napja

Nem rossz moncsi!meglepett smiley

válasz erre

Bese

10 éve, 8 hónapja és 17 napja

Ennyiért ez egy hihetetlen jó árú monitor, de már nem vennék ilyet. Minőségben nagyon alacsony szintet képvisel.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja