LG 34UM95 UltraWide QHD monitor teszt

2014. szeptember 21.
72.8591
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
petike737 profilja, adatai
petike737
Ismét egy monitor vendégeskedett nálunk, ráadásul jelen tesztalanyunkat is az az LG készítette, amely az LG LED 22M45-ért felel. Most azonban egy olyan ligába léptünk be, melyre nem sűrűn van példa egy főként gamer érdeklődést kielégítő oldalon. Ez persze egyáltalán nem probléma, hiszen az LG 34UM95 UltraWide QHD monitor egy igazi csemege, ám a teszt elolvasása után következő értékelésnél sem szabad majd ezt elfelejteni. Én biztosan nem fogom, ezt pedig az alábbi sorokkal kívánom nektek igazolni.


Elsőként nézzük is meg, hogy melyik az a liga, ahová az LG 34UM95 UltraWide QHD tartozik. Tesztalanyunk teljes nevében már számos utalást találunk a kategóriájára, de azért pontosítsuk, hogy egy 34 hüvelykes UltraWide monitorról van szó. A 34 hüvelyken nem sokat kell magyarázni, az UltraWide kifejezés azonban még messze nem sűrű a monitorok piacán. Ezt a jelzőt a 16:9-től szélességében jócskán eltérő monitorok kapják meg, tesztalanyunk pedig teljes mértékben rászolgált, hiszen 21:9-es képarányt tesz le az asztalra. Ehhez a mérethez és képarányhoz kicsit furcsa lenne a Full HD felbontás, így értelmet nyer a QHD jelző is. Az LG 34UM95 UltraWide QHD ugyanis 3440x1440-es felbontást kapott, ami bőségesen elegendő ekkora mérethez.

Lehet hogy új asztalt kell hozzá beszerezni, baromi széles

Lehet hogy új asztalt kell hozzá beszerezni, baromi széles


A legfontosabb adatokat talán már el is lőttük, azonban ez a monitor még sokkal többet rejt magában, mint néhány egyszerű adat. Mielőtt azonban megint elővennénk a specifikációs listát, térjünk kicsit rá a külsőre és felépítésre. A méretekhez képest mondhatni kompakt csomagolást kapott a monitor, a védelemre pedig szerencsére nagyon ügyeltek. Mielőtt gyönyörködni tudnánk a látványban, össze kell szerelnünk a terméket, ez azonban elsőre kicsit nehézkes lehet, hiszen az LG tervezői egy nagyon ötletes megoldással tették még kifinomultabbá a látványt. Egészen pontosan arról van szó, hogy a talpazat felső részéről el kell távolítani a műanyag elemet ahhoz, hogy hozzá tudjuk csavarozni a megjelenítőt, majd pedig ezt visszahelyezve tökéletesen egymásra simuló elemeket kapunk.

Ha már szóba került a talpazat, akkor kezdjük is ennél a fontos pontnál. Egy monitornál nagyon fontos a stabilitás, ezt pedig igen ritkán szoktál elrontani a gyártók, azonban egy ilyen széles monitornál ezt a részt is újra kellett gondolniuk a tervezőknek. Furcsamód maga a talpazat nem tűnik túl szélesnek egy átlagos 22 hüvelykes monitor hasonló részét megnézve, a masszivitása azonban példaértékű. Az anyaghasználatra is itt térnék ki először, hiszen már ezt az elemet kivéve is látjuk, hogy bizony minőségi darabbal van dolgunk. Én már tudom, hogy mennyit kell ezért fizetnünk, de sokaknak talán addig pozitívum a jó minőség, míg az ár el nem ér egy bizonyos szintet.

LG jellemző: világító gomb, kis joystickel az alján

LG jellemző: világító gomb, kis joystickel az alján


A talpazat legütősebb pontja egyértelműen az átlátszó tartóelem, mely az alsó tapadóelemekkel felvértezett fémes talppal remek összhangot teremt. Ezt el is nevezte az LG, méghozzá Crystal Float-ra. Mielőtt a kialakítással kapcsolatban összefoglalnám véleményemet, kicsit ejtsünk szót magáról a megjelenítőről. Az igazság az, hogy sokat nem kell időzni ezzel, hiszen a keretek igencsak vékonyak, az egészet talán az alsó részen található vastagabb csík töri meg, melyen egy jól megszokott LG emblémával találkozhatunk. Hátulról a talpazat színvilága és anyaghasználata tükröződik vissza, így ezen a téren nagyon egyben van a monitor.

A kialakításról összességében elmondható, hogy megfelel a mai minimalista és modern elvárásoknak, egy irodai asztal meghatározó pontjaként teljes mértékben helyt tud állni. Ez persze igaz az otthoni és stúdió felhasználásra is, de ezen három opció közül amúgy is az első kettő az, amiért az LG megalkotta ezt a terméket.

Akkor itt rá is térnék a célcsoportra, melyről teljes bizonyossággal állíthatom, hogy a Game Channel olvasóközönségének kisebbik fele illik bele. Ezt több tényező is igazolja, de haladjunk csak szépen sorban. Elsőként nézzük az árat. Jelenleg három év gyártói garanciával 252 000 Ft-ba kerül a monitor, ilyen árral pedig rengeteg riválist tudhat maga mellett.

Nem kispályás vele a Grid sem

Nem kispályás vele a Grid sem


Az ár után érdemes rögtön szűkíteni a célcsoportot is, melyre néhány sorral feljebb már utaltam, hiszen a szakmákat és felhasználási célokat tekintve a játékosok ezúttal nincsenek dobogós helyen. Ettől függetlenül több fontos célcsoport is van, melyek között megtaláljuk a grafikusokat, mozgóképekkel foglalkozókat és a programozókat is. Mindemellett az LG külön kiemelte a dobozon is, hogy az Apple Mac Pro gépekkel is remekül együttműködik az újdonságuk, amire természetesen igaz, hogy szintén azok veszik, akik az említett területen komoly munkákat végeznek.

Ezzel arra is utalt az LG, hogy bizony a professzionális Apple felhasználók körében igen elterjedt 27 hüvelykes Apple Thunderbolt Display egyik remek alternatíváját dobták piacra, ráadásul nagyobb mérettel és olcsóbb áron. Itt megemlíthető még az is, hogy bizony tesztalanyunk személyében világelső monitor járt nálunk, ugyanis az LG 34UM95 UltraWide QHD volt az első 34 hüvelykes UltraWide QHD monitor a piacon.

Ennyi jó pont után jöjjön egy kis fanyalgás, erre pedig leginkább a menü és a menükezelés adott okot, melyen bőven van még mit finomítani. A kialakításban már-már kezdik elérni az Apple esetében sokszor emlegetett minőségi szinten, ám a felhasználók felé történő visszacsatolás messze nem az igazi. Azért nem szörnyű a helyzet, de magát a menü kezelését is tanulni kell, hiszen az LG embléma alatt elhelyezkedő kis műanyag pöcökkel kell mindent megoldanunk. Ennél még az is stílszerűbb megoldás lett volna, ha egy modern néhány gombos távirányítót mellékelnek hozzá, de azért néhány nap próbálgatás után már jobban tudunk majd navigálni.

HDMI, DisplayPort, Thunderbolt és egyebek - DVI és VGA viszont nincsen

HDMI, DisplayPort, Thunderbolt és egyebek - DVI és VGA viszont nincsen


Egy monitor esetében nagyon fontosak a csatlakozások is, melyekből természetesen egy ilyen modellnél nincs hiány. Megfigyelhető egyébként, hogy a "modernebb" megoldások kerültek alkalmazásra, így például VGA és DVI lehetőség nincsen. Van azonban két darab HDMI port, egy DisplayPort és szintén két darab Thunderbolt csatlakozó. Ezek közül azért már lehet válogatni, az első két lehetőség ráadásul igencsak népszerű mostanság, így nem kell különleges gép ahhoz, hogy élvezni tudjuk a monitor adta lehetőségeket. Itt még megjegyezném, hogy fejhallgató kimenet és beépített kétcsatornás hangszóró is rendelkezésre áll, de azért ezt a részt inkább bízzuk az alaplapi vagy külső megoldásunkra.

Mivel a Game Channel hasábjain jelenik meg ez a teszt, ezért nem maradhat el az a rész sem, hogy vajon a játékok esetében hogyan viselkedik az LG nagyágyúja. Alapvetően nem egy gamer monitorról van szó és ez bizony több mindenben vissza is tükröződik. Ilyen például az 5ms-os válaszidő, mely az 1ms-os monitorok mezőnyét nézve igencsak elmaradottnak számít. A másik gond maga a méret lehet, de ezt én néhány óra után meg tudtam szokni, így sokak számára ez nem lehet gond. A felbontás már kicsit érdekes, hiszen egy ilyen monitorhoz már erős vas dukál, pláne ha az összes pixelt ki szeretnénk élvezni.

Egyszerre két oldalon is dolgozni - maga az álom (NOT!)

Egyszerre két oldalon is dolgozni - maga az álom (NOT!)


Lassan el kell jönnie a konklúziónak is, melyet több lépcsőben kívánok tálalni. Elsőként tisztáznám, hogy az összes eddigi monitorteszt közül itt volt a legnehezebb dolgom, hiszen ez a termék már nem arról szól, hogy bizonyos árért milyen gamer, illetve általános tulajdonságokat vonultat fel. Itt sokak számára brutális 250 000 Ft-os árról beszélünk, melyért cserébe egy alapvetően professzionális felhasználásra szánt termék tulajdonosai lehetünk. Az erre a piacra szánt többi monitor sem olcsóbb, sőt az Apple felhasználók által nagyon kedvelt almás megoldás még drágább is.

Kompromisszumot egyébként köthetünk egy másik LG modell segítségével, hiszen az LG 29UM65 személyében egy 29 hüvelykes UltraWide monitor is van a piacon, mely kicsivel 100 000 Ft fölötti áron kapható, ám első ilyen terméknél talán jobb választás is, mint a nagyon drága nagy testvér. Összességében tehát azt lehet mondani az LG 34UM95 UltraWide QHD monitorról, hogy a saját versenytársai között egy igen jó ajánlat, a játékosok azonban kerüljék el és maximum a feléből vegyenek egy 22-24 hüvelykes gamer monitort, a másik felét pedig a fontosabb hardverek fejlesztésére költsék.
 

A világelső LG monitor tényleg remek darab, azonban kizárólag a professzionális felhasználók számára...

LG LED 22M45-ért felel. Most azonban egy olyan ligába léptünk be, melyre nem sűrűn van példa egy főként gamer érdeklődést kielégítő oldalon. Ez persze egyáltalán nem probléma, hiszen az LG 34UM95 UltraWide QHD monitor egy igazi csemege, ám a teszt elolvasása után következő értékelésnél sem szabad majd ezt elfelejteni. Én biztosan nem fogom, ezt pedig az alábbi sorokkal kívánom nektek igazolni. '>
LG LED 22M45-ért felel. Most azonban egy olyan ligába léptünk be, melyre nem sűrűn van példa egy főként gamer érdeklődést kielégítő oldalon. Ez persze egyáltalán nem probléma, hiszen az LG 34UM95 UltraWide QHD monitor egy igazi csemege, ám a teszt elolvasása után következő értékelésnél sem szabad majd ezt elfelejteni. Én biztosan nem fogom, ezt pedig az alábbi sorokkal kívánom nektek igazolni. '>
11 hozzászólás

avast8

10 éve, 2 hónapja és 1 napja

Nem rossz de legalább egy DVI lehetett volna benne.. röhögő smiley

válasz erre

Exerent

10 éve, 2 hónapja és 18 napja

Játékokhoz is alkalmazható de ez leginkább munkára lett készítve osztott képernyő gyanánt.

válasz erre

Mordorer

10 éve, 3 hónapja és 17 napja

Tuttu13 írta:
Én 60 ezerért néztem egy 21:9-es monitort ami "csak" 2560X1080-as felbontást tud, de itt a látószög a lényeg és az megvan. Plusz IPS paneles szintén az LG-től. mosolygó smiley
60-ért olyan felbontású 21:9-es nagyon jó! meglepett smiley Hány colos?

válasz erre

marco

10 éve, 4 hónapja és 22 napja

PaulMarloW írta:
Azért a Rallyzós képen befigyel a képfrissítés. röhögő smiley
El kellett kapni egy ilyet is.mosolygó smiley

válasz erre

PaulMarloW

10 éve, 4 hónapja és 24 napja

Azért a Rallyzós képen befigyel a képfrissítés. röhögő smiley

válasz erre

zender

10 éve, 4 hónapja és 25 napja

Nem is tudom mivel lehetne legjobban jellemezni, talán a "Musthave" lenne a megfelelő, de sajnos erre nekem egy ideig nem lesz keretem. Az biztos hogy eszméletlen egyedi, brutális lehet a látvány.

Talán lejjebb megy hamarosan ha terjedni kezd.

Szuper teszt!

válasz erre

Tuttu13

10 éve, 4 hónapja és 25 napja

Én 60 ezerért néztem egy 21:9-es monitort ami "csak" 2560X1080-as felbontást tud, de itt a látószög a lényeg és az megvan. Plusz IPS paneles szintén az LG-től. mosolygó smiley

válasz erre

csirkee

10 éve, 4 hónapja és 25 napja

Dolgozni jó lehet rajta, de nagyon széles.

válasz erre

Mordorer

10 éve, 4 hónapja és 25 napja

Mekkora dög, Jézusom! röhögő smiley

Azért én el tudnék rajta játszani... kacsintó smiley

válasz erre

kpal

10 éve, 4 hónapja és 25 napja

vérbeli munkamonitor , jatékhoz nem annyira jo .

válasz erre

ENCELADUS

10 éve, 4 hónapja és 25 napja

Nagyon jó monitor, de van vele két baj. Először is nagyon drága, másodszor pedig nem férne el az asztalomon, kivéve ha a földön lenne a gépház.

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja