LG G5 és LG Friends teszt

2016. augusztus 28.
71.8551
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
petike737 profilja, adatai
petike737
Az okostelefonok piacán óriási harc folyik a gyártók között, hiszen az egyik legnagyobb technológiai piacról van szó, ennek megfelelően pedig egyre több a rivális és az elvárás, mely sokszor túl nagy nyomás alá helyezi a gyártókat. Az utóbbi években főként a feltörekvő "ár / érték királyok" kategóriájában láttuk azt, hogy egy gyártó megalkotja azt, amit gondol, persze ügyelve arra, hogy az kellően erős, gyors és minőségi legyen, majd pedig a kategóriából kiindulva, felhasználóbarát árcédulát társít mellé.


A nagy neveknél már jóval görcsösebb próbálkozásokat figyelhettünk meg, az iPhone egy ideje nem tudott megújulni, Sony szintén biztonsági játékot játszik, egyedül talán a Samsung az, aki a Galaxy S6 családdal nagyot újított korábbi énjéhez képest és a jelek szerint jól sült el a dolog, ráadásul meg is alapozta a következő generációkat.

Na és ott van még az LG, mely a G3-as, G4-es szériákkal ott volt a legjobbak között, óvatosan frissítgették az új modelleket, idén pedig nagyon nagyot szerettek volna dobbantani. Ennek megfelelően a G5-öt alapjaiban újratervezték és úgy álltak neki a dolgoknak, hogy erőt mindenki tud pakolni a ház alá, nekünk teljesen új vonalat kell megalkotni, trendet kell teremteni. Sikerült-e? Lássuk!


Külső

A legfelsőbb szegmensben a minőségi fém és esetleg Gorilla Glass üveg használata szinte már kötelező érvényű a gyártókra nézve, egy több százezres műanyag készüléket nem lehet komolyan venni. Az LG mérnökei terveztek is egy külsőre egészen pofás házat, viszont a technológiai újdonságok miatt nem sikerült ez olyan jól, mint ez elsőre látszik. A készülék kerete tényleg masszív fém, de a hátlap már nem ilyen egyszerű történet, ebből pedig a gyártónak komolyabb gondjai is voltak.

A konkurencia zászlóshajójával összevetve látható igazán a kijelző gyenge ereje

A konkurencia zászlóshajójával összevetve látható igazán a kijelző gyenge ereje


Tapintásra szinte műanyagot érzünk a kezünkben, pedig hivatalosan ez alumínium. Kézbe véve ezt nem érezzük sajnos, igaz, nem is csúszik annyira a telefon, elképzelhető hogy valami olyan bevonatot kapott, ami hamis érzetet kelt az emberben.

A lekerekített formavilág egyébként egészen kellemes és azt is kiemelhetjük, hogy hátul teljesen egységes a készülék, nincsenek antennacsíkok. A korábbi 5,5 hüvelykes kijelzőt kisebbre cserélték, ami meglepő lehet, de az 5,3 hüvelykes méret még bőségesen elegendő a multimédiás tartalmak fogyasztásához. Egy S6 Edge után azonban kissé visszataszító volt a kijelző és a ház széle közötti káva, jöhetnének már az úgynevezett "edge to edge" kijelzők, melyek a készülékek két oldalát jelentő fém keretek közötti teljes területet elfoglalják.

Papíron a kijelzőre nem lehetne több panaszunk, hiszen az 5,3 hüvelyken 1440 x 2560 pixel vár minket egy Quantum IPS panelen. Ez mind szép és jó, a legnagyobb riválisokkal partiban van, de mindez sajnos csak papíron igaz. Nem kell nagyon rosszra gondolni, általános használat mellett szép és éles képet kapunk, ám napfényes időben az udvaron már nem ilyen szép az élet. A gyártó pedig még egy "LG napfényérzékeny üzemmódot" is bevezetett, de egyszerűen nem elég jó kijelző akkor, ha fény esik rá, túl nagy a tükröződés, van hogy konkrétan semmit nem látni még maximális fényerővel sem.

A külsőhöz sorolható még a microSD bővítési lehetőség, az alsó USB-C csatlakozó és a 3,5mm-es fejhallgató csatlakozó felső elhelyezése. Érdekes, hogy a zenei erősítés mellett nem merték meglépni a csatlakozó elhagyását. A gombokkal egyébként nincsen gond, kellően kiemelkednek a házból és könnyen lenyomhatóak, a hátsó ujjlenyomat-olvasót pedig szokni kell azoknak, akik korábban az előlapi megoldáshoz szoktak.


Modulok

Említettem, hogy az LG nagyon újítani akart, ami nem merült ki a fémes anyaghasználatban és az új külsőben. A készülék alját ugyanis modulárisra tervezték, egyszerűen ki tudjuk húzni és vele együtt jön az akkumulátor is. Ha az extra modulok miatt nem is, a "gyors" akkumulátorcsere miatt nem egy rossz gondolat ez, de jó néhány sebből vérzik.

Az ujjlenyomat-olvasó tökéletes helyen van

Az ujjlenyomat-olvasó tökéletes helyen van


Kezdjük ott, hogy mivel az akkumulátorral együtt szedjük le a készülék alját, mindig ki/be fog kell kapcsolni a mobilt, ami nem egy örömteli folyamat. Miután kiszedtük, fogjuk az igencsak drága extra modulunk egyikét, rátesszük az akkumulátort és visszatoljuk a helyére úgy, hogy a helyes rögzítést jelző hangra figyelünk. Láthatóan ezen nem agyaltak sokat a mérnökök, a mindennapi használatban ez inkább bosszantó, semmint hasznos.

A boot után megkapjuk az eredeti LG G5-öt és a magyar fordítás szerint "ismerősnek" nevezett extra modul összes előnyös tulajdonságát. A modulok között megtalálható az LG Cam Plus, mely kissé csalóka nevet kapott. Elsőre sokan valamilyen jobb lencsére vagy komolyabb kamerás kiegészítőre gondolnának, de közben "csak" 1200 milliamperóra extra akkumulátort, néhány extra fizika gombot és kényelmesebb fogást kínál a modul, mely itthon nem sok helyen szerezhető be, de ára 30 000 Ft körül van.

Sok értelme tehát nincs a kegészítőnek, hiszen a minimális plusz kényelem rengeteg plusz kényelmetlenséggel jár: telefon ki - be kapcsolása, modul csere (továbbra sem értem, miért jön ki az akkumulátor is...), néhány fotó elkészítése és újra az egész művelet...

A Virtuális valóság éveiben járunk, így a moduloknál megemlíthetjük még az LG 360 VR néven érkező USB-s VR szemüveget, mely saját kijelzővel rendelkezik. A modul használata megszokás kérdése, ha a konkurenciával vetjük össze. Az LG megoldásánál egy kábellel van csatlakoztatva a készülékhez a szemüveg, ami elméletileg kényelmesebb mint a szemüvegbe beletenni a telefont, azonban a kábel nem elég hosszú, illetve fognunk kell a készüléket.

Az egyik LG Friends kiegészítő, a 3D-s szemüveg

Az egyik LG Friends kiegészítő, a 3D-s szemüveg


Nem csak a kábel rövidsége miatt, hanem mert magán a telefonon kell használnunk a virtuális gombokat, nem pedig rámutatással mint a másik nagy gyártó megoldásánál. Összességében bár a képe szép, a használat kissé kényelmetlen, főleg hosszú távon.

Az LG Friends névre keresztelt modulcsalád másik két egységét hosszú távon nem teszteltük, viszont érdemes őket megemlíteni. A tartalomgyártáshoz praktikus vezeték nélküli 360 fokos kamerát LG 360 Cam néven található meg a kínálatban. Összességében itt is az az ember érzése, hogy nagyot akartak durrantani, de nem gondolták át ezt a dolgot.

Egyszerűen nem praktikus és nem életszerű, hogy leszedjem a készülék alját, ki az akkumulátort, majd visszatoljam, várjak, hogy betöltsön a készülék és élvezzem a nem igazán nélkülözhetetlen előnyöket. Az idő pedig szintén engem, minket igazolt, hiszen a Motorola egy külső "okoscsatlakozóval" megoldott mindent, sokkal esztétikusabban és profibban.

Az LG Hi-Fi Plus már egy olyan plusz aminek értelme is van: nevéből adódóan az audiofil felhasználóknak készült, méghozzá a neves B & O-val együttműködve. A 32 bites Hi-Fi DAC-ért és erősítőért 46 000 Ft-ot kér az egyik online áruház.


Hardver, szoftver és Kamera

Hardveres téren korábban sokakat meglepett az LG, hogy Snapdragon 808-ra szavaztak a 810-es chip helyett, idén nem mertek bevállalni valami hasonlót. A Snapdragon 820 személyében megkaptuk az aktuális Qualcomm csúcsfejlesztést, hozzá pedig 4GB RAM és 32GB belső tárhely társul.

Mintha Darth Vader sisakjába néznénk

Mintha Darth Vader sisakjába néznénk


Az Android 6-ot is átdolgozta a gyártó, az eredmény pedig az LG Optimus UX 5.0, mely ugyan nem a legminimalistább rendszer, mégsem lassítja be a készüléket és egészen élvezhető élményt nyújt. Aki szoftveresen is személyre szeretné szabni a mobilt, az úgyis letölt valamilyen témát vagy esetleg ikon csomagot és launchert.

Szoftveresen még örömteli a "mindig aktív kijelző", melyet nem is értem, hogy a gyártók miért nem vezettek be már jóval korábban. Nagyon hasznos funkcióról van szó, mely nem is terheli igazán az akkumulátort. Lényegében arról van szó, hogy a lezárt fekete kijelzőn halványan ugyan, de még látható módon megjelenik a dátum, az óra és ha van, akkor az elmulasztott értesítések ikonjai. Magát a chat üzenetet nem olvashatjuk így el, ahhoz például két koppintással fel kell ébreszteni a kijelzőt, mely egyébként ugyanígy alvásra is bírható.

Egy bizonyos kategória felett már nyugodtan kijelenthetjük, hogy az okostelefon képes helyettesíteni a fényképezőgépet és a videokamerát is. Az már tavaly is így volt, idén pedig még jobb a helyzet. Az LG még erre is rátett egy lapáttal, hiszen a készülék hátulján két objektív és két szenzor kapott helyet. A normál lencsét egy Sony IMX szenzor képviseli a maga f/1,8-as fényerejével és optikai képstabilizátorral, mely gyönyörű képeket készít. Mellette kapott helyet a lézeres autófokusz és a LED villanó, a túloldt pedig találunk egy 8 megapixeles modult, mely 135 fokos látószöggel rendelkezik.

Szoftveres is igyekeztek összekötni a két kamerát, hiszen ha a normál lencsénél sokat zoomolunk kifelé a kijelzőn, akkor automatikusan átvált a nagylátószögre annak érdekében, hogy minden beférjen a képbe, amit szeretnénk. Ez egy praktikus ötlet, ráadásul a kameraszoftver igencsak kidolgozott, ahogy azt már korábbról megszokhattuk, így összességében egy jó kamerát is veszünk az LG G5 személyében.

Nem rossz VR-kombó

Nem rossz VR-kombó


A 4K videófelvétel természetesen adott, családi videókhoz és képekhez egyszerűen nem lesz szükségünk más képalkotó eszközre. Persze az sem véletlen, hogy sokan nem lépték meg a kétlencsés megoldást, hiszen egy normál lencse is ki tudja elégíteni az átlagos felhasználókat, sőt nagyon szép filmes videókat is találunk az interneten nagylátószög nélkül.


Összegzés

Összességében egy nagyon jól használható, ámde itt-ott gyermekbetegségektől szenvedő készülékről van szó, mely az átlagfelhasználóknak néhány évig biztosan jó szolgálatot tesz. A modularitás egyértelműen mellélövés, más téren pedig semmiben sem mutat többet, mint például egy S7 vagy éppen egy még vagányabb S7 Edge, így érthető, hogy miért nem fogy jól.

A kijelző gyengesége érthetetlen egy csúcskészülék esetében, ezt nem is nagyon tudjuk megbocsájtani neki, multimédiás és képalkotó fronton viszont hozza az elvárt szintet az LG G5.

Ebből vélhetően sokat tanulnak majd a dél-koreai mérnökök, az LG G6 pedig szerintem ismét egy teljesen új mobil lesz, mely maximum ezt a lekerekített formát örökli meg az elődtől.
 

Az LG mert lépni a modularitás irányába a G5-tel, de a megvalósítás számos sebből vérzik. Majd jövőre talán...

13 hozzászólás

matemilan07

1 éve, 8 hónapja és 5 napja

Az első képnél SAMSUNG van?

válasz erre

Gólem

1 éve, 10 hónapja és 19 napja

petike737 írta:
120-ért is be lehet már szerezni ha kicsit körbenézünk
G5-öt? Hamar lehuppant az ára! Hivatalosan amúgy 200K.

válasz erre

petike737

1 éve, 10 hónapja és 19 napja

120-ért is be lehet már szerezni ha kicsit körbenézünk

válasz erre

totyak

1 éve, 10 hónapja és 19 napja

zender írta:
200 felett...
Akkor meg plána. Bár a 200 is bőven 100 felett van

válasz erre

VaPe

1 éve, 10 hónapja és 20 napja

De látványos a két mobil kijelzője közti különbség! A borítóképen ami van az be volt kapcsolva, vagy nem? Mert ha be és ennyire nem látszik semmi, az gáz.

válasz erre

Linuxfan

1 éve, 10 hónapja és 20 napja

Kinézetre em tetszik, a tudása sem nyűgöz le, a kijelző meg méltatlan egy zászlóshajóhoz.

válasz erre

rDAVE

1 éve, 10 hónapja és 20 napja

Azért nem egy csúnya telefon és mertek legalább próbálkozni, remélem ezután sem fognak biztonsági játékékba menni és próbálkoznak újítani. Az always on kijelző programjukat viszont igazán letölthetővé tehetnék...

válasz erre

zender

1 éve, 10 hónapja és 20 napja

totyak írta:
Ahhoz képest, hogy nem egy tökéletesen megvalósított készülék, az ára bőven 100k felett van. És valljuk be, ilyen áron találni jobbat is.
200 felett...

válasz erre

Tommy

1 éve, 10 hónapja és 20 napja

Elkapkodták szerintem. És ez lett a veszte. Még az elvakult LG rajongó ismerőseim szerint is **** lett. Na majd jövőre, tényleg.

válasz erre

totyak

1 éve, 10 hónapja és 20 napja

Ahhoz képest, hogy nem egy tökéletesen megvalósított készülék, az ára bőven 100k felett van. És valljuk be, ilyen áron találni jobbat is.

válasz erre

Terminator

1 éve, 10 hónapja és 20 napja

Kár érte. Kiváló ügynök volt.

válasz erre

Gólem

1 éve, 10 hónapja és 20 napja

Nagyon sajnálom, mert a G4 nagyon jó telefon volt Ez visszacsúszás.

válasz erre
12a(z) 2 -ből

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

turatur profiljaHellblade profiljaszattila profiljaVis Major profiljagery1113 profilja