LG 34UC79G monitor teszt

2017. június 30.
77.4351
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
petike737 profilja, adatai
petike737
A számítógépes piac kapcsán az elmúlt években egyre többet lehetett olvasni arról, hogy folyamatosan csökken a piac, a kereslet már nem olyan aktív és gyártói oldalról sem éppen egyszerű sikert elérni, ez azonban csak egy általános kép. Bizonyos szegmensek ugyanis folyamatosan növekednek és rendkívül sikeres befektetési lehetőséget kínálnak a gyártók számára. Ilyen szegmens például a játékosoknak szánt termékek kategóriája is, mely az elmúlt években nagyon látványos bővülést produkált, amire van is kereslet.
Advertisement


Ha gamer termékekről beszélünk, akkor a legtöbbeknek a perifériák ugornak be, hiszen azokat társítják az első számú gamer felszerelés fogalmához. Az elmúlt időszakban azonban a monitorok is egyre nagyobb figyelmet kaptak, hiszen a hardveres erő már megvan ahhoz, hogy élvezetesebbek legyenek a tartalmak, már csak az élmény közvetlen átadásánál hiányzott némi plusz.

Ezt a monitorgyártók biztosítani is tudták, hiszen elképesztő fejlesztések érkeztek, a kissé beszürkült és néhány TN paneles megoldásból, illetve pár IPS-es drágaságból álló kínálat megsokszorozódott és rengeteg újfajta termékkel bővült. Megjelentek például a szélesvásznú, 16:9-től eltérő képaránnyal rendelkező monitorok, melyeket sokáig csak munkára gondoltak hasznosnak, pedig számos játék esetében maga a képarány és a vele járó méretek képesek döntően javítani az élvezeteken. A panelek és a hozzájuk kapcsolód technológiák is sokat fejlődtek, hiszen manapság már a jóval szebb képet kínáló IPS panelek esetében sem kell kompromisszumokat kötnünk a sebességet illetően, ami főként a komolyabb játékosokat tartotta eddig vissza az arzenál fejlesztésétől.

Meglehetősen vékony a káva.

Meglehetősen vékony a káva.


Persze az új technológiák mindig magukkal hozzák az árak emelkedését is, első körben pedig a monitorok piacán is nagyon komoly árakkal találkozhattunk. Manapság azonban már számos ésszerű modell van a piacon, melyek majdnem mindent fel tudnak mutatni azokból az elemekből, melyek pár év alatt új szintre emelték az egész piacot, de azért mégsem kerülnek egy komplett, csúcshardverekkel felszerelt gamer gép árába. Nemrég pont egy ilyen monitor járt nálunk, hiszen az LG 34UC79G-vel élvezhettünk kedvenceinket.

Külső

A különlegesebb monitorok kapcsán a legtöbben a felszereltségre és a képminőségre kíváncsiak, míg az átlagos, viszonylag olcsó modellek esetében maximum a panel és az ár számít. A gamer vonalon azonban nem elég ezekre ráfeküdnie egy gyártónak, hiszen a játékosok megszokták már, hogy a belső tudás mellett a termék külseje sem éppen átlagos. Persze a piacon domináló fekete színezés egy jó kiindulópontot jelentett a dél-koreai gyártó számára, amihez csak némi vöröset adtak és már kész is volt az igazi gamer színkombináció.

A csatlakozásokra nem lehet panaszunk.

A csatlakozásokra nem lehet panaszunk.


A vonalvezetést illetően eddig inkább a visszafogottabb stílust képviselték a gyártó termékei, még nem voltak elég bátrak a tervezők ahhoz, hogy valami vagányat alkossanak. Mivel előröl csak a vékony kávákat és az óriási kijelzőt csodálhatjuk meg, ezért az eddigiekhez képest igencsak megnövelt vagányságot főként a készülék talpánál és hátulján figyelhetjük meg. A vörös színt már említettem, ezt pedig megspékelték a matt fekete és fényes felületek váltakozásával, illetve az egyszerű formát megbontó elemekkel. Összességében a monitor hátulja abszolút "gameres" és agresszív, nagy kár, hogy ezt előröl annyira nem tudjuk majd kiélvezni.

Mivel nem a legfelsőbb szegmensben járunk és a gamerek többsége nem igényli a teljesen fém kialakítást, így az LG vette a bátorságot és a lehető legtöbb helyem műanyagot használt. Szerencsére a jobbik fajtát, különösebb recsegés-ropogás nem érződik rajta. A talp is műanyag, a monitor összeszerelése pedig meglehetősen egyszerű és még saját csavarhúzó sem kell hozzá. Biztonságos megoldásról van szó, nem kell aggódnunk azon, hogy felemelés vagy takarítás közben szétesne az egész. A talp viszonylag megszokott "nyitott olló" kialakítása jól mutat, de az asztalon némiképpen több helyet igényel, mint egy egyszerűbb fajta, ezt érdemes figyelembe venni a hely tervezésekor.


Széles a játszótér.

Széles a játszótér.


Csatlakozások

A monitorok piacán viszonylag standard csatlakozásokról beszélhetünk, pláne a gamer vonalon, ahol a gyártók nem mennek rá a vékonyságra és a legújabb csatlakozók erőltetésére. Jelen esetben az LG 34UC79G a fő csatlakozóként is emlegethető DisplayPort 1.2a mellett két HDMI 2.0 csatlakozást, két USB 3.0 csatlakozót és a 3,5 milliméteres fejhallgató, valamint vonalszintű kimeneteket találjuk meg rajta. Ez azt jelenti, hogy az őskövületnek számító VGA csatlakozást és talán még sokak által használt DVI csatlakozót is kihagyták, előbbiért egyáltalán nem kár, utóbbira pedig páran oda kell majd hogy figyeljenek. Az USB-C csatlakozó ici-picit talán hiányzik róla, hiszen lehet, hogy nem csak játékra, hanem mondjuk egy modern ultrabook-hoz is használnánk, aminél nagyon praktikus lenne az újfajta USB megléte.

Kijelző

Térjünk is rá az élmények tényleges átadására, a monitor legfontosabb pontjára, a kijelzőre. A nevéből már sejteni lehet, hogy egy 34 hüvelykes megjelenítőről van szó, mely elsőre óriásinak tűnhet, de a képarány és az enyhe hajlítás ezen valamelyest javít. Az enyhe hajlítás fontos része a dizájnnak, hiszen az átlag 1800R helyett ez a modell csak 3000R görbületet mutat, azok számára sem zavaró, akiknek kifejezetten nem jött be ez a hajlított téma.

Stabil és nem túl hivalkodó a talp.

Stabil és nem túl hivalkodó a talp.


A 34 hüvelyken 2560 x 1080 pixel terül el, vagyis maga a monitor sem igényli azt, hogy a legdrágább csúcshardverrel rendelkezzünk, hiszen nem kell közel 4K-ban meghajtani a játékokat ahhoz, hogy a legjobbat hozzuk ki belőle. A kevesebb pixel alacsonyabb pixelsűrűséget jelent, a látvány persze nem olyan szép, mintha 3440 x 1440 pixellel lenne dolgunk, de az ikonok sem olyan kicsik, ami nagyobb felbontásnál sokakat zavar. Az AH-IPS panel szinte észrevehetetlenül épül be a vékony kávák közé, ezt pedig az LG el is nevezte "Cinema Screen"-nek, ami kikapcsolt állapotban vehető észre leginkább. A betekintési szög rendben van, két egymás mellett ülő játékos is tökéletesen tudna együtt játszani.

A kijelző minőségére összességében nem lehet panaszunk, a színek kellően telítettek és élénkek, az IPS technológia hozza a kötelezőt. Persze nem fotósoknak videósoknak készült ez a modell, de hobbi és félprofi munkákhoz így is tökéletesen kiváló. A játék mellett a multimédiás felhasználásra is tökéletes, a YouTube és más filmes tartalmak is kiválóan mutatnak rajta.


Nem csak a gamerek asztalán mutatna jól.

Nem csak a gamerek asztalán mutatna jól.


Gamer technológiák

Nem titkoltan játékosoknak szánt monitorról van szó, melyeknek bizony egyre nagyobb elvárásoknak kell megfelelniük. A 144Hz-es képfrissítés például már teljes mértékben elvárt dolog egy gamer monitortól, hiszen a felsőbb szegmens már 240Hz környékén jár. Az LG 34UC79G tudja ezt a 144Hz-et, de fontos kiemelni, hogy ez egy maximális értéket jelent. Az elérést és az élmények javítását az AMD FreeSync technológia segíti, mely 50-144 hertz között dolgozik a kezünk alá. Ehhez ugye AMD grafikus kártyával kell rendelkeznünk, vagyis vásárlás előtt ezen is érdemes elgondolkodni, mert egy NVIDIA kártyával lehet, hogy inkább másik modell után kellene néznünk, egy AMD kártyával pedig egy kimondottan előnyös ajánlatról beszélhetünk.

A válaszidő kapcsán büszkén hirdetik az 1 ms-os motion blur reduction módot, ami bizony egy mesterséges megoldás. A specifikáció ugyanis elárulja, hogy alapjáraton 5ms-os válaszidővel van dolgunk, vagyis több másik monitorhoz hasonlóan az 1ms itt egy generált folyamat eredménye. Ilyenkor a megjelenítő átvált PWM háttérvilágításra és a mozgó tárgyak élesebbnek tűnnek. A valóságban ez egészen jól működik, de méreteit és képarányát tekintve amúgy sem az a tipikus eSport monitorról beszélhetünk, inkább a casual játékok élményét tudja igazán jól átadni.

Az ultrawide bizony munkánál is hasznos.

Az ultrawide bizony munkánál is hasznos.


A 11,8 ezredmásodperces input lag a piacon egy nagyon jó értéknek számít, abszolút "gamer certifikált". A játékosok számára az is fontos, hogy a beállítások között könnyen és gyorsan navigálhassanak, illetve ezek között találjanak némi extrát. Az LG erre is gondolt, így nem maradt ki például a monitor közepére helyezhető célkereszt, mely a régi ragasztószalagos megoldásnál jóval szofisztikáltabb. A Black Stabilizer a pálya sötétebb helyeit világosítja ki, ami bizony sokszor nagyon jól jöhet és valós előnyt jelenthet az ellenfelekkel szemben.

Kapunk még kétféle FPS és egy RTS módot is, mely a FreeSync, fekete stabilizáló és az 1 ms-os motion blur reduction módokat variálja. Az LG azzal is kedveskedett, hogy összeszedett néhány olyan alkotást, melyek natívan támogatják a 21:9-es képarányt. A Dota 2 és a League of Legends mellett például a World of Tank játékosok is valós előnyhöz juthatnak, de a single player címek között is sok alkotást találunk.


De persze játéknál is rengeteg előnye van.

De persze játéknál is rengeteg előnye van.


Összegzés

Az LG 34UC79G jelenleg 150 000 Ft környékén kapható, ami nem kevés összeg. A legolcsóbb, valóban gamer monitorok nagyjából fele ennyinél kezdődnek, de az egy teljesen más kategória. Ha a termék felszereltségét, méretét és technológiai megoldásait nézzük, akkor tulajdonképpen egy kiváló ár/érték arányt figyelhetünk meg. Akad pár riválisa, de azok még drágábbak, arról nem is beszélve, hogy ez a modell tökéletesen rávilágíthat arra, hogy a legtöbbeknek nincs is szükségük egy még drágább 4K-s változatra, hiszen ki sem tudják hajtani és az extra pénzből inkább a hardverre költsenek.

A monitor tehát azok számára remek választás, akik újfajta élményekre és tényleg játékosoknak szánt monitorra vágynak, de nem szeretnék beérni a több éves technológiát felvonultató, egyszerű 24, 27 hüvelykes termékekkel. Időtálló, garantáltan új élményeket kínáló LG termék járt nálunk.
 

Kategóriáján belül a piac legjobb ajánlata, komoly tudás, új élményekkel.

9 hozzászólás

totyak

7 éve, 3 hónapja és 16 napja

marco írta:
Ajcsi....... Magyarországon vagyunk. röhögő smiley

Viccet félretéve egyébként van olyan eset - pár évente röhögő smiley - amikor marad itt teszt után is valami ami határozottan tesztre jött, de jellemzően nem olyan cégek esetén, akiknek van hazai forgalmazójuk. Vannak persze kivételek itthon is, de általában azok 30-50 ezer forintos cuccok max.
Azt gondoltam annyira nem vágja földhöz őket, ha pár darab ingyen landol nagyobb oldalaknál.

válasz erre

marco

7 éve, 3 hónapja és 17 napja

totyak írta:
Igencsak jól néz ki. Valahogy minden gyártó a piros-fekete színnel jelzi a gamer témát, én azért várom, hogy valakik bátrabban is belenyúljanak a színpalettába. Az ára olyan, amilyen. Mindenki eldönti, hogy neki mire kell és mennyit áldoz rá. Legtöbbünk szerintem egy sima fullHD monitorral is megelégszik, aminek közepesnél jobbak az értékei.

(Ezeket a tesztmoncsikat vissza kell adni a cégeknek, vagy nálatok marad ajcsiba?)
Ajcsi....... Magyarországon vagyunk. röhögő smiley

Viccet félretéve egyébként van olyan eset - pár évente röhögő smiley - amikor marad itt teszt után is valami ami határozottan tesztre jött, de jellemzően nem olyan cégek esetén, akiknek van hazai forgalmazójuk. Vannak persze kivételek itthon is, de általában azok 30-50 ezer forintos cuccok max.

válasz erre

Mordorer

7 éve, 3 hónapja és 17 napja

fighterlaci írta:
Kegyetlen komoly dög te jó ég! meglepett smiley Viszont amin meglepődtem: az ár. Szerintem ez végre egy igazán KORREKT árazás, kifizethető ha az ember összekaparja rá, a 300-400 ezres monitorokkal nem tudom mi volt a cél anno. röhögő smiley
Ez nem 4K! A 4K most is drágább még. Benne van a cikkben is.

válasz erre

drift3r91

7 éve, 3 hónapja és 17 napja

fighterlaci írta:
Kegyetlen komoly dög te jó ég! meglepett smiley Viszont amin meglepődtem: az ár. Szerintem ez végre egy igazán KORREKT árazás, kifizethető ha az ember összekaparja rá, a 300-400 ezres monitorokkal nem tudom mi volt a cél anno. röhögő smiley
A felbontás nagy Hz-en még jobb szingazdagsággal, mi más? Én ha nem ezt venném akkor már csak ez jöhetne szóba: ASUS ROG Swift PG348Q. De a felárból inkább veszek egy videókarit vagy egy 4K HDR tv-t.

válasz erre

drift3r91

7 éve, 3 hónapja és 17 napja

Köszi a tesztet két havernak is ilyen van és ha látom élőbe, csak a pixelesség érdekel akkor már veszem is. Régóta szemezek vele és nem hiszem hogy játékra a 350k s ASUS ami 4k 100Hz kihajtható lenne. Igy 150 ér van egy jó gamer monitorom meg 200ból egy 4k tv meg hát ugye van 2 16:9 es 24" 60hz em röhögő smiley
Már csak a talp miatt aggódok, kép alapján nem vészes. A HDR 4k 21:9 144Hz sajna még messze van.

válasz erre

fighterlaci

7 éve, 3 hónapja és 17 napja

Kegyetlen komoly dög te jó ég! meglepett smiley Viszont amin meglepődtem: az ár. Szerintem ez végre egy igazán KORREKT árazás, kifizethető ha az ember összekaparja rá, a 300-400 ezres monitorokkal nem tudom mi volt a cél anno. röhögő smiley

válasz erre

totyak

7 éve, 3 hónapja és 17 napja

Igencsak jól néz ki. Valahogy minden gyártó a piros-fekete színnel jelzi a gamer témát, én azért várom, hogy valakik bátrabban is belenyúljanak a színpalettába. Az ára olyan, amilyen. Mindenki eldönti, hogy neki mire kell és mennyit áldoz rá. Legtöbbünk szerintem egy sima fullHD monitorral is megelégszik, aminek közepesnél jobbak az értékei.

(Ezeket a tesztmoncsikat vissza kell adni a cégeknek, vagy nálatok marad ajcsiba?)

válasz erre

Eltohn

7 éve, 3 hónapja és 17 napja

Mekkora dög te jó ég! meglepett smiley

válasz erre

Gólem

7 éve, 3 hónapja és 17 napja

A legkomolyabb ajánlat és mégis csak 50%? meglepett smiley Miért?

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
totyak profiljaManiac profiljamarco profilja