Intel SkullTrail

2008. február 20.
76.6531
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Gömi profilja, adatai
Gömi
Ránézni is elég az Intel D5400XS-ra, hogy szembetűnjön, nem egy szokványos alaplapról van szó. Az erről leginkább árulkodó különlegességei a két processzorfoglalat, valamint a megszokottól nagyobb chipset hűtés. Az Intel D5400XS, más nevén az Intel Skulltrail képviseli az Intel alaplapjainak legtetejét. A hagyományosan processzorairól és chipkészleteiről ismert gyártó ezen modelljén minden a teljesítménynek van alávetve, igazi erődemonstrátor a Skulltrail.
Advertisement



Intel SkullTrail - 4. kép

Az utóbbi időben az Intel igencsak kiszélesítette alaplapjainak termékpalettáját, a jelenleg elérhető lapok közül a Skulltrail áll a hierarchia csúcsán (Extreme Series). Az elnevezés korábbról ered, a kalózos témájú ötlet még az előző szériás, Bonetrail kódnevű (Intel X38) alaplap adta, mely szintén a csúcskategóriát képviselik, és nagyban hasonlít a Skulltrail-hez. A legfőbb különbség a lapkakészletben van. Sokat elárul, hogy esetünkben egy nagy ventillátor telepszik rajta. A chipkészlet valóban komoly darab, rengeteg bővítési lehetőséggel ruházza fel a Skulltrail-t. A régebbi lapon a jól bevált P35 chipset virít, az új alaplapon viszont már az Intel 5400-as, amely olyan bővítési lehetőségekkel ruházza fel azt, melyek a hagyományos alaplapokon nem lelhetőek fel. A legfontosabb persze a dual processzoros megoldás, mely leginkább a szervergépek sajátja. A központi egységek foglalatai az LGA771-es foglalatok, melyek az új generációs Penryn processzorok foglalatai, a memória foglalatai a DDR2 FBDIMM szabványt képviselik, mely szintén újdonságszámba megy.

Az alaplapon található portok, illetve foglalatok:

* 2 x LGA 771 CPU foglalat (45nm "Penryn", Core 2 Extreme QX9775)
* 4 x FBDIMM DDR2 slot, legfeljebb 8GB
* 4 x x16 PCI Express 1.0 slot
* 2 x PCI 2.3 slot
* 6 x SATA 3.0 Gbit/s port
* 2 x eSATA port
* 10 x USB port

Intel SkullTrail - 5. kép


Intel SkullTrail - 6. kép

Az alaplap az új Intel Core 2 Extreme QX9775 processzorokhoz, valamint a felső kategóriás, szintén LGA771 foglalatú Xeon központi egységekhez készült. Nem támogatja tehát a hagyományos Core 2 Quad, valamint Core 2 Duo párosát, és ez is jól mutatja, hogy valóban a legfelső kategóriát képviseli a gyártó alaplapjai között. Az újabb processzorok kézzel foghatóan fickósabbak a mezei Core 2-eseknél. egyéb iránt az Intel nem is tervezi kompatibilissé tenni ezen alaplapját bármely régebbi, vagy akár később megjelenő processzorával.


Intel SkullTrail - 7. kép

Ami a grafikus kártyák kezelését illeti, nem kevesebb, mint négy darab PCI Express x16-os sín foglal helyet a Skulltrail-en, mely szám már gombócból sem lenne kevés, elképzelni sem tudom, mit lehet kezdeni ennyi foglalattal. Egyaránt támogatja az SLI és a Crossfire szabványt, azaz mindkét nagy VGA specialista, az AMD és az nVidia kártyáinak párhuzamos használatát. Természetesen a két szabvány használata egyszerre nem lehetséges, csúnyán összevesznének egy alaplapon. Hagyományosan az Intel alaplapjai a CrossFire-t prefárálják (már amelyik), itt azonban nem voltak restek ráintegrálni egy nForce 100 típusú chipet sem az alaplapra a választás lehetősége végett. Ez az egység biztosítja a kétirányú SLI támogatást. Le sem tagadhatná, hogy igazi gaming platform a Skulltrail tehát.

Az Intel új processzorainak egyébként sem létezik komolyabb ellenfele jelenleg a piacon. Két processzor párhuzamos működtetése viszont bámulatos teljesítményre képes. Az alábbiakban azt láthatják, hogyan fut a Crysis, illetve az Unreal Tournament 3 egy- illetve két processor esetében.

Intel SkullTrail - 2. kép


Intel SkullTrail - 3. kép

Konfigurációk: Intel Core 2 Extreme QX9775, Intel Core 2 Extreme QX9650, Intel Core 2 Extreme X6800, Intel D5400XS, EVGA 780i, EVGA 680i, Asus P5K, 4GB FB-DIMM (2x2GB), 3GB Corsair XMS Memory (1GBx2)(2x512MB), 750GB Seagate 7200.10 SATA Hard Disk Drive, Windows Vista 32-bit. Grafikus kártyák: GeForce 8800 GTX 768MB, Radeon 2900XT 512MB. ATI Catalyst 8.1, Nvidia ForceWare beta 169.28.

Érdekes megfigyelni a fenti két összehasonlítást. Kiderül belőle ugyanis, hogy az igencsak gépigényes Crysis-nak például majdhogy teljesen mindegy, hogy egy avagy két processzorral fut, közepes grafikai beállítás mellett mindkét esetben ugyanúgy teljesít. Mindenesetre ez a processzorra nézve hízelgő leginkább, más kérdés, hogy különösebb konklúziót nem lehet belőle levonni. Az Unreal Tournament esetében már más a helyzet. Az aktuális Unreal mindig az a játék, melyen előszeretettel tesztelhetjük a konfigurációk teljesítményét, ugyanis esetében már jóval szembetűnőbbek a különbségek. Érdekes mód a 3, illetve a 3,2 GHz-es között is kézzel fogható a különbség.

Intel SkullTrail - 8. kép


További specifikációk:

Chipset: Intel 5400 Express
Audio: 8 csatornás Dolby Home Theater Audio
LAN: Gigabit (10/100/1000 Mbits/sec) LAN
Alaplap szabvány: extended ATX

Egy szó mint száz, szokatlan látvány egy ilyen tudású alaplap ebben a kategóriában, még ha elsősorban játékosoknak készült is. Az Intel Skulltrail megoldásai ugyanis szinte teljes mértékben szerver alapokon nyugszanak, csak épp mégis az otthoni felhasználók a célközönség. Az alaplap korlátozott darabszámban kerül majd forgalomba, az ára miatt valószínüleg így sem lesz érte majd tülekedés. Minden bizonnyal nem is ez, és nem is az eladott darabszám a célja az Intelnek a D5400XS-el. Ez az alaplap az új processzoraival kategóriájában egyedülálló teljesítményre képes, de az egész inkább hasonlít egy kiállítási tárgyra, minthogy igazi használati értéket képviseljen. Erről a tényről az ára is gondoskodik.

Intel SkullTrail - 9. kép

A Skulltrail igazi luxuscikk a legtöbb gamer számára még az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában is, hát még idehaza. A vele elérhető teljesítmény nem csupán lenyűgöző, hanem egyenesen sok, a kétszer négy azaz nyolc processzormag pedig több, mint amennyire bármikor is szükség lehet. Ha valaki például másfél-két éve azt mondja, hogy elérhető lesz egy nyolc magos rendszer az illetőt talán kinevettük volna, vagy jobbulást kívántunk volna neki, és erre tessék. Az Intel óriásit lépett előre az utóbbi időben. Korábban a többmagos processzorai jelentettek forradalmi újítást, majd a nemrég beköszönt Penryn hozta el 45nm-es gyártástechnolóigát, amely szintén mérföldkő a központi egyégek történelmében. Az Intel D5400XS tényleg csak azoknak ajánlott, akiknek komolyan szüksége lehet az extrém teljesítményre, és csak az alaplapra képesek 500 dollárt rááldozni, arról nem is beszélve, hogy csupa olyan alkatrész kerül, rá amelyek szintén a legutolsó technológiával készülnek, és szintén borsos az áruk. Az értekesítés márciusban, vagy e hónap végn veszi kezdetét.

Kapcsolódó:
A termék honlapja
Intel Penryn processzorok
10 hozzászólás

kpal

11 éve, 5 hónapja és 19 napja

jo visszaolvasni ilyen cikket mosolygó smiley de meg ma is hasznalhato egy ilyen izmos 4magossal kacsintó smiley

válasz erre

Vendég

14 éve, 11 hónapja és 4 napja

Vendég írta:
hello ez mind jo de menyi be kerül
www.shopmania.hu/shopping~online-alaplapok~vasarlas-intel-d5400xs~p-2557484.html

válasz erre

Vendég

14 éve, 11 hónapja és 4 napja

hello nem tom de nekem ez tetszik és az árase eget rengető ahoz képest mert hasonlitgatjátok itt az evga-hoz és az se a legolcsóbb alaplap az is 28500ft-tól 179000-ig megy
ez meg a d5400xs azmeg a legolcsóbb helyen 127494Ft
a legdrágábbb helyen 161 000 Ft na akkor mék is a drágábbmeglepett smiley

válasz erre

jofiu

14 éve, 11 hónapja és 17 napja

Nekem kell egy ilyen. Csak még várok vele még egy kicsit míg megvehetem én is.

válasz erre

lacyboy

14 éve, 11 hónapja és 27 napja

Szép ára van mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 6 hónapja és 11 napja

kb 500.000 ft ba pfffröhögő smiley

válasz erre

quadro4fx

15 éve, 11 hónapja és 3 napja

Jol néz ki ahogy elnézem 2 proci is megy bele!?Ára és hogy itt mikor fog megjelenni az meg homály,utána néztem.kiváncsi lennék a stabilitásra és a periférialekezelési gyorsaságra,mert hiába bomba alaplap ha ezek a tulajdonságok rosszak(tapasztalat)amugy meg:meglepett smiley

válasz erre

Raiden

16 éve, 7 hónapja és 11 napja

Szerintem jó dolog hogy ilyen cuccot piacra dobnak de az ára miatt nem fognak tolongani kivárom mit lép rá az amd..

válasz erre

Vendég

17 éve, 4 hónapja és 18 napja

hello ez mind jo de menyi be kerül

válasz erre

Vendég

17 éve, 5 hónapja és 15 napja

meglepett smiley

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 

ezt mondjátok

fighterlaci profilja

fighterlaci

7 órája és 30 perce

ezt mondjátok

5

Raiden OffTopic

2.203 hozzászólás
legutóbbi hozzászólások
 

Mivel játszol PC-n?
462995 5

Korpácsi pierre  profiljamarco profilja