Gigabyte GA-8KNNXP és Gigabyte GA-8KNNXP-940

2003. november 18.
71.2171
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Joe profilja, adatai
Joe
A Soltekről írt előző cikkemben már említettem nektek az nVIDIA nForce 2-es alaplapi chipkészletet, amelyet most részletesebben is kivesézek még mielőtt rátérnék az alaplap bemutatására(az alaplap nForce 3 150-es chipkészletre épül): (Az első és legszembetűnőbb szó szerint szemmel látható különbség a többi chipkészlethez képest a 90 fokkal elforgatott északi híd.)

div class='cl' style='margin-bottom:3px;'>
nForce(1):
Az nVIDIA nForce alaplapi chipkészlete sem szakított a hagyományos északi híd - déli híd felépítéssel, azaz két lapkából áll. A chipek az AMD által kifejlesztett HyperTransport(HT) nevezetű protokoll segítségével kommunikálnak egymással. A HT kétcsatornás soros összeköttetés. A két csatornából az egyik a kimenő, a másik a bejövő forgalommal foglalkozik egyidejűleg. Az nForce-ban szereplő HT csatornák egyenként 400 Mhz-en ketyegnek, ezért effektíve a HT 800Mhz-en pörög. Ezért a HT-kapcsolat maximális adatátviteli sebessége 800MB/s.

North bridge:
Az északi hidat Integrated Graphics processorra(IGP) keresztelték. Nevét az északi hídba integrált grafikus magról kapta, mely grafikus mag az nForce esetében egy GeForce 2 MX. A grafikus mag az IGP-vel AGP 6x csatolófelületen csatlakozik, és memóriát a rendszermemóriából szakít magának. Természetesen van egy AGP 4x-es csati is, és létezik olyan verzió is az IGP-ből amely nem tartalmaz grafikus magot=olcsóbb! A támogatott FSB órajelek:200 és 266 MHZ.


Gigabyte GA-8KNNXP és Gigabyte GA-8KNNXP-940 - 2. kép

További újdonságok röviden:
TBMA(TwinBank Memory Architecture): az előző cikkemben említett, és a KT600-as chipkészletből hiányzó 2 különálló, egymástól független 64 bites memóriavezérlő, azaz Dual Channel DDR, melynek kihasználásához értelemszerűen párosával kell pakolni a 200 vagy 266 MHZ-es DDR modulokat.
DASP(Dynamic Aaptive Speculative Pre-processor): a funkció lényege, hogy figyeli a CPU-nak a memóriához továbbított adatkéréseit, és megpróbál ismétlődő mintát felkutatni. Ha talál, akkor megpróbálja megjósolni a processzor következő adatkérését, és a kitalált adatokat elhelyezi a DASP számára fenntartott cache memóriájába. Ezzel az eljárással kb.: 5-10%-os teljesítménynövekedést értek el.


Gigabyte GA-8KNNXP és Gigabyte GA-8KNNXP-940 - 3. kép

South bridge:
A déli híd sem kerülte el a keresztelőt: Media and Communications Processor(MCP). A szokásos vezérlő feladatokon, és integrált cuccokon kívül (a drágább verzióban) megtalálható az AC "97-es audiovezérlő helyett egy komolyabb, DirectX 8 kompatibilis hangvezérlő, mely támogatja az EAX2-t is. Létezik combosabb verzió is: az MCP-D, ami képes valós idejű AC-3 kódolásra. Ez azt jelenti, hogy képes digitális Dolby Digital erősítőt is hajtani.

nForce 2:
Maradt a 2 chip-es felállás és a HT. Csak a különbségek, felsorolva:
North bridge:
Szintén kétféle típus létezik: Grafikus maggal, illetve nélküle(System Platform Processor:SPP). A grafikus maggal ellátott lapban egy GeForce 4 MX dobog. A lapka támogatja az AGP 8x szabványt, valamint memória és FSB téren is történtek változások: 333 és 400MHZ-es modulok, valamint a 333Mhz-es FSB támogatása. Örökölte elődjétől a kétcsatornás DDR vezérlőt melynek működtetéséhez még mindig legalább 2 modul szükséges. A DASP-ot is továbbfejlesztették, a teljesítménynövekedés már 5-30%-os (alkalmazástól függően).
South bridge:
Két verzió létezik:
MCP: az olcsóbb verzió:
a.)Megjelentek az USB 2.0-ás vezérlők;
b.)ATA/133 szabvány támogatása;
c.)10/100-as nVIDIA fejlesztésű Ethernetvezérlő.
MPC-T (az MCP-D utódja): és a drágábbik (a sima MCP-nél felsoroltakon felül):
a.)FireWire vezérlő(IEEE-1394);
b.)10/100-as 3Com Ethernetvezérlő(2 hálókártya = Pl:Router, Lan-party-k...).

Természetesen az idő előrehaladtával újabb verziók is megjelentek az nForce2-es lapkákból (ilyen Pl: nForce2 Ultra 400, amely már támogatja a 400Mhz-es FSB-t).


Gigabyte GA-8KNNXP és Gigabyte GA-8KNNXP-940 - 4. kép

Ennyi szócséplés és bevezető után következzék az nForce chipkészletes alaplapok újabb -immár 64 bites platformot támogató- generációja, nForce3-as elnevezéssel. Amelyből létezik 2 verzió: nForce 3 150 chipkészletre épül mindkettő, csupán a processzorfoglalatban van eltérés. Az egyik az Athlon 64 754 tűvel ellátott változat, míg a másik változat a 940 tűs Athlon 64 FX / Opteron-t hivatott támogatni. A Gigabyte mindkét változatot gyártja, mely gyártmányok csomagolásában nincs különbség (ezért van mindkettő alaplapról kép a cikkben, egyébként a két alaplap képén jól látható, hogy tökéletesen megegyeznek, csak a proci foglalatban van különbség).
A tesztben szereplő mérési eredmények és specifikációk a Socket 940-es változatra vonatkoznak. A Socket 754-es változat valószínű kevésbé fog elterjedni, bár az "olcsóbb" megoldások alternatívája lehet.

A doboz előlapján egy nagy, gyűrű formájú, Gigabyte Technology felirattal ellátott űrállomás látható, mellyel utalnak az Athlon 64 FX teljesítményére (a processzor valószínűleg szerintük képes lenne egy űrállomás vezérlésére is). A doboz fedőlapját kinyitva bal oldalt láthatjuk az nForce 3 150 egyszerűsített architektúráját, a bal oldalt pedig bőszen hirdetik a 6 Dual (kettős) rendszerek csodáját. A doboz első fogásra, emelésre igen súlyosnak tűnik, most vagy nagyon nagy hűtés az alaplapon vagy brutális körítés. A brutális körítés lett a válasz a doboz felnyitása után: kábel, és kiegészítők garmadával.

A doboz tartalma:
Gigabyte GA-8KNNXP és Gigabyte GA-8KNNXP-940 - 5. kép

Alaplap ;
1 db gigantikus 112 oldalas leírás;
1 db quick PC installation guide (gyorstalpaló kezdő felhasználóknak és fontosabb dolgok egy helyen;
1 db Giga raid leírás;
1 db Sata raid leírás;
3 db Ide kábel;
1 db floppy kábel;
1 db USB+FireWire kivezetés;
1 db USB kivezetés;
1 db Audio combo kivezetés (Sorround + SPDIF kimenetek);
1 db K8DPS (Dual Power System: A megszokott 3 fázisos CPU tápellátás helyett 6 fázisos tápellátás, mellyel nagyban nő a rendszer stabilitása).

Specifikációk:
Alaplap mérete: 30,5cm x 24,4cm;
CPU: Socket 940 AMD Athlon FX/Opteron processzor(K8);
Chipset: nVIDIA nForce 3 150;
Memória:
:Memóriavezérlő integrálva a processzorba!
:4 DDR DIMM slot, slotonként max: 2 GB memória, Max: 8 GB memória;
:Támogatja a DDR400/DDR333/DDR266/DDR200-as memóriák használatát;
:Csak ECC Registered DDR memóriák támogatása.

Csatlakozók/portok/ I/O csatlakozók:
Gigabyte GA-8KNNXP és Gigabyte GA-8KNNXP-940 - 6. kép

1 AGP 8/4X -es csatlakozó (Nem kezeli az 1/2X-es módot);
5 PCI csatlakozó;
1 DPS slot;
2 2 csatornás ATA 133-as vezérlő+2 csatornás GigaRaid vezérlő;
2 Serial ATA port(Silicon Image sil3512 Serial ATA Raid vezérlő);
1 floppy port;
2 Com(Serial) port;
1 Parallel nyomtatóport;
1 IrDA (Infravörös) port;
6 USB2.0-ás port;
3 IEEE1394 port(FireWire);
1 PS/2-es billentyűzet port;
1 PS/2-es egér port;

Integrált eszközök:
LAN vezérlők: Dual LAN:Gigabit-1000Mbit/s- Ethernet(RTL8110S) + 10/100Mbit/s Ethernet(RTL8241);
Audio: 6 csatornás(5.1) Realtec ALC658 AudioCodek(AC);
VGA: nincs integrálva;
Hardware monitor chip.
Az alaplap 2.03-as tápellátást igényel.


Gigabyte GA-8KNNXP és Gigabyte GA-8KNNXP-940 - 7. kép

Az alaplapba szokványos Award bios-t ültettek. Az igazi pikantériáját a dolognak az adja, hogy bios-ból kettőt is találunk az alaplapon. A két bios előny, hogy pl.: vírusok kitörölhetik a bios-rom tartalmát, és ekkor jól jön egy másodlagos bios aminek segítségével újra feltölthetjük a törölt bios-t. A másik áldásos hatás, amikor bios frissítése közben teszemazt egy rövidebb áramszünet lep meg bennünket, vagy nem jó bios-t sütöttünk be, akkor életbe lép a másik bios és máris éledezik gépünk.
A tesztek során nem kaptam bődületesen gigászi értékeket (De azért nem nevezném lassúnak a szerkezetet). Ez többek között betudható a csak 32 bites módot támogató oprendszernek, valamint a 64 bitet nem kihasználó tesztprogiknak.
Íme a tesztek alatt elért eredmények:



A tesztben szereplő alkatrészek: Asus A7n8X-X (nForce2) alaplap, Intel D875PBZ(Canterwood); AMD Athlon XP 2700+ processzor; 2*512Mb 400MHZ DDR memória; IBM 7200RPM (DTLA-307020) merevlemez; Saphire Radeon 9800 Pro 128MB videokártya.

Mint láthattátok, nincs nagy különbség még a két platform között(32 biten). A 64 bites Microsoft Longhorn valamint a 64 bites tesztprogramok megjelenése, és a hardverelemek finomhangolása valószínűleg még jobban növelni fogja a platformok közti teljesítménykülönbséget.

Az alaplapot ajánlani azoknak tudom, akiknek magas számolási teljesítményre van szükségük, illetve kis és közepes vállalkozások számára olcsó szervermegoldás lehet.

Gigabyte GA-8KNNXP és Gigabyte GA-8KNNXP-940
Gyártó: tw.giga-byte.com
Típus: Alaplap (Socket 940)
Forgalmazó: Co-Run Kft.
Ár: nincs adat

Minőség: 9/10
Használhatóság: 9/10
Mellékelt szoftverek: 9/10

Pozitívumok:
Kiváló kézikönyv
Stabilitás, megbízhatóság (Dual tápellátás, Dual bios)
Gyors

Negatívumok:
Magas ár (pl.: Az Athlon 64 FX-51 proci ára: 740$)
4 hozzászólás

Vendég

18 éve, 4 hónapja és 22 napja

nem tud valaki egy nforce 2-es biosht

válasz erre

Vendég

19 éve, 3 hónapja és 24 napja

nem tudom hogy ti hogy vagytok vele de Svájc már rég beelőzött minkett a 965 pin-es átmérőjével minket, meg megjelent náluk 2006 Jan. 6 án-kb az N force 7 es változat is tehát ti negyon nagyon lemaradtatok!!

válasz erre

Vendég

19 éve, 3 hónapja és 24 napja

de ****rrrrrrrrrrrrrrrr már 940!!!!!!!! és még mindig DDR?? Hogy fog ez így elkelni, N force 3 as chipset??
mi ez görény vagy mezei sas?_ Gigabyte most voltatok az első hejen a 939 esekkel és most lettetek az utolsók!
Elrontottátok ----gratulálesz Tomi a gépmester!

válasz erre

Vendég

22 éve, 2 napja

Njajjjjj Joe! ez nagygggyyyyon kuntya!!!!

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 

ezt mondjátok

muki profilja

muki

3 órája és 50 perce
muki profilja

muki

3 órája és 53 perce
muki profilja

muki

3 órája és 54 perce

ezt mondjátok

5

Raiden OffTopic

2.203 hozzászólás
legutóbbi hozzászólások
 

Mivel játszol PC-n?
472781 5

marco profiljaXTomiX0029 profiljaManiac profilja