Creative 3D Blaster GeForce4 Ti4400

2002. május 26.
71.0891
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Pitbull profilja, adatai
Pitbull
Ismét itt egy új videókártya. Nem győzünk csodálkozni a fejlesztők gyorsaságán. Sokunknak alkalma se volt beszerezni az árak miatt egy jó GeForce 3-as videokártyát és már itt is vannak a 4. generációs GeForce-ok. A mostani tesztben a Creative új chip készletével ellátott kártyát fogjuk megismerni, a GeForce4 Ti 4400-at.

Ez az új kártya elvárhatóan 128 MB memóriával rendelkezik, ami 550 MHz-en pörög. A kártya magsebessége 275 MHz.

Emlékezzünk csak vissza a GeForce3 Ti500-as mag 240 MHz, a memória 500 MHz DDR a sima GeForce3 200 MHz-es mag és 460 MHz-es memóriájával szemben. Ha megnézzük a kártya specifikációit, akkor elméletben egy olyan grafikus vezérlővel van dolgunk, amely mellett a GeForce3 Ti500 is lassúnak tűnik. És akkor ne felejtsük el, hogy nem ez a leggyorsabb chip a GeForce4 Ti sorozatból. A nagy „ász” a Ti4600 amely fizikailag teljesen megegyezik a Ti4400-zal, viszont memóriája 650 MHz-en, magja 300 MHz-en ketyeg.

A doboz tartalma
A kártya csomagolása szépen megtervezett grafikával díszített. A doboz a következő dolgokat rejti:

- Vga kártya
- TV-kábel
- Kézikönyv
- Driver CD, amelyen megtalálhatók a technikai demók is
- E-racer játék
- Incoming forces játék


Creative 3D Blaster GeForce4 Ti4400 - 2. kép

A kártya mérete első ránézésre elég nagynak tűnik, de nem kell aggódni, befér a helyére.A kép alapján szerintem mindenki felfigyel a hűtőbordár/ventilátor párosra. Látható hogy a memóriákon nincsenek hűtőbordák, viszont ez nem fogja vissza azokat a túlhajtástól. A memóriachipek a kártya mindkét oldalán megtalálhatók, és teljes kapacításuk 128 MB. Szembetünő az is hogy ezek az új memóriachipek sokkal kisebbek, mint a korábbi kártyákon lévők. A hagyományos monitorkimenet mellett megtalálható egy TV-out és egy DVI csatlakozó is. Ezek segítségével állítható össze az nView funkció is. A TV kimenet lehetőséget ad játékok vagy DVD filmek TV-n való megjelenítésére, ennek előnyét úgy gondolom nem kell bemutatni.

A GeForce4 Ti memóriavezérlőjéta GeForce3 sorozatból vették át. Ez sokkal fejlettebb a GeForce2 megoldásánál, mivel nagyobb sávszélességet tud kihasználni a vezérlő. A GeForce4 Ti ugyanezt használja azzal a különbséggel, hogy bővítették a memóriát plusz 64 MB -al.


Creative 3D Blaster GeForce4 Ti4400 - 5. kép

Említettem egy nView funkciót ami egy multi-display (több képernyős) technológia. Ennek segítségével két monitoron két különböző kép jeleníthető meg ami az információk könyebb és gyorsabb feldolgozását teszi lehetővé. Az nVidia egy sor új szolgáltatást vezetett be. Ilyen például az, hogy az egyik képernyőn a rendes felbontás jelenik meg, míg a másik képernyőn az eredeti kép egyes kiválasztott részleteit lehet kicsinyíteni, nagyítani. Ez a funkció rendkívül hasznos lehet például grafikai alkalmazásoknál, hiszen a nagyított képen történt változtatás hatását azonnal nyomon követhetjük az egész képernyős megjelenítőn. Hasznos funkció lehet még az is, hogy minden ablakba beállítható az átlátszóság mértéke. Az átlátszóság 20 és 80 % között állítható.


Creative 3D Blaster GeForce4 Ti4400 - 6. kép

A Creative GeForce4 Ti 4400 kártya a 3DMark 2001 bajnoka. Az eddigi leggyorsabb kártyát, a Ti500-at kőkemény 1500 ponttal nyomta le, ami nem kevés. A Quake III teszt már régi tesztprogi ami meg is látszik az eredményen. A legjobb kártyák között már nem nagyon képes különbséget tenni, és az egyetlen felbontás, ahol látható változás történik, az 1600x1200x32. De még itt is csupán 12 fps az előnye a Ti4400-nak az eddigi leggyorsabb kártya, a Ti500 előtt.

Ezeknek az új kártyáknak a tuningolása már nem okoz gondot. Nem csak a Creative 27.50-es alapú driverei, de az NVmax is kemény túlhajthatóságot támogat. A kártya alap magsebessége 275 MHz, a memóriáé 550 MHz. A tuninggal a mag egészen 325 MHz-ig volt húzható, a memória pedig elérte a 677 MHz-es határt, ami számomra elég meglepőnek bizonyult. Amit érdemes megjegyezni a memóriákon nincs hűtőborda, tehát ha teszünk rá egy kis hűtést minden bizonnyal többet is ki lehet hozni belőle.

Összegzés
Creative 3D Blaster GeForce4 Ti4400 - 7. kép

A Creative 3DBlaster Ti4400 egy kivételes kártya mind sebességre, mind ár/értékre viszonyítva. A tuningolhatósága nagyszerű, amivel sikerült elérni a Ti4600 teljesítményét, sőt túl is mutatott azon. A Ti4400 is képes arra, mint nagyobbik testvére, ára viszont barátságosabb, ezért azoknak akik sok pénzzel rendelkeznek, és mégsem akarják elkölteni minden pénzüket videokártyára, de nagyszerű teljesítményre vágynak, azoknak a Creative GeForce4 Ti4400 lehet a legmegfelelőbb megoldás.
3 hozzászólás

kpal

7 éve, 6 hónapja és 22 napja

Annyira jó latni ilyen cikkeket

válasz erre

Raiden

8 éve, 8 hónapja és 5 napja

Régi szép idők...
Nekem volt ilyen kártyám,5 évbe tellt mire megadta magát,iszonyat hogy miket kapott...

válasz erre

Vendég

13 éve, 10 hónapja és 6 napja

ok

válasz erre

kapcsolódó hírek, cikkek

PS4-re tart a Blaster Master Zero és a Blaster Master Zero 2, dobozos változat is lesz

PS4-re tart a Blaster Master Zero és a Blaster Master Zero 2, dobozos változat is lesz

Hivatalos: Nintendo Labóval kap VR headsetet a Switch!

Hivatalos: Nintendo Labóval kap VR headsetet a Switch!

Már teniszütőt és puskát is vehetünk a HTC Vive-hoz

Már teniszütőt és puskát is vehetünk a HTC Vive-hoz

ezt mondjátok

ezt mondjátok

5

Raiden OffTopic

2.203 hozzászólás
legutóbbi hozzászólások
 

A következő konzolom _ lesz
5045 10

Itt is rontjuk a levegőt

gery1113 profiljaGamePlay profiljarDAVE profilja1000feri profiljaManiac profiljamarco profiljaiPet profilja