ATI Radeon X800 Pro

2004. augusztus 03.
75.9601
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Gáborka30 profilja, adatai
Gáborka30
A videókártyák piacán évek óta folyik a háború a két kártyanagyhatalom, az NVIDIA és az ATI között. Kettőjük közül az előbbi számít öreg rókának, hiszen egy csatát már megnyert: bekebelezte első nagy riválisát, a 3dfx-et (Öreg játékosok emlékezhetnek ennek a cégnek Voodoo néven elhíresült videókártyáira). Ebben a háborúban az életben maradást az újabbnál újabb és a riválisénál gyorsabb, szebb képet nyújtó, igényesebb videókártyák piacra dobása jelenti.

/>
ATI Radeon X800 Pro - 2. kép

2004. május 4.-én az ATI bejelentette az új, piacvezetőnek szánt videókártyáit: a Radeon X800 XT-t és Pro-t. Ezeknek a kártyáknak a feladata lesz átvenni vezető szerepet a Radeon 9800 XT és Pro jelzésű grafikus kártyáktól és felvenni a harcot az NVIDIA új üdvöskéjével, az NV40 kódjelű, Geforce 6800 jelzéssel boltokba kerülő videókártyákkal. Jelenleg hazánkban az X800 Pro változata kapható, az XT változat a nyár vége folyamán kerül a boltokba. Tesztünkben megvizsgáljuk, hogy mennyit fejlődött és miben változott az X800 Pro a 9800 Pro-hoz képest.

Lássuk először a száraz tényeket, a technikai adatokat:



A táblázatból látszik, hogy minőségi fejlődés nem történt az ATI részéről, hiszen sok újítás nem került a kártyára, inkább a teljesítmény növelése volt a cél, ami jól megfigyelhető a grafikus processzor és a memória sebességének a növekedéséből. Eddig csak a gyártó által megadott számadatokat láttuk, most nézzük meg mire is képes valójában az ATI új üdvöskéje.

Tesztkonfiguráció:

ATI Radeon X800 Pro - 3. kép

Videókártyák: Connect 3D 9800 Pro, 128 Mbyte
Connect 3D X800 Pro, 256 Mbyte
Processzor: AMD Athlon XP 2800+, Barton (1,9 Ghz, 512 L2 cache)
Alaplap: Abit NF7-s
Merevlemez: Maxtor 6Y120M0 ,120 Gbyte (Serial ATA, 8 MB cache, 7200 rpm)
Memóría: 2x256 MByte, PC3200 DDR SDRAM

Operációs rendszer és szoftverek:
Windows XP Professional Service Pack1
DirectX 9.0b
ATI Catalyst 4.7

Játékok:
Call of Duty - Activision
Painkiller - People Can Fly
Far Cry - UbiSoft
Colin McRae Rally 4. - Codemasters


A teszt fő megválaszolandó kérdése az, hogy mennyivel tud többet az X800 Pro az előző generációhoz tartozó 9800 Pro-nál, vagyis érdemes e lecserélni régebbi videókártyánkat az újabbra.
A játékoknál a grafikai beállításokat a maximumra kapcsoltam és a meghajtóprogramnál a legjobb képminőséget állítottam be. A táblázatokban három felbontás szerepel és az ezeken mért FPS értékek.

Nézzük először a Call of Duty -t. A játék motorja OpenGL alapú és a felújított Quake3 motor dolgozik alatta.



Alacsonyabb felbontáson a teljesítmény még elég processzorlimitáltnak tűnik, a videókártyák nem igazán dolgoznak, ezért viszonylag kicsi a különbség a két kártya teljesítménye között. Magasabb felbontásokon azonban már érvényesül az új kártya ereje, az X800 közel 50%-al jobban teljesít elődjénél.

Következzen napjaink egyik játéka a Painkiller. Ebben a játékban már hemzsegnek a pixel és vertex shaderek, bár csak az 1.1 - es és 1.4 -es verzióból, ezért még nem igazán dolgoztatja meg a kártyákat. Nézzük az eredményeket.



Itt már alacsonyabb felbontáson is nagyobb a különbség, magasabb felbontáson pedig meggyőző 75%-os előnnyel nyer az X800.

A mai divatosnak számító játékok között látványvilágát tekintve etalonnak számít a Far Cry. A program grafikai motorja már erőteljesen megdolgoztatja a grafikus kártyákat és hatalmas előnynek számít a megfelelő mennyiségű vertex és pixel shader szám, illetve a memória sávszélesség.



Az eredményekből látszik hogy itt már a kisebb felbontáson is stabil 50% -al nagyobb teljesítményt nyújt az X800. Érdekes, hogy az a teljesítménykülönbség a nagyobb felbontásokon sem változik számottevően, hiszen a vertex és pixel shaderek már alacsony felbontáson megkövetelik a többletet az újabb kártyától.

A Colin Mcrae Rally 4. szintén egy shader-t használó játék. Az itt lefuttatott teszt megerősíti a Far Cry alatt elért eredményt: ott ahol nem processzorlimitált a teljesítmény, hanem a videókártya tudása a döntő, az X800 Pro átlagosan 50%-al többet teljesít, mint a 9800 Pro.




ATI Radeon X800 Pro - 4. kép

Összegzésképpen megállapíthatjuk, hogy az új generáció megfelelően teljesít napjaink „menő” játékaiban. Majd másfélszeres teljesítmény többlete alkalmassá teszi arra, hogy átvegye a zászlóshajó szerepét az ATI palettáján. Egyetlen hátránya van, amiről viszont fontos említést tenni. Ez pedig az ára. Egy 9800 Pro bruttó 65.000 és 75.000 forint között mozog, míg egy X800 Pro jelenleg megvásárlása bruttó 125.000 forintot is elvihet a pénztárcánkból. Véleményem szerint érdemes várni a megvásárlásával addig, míg nem jelennek meg azok a játékok, amik igazán kihasználják ezt a teljesítményt ( Half- Life 2, Doom 3.), illetve a az NVIDIA új üdvöskéje esetleg árversenyre kényszeríti az ATI-t.

ATI Radeon X800 Pro
Gyártó: ATI Technologies
URL: www.ati.com/products/radeonx800
Típus: Videókártya
Forgalmazó: nincs adat
Ára: nincs adat

Minőség: 9
Használhatóság: 8
Mellékelt szoftverek: nincs adat

Pozitívumok:
nincs adat

Negatívumok:
nincs adat
10 hozzászólás

Vendég

15 éve, 9 hónapja és 9 napja

Vendég írta:
SAJNOS AZ X800 EGY KAKA MERT NEM VERI A FX 5950 EST ÉS EZ GOND MERT EZÉRT CSERÉLTEM LE AZ NVIDIÁT MERT ASZT MONTÁK AZ ÜZLETBE HOGY JOB MINT A FX 5950 ES DE ASZEM KIDOBTAM 50 EZRET AZ ABLAKON. HA KELL VALAKINEK 100 EZER FT ELADÓ.
SIKIRIKI@VIPMAIL.HU
En par nap mulva veszek egy x800 mr.milliomos vendeg es szerintem nem lesz kaka.
Mielott egy forumba irnal kedves kaka tanulj meg helyesen irni!
Koszi ,ezert butul a nep....

válasz erre

Vendég

16 éve, 11 hónapja és 7 napja

ma kaptam egy Ati radeon kártyát hol találok hozzávalo drivert?

válasz erre

Vendég

20 éve, 7 hónapja és 8 napja

nem értek 1et az első hozzászolóval, már a radeon 9800pro is veri a FX 5950-est szal vmit elnéztél, nekem most x800pro van és full jó

válasz erre

Vendég

21 éve, 2 hónapja és 17 napja

Szerintem játék alatt megfelelő driverrel *** jót nyomnak az NVIDIA Geforce kártyái, bár még a 6-os szériát nem láttam működés közben, de gyerekek...Hányok az GF textúráitól meg simításaitól, fujjjj...A scroll hibátlan dehát....Nekem Ati-m van és csak Ati-t fogok a jövőben venni mert minden tekintetben szebb a képe...Tehát valamit fel kell adni valamiért...pfff. ezt jól megmondtam...ATI RULEZ

válasz erre

Vendég

21 éve, 3 hónapja

Régen sokáig ATI párti voltam, aztán sokáig nVidia kártyáim voltak. Nem volt rossz egyik sem, de most vissza kellett térnem az ATI-hoz, mert rá kellett jönnöm, hogy ez az igazi... Most egy 9600XT-t vettem, és nagyon cool kártya. Sajna az X800Pro-ra nincs pénzem , de a 9600XT is nagyon-nagyon ütős, a lényeg, hogy újra ATI-m van!

válasz erre

Vendég

21 éve, 3 hónapja és 4 napja

Nekem X800-am van és nagyon meg vagyok vele elégedve.

válasz erre

Vendég

21 éve, 3 hónapja és 6 napja

Én nem nagyon bízom az Atik-ban, ugyanis régebben elterjedt az a pletyka, hogy 1-2 játéknál hibák vannak, sőt sok játéknál
Részemről maradok a megbízható Geforce-nál!!

válasz erre

Vendég

21 éve, 4 hónapja és 21 napja

Szerintem cool kártya, de vas tényleg kell alá rendesen...

válasz erre

Joe

21 éve, 4 hónapja és 24 napja

Mekkora géped van?

válasz erre

Vendég

21 éve, 4 hónapja és 25 napja

SAJNOS AZ X800 EGY KAKA MERT NEM VERI A FX 5950 EST ÉS EZ GOND MERT EZÉRT CSERÉLTEM LE AZ NVIDIÁT MERT ASZT MONTÁK AZ ÜZLETBE HOGY JOB MINT A FX 5950 ES DE ASZEM KIDOBTAM 50 EZRET AZ ABLAKON. HA KELL VALAKINEK 100 EZER FT ELADÓ.
SIKIRIKI@VIPMAIL.HU

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Játékosoknak készült az ADATA új SSD-je

Játékosoknak készült az ADATA új SSD-je

18 hüvelykes hordozható szörnyeteggel erősített az ASUS

18 hüvelykes hordozható szörnyeteggel erősített az ASUS

Rengeteg újdonsággal ünnepel a 10 éves ASUS ROG

Rengeteg újdonsággal ünnepel a 10 éves ASUS ROG

ezt mondjátok

ezt mondjátok

5

Raiden OffTopic

2.203 hozzászólás
legutóbbi hozzászólások
 

Mivel játszol PC-n?
494112 6

marco profilja