Asus Transformer TF101 teszt

2012. március 22.
79.3281
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Az Asus tavaly gondolt egy nagyot és megtámadta saját eszközével az Android tablet piacot. Természetesen egy új belépőnek nincs könnyű dolga, ha egy amúgy is telített szegmenst próbál meghódítani, mindenképpen valami egyediséget, valami extrát kell villantania. Az Asus így is tett, a Transformer volt az első dokkolós billentyűzettel ellátott Androidos táblagép a piacon. Tavaly év végén az utód is megjelent, Prime néven, mi mégis az első Transformert teszteltük egy kicsit. Mégpedig annak apropóján, hogy megérkezett hozzá az ICS frissítés.
 


Az Asus Transformer TF101
A Transformer TF101 még a 2011-es CES-en mutatkozott be és rögtön nagy figyelmet vívott ki magának. Nem kevesebbre vállalkoztak ugyanis az Asus mérnökei, mint hogy a netbook és a tablet koncepciót egy készülékben egyesítsék, ráadásul mobil OS alapokon. Így született meg egy olyan Android tablet, amely bármikor teljes értékű billentyűzettel bővíthető, mégpedig egy praktikus dokkoló segítségével.

A TF101, avagy az Eee Pad Transfomer 10.1" átmérőjű kijelzővel rendelkezik, a felbontása 1280X800 pixel, melyet egy led világítású IPS panelen csodálhatunk. A kijelző természetesen multi-touch, amelyet akár tíz ujjal is tudunk vezérelni. A Gorilla Glass üveg megfelelő védelemmel látja el a készüléket a kisebb fizikai behatások, karcolások ellen, így akár az egyébként általában káosz uralta női táskákban is megfelelően hordozható. Már persze, ha valaki nem tokban hordja, vagy nincs éppen csatlakoztatva a dokkolóegység.

A dokkoló esetünkben nem más, mint egy önálló akkumulátorral rendelkező billentyűzettel, touchpaddal és csatlakozókkal ellátott egység, amelyre egyetlen mozdulattal, könnyedén fel-le tehető a kijelző. Az önálló akkumulátort nem véletlenül emeltem ki, ugyanis ez is a Transformer egy fontos eleme, a készülék üzemideje jelentősen növelhető általa.

Jó minőségű anyagok, kiváló billentyűzet, multi-touch touchpad

Jó minőségű anyagok, kiváló billentyűzet, multi-touch touchpad


Tablet
Maga a készüléket vezérlő hardver a tablet részben található természetesen. Az 1 GHz sebességű, kétmagos NVIDIA Tegra 2 chip és 1Gb DDR2 memória mellett kiépítéstől függően 16Gb, vagy 32Gb méretű SSD háttértáron tárolhatjuk az adatainkat. Természetesen növelhetjük a háttértár méretét SDHC kártyákkal, a tablet részben maximum 48Gb-ig, viszont a dokkoló részben is lehet egy maximum 32Gb-os memóriakártya, ezzel már elég komoly méretre növelhető az egyékbként is elégséges tárhely.

A tableten található elöl az 1.2 megapixeles, hátul pedig az 5 megapixeles kamera, mindkettő vaku nélkül. A viszonylag vastag kereten az elülső kamera mellett kapott helyet a fényérzékelő. A káván bal oldalra egy szép nagy Asus logó került, más azonban nem töri meg a körbefutó sávot. A hátsó részt a kamera alatt szintén egy Asus logó díszíti. A fémes hatású felirat jól mutat az egyébként kiváló tapintású borításon. A barna színű mintázott műanyag minőségi hatást kelt, annak ellenére is hogy manapság a szálcsiszolt fémek korszakát éljük. Kézben tartva kifejezetten kényelmes, nem csúszik.

Az oldalsó részeken csatlakozók és kezelőszervek találhatók. Bal oldalon fent a ki / be kapcsoló gomb, alatta a hangerőszabályzó kapott helyet, jóval alatta pedig a hangszóró rácsai találhatók. Jobb oldalra került a fülhallgató csatlakozó, a HDMI kimenet, valamint a Micro SD kártyahely, és természetesen ide is jutott egy hangszóró a maga kis rácsozatával. A tablet rész aljára kerültek a dokkolóhoz kapcsoláshoz szükséges csatlakozások, valamint itt kapott helyet a töltő csatlakozó is. A tablet rész egyébként mindössze 12,98 mm vastag és 680 grammot nyom, nem húzza le az ember vállát.

A tablet önállóan is megállja a helyét

A tablet önállóan is megállja a helyét


Dokkoló, billentyűzet
A dokkoló részt a teljes qwerty billentyűzet uralja, amelyből egyébként magyar verzió sajnos nem kapható. A billentyűk alatt egy touchpad található, amely amellett, hogy az egérfunkciót is ellátja, multi-touch gesztusokkal is vezérelhető, tehát kicsinyítés / nagyítás és egyéb megszokott érintésvezérlésű műveleteket hajthatunk végre vele. A dokkoló felületét ugyanaz a fém boríja, ami egyébként a tablet rész szélén is körbefut, szép kidolgozású és értelemszerűen nem kopik. A billentyűk kicsit süllyesztve találhatók, így a billentyűk érintéspontja éppen egy vonalban van az azt befogadó felülettel.

Mindkét oldalon található egy-egy usb-csatlakozó, ezen kívül bal oldalon van a töltöttséget jelző led társaságában a töltő csatlakozója, a jobb oldalra pedig került még egy MMC, SD és SDHC kártyák fogadására alkalmas nyílás is. A dokkoló tetejét természetesen a tablet csatlakoztatásához kialakított csatlakozók uralják.

A dokkolóval azonban kiemelkedik az Androidos tucatok közül

A dokkolóval azonban kiemelkedik az Androidos tucatok közül


Hardveres felszereltség
Az IEEE 802.11b/g/n Wi-Fi mellé 2.1+EDR-es Bluetooth jutott. Természetesen az Androidos eszközöknél már megszokott giroszkóp, elektronikus iránytű és GPS megtalálható a Transformerben, de ahogy fentebb jeleztem, fényérzékelő is jutott a készülékbe.

Az akkumulátor üzemidejére nem lehet panasz, a 3300mAh-s akksi a gyári adatok szerint 9 és órás használatra elegendő, de ha csatlakoztatjuk a dokkoló egységet, ez a szám drasztikusan megugrik, hiszen 16 órára nő.

A készülékben található kamerák nem kiemelkedő minőségűek, de alapvető használatra teljesen megfelelnek, sőt az 5 megapixeles hátoldali kamera kifejezetten jó minőségű videókat képes készíteni. A hangkeltésért felelős SRS Premium Sound megfelelően szólaltatja meg a hangokat, de nagy csodát ne várjunk tőle. Mindenesetre a youtube videók hangját szépen, recsegésmentesen lejátsza. A billentyűzettel kifejezetten kellemes az írás, a tapiképernyős pötyögést valószínűleg senki nem fogja használni, ami egyébként egy speciális virtuális billentyűzettel történik, nem az Android alap szoftverével.

Az 5 megapixeles kamera és az Asus logó a csúszásmentes borítással

Az 5 megapixeles kamera és az Asus logó a csúszásmentes borítással


Szoftveres ellátottság
A Transfomer operációs rendszere, mint ahogy a bevezetőben említettem, már az Android Ice Cream Sandwich. Természetesen a gyári Android szoftverek is ennek megfelelőek, így ennek részletezésére nem is térnék ki, egykaptafa. Ami azonban érdekesebb, azok a gyártó saját, vagy pluszban adott alkalmazásai az eszközhöz.

Az Asus egy ideje biztosítja a saját - egy évig korlátlan és ingyenes - tárhelyét WebStorage néven, amit a MyCloud alkalmazás segítségével érhetünk el. Irodai alkalmazásként a Polaris Office teljes verziója jár a TF101-et vásárlók számára, amellyel természetesen minden elterjedt szövegszerkesztő, táblázat- és prezentációkezelő formátumot tudunk olvasni és szerkeszteni.

Az Amazon Kindle mellett a MyLibrary-t kapjuk könyvolvasó alkalmazásként, a PressReader és a Zinio Magazine Reader pedig a digitális folyóiratok olvasgatására használható. Természetesen ezek segítségével napi, heti és havi előfizetésre is lehetőségünk van az erre alkamas magazinok esetében.

A MyCloud a felhő alapú zene, videó vagy fájl tárolás mellett a számítógép távoli vezérlése is használható, a MyNet segítségével pedig a DLNA-kompatibilis készülékekhez csatlakozhatunk.

Pózolj egyet nagytotálban, Transformer!

Pózolj egyet nagytotálban, Transformer!


Mindennapi használat és összegzés
A készüléket nem csak otthoni, vagy irodai környezetben próbálgattam, hanem mint mindig, éles játék- és munkakörnyezetben használtam, hogy valójában mit teljesít. A tapasztalatom szerint játékra - annak ellenére, hogy 5 magos Tegra 3 chipeknél tartunk - egyelőre tökéletesen megfelel még az esetek nagy többségében a TF101. A legtöbb Androidos játék nem olyan nagy igényű, hogy túlzottan megizzassza a kétmagos Tegrát, illetve a rendszermemória is több mint elég mondjuk egy Angry Birdshöz.

Az egyetemi jegyzeteléshez, vagy a sajtótájékoztatókon pötyögéshez szintén nagyszerű társ lehet, hiszen a teljes qwerty billentyűvel szinte netbook élményt kapunk, az üzemidő azonban jóval több, mint a nem mobil operációs rendszerekkel ellátott készülékeké általában. Mindemellett böngészni, emailezni bőven elég, és mindemellé könnyen hordozható, vékony és könnyű eszközt kapunk.

Az 1080p felbontású videók lejátszása minden esetben zökkenőmentes volt, a HDMI kimenetnek köszönhetően akár fullhd tévére is köthető a tablet, amin az 5.1-es hangot is ki tudja küldeni.

A Transformer ára 110 és 190 ezer forint között mozog, felszereltségtől függően. Így az alap 16GB készülék 109 900 Ft (3G-vel 145 900 Ft), a 16 GB, dokkolóval 129 900 Ft (3G-vel 189 900 Ft), míg a 32GB verzió 3G-vel 159 900 Ft, anélkül, de dokkolóval 149 900 Ft áron kapható jelenleg.

Mivel nem mai hardverről van már szó, így az aktuális értékelés nem tud kiváló lenni, hiszen a jelenleg piacon lévő Transformer Prime kaphatná esetünkben inkább ezt a minősítést. Azonban az eszköz kifejezetten könnyen használható, ár / érték arányban még elviselhető kategóriát képvisel, így mindenképpen valamivel az átlagos kategória fölé pozícionálnám.
 

Könnyű, billentyűzettel ellátott Androidos tablet, amely annak ellenére hogy tavalyi hardver, még mindig erős.

28 hozzászólás

csd14prime

6 éve, 11 hónapja és 9 napja

Az arat megeri mert nagyon komoly!

válasz erre

kpal

6 éve, 11 hónapja és 9 napja

Wp-s lenne akkor nalam maximalis ertekelest kapna .

válasz erre

Vendég

8 éve, 2 hónapja és 18 napja

Kár hogy droid. Kéne már valami normális tablet oprendszer.

válasz erre

Vendég

8 éve, 4 hónapja és 5 napja

Ja nem olcsó de bitang jó cucc. Bár az Androiddal nem tudok megbékélni, ezen a vason jól zörög.

válasz erre

jezzahun

8 éve, 5 hónapja és 3 napja

jó drága

válasz erre

Vendég

8 éve, 5 hónapja és 10 napja

Kéne. Nagyon tetszik.

válasz erre

Vendég

8 éve, 5 hónapja és 24 napja

Végre egy nem ömlengő teszt, hanem tényközlő. Istenítik mindenhol ahol ovastam eddig róla. Jó gép, de a droid miatt felejtős - főleg ennyiért!

válasz erre

Vendég

8 éve, 5 hónapja és 24 napja

Korrekt esztköz, korrekt áron. Ez ennyi, tudomásul kell venni. Viszont iszonyat jó mobileszközt kap aki beruház rá!

válasz erre

Vendég

8 éve, 5 hónapja és 27 napja

Ezt megcsinálhatnák valami más alapokon is, WebOS pl.

válasz erre

Vendég

8 éve, 6 hónapja

Vendég írta:
Nem rossz, de nem kéne Androidos cumó. A Win7-es ultrájuk na az kéne.
Az nekem is, csak 3-4 kiló...

válasz erre

Vendég

8 éve, 6 hónapja

Nem rossz, de nem kéne Androidos cumó. A Win7-es ultrájuk na az kéne.

válasz erre

Vendég

8 éve, 6 hónapja

Jó kütyü tényleg, mostanában jönnek ki ilyen hardverrel mások. A billentyűzet meg zseniális ötlet.

válasz erre
123a(z) 3 -ből
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

WickedSick profilja