ASUS MX279 monitor teszt

2014. június 27.
73.1051
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
petike737 profilja, adatai
petike737
Ismét egy monitor vendégeskedett nálunk, ám ezúttal egy felsőkategóriás terméket csatlakoztattunk gépünkhöz, így talán magasabb elvárásoknak kellett megfelelnie tesztalanyunknak, az ASUS MX279-nek, mint korábbi tesztünk főszereplőjének, az LG LED 22M45-nek. A korábbi tesztben már volt szó arról, hogy milyen fontos a számunkra megfelelő megjelenítő kiválasztása, melynek legfőbb oka az értéktartásban rejlik, hiszen általában hosszú évekig megtartjuk a választott terméket.
Advertisement


Persze ettől függetlenül nem teljesen igaz, hogy ha drágább modellt veszünk, akkor jobban járunk, ez tisztán anyagi döntés, hiszen egyelőre a Full HD felbontás és a DVI-HDMI páros teljesen megfelelő egy átlagos játékos számára. Az ASUS modellje ennél azért jóval többet kínál, így bőven lesz miről beszámolni a következő sorokban.

Ahogy az lenni szokott elsőként a körítést és a külsőt vettük górcső alá, melynél talán a szokásosnál is többet kapunk, hiszen messze nem egy átlagos fekete monitorral van dolgunk. Tesztalanyunk egészen pontosan az ASUS Designo MX családba tartozik, melyet a vállalat azok számára fejlesztett ki, akik a belső értékek mellett a külsőben is a különlegességet keresik, illetve már beleuntak az átlagos fekete monitorokba, melyeket nem szívesen helyeznek el egy szobai íróasztalon kívül máshol.

Menü menü hátán - hangszórókkal

Menü menü hátán - hangszórókkal


A formaterv kapcsán érződik, hogy a gyártó nem szerette volna kiemelni a monitort, legalábbis úgy nem, hogy oda nem illő érzést keltsen vele, hanem sokkal inkább a környezet szempárvonzó részévé szerette volna tenni azt. Ez sikerült is, hiszen a legvékonyabb pontján mindössze 17,5mm vastag, míg a panel körül a káva csak 0,8mm széles vonalon járja körbe a terméket.

A fekete szín természetesen itt is jelen van, ám főleg a hátoldalon dominál, miközben elől a vékony káva egyáltalán nem zavar bele a képbe, a monitor alsó része, valamint a talpazata pedig ezüst színvilágban pompázik. Összességében nagyon modern és letisztult hatást értek el a tervezők, mely a tudás mellett szintén értékállóságot képvisel. A külsőhöz még hozzácsatolnám a hangzást is, mely szintén átlagon felülire sikeredett. Legtöbben ugye külön hangszórókat használnak, illetve füleseket, de azért sok monitor rendelkezik beépített hangkeltővel is.

Komoly szettet varázsol bármiből

Komoly szettet varázsol bármiből


Az ASUS ezen a téren is kitett magáért, hiszen ebbe a vékony házikóba még belepréselték a 32mm átmérőjű hangszórókat is (3W), melyek ráadásul egy beépített erősítő mellett csücsülnek, mely csatornánként 5W-ot ad hozzá az élményhez. A hangzáshoz még hozzátartozik, hogy az ASUS nem kisebb névvel működött együtt, mint a Bang & Olufsen, mely a csúcsminőségű ICEpower technológiáját biztosította.

Térjünk ki arra a részre, mely talán a monitor legfontosabb paramétere, ez pedig nem lenne más, mint a kijelző. Az ASUS név után álló MX279-ből kitalálható, hogy egy 27 hüvelykes kijelzővel van dolgunk, mely a család nagyobbik tagja, hiszen van még egy 23 hüvelykes MX monitor is az ASUS palettáján. A kellőképpen nagy panel a külsőhöz méltó megoldást használ, hiszen az AH-IPS A+ névvel ellátott technológiát alkalmazták a mérnökök. A LED-háttérvilágítás természetesnek mondható, a 178 fokos betekintési szög pedig bőségesen elegendő.

Ahogy az lenni szokott, a monitor számos saját technológiát kapott meg. Ilyen például a Trace Free technológia, mely a válaszidő javítását hivatott szolgálni, ezzel pedig a csíkozódást kívánja megszüntetni. Ez a feszültségszinteket szabályozásával jön létre, a válaszidőt pedig számszerűen is tudjuk, hiszen 5ms van a dobozra írva. Ez az érték ugye nem közelíti meg a játékosoknak szánt monitoroknál sokszor látott 1ms-os értéket, azonban fontos hangsúlyozni, hogy bőségesen elegendő a videók és játékok folyamatos élvezéséhez, így mindkét esetben folyamatos mozgást észlelhetünk.

Az elmaradhatatlan SonicMaster

Az elmaradhatatlan SonicMaster


Az ASUS Smart Contrast Ratio egy intelligens kontrasztszabályzó, ennek hivatalos értéke pedig 80 000 000:1. Itt megemlíteném a fényerőt is, mely 250cd/m2, ami ugye átlagosnak mondható. Akik a nyomtatásnál bizonytalanok a kép-, illetve dokumentumméretet illetően, azoknak a QuickFit Virtual Scale funkció jöhet jól, hiszen ennek köszönhetően eredeti méretben jelennek meg monitorunkon a képet és dokumentumok. Ez a funkció még gyorsgombot is kapott, így igen komolynak gondolják az ASUS emberei, a támogatott előnézeti méretek között pedig a legáltalánosabbakat találhatjuk meg.

Elérkeztünk egy következő fontos ponthoz, a csatlakozásokhoz, melyek ugye meghatározzák a monitorok használhatóságát. Mivel egy felsőkategóriás termékről van szó, ezért joggal lehetnek elvárásaink, melyeket többé-kevésbé teljesíteni is tudott az ASUS szépsége. Azt gondolhatnánk, hogy a VGA csatlakozónak természetesen nyoma sincs, ám ez nem így van. A hátoldalon ugyanis kapunk egy D-SUB (VGA) csatlakozást, mely lehetővé teszi, hogy jóval régebbi megoldásokhoz is használjuk a monitort.

Emellett két HDMI csatlakozás kapott még helyet, ez pedig mindenképpen dicséretes, hiszen így egyszerre több modern eszközzel is összeköthetjük a monitort. Én személy szerint a VGA meghagyását még el tudom fogadni és látok benne racionalitást, de azért még egy DisplayPortot, vagy a mini verzióját raktam volna rá. Néhánya hiányolhatjátok a DVI csatlakozást, ezt azonban elméletben a dobozban található HDMI-DVI adapterrel elő lehet varázsolni.

A képmegjelenítésért felelős csatlakozások mellett mindenképpen meg kell említeni, hogy a fülesünknek is van hely hátul, méghozzá egy szokványos bemenetnek köszönhetően, mely mellett egy PC-audiobemenet is helyet kapott.

Szegény 13,3 egy törpe mellette

Szegény 13,3 egy törpe mellette


Az ASUS MX279 nagyjából 90 000 Ft-ba kerül, a gyártó pedig három év garanciát vállal rá. Ezzel jócskán az átlagos monitorok fölé pozicionálódott a termék, ám méretét és gyönyörű képvilágát megnézve nem tűnik túlárazott dizájnterméknek. A vetélytársakat is megnézve azonban már azt mondhatjuk, hogy nem tartozik az olcsóbbik mezőnybe, így a márkához nem hű átlagfelhasználók nem feltétlenül fogják ezt a modellt választani.

Aki tehát a 27 hüvelykes méretben gondolkodik és egy szép képvilággal megáldott, modern monitort szeretne venni, annak hosszabb távra is jó befektetés lehet egy ASUS MX279.
 

Modern formában tálalt minőségi képvilágot nyújtó monitor, ár-érték arányban kategóriájának középén helyezkedik el.

9 hozzászólás

fox107

9 éve, 7 hónapja és 3 napja

Nem rossz, bár nálam nem biztos hogy elférne...

válasz erre

Mordorer

10 éve, 4 hónapja és 17 napja

Határozottan szép monitor, nagyon tetszik a dizájn!

Árban nekem még kicsit sok, de ha megy lefelé, komolyan elgondolkodom rajta... Meggyőzött a teszt.

válasz erre

WillThaWheel

10 éve, 6 hónapja és 16 napja

Nagyon tetszik! Jó dolgokat csinál az Asus...

válasz erre

marco

10 éve, 6 hónapja és 22 napja

Vendég írta:
Atyaég ez gyönyörű! meglepett smiley Kicsit nekem húzós de nagyon tetszik. Fog ez lejjebb menni... Ugye? röhögő smiley
Persze.mosolygó smiley Ha kibírod addig...kacsintó smiley

válasz erre

Vendég

10 éve, 6 hónapja és 24 napja

Atyaég ez gyönyörű! meglepett smiley Kicsit nekem húzós de nagyon tetszik. Fog ez lejjebb menni... Ugye? röhögő smiley

válasz erre

kpal

10 éve, 6 hónapja és 24 napja

Iszonyatosan Szép meglepett smiley na egy ilyen mocsi is lehetne a SHOP-ba kacsintó smileymosolygó smiley

válasz erre

csirkee

10 éve, 6 hónapja és 24 napja

Jól néz ki ráadásul nagyon jó minőség és az ára sem vészes. Kiváló. mosolygó smiley

válasz erre

kakas201

10 éve, 6 hónapja és 24 napja

90-ért egész jó kis monitor ez mosolygó smiley Én anno 70-75-ért vettem a régi lcd monitort, persze tv csatlakozás is volt benne. Viszont messze le van maradva ettől a képtől..

válasz erre

Vendég

10 éve, 6 hónapja és 24 napja

Na ilyenem nem lesz soha.szomorú smiley Nálam a 30 ezer az amit meg tudok venni. És a szívem szakad meg ilyenkor. Irigykedem.szomorú smiley

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaMonyo profiljaManiac profilja