Asus G750JH teszt

2014. február 05.
72.4491
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
petike737 profilja, adatai
petike737
Legújabb hardvertesztünk alanya ezúttal egy olyan gyártó játékosoknak szánt termékét taglalja, amely hivatalos blogot is vezet nálunk, maga a termék pedig a hordozható játékgépek kategóriájába sorolandó. Az előszó és az iromány neve után engedjétek meg, hogy bemutassam az ASUS G750JH néven kapható, elsősorban játékosoknak szánt hordozható gépet, melyet jó pár napon át tesztelhettem, így az elkövetkezendő néhány sorban élményeimet és tapasztalataimat osztom majd meg veletek.


A G750JH kivesézése előtt azért ejtsünk néhány szót erről a kategóriáról, mert világviszonylatban is az figyelhető meg, hogy ha egy ilyen, vagy hasonló képességekkel és célokkal érkező gép kerül tesztelésre, akkor valahogy mindig előjön néhány bírálat. Itt most nem a gépek specifikusabb hibáira gondolok, hanem arra a néhány dologra, amely márkától függetlenül egy bizonyos sávban elhelyezkedő gamer laptopoknál megfigyelhető.

Ennyi pénzért rendes gépet vennék...Semmi értelme ennek a kategóriának...Egyáltalán ki vesz ilyen gépeket...

Tehát van néhány olyan előítélet a hasonló gépekkel kapcsolatban, melyektől szerintem még néhány évig biztosan nem szabadul meg ez a piac. Persze ezekből is lehet építkezni, hiszen a gyártóknak nagyon fontos a ti visszajelzésetek, melyek alapján a következő modelleken akár számotokra igencsak kedvező változtatásokat is el tudnak végezni a tervezők. Legvégül a laptop bemutatása előtt szeretném leszögezni, hogy én sem vagyok laptop-játékos, de szinte teljes mértékben meg tudom érteni azokat, akik egy ilyen gép vásárlására adják a fejüket, a G750JH pedig mindenképpen legyen a megtekintendő gépek listáján, hogy miért is? Azt az alábbi sorokban bővebben kifejtem.

Úgy vélem a hosszas bevezető utolsó mondata egy rövid összefoglalás is lehetne a teszt végén, de ne szaladjunk ennyire előre, hiszen bőven van mit megosztanom veletek az ASUS játékosoknak szánt laptopjával kapcsolatban. Kicsit szokatlan módon szeretném most határozottabban kiemelni a tulajdonságokat, mindezt azért tenném, mert talán a nálam járt hasonló gépekhez viszonyítva most éreztem azt, hogy igen ez egy gamer laptop és eszem ágában sem volt még ráhúzni a multimédia és munka jelzőket. Ezen én magam is meglepődtem és a későbbiekben igyekszem majd kifejteni ezt az álláspontom.

Windows 8.1 és magyar billentyűzet

Windows 8.1 és magyar billentyűzet


A belsőre utaló külsővel megáldott ASUS G750JH egy viszonylag nagy méretekkel rendelkező dobozban érkezett hozzám, a kicsomagolás után pedig néhány dolog egyből felkerült a teszthez címszavakat gyűjtő papíromra. Ilyen volt például a laptop alatt elhelyezkedő és gondosan becsomagolt törlőkendő, mely a képernyő tisztán tartására hivatott. Ez nagyon kedves és hasznos gesztus a gyártó részéről, hiszen egy laptop az utazások és több helyszínen való használat okán gyorsabban koszosodhat és ahogy már említettem maga a gesztus is sokat dob egy gyártó, illetve egy termék megítélésén.

Mikor az extra védelmet nyújtó csomagolásból kiemeltem a gépet ismét felkerült egy szó a papírra, ami nem volt más, mint a formaterv. A laptop ugyanis iszonyatosan jól néz ki és számomra egyfajta őszinteséget is sugall a gyártó részéről, hogy "igen, most egy kimondottan játékosoknak szánt gépet látsz magad előtt". Ezt az őszinteséget pedig a legjobb értelemben kell értelmezni, hiszen a formatervezés és a kialakítás is mind-mind arra hivatott, hogy játékélményeinket növelhessük a gép segítségével. Az egészből nekem a megemelt hátsórész nyerte el legjobban a tetszésem. Egyrészt mert tudom, hogy ezáltal jobb hűtési teljesítményre képes a masina, másrészt pedig kényelmi és megjelenési szempontból is csak előnyére vált a gépnek.

A másik fontos közölnivaló a termék nagysága és az ezzel járó jellemzői. Mivel játékosoknak készült a masina, ezért nem is kell szégyenkeznie a 17 hüvelykes Full HD felbontású képernyő miatt (még akkor sem, ha nem IPS technológiáról van szó), mely ráadásul észrevehetetlenül lapul a számára kialakított helyen. A megemelt kialakítás miatt kicsit különc formatervvel és szokatlan vastagsággal rendelkezik a gép, de ennek cseppnyi hátrányát sem érezzük a használat során.

Különleges és célravezető forma

Különleges és célravezető forma


Játékosoknak csak a legjobbat, akár ez is lehetne annak a szűk csoportnak a mottója, akik összeválogatták a G750JH-ban található hardvereket. Mit is nézünk meg egy játékos célokra szánt gép esetében? Természetesen elsősorban a processzort, a grafikus kártyát és a memóriát, ezekből pedig jelesre vizsgázott az ASUS terméke. A gépen található négymagos Intel Haswell Core i7-4700HQ processzor akár 3,4GHz-en is ketyeghet, miközben a négy memóriafoglalatba akár 32GB memória is elfér. A nálam járt modell 8GB-al büszkélkedhet, mely bőven elegendőnek bizonyult. A grafikus kártyáknál is örömteli a helyzet, hiszen a processzornak hála van egy Intel HD 4600-as grafikus eszközünk, ám ezt hamar elfelejtjük akkor, ha megemlítjük a 4GB GDDR5 memóriával ellátott nVIDIA GeForce GTX 780M grafikus kártyát, melyre büszkék is lehetnek, hiszen a képernyő felnyitása után okkal látjuk a rá figyelmeztető matricát.

Személyében egy bivalyerős kártyáról van szó, mely persze nem olyan erős, mint a hasonló számozással rendelkező asztali változat, ám egy-két számot lefelé ugorva már találunk olyan kártyákat, melyeket képes megszorongatni, illetve eltaposni. Említettem, hogy tesztpéldányunk nem a legerősebb modell, hiszen akár még háromszor ennyi memória is elfér a masinában, ám ennek ellenére a legújabb alkotások is úgy futottak, mint kés a vajon. Ez az összeállítás jelenleg szinte kompromisszummentes játékélményt nyújt, ennél több pedig nem is kell egy igazi játékosnak, hiszen ha egy monitort és az asztali perifériáinkat rákötjük, akkor egy idő után észre sem vesszük, hogy nem egy nagy ház zakatol a lábunk mellett.

Az a bizonyos Debrecen...

Az a bizonyos Debrecen...


Az erőhöz tartozik a hűtés is, hiszen hamar fel kéne adnunk a küzdelmet, ha ezek a hardverek nem kapnának megfelelő hűtést. Szerencsére a már említett különleges kialakítás és a belső ventilátorok kellő hőfokon tudják tartani a vulkáni belsőt. Komolyabb megpróbáltatások idején azért lehet hallani a kemény munkát, de nekem nem sikerült a zavaró mértékig eljuttatnom a gépet. A külsőnél már említettem a kialakítást, azonban a hűtésnél is érdemes ezt külön megemlíteni, mert szerintem e miatt is lehet a ROG G750JH-t egy vérbeli játékosoknak szánt hordozható gépnek nevezni.

Mindig is azt vallottam, hogy egy ilyesféle tesztnél nem az a legfontosabb, hogy dobálózzunk a belső hardverekkel meg az fps számokkal, hiszen manapság már a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy az i7 bizony sokkal jobb, mint egy i3, valamint azt is kevesen kérdőjeleznék meg, hogy a 780M erősebb, mint egy 730M. Természetesen meg kell ezeket említeni, de én inkább megpróbálnám nektek átadni azt, amit szavakkal nagyon nehéz. Az érzést, hogy egy gamer laptop van a birtokodban, a nyugodtságot, hogy egy hátizsákba becsomagolva leutazol Debrecenbe a barátaidhoz, ahol gond nélkül játszol együtt velük a saját gépedről és hasonló élményeket. Ezeket azonban nagyon nehéz átadni, szerintem erre maga a teszt hangulata és az előbbi mondatokhoz hasonló megnyilvánulások a legalkalmasabbak.

Ha már megemlítettem ezt a hátizsákos debrecenes dolgot, akkor kicsit ki is fejteném. Régebben ha gépet is vinni kellett, akkor autó nélkül sehova sem indultam el. Azonban néhány nappal a ROG G750JH megérkezése után jött egy ajánlat, hogy a régi cimborákhoz menjek le pár napra. Sokat hezitáltam, ám ahogy említettem, az ASUS terméke nagy hatással volt rám és éreztem, hogy az eddigi laptopoktól igenis különbözik valamiben. Persze mindegyikkel remekül lehetett játszani és el kellett ismerni az erejüket, de mégis hiányzott a vonzalom. Na persze ne tessék félreérteni, de szerintem a legtöbben értik miről beszélek. Tehát nem is volt kérdés, hogy belevágok a túrába és egy hátizsákkal neki is vágtam a három napnak. Részletekbe nem mennék bele, de nagyon jókat játszottunk a Battlefield és World of Tanks játékokkal multiban, valamint végigvittem a legújabb CoD részt is. Szerencsére cseppet sem éreztem hátrányát annak, hogy a többség asztali gépen játszott, sőt mindenki a csodájára járt a formatervnek és annak, hogy kifogástalan játékélményt szolgáltatott a kis gép.

Tömör, erős, karakteres és iszonyú erős

Tömör, erős, karakteres és iszonyú erős


Összességében tehát egy vérbeli gamer laptoppal van dolgunk, de meg kell nyugtatnom a multimédia és a munka híveit is, hiszen filmezésre és komolyabb erőforrásokat igénylő munkákra is tökéletes alkalmas a G750JH. Sokszor fordul elő, hogy egy több konstrukcióban is elérhető gépből hazánkba csak egy-két verziót hoznak el, persze rendelni lehet mindenfélét, de azért jobb az, ha kész tényekkel találjuk szembe magunkat. Az ASUS is így tett, de ahogy nézegettem a további lehetőségeket és próbáltam hazánkra vetíteni a dolgokat, arra jutottam, hogy legalább egy laptophoz csomagolt törlőkendőt megérdemel az az illető, aki az általam is tesztelt gépet választotta a hazai piacra.

Asus G750JH teszt - 6. kép

Az 1TB-os HDD-ről és a DVD multiról ugyan nem esett még szó, de meg kell említeni, hogy lehetne helyettük SSD-t és Blu-ray meghajtót is rendelni, valamint a 8GB memóriát is meg lehetne háromszorozni, de nem igazán látom értelmét. Talán egy 128GB-os rendszermeghajtó még feldobná a gépet, így aki megteheti, hogy ebből a kategóriából válogasson és még rá is dobna egy kicsit a közel 500 ezer Ft-os árra, az mindenképpen ezt az opciót és esetleg még 8GB memóriát kérjen. A termékre két év garancia vonatkozik, ami átlagosnak mondható, bár én még hozzátennék minimum 1 évet.

Az összhatást tekintve látszik a gyártó tapasztalata és hozzáértése, ha pedig a következő generációban egy-két ponton javítanak a srácok (például a képernyő), akkor én a mostaninál is simábban trónra emelném.
 

Ismét egy bizonyos célközönség számára készített gépről van szó, azok közül azonban az egyik legjobbról.

hivatalos blogot is vezet nálunk, maga a termék pedig a hordozható játékgépek kategóriájába sorolandó. Az előszó és az iromány neve után engedjétek meg, hogy bemutassam az ASUS G750JH néven kapható, elsősorban játékosoknak szánt hordozható gépet, melyet jó pár napon át tesztelhettem, így az elkövetkezendő néhány sorban élményeimet és tapasztalataimat osztom majd meg veletek. '>
hivatalos blogot is vezet nálunk, maga a termék pedig a hordozható játékgépek kategóriájába sorolandó. Az előszó és az iromány neve után engedjétek meg, hogy bemutassam az ASUS G750JH néven kapható, elsősorban játékosoknak szánt hordozható gépet, melyet jó pár napon át tesztelhettem, így az elkövetkezendő néhány sorban élményeimet és tapasztalataimat osztom majd meg veletek. '>
11 hozzászólás

Defendor

10 éve, 10 hónapja és 18 napja

Ugyan ezt asztalinál szerintem 300-ból kilehet hozni. De brutális egy gamer laptop az biztos.

válasz erre

Vendég

11 éve, 5 napja

Hol lehet hívatalosan előrendelni ennyiért?

válasz erre

Vendég

11 éve, 26 napja

Nem tudnék ennyit kifizetni egy gépért, de nem azért mert nem éri meg az árát (a benne lévő hardver megéri), hanem azért mert nincs ennyi pénzem rá!röhögő smiley

Viszont mindig megvárom a következő szériát és akkor az előző ára jelentősen lecsökken!kacsintó smiley

3-4 évente cserélek így.

válasz erre

marco

11 éve, 1 hónapja

Vendég írta:
A kötözködőknek mondom, hogy csak az nVIDIA GeForce GTX 780M ami a gépben van, kb a felét éri (a piacra kerüléskor) a notinak.

Ne akarjon senki aki 20 ezres videokártyákkal számol ilyen gépet. Az maradjon meg szépen nyugodtan a 100 ezer forintos konfigjánál és netezzen meg játszon 6-7 éves játékokkal.
Magam sem tudtam volna szebben mondani.mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

11 éve, 1 hónapja

A kötözködőknek mondom, hogy csak az nVIDIA GeForce GTX 780M ami a gépben van, kb a felét éri (a piacra kerüléskor) a notinak.

Ne akarjon senki aki 20 ezres videokártyákkal számol ilyen gépet. Az maradjon meg szépen nyugodtan a 100 ezer forintos konfigjánál és netezzen meg játszon 6-7 éves játékokkal.

válasz erre

Vendég

11 éve, 1 hónapja

Egyel régebbi gépem van ebből a szériából. Gyilkos az is, nem tudom mire lenne képes egy ilyen...röhögő smiley

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

11 éve, 1 hónapja

[Tiltott felhasználó!]

kpal

11 éve, 1 hónapja és 1 napja

na itt kezdődik a játékos Laptop , ha lehetőségem engedné vennék . azt bírom mikor egy 150k laptopot gamer-nek neveznek , ez a Gamer az Asus gépezet kacsintó smiley

Bár én max csak az aksi időt növelném azt kellne fejleszteni mert minden készüléknek az a sarkalatos pontja , fejlődnek évente nem is kicsit . Akkor az Aksi is tartson valamennyire lépést.

válasz erre

Neurotic

11 éve, 1 hónapja és 1 napja

Elfogadnám gamer laptopnak! Bár túl sokat nem mászkálok mostanában el az asztali gép elől.

válasz erre

Vendég

11 éve, 1 hónapja és 1 napja

Bitang erőmű ez gyerekek!meglepett smiley

válasz erre

Vendég

11 éve, 1 hónapja és 1 napja

Csak egyszer jutnék egy ilyen közelébe...

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaGargameth profiljaManiac profilja