Asus TUF FA506 teszt: ez nem csak egy szimpla hardverfrissítés

2020. május 01.
89.0881
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Az Asus TUF (The Ultimate Force) széria előző generációját nem csak a Game Channel olvasók, a játékosok fogadták pozitív gondolatokkal, hanem a teljes gamer piac is, hiszen az AMD/NVIDIA párosítást igencsak jól aknázta ki az Asus. A gyártó az olcsóbb AMD processzorokat vegyítette a középkategóriás NVIDIA grafikus kártyákkal, ez pedig korrekt teljesítményt hozott megfizethető áron. A 2020-as évben nem csak a belső hardvereken módosított a cég, a TUF FA506 külsőleg is új megújította a szériát. Nálunk az A15 járt teszten a tapasztalataink alapját ez adta a teszthez.
Advertisement


A 2020-as modellfrissítés "jó recepten ne változtass" elv mentén érkezett meg, de valaki mégis volt a konyhában, aki egy kis extrát szórt a keverőtálba, amitől az egész még jobb lett. Ez a valaki pedig egyértelműen az AMD, hiszen a Ryzen 3000-es szériát leváltották a Ryzen 4000-es processzorok, melyek hatalmas előrelépést hoztak magukkal. Jóformán akkorát, hogy már az első tesztek után elkezdhettük sajnálni az Intelt, hiszen a 9. generációt abszolút verték az AMD újdonságai és a 10. generáció kapcsán sem foglalnák egyértelműen állást a kékek mellett.

Ennyire azért ne szaladjunk előre, hiszen azért az Asus is odatette a magáét. A tervezők ugyanis szinte az alapoktól kezdve újrarajzolták a gépeket, mely többek között még kifinomultabb és minőségibb külsőt eredményezett: az új széria egyszerűen gyönyörű lett, gamer laptopok között kevés az ennyire jól eltalált kinézet.

Az Asus TUF FA506 nem csak belül újította meg a szériát, külsőleg is komolyan változott

Az Asus TUF FA506 nem csak belül újította meg a szériát, külsőleg is komolyan változott


Ami talán a dizájnnál is fontosabb, az a nagyjából 7 százalékos méretcsökkenés, ami elsőre nem tűnhet soknak, de higgyétek el, hogy nagyon sokat hozzátesz az összhatáshoz és minőségérzethez. Tulajdonképpen egy kompromisszummal kevesebbet kell lenyelnünk a középkategóriás választásunkért cserébe, ami így már jól hangzik, nemde? Ráadásul a gépek továbbra is teljesítik a MIL-STD-810H szabványokat, vagyis az átlagosnál szívósabb társat kapunk magunk mellé.

Sokak számára az is furcsa lehet, hogy a szürke és fekete színekben érkező laptopból a 15,6 hüvelykes változat mellett még 2020-ban is készül 17,3 hüvelykes modell. Mi is kíváncsiak lennénk, hogy a két verzió milyen arányban fogy és arra is bátran fogadnánk, hogy 1-2 éven belül e bátyus le fog morzsolódni. A már említett és igen furcsának ható elnevezéssel megáldott erődszürke és máglyafekete igen komolyan hangzik, nálunk előbbi járt és a képek alapján ezzel mi is jobban jártunk.

Összességében tehát az előző generációhoz képest formában is sokat újított az Asus, ami külön dicséretes, hiszen azt is megtehették volna, hogy a Ryzen 4000-es processzorok erejére és újdonságára alapozzák az egész családot, majd pedig a következő szériában a külsőt is hozzáteszik.

Nem csak 60Hz, hanem 144Hz verzió is a rendelkezésre áll

Nem csak 60Hz, hanem 144Hz verzió is a rendelkezésre áll


A laptopot alaposabban körbejárva egyébként szintén csak pozitív tapasztalataink lehetnek, hiszen a hagyományos USB csatlakozók mellé Type-C is társult, a külső megjelenítőnket pedig ezen kívül egy HDMI kábellel is csatlakoztathatjuk a géphez. Természetesen az Ethernet csatlakozó sem maradt le, ahogy a WiFi és a Bluetooth sem. A laptopok alját nem sűrűn nézegetjük, de a "méhsejt-szerű" hűtési kialakítás megadja az alsó rész különlegességét is.

A hűtésben egyébként mindig is jó volt az Asus, számos innovatív technológiát alkalmaztak már az előző TUF és ROG gépeknél is, itt például a saját magát pormentesítő hőcsatornát érdemes kiemelni, illetve azt, hogy a bivalyerős Ryzen processzort és a kellően erős NVIDIA RTX grafikus kártyát simán kordában tudta tartani.

Mielőtt jobban rátérnénk a belsőre, nézzük meg a kijelzőt. Nálunk a 15,6 hüvelykes FA506 (A15) járt, de ahogy említettük, itthon is kapható lesz az FA706 (A17) néven érkező 17,3 hüvelykes változat. Mindkét modell elérhető lesz 60Hz-es és 144Hz-es változatban is. Nem is kérdés, hogy mi egyértelműen a magasabb képfrissítéssel rendelkező modellt ajánlanánk, ha már az ember egy gamer notit vesz.

Csatlakozókban nem kapunk túl sokat, de az egeret van hova dugni

Csatlakozókban nem kapunk túl sokat, de az egeret van hova dugni


Itt is érdemes megemlíteni a generációk közötti különbséget, hiszen az általunk is tesztelt FX505-ös család még csak 120Hz-et kínált, a 2020-as felhozatal pedig hozza a 144Hz-et, ami pár éve még az abszolút csúcsot jelentette a notebook-ok esetében. Az IPS kijelző fényerejére, betekintési szögére és színeire nem lehet panaszunk, de nyilvánvalóan nem ez lenne a legjobb választás akkor, ha fő munkaidőben grafikusként vagy videóvágóként dolgozunk és csak esténként szeretnénk 1-1 órát játszani. A home office videós meetingjeit pedig egy 720p-s webkamerával oldhatjuk meg, mely a célnak bizonyára megfelel majd.

Itt az ideje rátérni a hardverekre, hiszen bőven van miről mesélni. A nálunk járt tesztmodellt egy AMD R7 4800H processzor, 16GB RAM és egy NVIDIA GeForce RTX 2060-as grafikus kártya hajtotta, a tárhely pedig egy 1TB-os PCIe SSD volt. Utóbbi is egy olyan pont, aminek kimondottan örülünk, hiszen idéntől kezdve nem igazán találkozunk már HDD-s TUF modellekkel, sőt a belépő SSD méretet is 512GB-ban határozták meg.

Ezt pedig egy második slotnak hála tovább bővíthetjük majd, ha már nem bírnánk a Call of Duty következő 20GB-os frissítésével. Ez a hardveres kombináció nagyon ütős, de meg kell említenünk, hogy a legolcsóbb modellek AMD R5 4600H-val, 8GB memóriával és NVIDIA GTX 1660 Ti grafikus kártyával érkezhetnek, amitől egyébként mi így is korrekt teljesítményt várunk, főleg az árához képest.

A kiemelt WASD alap egy gamer laptopban, a gép egyébként magyar kiosztással kapható

A kiemelt WASD alap egy gamer laptopban, a gép egyébként magyar kiosztással kapható


Azért aki teheti, mindenképpen az AMD R7 4800H-t válassza, hiszen ez a 8 magos, 16 szálas újdonság úgy ahogy van megveri a 9. generációs Intel processzorokat és vélhetően a 10. generációs Intel Core i7-tel is simán meccsben lesz. Ehhez párosítva a 16GB DDR4 memóriát, a gyors tárhelyet és a szerintünk az egyik legjobban eltalált (már ami az ár/érték arányt illeti) NVIDIA RTX grafikus kártyát, egy kiváló csomagot kapunk.

Nyilván ne akarjuk 2K-ban vagy 4K-ban 144 fps mellett futtatni a nem éppen jól optimalizált PUBG-t vagy Escape from Tarkov-ot, de apróbb finomhangolás mellett a PUBG, a LoL, a CS:GO, a Valorant és a Fortnite is hozta azt a teljesítményt, amit a kijelző ki tud szolgálni. Természetesen a legújabb Call of Duty is kiválóan futott a gépen, ha 144fps körül értéket szeretnénk, akkor azonban inkább a medium beállítást kell elővennünk, pár csúszkát pedig le kell húznunk.

Fontos még megemlíteni a billentyűzetet is, hiszen játék közben a touchpad bizonyára leváltásra kerül egy komolyabb egér által, de sokan nem használnak extra billentyűzetet. Szerencsére ezen a téren az Asus a jobbak közé tartozik és ezt a mostani TUF modellekkel is bizonyították. Azt már többször láttuk, hogy a talán leggyakrabban használt WASD billentyűket kiemelik a gyártók. Itt is kapunk egy ilyesféle megkülönböztetést, a hangzatos nevű Overstroke technológia pedig a billentyűk gyors aktivációjáról gondoskodik, hogy azonnal reagálni tudjunk a játékokban.

A hűtés is fejlődött valamelyest

A hűtés is fejlődött valamelyest


A 20 millió leütésre hitelesített (!) billentyűzet természetesen magyar nyelvű (a tesztpéldány angol billentyűzettel érkezett), mely szintén sokak számára egy fontos döntési szempont lehet. RGB világítást is kapunk, mely támogatja a gyártó AURA RGB technológiáját, vagyis az összes többi RGB-s TUF és ROG kiegészítőnkkel össze lehet hangolni a billentyűzet világítását. Átmenetekkel és prémium fényorgiával azonban nem számolhatunk, sajnos az AMD-s változatok ezen a téren még mindig hátrányból indulnak, de egyébként egy korrekt minőségű, az esti játékoknál különösen fontos fénytechnikát kapunk.

A januári bejelentéskor az Asus arra is büszke volt, hogy ez lesz az első olyan gamer modelljük, mely 90Wh-s akkumulátort kap. Persze ez egyelőre csak egy opció, alapjáraton 48Ws-s egységgel kell beérnünk. Nyilvánvalóan ideálisabb lenne, ha minden változat a nagyobb akkumulátort kapná meg, de talán ez egy olyan terület, ahol mostanság a legtöbb gyártó elkezdett előrefelé lépkedni, így a következő generációkban még nagyobb fejlődést kaphatunk.

Persze egy gamer laptopnál szinte elsőszámú szabály az, hogy játék közben mindig csatlakoztassuk a konnektorhoz a gépet, hiszen ilyenkor kapunk maximális teljesítményt és nem fog minket a 10. körben kidobni a játék 3% töltöttséggel. Az üzemidő a kategóriához képest egyébként alapvetően rendben van, kisebb internetes munkákhoz, pár perces grafikai melóhoz és általános böngészéshez sem szükséges a konnektor melletti munkavégzés, de nyilvánvalóan a 2,3 kilogrammos súlyával a gép nem igazán arra készült, hogy a sarki kávézóbban menőzzünk vele.

Nem szoktuk a laptop alját fotózgatni, de ez a méhsejt-szerű kialakítás megér egy klikket

Nem szoktuk a laptop alját fotózgatni, de ez a méhsejt-szerű kialakítás megér egy klikket


Nem maradt már más hátra, mint az összegzés. Ahogy már említettük, az új TUF FA506 (A15) és TUF FA706 (A17) család valahol 300.000-330.000 Ft környékén debütál majd a következő napokban, a legerősebb modellek pedig a félmillió forintot is elérhetik. A jelenlegi globális szituációból adódóan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy első körben nem biztos, hogy minden verzió egyszerre rajtol el, így akinek nem tetszik az, ami a kínálatban lesz, annak érdemes még pár hetet várnia.

Az biztos, hogy szinte minden téren előrelépést kínál ez új generáció és itt nem csak apróbb lépésekről van szó. Az új processzorok sokkal jobban teljesítenek az elődjeiknél és simán felveszik a versenyt az Intel megoldásaival, az anyaghasználat még jobb lett és sikerült a méreteken is faragni.

A következő lépés talán lehetne egy kisebb súlycsökkentés, jó lenne mondjuk azt látni, hogy konstans 2kg alatt vannak a gamer notik úgy, hogy a hűtést sem áldozzák be a mérnökök. Annak is örülnénk, ha az RGB világítás teljesértékű lenne, hiszen mégiscsak több százezer forintos gépekről beszélünk 2020-ban. Ezek azonban mind-mind "apró" kompromisszumok egy igazán jó ár/érték arányú csomagért cserébe.

A 300-500 ezer forintos ár igen jó ár / érték arányú laptoppá teszi az Asus TUF FA506-ot

A 300-500 ezer forintos ár igen jó ár / érték arányú laptoppá teszi az Asus TUF FA506-ot


A 300-500 ezer forint közötti összegünkért cserébe egy teljesen megújult kasztnit kapunk, az egyik legjobb mobil processzorral a piacon, gyors tárhellyel és praktikus bővíthetőséggel.

Most ráadásul egy bevezetési akciót is tart az Asus, mely a teljes májusi hónapra és június elejére érvényes. Aki ugyanis 4. generációs AMD Ryzen processzorral szerelt gamer notebook-ot vásárol és beregisztrál a rog.asusvilag.hu oldalon, az választhat mellé egy TUF H7 headsetet és M5 egeret, vagy egy praktikus táskát és extra készülékbiztosítást.
 

Megszoktuk már hogy a TUF széria kiváló ár/érték arányt képvisel, az új verzió erre rátesz még egy lapáttal

10 hozzászólás

Cyber

4 éve, 1 hónapja és 10 napja

Kicsi a bors, de erős! A töltővel együtt 2,5 kg-os "kis" TUF A15 FX506 alapmodell is már úgy hasít a 12 szálon dolgozó 7nm csíkszélességű Ryzen 7-4600H procijával, NVMe SSD-jével, 8GB DDR4 3200MHz-es ramjával, hogy öröm nézni. Minden pöccre történik, azonnal reagál. Sok asztali gépet is kenterbe ver! Aksiidő irodai használat esetén: 5h(!). Nekem bejött a design, úgy ahogy van az egész, egyszerűen el van találva. Semmi nagyon extra, csak éppen brutális erő és sebesség egy ízléses külsőben. A processzor, a Radeon integrált videórészleg és az Nvidia GTX 1650 Ti remekül osztja meg a munkát, nem maxolja ki egyiket sem, hanem szépen elosztja a terhelést köztük. WIndows 10 telepítéskor kicsit bele kell nyúlni a driverek és az alkalmazások telepítésébe, de nem vészes, a My Asus program segít ebben. Még egy SATÁ-s lemeznek is hagytak helyet a házban. Az áráért (~320e) szuper vétel!

válasz erre

marco

4 éve, 1 hónapja és 16 napja

horalmada írta:
Sziasztok!
Én ezen a héten lettem tulajdonosa egy FX506II-nek, ami egy 6-7 éves laptopot váltott le. Nem volt még sohasem gamer laptopom, de ár-érték arányban ezt találtam a legmegfelelőbbnek mind irodai munkára, mind pedig játékélményre.
Ami miatt a gép melett döntöttem , az az új generációs AMD processor, a jó teljesítményű vga, szép megjelenés, bővíthetőség+ napi felhasználás melletti jó akksi idő.
Eddigi tapasztalataim csak pozitívak, ajánlom mindenkinek aki ilyenen gondolkodik. mosolygó smiley
Leld benne sok örömöd! mosolygó smiley Tényleg nagyon jó kis gép! (y)

válasz erre

horalmada

4 éve, 1 hónapja és 16 napja

Sziasztok!
Én ezen a héten lettem tulajdonosa egy FX506II-nek, ami egy 6-7 éves laptopot váltott le. Nem volt még sohasem gamer laptopom, de ár-érték arányban ezt találtam a legmegfelelőbbnek mind irodai munkára, mind pedig játékélményre.
Ami miatt a gép melett döntöttem , az az új generációs AMD processor, a jó teljesítményű vga, szép megjelenés, bővíthetőség+ napi felhasználás melletti jó akksi idő.
Eddigi tapasztalataim csak pozitívak, ajánlom mindenkinek aki ilyenen gondolkodik. mosolygó smiley

válasz erre

zender

4 éve, 2 hónapja és 16 napja

Imádom a gamer laptopokat, mert tudom magammal bárhová vinni, sehol nem kell lemondanom a játékról, jelenleg is birtoklok egyet. Évek alatt ami kialakult bennem: mivel hátizsákban van, 2,5 kilóig nincs gond, csak ne legyen a táp is külön egy kiló. röhögő smiley Emellett a 15 col bőven elég, a 17 már kellemetlenül nagy tud lenni, azt már hurcolni is kényelmetlen.

Az aksiidő akármilyen jó is, játék közben gyorsan csappan, így fontosabb hogy tudjon inkább levenni annyit a teljesítményből, hogy ne akadjon mondjuk út közben böngészésnél, de bírja órákig.

Na a TUF gépek pont ilyenek. Az Acernél meg a Nitrók. Jó cucc lehet ez nagyon. mosolygó smiley

válasz erre

VaPe

4 éve, 2 hónapja és 16 napja

Volt AMD-s és Inteles gamer laposom is. Az volt a nagyon meglepő, hogy az AMD-s, annak ellenére hogy állítólag nagyon sokat fogyaszt, nekem sokkal tovább bírta aksival! Ezért nem is kérdéses hogy nálam az AMD procis sokkal megbízhatóbb.

Ennek a kinézete meg egyszerűen rohadt jó!

válasz erre

Direktor

4 éve, 2 hónapja és 17 napja

Rohadt jók ezek a TUF-ok is, öcsém azt vett, imádja. mosolygó smiley

válasz erre

Patrik94

4 éve, 2 hónapja és 17 napja

Frankón szexi. meglepett smiley Brutál jól néz ki, AMD meg hát egyszer úgyis ki kell próbálni!

válasz erre

muki

4 éve, 2 hónapja és 17 napja

Ez a cucc baromi jól néz ki! meglepett smiley

válasz erre

bekecs

4 éve, 2 hónapja és 17 napja

Durvák ezek a gamer gépek.

válasz erre

Gólem

4 éve, 2 hónapja és 17 napja

Szívesen elfogadnám. Nagyon komolyan néz ki.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Kisember001 profiljamarco profilja