Asus ROG Zephyrus G14 teszt - AMD procival tette magasra a lécet

2020. május 17.
81.7111
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Nemrég adtuk vissza az igencsak megnyerő, 2020-as TUF modellt, az Asus máris megdobott minket egy újabb AMD-s gamer laptoppal, mely mindenféle közvetlen előd nélkül mutatkozott be januárban a CES 2020 alkalmával. Talán nem lövünk mellé azzal, hogy az amerikai show egyik legnagyobb sztárját köszönthettük a szerkesztőségben, mely közvetlenül a TUF FA506 A15 után talán a processzor terén nem okozott már olyan nagy meglepetést, de rengeteg más dolog van, amiről mindenképpen be kellett hogy számoljunk.
Advertisement


Kezdjük is rögtön a névadással. A ROG széria már jelzi, hogy magasabbra pozícionált gépről van szó, a Zephyrus család pedig a prémium kialakítású, nem feltétlenül hardcore gamer külsővel megáldott, vékonyabb és erősebb gépeket takarja. Ez eddig igen jól hangzik és mindezt a G14-ben modellnévben tetőzik, vagyis egy 14 hüvelykes kijelzővel szerelt gamer laptopról beszélünk. Ez egy meglepően új irány az Asus-tól, hiszen eddig leginkább 15,6 hüvelykes kijelzővel szerelt gamer gépeket kínáltak, amit néhány 17 hüvelykes modellel egészítettek ki.

A gyártó külön büszke arra, hogy ez a legkompaktabb 14 hüvelykes gamer laptop a piacon, ami őszintén szólva nem egy nagy teljesítmény akkor, ha maga a piac nem túl nagy. Nyilvánvalóan a kompakt méretet elsősorban a megszokottnál kisebb kijelzőnek köszönhetjük, de azért a tervezők és a mérnökök is odatették magukat.

Még a szóköz billentyű is a jobb hüvelykujjhoz van igazítva

Még a szóköz billentyű is a jobb hüvelykujjhoz van igazítva


A külső abszolút prémium hatást kelt, főleg a csodás nevű holdfogyatkozás-szürke színnel, a holdfény-fehér talán kicsit különlegesebb, de páran akár nőiesebbnek is tarthatják, arról nem is beszélve, hogy nyilvánvalóan hamarabb koszolódhat. A kétféle szín mellett el kell különítenünk kétféle alapvető változatot is.

Az alapmodell mellett ugyanis érkezik egy AniMe LED nevezetű LED-rendszerrel szerelt különlegesebb változat is, melyről azt az információt kaptuk, hogy kicsit később kerül piacra, de néhány héten belül, még a nyáron az is megvásárolható lesz.

Az normál modell nagyjából 1,6kg súlyú, a LED-es változat pedig 1,7kg-ot nyom, tehát a méret mellett a súlyra sem lehet panaszunk. A ház egyébként egy igencsak masszív magnéziumötvözetből készült, műanyaggal tulajdonképpen csak a kijelző körül találkozunk.

Kétségkívül megnyerő az Asus ROG Zephyrus G14 (GA401) nem csak belül, de bizony kívül is

Kétségkívül megnyerő az Asus ROG Zephyrus G14 (GA401) nem csak belül, de bizony kívül is


Természetesen nem kopog, nem recseg és nem is hajlik el, nagyon masszív szerkezetről és a használat alapján strapabíró zsanérral szerelt panelről beszélhetünk. Ez a kompaktság egyébként igaz a töltőre is, könnyű és hatékony megoldásról van szó, ami fontos egy laptop esetében, hiszen a gépek nem bírják örökké, de még ha hosszabb távra is megyünk, simán 2kg körül vagyunk töltővel együtt. Ez nagyon nagy pluszpont.

Adott tehát egy prémium külső, nézzük meg mit pakoltak bele. A 2020-as TUF modellekhez hasonlóan itt is AMD-NVIDIA párosról beszélhetünk. A processzorok terén Ryzen 7 4800H és Ryzen 9 4900H közül választhatunk - vagyis jól látszik, hogy itt már mindenképpen felsőkategóriás teljesítményt kapunk, legalábbis a processzorok terén. A grafikus kártyák kapcsán azt az információt kaptuk, hogy a kínálat meglehetősen széles lesz.

A legolcsóbb változatok 4GB-os GeForce GTX 1650 Ti-t kaptak, középen helyezkednek el a kiváló ár/érték aránnyal büszkélkedő 6GB-os GTX 1660 Ti-os változatok, a legerősebb konfigurációkban pedig egy RTX 2060 Max-Q kártya dolgozik majd. Már a legolcsóbb modell is elmondhatja magáról, hogy a legnépszerűbb eSport címekkel simán elbír, azért mi azt javasolnánk, hogy legalább a GTX 1660 Ti-t válasszátok, hiszen az már egészen biztosan simán futtatja a legújabb játékokat is. Az igazán erős és hosszabb távon jó teljesítményt pedig természetesen az RTX 2060 nyújthatja.

Azok a pontok a fedlapon világítással különféle dizájnelemeket képesek mutatni

Azok a pontok a fedlapon világítással különféle dizájnelemeket képesek mutatni


Az erős processzorok és az abszolút korrekt NVIDIA kártyák mellé minimum 8GB memóriát kapunk, de lesznek 16, sőt 32GB-os változatok is, ráadásul meglehetősen gyors, 3200MHz-es modulokról van szó. Melléjük minimum 512GB PCIe SSD kerül, a másik opció pedig az 1TB, így összességében elmondható, hogy tényleg minden igénynek és pénztárcának megfelelő konfiguráció elérhető lesz.

Nálunk szinte a legerősebb modell járt, hiszen Ryzen R9 4900H, NVIDIA RTX 2060 MAX-Q és 32GB RAM dolgozott azon, hogy az 1TB-os PCIe háttérre feltelepített játékok a lehető legjobban fussanak. A játékokat és úgy általában mindent a teszt során a 14 hüvelykes kijelzőn próbáltunk ki, melynek két fő fajtája lesz elérhető.

Azoknak, akik inkább játékra veszik majd ezt a modellt, mindenképpen a 120Hz-es képfrissítéssel és Full HD felbontással szerelt változatokat ajánlanánk, melyek olcsóbbak is lesznek, azoknál, amik már WQHD felbontást (2560x1440 pixel) ígérnek, de csak 60Hz mellett.

Morcos hűtés, gusztusos Zephyrus felirat, dedikált ROG gomb - minden részletre figyeltek

Morcos hűtés, gusztusos Zephyrus felirat, dedikált ROG gomb - minden részletre figyeltek


Utóbbi talán a grafikusoknak, videósoknak és a hobbi játékosoknak lehet egy érdekes opció. Nálunk is ez utóbbi járt és nyilvánvalóan élvezetük a magasabb felbontású IPS panelt, de igazi gamerként a 120Hz-re jobban fájt volna a fogunk. A játékokat egyébként még a QHD-s modellen is érdemes inkább Full HD felbontásban futtatni, a teljesítményre pedig finoman szólva nem lehet panaszunk.

A Battlefield V például Ultra beállítások mellett is képes volt jóval 80 fps felé menni, a Red Dead Redemption 2-ből a 60 fps feletti érték simán kihozható és a The Witcher 3: Wild Hunt-ban is elszaladgáltunk 80-90 fps között Ultra beállítások mellett.

Persze ilyenkor a rendszert Turbo módra érdemes kapcsolni, mely hangosabb hűtést eredményez, de cserébe a maximumot nyújtja nekünk a laptop. Kicsit visszafogottabb beállítások mellett az összes eSport játékból kihozható a stabil 120 fps a 120Hz-es kijelző mellé, a legdurvább grafikával szerelt játékokból pedig a stabil 60fps is gond nélkül kipréselhető.

Elképesztő erőt voltak képesek belezsúfolni a 14 colos gépbe, ami ráadásul könnyű is

Elképesztő erőt voltak képesek belezsúfolni a 14 colos gépbe, ami ráadásul könnyű is


Nyilván nem mindenki játékra vagy legalábbis nem csak arra használja a gépét és itt sem hazudtolja meg magát a Zephyrus család. Könnyű és kompakt, ráadásul a meglehetősen hatékony, 7nm-es AMD lapkának hála játék nélkül nagyon jól bírja a gép akkumulátora. A gyártó szerint akár egy 8 órás munkanap is kihozható belőle, nos ez a valóságban nagyon keményen használva inkább a 4-6 óra körül van valahol.

Viszont úgy használva, ahogy talán a legtöbben fogják könnyedebb munkára, böngészésre tényleg kisajtolható belőle a 6-8 vagy extrém esetben akár 9 órás üzemidő is, ez pedig nagyon jó egy ilyen erős géptől. Ezen mondjuk akkor már nem lepődtünk meg nagyon, amikor megtudtuk, hogy 76Wh-s akksi dolgozik benne, csakúgy, mint a 15 hüvelykes új Zephyrus modellben. A mellékelt 180 Wattos töltővel egyébként hamar feltölthető, ráadásul ha nincs kéznél, akkor egy USB-C töltő is megteszi, hiszen készüléken található USB-C port támogatja a töltést is.

A csatlakozóknál maradva mindenképpen meg kell említeni, hogy jól el vagyunk látva, hiszen az egyik USB 3.2 Gen2 Type-C csatlakozó támogatja a DisplayPort 1.4 szabványt is a töltés mellett, de kapunk mellé még egy USB-C portot az egyéb kiegészítőknek, illetve két darab USB 3.2 Type-A csatlakozót, egy HDMI 2.0b kimenetet és egy kombinált 3,5mm-es csatlakozást. Thunderbolt csatlakozóra AMD konfig lévén ne is számítsunk.

A fedlapot kihajlítva a zsanér megemeli a gépet, mostanában bevált szokás ez a megoldás

A fedlapot kihajlítva a zsanér megemeli a gépet, mostanában bevált szokás ez a megoldás


A vezetékes hálózatot adapterrel támogatja a gép, vezeték nélkül pedig akár a WiFi 6 sebességét is kihasználhatjuk. Ami még fontos lehet az a magyar kiosztású billentyűzet fehér háttérvilágítása, melyet már megszokhattunk az AMD-s Asus gépek esetében, a trackpad meglehetősen jó és precíz, de nyilván a legtöbben egeret fognak majd használni.

Nehéz negatívumot találni a Zephyrus G14-ben, de azért ha nagyon megerőltetjük magunkat, csak sikerül: nincs webkamera. Semmilyen. Igaz, ez nem csak ezt a gépet jellemzi, egy ideje az Asus elhagyja sok esetben a kamerákat, leginkább a vékony kávára hivatkozva. A jelenlegi karanténhelyzet mutatja meg igazán, hogy bizony azért csak szükség lenne ezekre, még egy gamer gépben is...

A másik, ami személy szerint engem újra és újra kikészít, az a millió előre feltelepített és egyébként mérhetetlenül zavaró szoftver. Bár ezen a gépen nem ömlött az arcomba sok ilyen, de a McAffe vírusirtónak csúfolt értelmetlensége irgalmatlanul pofátlanul nyomul. Az első az ilyen felesleges szoftverek eltávolítása. Nyilván ez nem csak az Asusra jellemző, de akkor is negatívum.

Az Asus mérnökeinek nem kell a szomszédba menni ha a dizájnról van szó

Az Asus mérnökeinek nem kell a szomszédba menni ha a dizájnról van szó


Összességében elmondhatjuk, hogy tényleg valami újat és valami jót hozott el hazánkba és a piacra az Asus. Akik egy kompakt és elegáns laptopot keresnek, amivel játszani is tudnak, valószínűleg megtalálták az egyik legjobb választást. Persze a 430-720 000 Ft közé várható árazás egyáltalán nem olcsó, de mondjuk az ígéretek szerint jócskán 600 000 Ft alatt már R9-et, legalább 16GB memóriát és RTX 2060-at kapunk 120Hz-es panel mellett, ami egy évekig kitartó mindenes csomag lehet.

Bár az árazást néhányan kicsit erősnek érezhetik az AMD processzorok miatt, de a helyzet az, hogy a Ryzen széria bizony sok tekintetben veri az Intelt, ha teljesítményről van szó. A régi beidegződések, mint például az AMD procik óriási hőt termelnek az Intelhez képest, már nem állják meg a helyüket, ez már évek óta nem igaz.

A hab a tortán pedig, hogy a TUF FA506-nál említett bevezetési akció pedig még mindig él, így néhány hétig még lecsaphattok az ajándék perifériákra vagy készülékbiztosításra. Ehhez csak el kell látogatni a rog.asusvilag.hu oldalra és a promócióban résztvevő boltokból beszerzett, 4. generációs AMD processzorral szerelt gépet kell beregisztrálni.
 

14 colba sűrítve kapunk brutális erőt, nagyszerű hardvereket és különleges dizájnt - nagyon szerettük

a CES 2020 alkalmával. Talán nem lövünk mellé azzal, hogy az amerikai show egyik legnagyobb sztárját köszönthettük a szerkesztőségben, mely közvetlenül a TUF FA506 A15 után talán a processzor terén nem okozott már olyan nagy meglepetést, de rengeteg más dolog van, amiről mindenképpen be kellett hogy számoljunk. '>
a CES 2020 alkalmával. Talán nem lövünk mellé azzal, hogy az amerikai show egyik legnagyobb sztárját köszönthettük a szerkesztőségben, mely közvetlenül a TUF FA506 A15 után talán a processzor terén nem okozott már olyan nagy meglepetést, de rengeteg más dolog van, amiről mindenképpen be kellett hogy számoljunk. '>
9 hozzászólás

Satra

3 éve, 14 napja

Annak aki nem egy szörny kinézetű, letisztult, munkára alkalmas kompakt gépet szeretne venni, és emellett szeret néha játszani is, annak ez a gép kifejezetten egy jó opció, az egyetlen dolog amit nem értek, az az, hogy miért hagyták ki a webcamot egy ilyen kis hordozható, alapvetően mindennapi használatra tervezett gépből.

válasz erre

Vidoros

4 éve, 1 hónapja és 24 napja

Hosszú évekig csak AMD-s gépem volt, aztán átálltam Intelre és amikor gamer laposokat vettem, mindig Intelest vettem. De lehet hogy most ez változik, ez a gép brutális, mindenképp megnézem még élőben, de beleszerettem, az bizony tény.

válasz erre

VaPe

4 éve, 1 hónapja és 27 napja

Hát, ejha. meglepett smiley Nagyon komoly hardver fért bele, nem gyenge hogy ilyen súllyal és méretben ezt sikerült megoldani. A világító hátlapot megnéztem a honlapjukon, nagyon állat! röhögő smiley Miért nem lett ilyen világítós fotó egyébként róla?

válasz erre

zender

4 éve, 2 hónapja

De gyönyörű ez a gép! meglepett smiley Nagyon durva hogy ekkora házba 2060-akat tesznek bakker! röhögő smiley

válasz erre

petrovicsz

4 éve, 2 hónapja és 1 napja

Igen beindult az Asus is ezen az AMMD vonalon, meg vagyok lepve. meglepett smiley Elkötelezett Intelesek voltak eddig - vagy csak nem jött velem szembe ilyen teszt... Tavaly láttam talán az elsőt.

válasz erre

muki

4 éve, 2 hónapja és 1 napja

Ez tényleg nagyon letisztult dizájn! meglepett smiley Az a space meg rohadt menő. mosolygó smiley Komoly cucc nagyon, főleg hogy 14 colba ezt így... Ez ott van.

válasz erre

Ronalddo

4 éve, 2 hónapja és 1 napja

Ezt az AMD procis előítéletet nem értem egyébként sokaknál. Mindig sokkal közelebb állt a teljesítménye a gamerekhez, nem laggol, nem ingadozik. Intellel nekem sokkal több szívás volt mindig.

válasz erre

Gólem

4 éve, 2 hónapja és 1 napja

Milyen kicsi. meglepett smiley Viszont az tök fura, hogy nincs webkamerája. Nem is tudom mikor láttam ilyet utoljára.

válasz erre

Patrik94

4 éve, 2 hónapja és 1 napja

OMG de rohadt jól néz ki ez a gép! meglepett smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja