Acer Predator XB270HU monitor teszt

2015. június 05.
71.3411
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
petike737 profilja, adatai
petike737
Az Acer kapcsán az utóbbi időszakban elég sokszor merültek fel a játékosok, híreink között pedig már foglalkoztunk azzal, hogy a vállalat igencsak nagy energiákat fektet abba, hogy a gamer világ meghatározó márkája legyen. Korábban ez leginkább az erős és minőségi laptopokban merült ki, de az elmúlt időszakban egyértelművé vált, hogy elsőként melyik piacot szeretné bevenni a gyártó. Ez a piac nem lenne más, mint a monitorok igencsak nagy és jól szegmentálható területe, ahol az Acer már régóta jelen van, de a gamer-orientált termékek csak az elmúlt években kezdtek el záporozni.


Szinte minden nagy eseményre jut valamilyen új Acer gamer monitor, mostanra pedig nyugodt szívvel elmondhatjuk róluk, hogy rendkívül széles és minőségi kínálattal rendelkeznek ezen a terülten. Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy a két nagy grafikus kártya gyártó vállalat új fejlesztései és a Full HD felbontás fölé való igyekezet nagyon jót tett a már kissé befásult piacnak.

Ezek a fejlesztések és irányok ugyanis arra ösztökélték a gyártókat, hogy alkalmazzák őket és egyre jobb, fejlettebb termékkel álljanak elő. Ebből a fejlesztési harcból pedig az Acer húzta a legnagyobb hasznot, hiszen nagyon gyorsan és széles körben reagáltak az új technológiákra.

HU. Bizony. :)

HU. Bizony. :)


A nemrég nálunk járt Acer Predator XB270HU-nál jobb szemléltető terméket nem is találhattunk volna arra, hogy a gamer monitorok piacán miért és hogyan is lett potenciális erő az Acer. Ebbe a monitorba ugyanis minden tudását és tapasztalatát beleadta a gyártó és számunkra még az is érződik rajta, hogy ha nekik egy modellt kéne választaniuk, mely az utóbbi hónapok-évek trendjeit és fejlesztési eredményeit bemutatja, akkor ők is ezt a monitort választanák.

Az alábbiakban pedig szépen sorban körbejárjuk azokat a dolgokat, melyek gamer monitorrá tesznek egy monitort és kiemeljük azokat, melyek valóban gazdagabb élményvilággal és új lehetőségekkel ruházzák fel a játékosokat.

Az egyik legmeghatározóbb dolog rögtön a méret. Az átlagfelhasználók mostanra 22 és 24 hüvelyk környékén járnak, ezek a méretek pedig már elegendő teret biztosítanak a szórakozásnak, ám ha tovább szeretnénk fokozni az élményeket, valamint tényleg sokat játszunk és fogyasztunk multimédiás tartalmakat, akkor bizony a 27-28 hüvelykes mezőnyben kell körülnézni. Tesztalanyunk nevéből nem túl sok agysejt megmozgatása után könnyen kitalálható, hogy egy 27 hüvelykes (68.6cm) megoldással van dolgunk, mely ezáltal rögtön megtette az első lépést az élmények növelése felé.

Az átlagfelhasználóknak kínált monitorok között manapság már nem nehéz baráti áron IPS panellel szerelt modellt találni, ám a gamer piacon más a helyzet. Különféle okok miatt egyszerűen nagyon sokáig életben maradtak a TN paneles monitorok és ez még a mai napig így is van. A legutóbbi CES (Consumer Electronics Show) kapcsán tört meg a jég, ahol bizony az Acer is büszkén mutogatta az éppen kivesézett megjelenítőjét. Ezúttal ugyanis végre IPS panellel van dolgunk, mely a következő fontos eleme annak, hogy a gyártók még több élménnyel gazdagítsák a játékosokat.

Nem vagyunk elhalmozva csatlakozással

Nem vagyunk elhalmozva csatlakozással


Az Acer fejlesztésének pedig az NVIDIA is nagyon megörült, hiszen saját oldalukon büszkén emlegették, hogy az Acer Predator XB27HU a világ első IPS G-SYNC megjelenítője, mely ráadásul elsőként alkalmazza IPS panel esetén az NVIDIA Ultra Low Motion Blur (ULMB) technológiát.

Így már mindenki számára tiszta lehet, hogy úttörő monitorral van dolgunk és az, hogy ez az Acer nevéhez fűződik, máris a gamer monitorok piacának tetejére repíti őket. Mielőtt a részletekbe belemennénk, nem szabad megfeledkezni arról, hogy a G-SYNC technológia megléte ugye csak az NVIDIA grafikus kártyákkal rendelkező játékosok számára lehet örömteli, így akik AMD grafikus kártyával rendelkeznek, azoknak AMD FreeSync technológiával szerelt monitort érdemes beszerezniük, melyet szintén készített az Acer is.

A külsőségekről sok újdonságot nem tudunk továbbadni, hiszen a Predator megjelenítők családja mostanság nagyon egységes felépítéssel és színvilággal rendelkezik. Ezt nem szabad negatívumként felfogni, hiszen az összeszerelés pofonegyszerű, az ívelt talpazat nagyon stabil, ráadásul dönteni és magasságot állítani is lehet, így a felépítés szintén csillagos ötös.

Néhány sorral ezelőtt már volt róla szó, hogy mostanság a Full HD már a szürke átlagnak számít, ilyen termékek esetében pedig bizony már a negatívumok közé kellene sorolni az olykor oly dicső 1920x1080 pixelt. Ezt az Acer mérnökei is jól tudják, így a mostanság egyre többször alkalmazott WQHD (2560 x 1440 pixel) felbontással van dolgunk. Ezt a felbontást a játékok nagy része is támogatja és megfelelő vassal az asztal alatt gyönyörű látványvilágban lehet részünk.

Elmond mindent a bal felső sarok. IPS, WQHD, G-Sync, 144Hz. Más nem is kell.

Elmond mindent a bal felső sarok. IPS, WQHD, G-Sync, 144Hz. Más nem is kell.


Most már tényleg rátérhetünk olyan fontos dolgokra, mint például a 144Hz-es frissítési ráta, mely abszolút csúcstechnológiát jelent. Aki komoly gamer monitort szeretne vásárolni, az már csak ebben a kategóriában nézelődik nem is beszélve az e-sport aspiránsokról. Lehet azzal vitatkozni, hogy milyen valódi haszon van játék közben ebből a technológiákból, de nem érdemes.

A másik ilyen dolog a 4ms-os GtG válaszidő, mely ugye látszólag távol áll a bűvös 1ms-tól, de ez részben betudható az új panelnek, nem beszélve arról, hogy így is rendkívül alacsony válaszidőről beszélhetünk, mely semmiben sem fogja hátráltatni a játékosokat. A fényerőt 350cd/m2-es értékre lőtte be a gyártó, mely valamivel az átlag fölött van és az IPS panelnek köszönhetően jól eltalált érték.

A kimenetek és csatlakozások terén felemás érzésünk lehet, hiszen a G-SYNC technológiához égetően fontos DisplayPort 1.2 mellett más általános megoldással nem találkozhatunk, így ez a monitor tényleg csak a PC-s játékosoknak készült. Van viszont USB 3.0 HUB-unk, mely ráadásul jól átgondolt módon kínál 4 extra lehetőséget. Kettő ugyanis a hátul, a csatlakozók mentén kapott helyet, míg a másik a kettő egy sokkal elérhetőbb és jól használhatóbb helyen, a monitor oldalán.

Összegzésként pedig egy óriási virtuális pacsi jár az Acernek, hiszen némi retró hasonlattal élve az Acer Predator XB270HU személyében megalkották a tökéletes katonát. Persze ahogy az lenni szokott, az új technológiáknak és a minden igényt kielégítő felhozatalnak ára van, mégpedig igencsak magas. Itthon eleve nem egyszerű beszerezni, de nagyjából 250 000 Ft-ot kellene érte kifizetnünk, amit elég kevés játékos tud magának megengedni.

Ez lehet talán a termék legnagyobb negatívuma, de amikor a sima TN paneles gamer termékek is 100 ezer Ft környékén és olykor jóval fölötte rohangálnak, akkor nem is várhatunk mást. Az átlag magyar gamereknek csak annyit tudunk javasolni, hogy várjanak türelemmel, néhány év múlva már jóval elérhetőbbek lesznek ezek a technológiák, addig pedig örüljenek velünk együtt annak, hogy jó irányba haladnak a fejlesztések.
 

Roppant erős, igazi gamer monitor WQHD, G-Sync és 144Hz tulajdonságokkal, egyelőre még sokak számára elég drágán.

8 hozzászólás

razerplay3r

8 éve, 11 hónapja és 16 napja

Ilyen árért már azért belefért az a 144Hz és aki próbált már 144Hz vs 60Hz-t összehasonlítani tudni fogja miért mondom ezt. mosolygó smiley

válasz erre

Gólem

9 éve, 7 hónapja és 5 napja

Nem halmozták el csatikkal. meglepett smiley Amit nem is értek egyébként... Amilyen áron megy, fogadjon már be bármilyen gépről képwt... wtf smiley

válasz erre

zender

9 éve, 7 hónapja és 13 napja

WarriorAutobot írta:
Valaki elárulja hogy mire való a monitoron az USB csatlakozó?
Erre még nem jöttem rá. röhögő smiley
Amúgy meg nekem tetszik a monitor csak kár hogy HDMI nincs rajta. szomorú smiley
Pl nem kell az egeredet a gép mögé kötni - messzebb ér. Az usb-s fülesnek nagyszerű helye van itt. És ilyenek...

válasz erre

WarriorAutobot

9 éve, 7 hónapja és 19 napja

Valaki elárulja hogy mire való a monitoron az USB csatlakozó?
Erre még nem jöttem rá. röhögő smiley
Amúgy meg nekem tetszik a monitor csak kár hogy HDMI nincs rajta. szomorú smiley

válasz erre

bekecs

9 éve, 7 hónapja és 20 napja

Nagyon minimalista a dizájn és ez tetszik benne. Viszont a kevés csatlakozó érthetetlen nekem.

válasz erre

kpal

9 éve, 7 hónapja és 20 napja

IPS a legjobb , telefonban is sokkal természetesebb színeket produkál.

válasz erre

totyak

9 éve, 7 hónapja és 20 napja

Én egy mezei fullhd monitorral is igen boldog lennék. Ilyenekről, mit ez, nem is álmodozom.

válasz erre

zender

9 éve, 7 hónapja és 20 napja

Komoly hardver lehet. Nekem még csak álom egy ilyen monitor...

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja